Hvad søger du?

Meknes

Arabiske historikere har ført Meknes oprindelse tilbage til den romerske besættelse af Marokko fra år 3 f.kr. til 40 e.Kr., måske som en udpost for den nærliggende romerske by Volubilis. Meknes blev valgt af Moulay Ismaïl i 1672 som hovedstad for hans kongedømme.

Igennem historien steg byens betydning på grund af dens fine beliggenhed, klima, gavmilde vandforsyning og omkringliggende frodige marker. Her dyrkes mange forskellige afgrøder: citrusfrugter, oliven, korn og druer for at nævne nogle få. Meknes byder i dag på alle de smalle, snoede gader i Medinaen og storslåede bygninger, som det sig hør og bør i et tidligere kongeligt hovedsæde.

Marokkos Versailles

Meknes’ arkitekturmæssige enhed giver byen en helt speciel charme, uforandret igennem århundreder, der yderligere understreges af det omkringliggende landskab. Der blev snakket meget om Moulay Ismails værk i Østen og i Europa, især ved den franske konge Louis XIV hof, og det blev engang betegnet som «Marokkos Versailles".

Vi ser byens fæstningsværk og monumentale porte, som indbefatter den smukkeste Bab, eller byport, i hele Maghreb - Bab Mansour. Vi ser kornlageret El Heri es-Souani bestående af enorme hvælvede konstruktioner og stalde – der engang husede Sultanens flere tusinde araber-berber ‘Barb’ heste.

Staldene blev bygget af Moulay Ismails soldater ved siden af et bassin næret af underjordiske kanaler, som bragte ferskvand hele vejen fra de fjerne Middle Atlas Mountains.

Den nu udtørrede Oued Bou Fekrane deler den gamle medina mod vest fra den fransk-byggede ville nouvelle mod øst. Moulay Ismaïl’s grav og den kongelige by findes på den sydlige side af medinaen.

Se alle vores artikler om Mellemøsten