Logo

Hvor kyllingen er vendt på hovedet
Mad i Jordan

Tine Frier bor i dag nær Petra med sin jordanske mand, der er beduin fra Albdoul-stammen. Som rejseleder for Viktors Farmor serverer hun ofte lokale retter i sit hjem og beskriver her de mest typiske retter.

Jordans nationalret Mansaf er en traditionel arabisk ret.

Jordans nationalret Mansaf er en traditionel arabisk ret.

Jordans nationalret Mansaf er en traditionel arabisk ret og meget populær. En tallerken lavet af ris, lam, tørret gede yoghurt (også kaldet jameed), pinjekerner og shrak (fladt brød). Undertiden placeres lammets hoved på toppen som et symbol på god kvalitet og frisk kød. I Jordan serveres det normalt på et kæmpe fad, med shrak brødet fordelt på bunden. Derefter stables et gigantisk bjerg af ris oven på det. Lammekødet er spredt ovenpå, og pinjekerner drysses over det hele.

I fortiden var madretten kendt for at løse konflikter mellem jordanske stammer. I dag er det almindeligt at spise Mansaf til fester og familiesammenkomster. Mansaf blev først forberedt af beduiner i den arabiske ørken. Dengang blev det lavet med kamel- eller lammekød. Ris og gede-yougurt blev inkluderet på et senere tidspunkt. Da beduiner levede som nomader og bevægede sig meget, spredte de deres opskrifter i hele regionen.

Alle spiser af det samme fad. Blandt de lokale har kvinder og mænd undertiden separate fade. På en meget traditionel måde betjener værten altid gæsterne for at vise påskønnelse, respekt og gæstfrihed. Man bør kun spise fra "sektionen" foran sig og ikke tage mad, der er placeret foran andre mennesker. Værten skal ikke stoppe med at spise, før den sidste gæst er færdig.
 

Lag på lag

Maqluba (betyder omvendt på arabisk) er en meget populær ret både blandt palæstinensere og jordanere. De bliver virkelig forventningsfulde, når den står på menuen. Det er dybest set lag på lag af kød, grøntsager og ris der koges sammen i en stor gryde.

Først har man kogt kødet seperat og bruger siden bouillonen som væske i gryden. Grønsagerne har man også friteret først. Så koger man alt sammen i en stor gryde, vender derefter op og ned på gryden over et stort fladt serverings fad; deraf navnet "omvendt". Derefter garneres med hakket persille og ristede nødder. Maqluba findes i et par variationer. Nogle laver det med kylling og blomkål, andre foretrækker det med lam og aubergine og tilsætter andre grøntsager som kartofler, tomater og grøn peber.
 

Et væld af frugt og grønt

Til måltidet er der som regel appetizers – og ved en buffet suppe som grundbestanddel, der kan bestå af linsesuppe, løg, champignon eller hønsesuppe. Persillesalat. Der er et væld af grøntsager – auberginer, tomater, agurker, kæmpegulerødder. Der kan dyrkes næsten 3-4 gange om året i de mest frugtbare egne omkring især Jordanfloden og i så rigelige mængder, at grøntsager eksporteres til nabolandene. Rødkål og rødbeder er også udbredt i salater. Og oliven naturligvis.

Kødet er enten lam eller kylling – sjældent oksekød, måske lidt ged og sjældent kamelkød, som er en dyr spise, der kun serveres til store og vigtige lejligheder. Grillspyd med tre slags kød: Okse. lam eller kylling er normalt at få. Desuden fisk fra Det røde Hav. Falafel – er en vegetarisk kikærtefrikadelle, som købes fra et gadekøkken, der minder om den danske pølsevogn

Til de søde sager hører kager i mange varianter, men alle har det tilfælles at de er meget søde. Desserter kan være buddinger, vandmeloner og meloner afhængig af sæson og senest også jordbær. Bananer fås året rundt.

Selv om Jordan ofte anses for at være et tørt ørkenland er der et væld af frugter: Æbler, pærer, appelsiner, citroner, lime, granatæble og figner.