Hvad søger du?

Fra Thy til Marokko

Omkring 200 år f. Kr. var der rigtig surt i det nordjyske område. Det var koldt og ugæstfrit, klimaet gav ikke mulighed for en ordentlig høst, folk sultede og beretninger sydfra lokkede med bedre levevilkår. Så teutoner fra Thy og kimbrere fra Himmerland (omkring Hobro) besluttede sig for at begive sig ud på en af de første store folkevandringer i historien.

De vandrede ned gennem Tyskland og Nordeuropa, plyndrede undervejs og fik følge af de erobrede eller andre frivillige germanske folk. Så langt ned som til Donau-deltaet ved Sortehavet nåede de og mødte her det gryende romerske imperium, som døbte dem barbarerne. Efter et græsk ord, som betyder ”de der plaprer”. Det kom til store slag mellem romere og teutoner/kimbrere.

I nogle tilfælde lykkedes det disse tidligere jyder at slå den romerske hær tilbage. I andre blev de overvundet af romerske hære og optaget i imperiets hær.

Berbere og barbarer

Men nogle overlevede og drev vestover mod Spanien og Den iberiske halvø. Omkring 500 e. Kr. tog de over Gibraltar-strædet og slog sig ned i det nordlige Afrika i henholdsvis det nuværende Marokko og Tunis. Og hvad skete så? Vi ved ikke meget om folkevandringens tid, men sandsynligvis forsvandt de som selvstændig gruppe og blev blandet med de folk, der allerede var i Nordafrika. En teori er, at det er en afledning af det græske ord barbar, der skabte ordet berbere om de nordafrikanske folk – herunder de lyse fra Thy og Himmerland.

I dag befolker berberne store dele af det nordvestlige Afrika. I nutidens Marokko er berbernes sprog skrevet ind i forfatning som officielt sprog. Når kong Mohammed 6. taler om landets identitet, gør han meget ud af at fremhæve berber-kulturen. Den er i hjertet af alt marokkansk, siger han.

Se alle vores artikler om Mellemøsten