Hvad søger du?

Om 200 km sker der noget spændende…

Sådan lyder det oppe fra førersædet af vores 4-hjulstrækker-bus, og vi spidser alle ører. Det spændende? Vi skal dreje til højre!

Husk hat og vand - solen har meget magt i det røde centrum.

Husk hat og vand - solen har meget magt i det røde centrum.

Tekst af Heidi Eriksen 

Det røde centrum

Australien er et stort land. Meget stort. Tilføj meget et par gange mere, og så er vi ved at være der. Derfor er vejene også lange og ofte uden sving eller frakørsler undervejs. Så når vi endelig skal foretage et sving, er det en oplevelse i sig selv. Dette er den australske Outback i al sin øde, rå og fantastiske herlighed.

Vi er på vej til Uluru-Kata Tjuta Nationalpark inde midt i den australske ørken. Vejene er flankeret af skilte, der opfordrer til, at man holder en pause fra kørslen: ”Have a rest and get there alive”. De lægger ikke fingrene imellem, men efter 100 kilometers ligeud-kørsel, begynder man at forstå, hvorfor skiltene er der.

Klokken er kun 9 om morgenen, men vi har allerede rundet de 30 grader. Fødderne sveder i vandrestøvlerne, men tro mig – det er værd at have ordentligt fodtøj på herude. Sved med anstand og accepter, at du er pakket ind i rødt støv fra morgen til aften. I det mindste ser de blege danske ben en anelse solbrændte ud, når de er farvet af det karakteristiske røde støv…

Foolulu kalder de den. Den første store klippe, vi får øje på ude i horisonten. Navnet er en blanding af fool og Uluru – mange tror nemlig fejlagtigt, at det er Uluru, de ser. Men nej – Uluru er endnu mere spektakulær med din røde farve og totalt isolerede placering.

En ensom rød knold dukker op i midten af ingenting – den ser lille ud på afstand, men jo tættere vi kommer på, jo mere imposant bliver den. Vi er fremme ved Australiens røde centrum: Uluru, eller Ayers Rock, som den også hedder. Nakken kommer på prøve, når vi forsøger at kigge helt op til toppen – der er ca. 350 meter derop. Til sammenligning er det godt og vel 8 Rundetårne stablet ovenpå hinanden!

Mens vi studerer klippetegninger og ser godt gemte vandhuller (ja, der er vandhuller her midt i ørkenen!), hører vi om Tjukurpa – Anangu-folkets fortællinger om den tid, hvor verden blev skabt. Vi kan ikke undgå at blive opslugt af historien om woma pytonslangen Koniya, der kæmpede mod den giftige slange Liri.

Uluru i dagslys er imponerende – ved solopgang mærker man en kuldegysning af ærefrygt, når den ensomme klippe dukker op i horisonten indrammet af solens første stråler. Det er ikke svært at forstå, hvorfor klippen fik religiøs betydning for de befolkningsgrupper, der historisk levede i området.
 

På med hatten og fyld tasken med vanddunke

Inden afgang blev vi opfordret til at købe en god solhat. Dette råd gives her videre: Husk for guds skyld en hat, hvis du begiver dig ud i Outbacken. De mener det helt alvorligt, når de advarer om den barske australske sol. Du ender med at have et meget nært og kærligt forhold til din hat – også selvom du har tabt den på jorden et par gange, og farven nu bedst kan beskrives som ”hamrende snavset og med svedpletter”.

Og så er der lige det med at huske at drikke vand. Der er ikke så mange toiletter herude i ødemarken, men lad det ikke afholde dig fra at drikke vand. ”You are gonna hate me for reminding you all the time, but do remember to drink water. A lot of water. Litres of water”, advarer vores guide. Dehydrering tages dybt alvorligt på disse kanter. Så alvorligt, at guiderne kan få en klækkelig bøde, hvis de tager gæster med på en vandretur uden at sikre, at alle har nok vand med. En liter pr time er hovedreglen.

Det hele værd

Hvis man blot følger de velmente råd og opfordringer fra guides og indfødte, er en tur i Outbacken ikke noget, man skal gå glip af. Ja der er varmt, ja der er fluer, ja der er råt og uforsonligt. Men du godeste, hvor er der flot – at sidde en sen aften og kigge op i himlen på de tusindvis af stjerner, der er synlige herude, sætter spor i sjælen. Und dig selv den oplevelse, hvis du får chancen.

 

Hvad? Uluru er måske bedre kendt som Ayers Rock; navngivet af William Gosse i 1873 efter Sir Henry Ayers. Uluru er dog det officielle navn i dag. Nærtliggende Kata Tjuta kendes af nogen som “The Olgas” og stammer fra en lignende tid (skabt for ca. 600 millioner år siden.)

Hvor? Ca. 335km sydvest for Alice Springs i fugleflugtslinje, men 463km skal tilbagelægges i bil.

Hvor stor? Uluru er 348 meter høj og dækker 3.33 km2.
 

Viktors Farmor har en fabelagtig rundrejse til Australien, hvor vi blandt andet besøger Uluru-Kata Tjuta Nationalpark. Men på grund af Corona-pandemien og fortsatte indrejserestriktioner i Australien, har vi ikke rejsen på programmet i 2021 og 2022.