Logo

Farmor med mavefornemmelse

 

Nye ideer, nye rejsemål, nye ansatte og nye rejseledere bliver ofte en del af rejsebureauet Viktors Farmor, fordi stifter og indehaver Kirsten Gynther Holm har en mavefornemmelse. 

 
Artiklen er skrevet af Lea Nielsen i anledning af Viktors Farmors 20 års jubilæum i 2016.
 

Mavefornemmelser skal man lytte til og tage alvorligt, mener hun. Og selv om andre måske ryster på hovedet eller ruller lidt med øjnene, følger hun sin fornemmelse, og gang på gang har det vist sig at være den rigtige beslutning, hun tager.

I august 2016 var det 20 år siden, hun på opfordring af sin søn, Esben, startede rejsebureauet, fordi der var så meget, hun gerne ville vise frem og fortælle om fra sine mange ophold i udlandet. Som etnograf med speciale i islamisk kultur gik den første rejse til Iran, og i dag er netop Iran den største succes for det familieejede rejsebureau. I 2017 sender hun omkring 60 grupper afsted til Iran. Og omkring 300 grupper afsted i alt til særlige destinationer i hele verden.

Intet sted i verden er for specielt til, at Kirsten Gynther Holm kan finde på at arrangere en rejse dertil. Hendes egen fascination er drivkraften, og hendes begejstring er benzinen. Klippemalerier i ørkenen i Algeriet, isolerede indianerstammer i Panama, nomader i Kirgisistan, eller blåfodede suler på Galapagos – når først Kirsten Gynther Holm har fået en idé, er vejen banet. For hos den friske farmor kan alt lade sig gøre.

Kirsten Gynther Holm - Viktors Farmor - fyldte 75 år i 2016. Samme år fyldte hendes rejsebureau 20 år.

Kirsten Gynther Holm er Viktors Farmor.

Ikke en helt almindelig farmor

Dog ikke en badeferie ved poolen. Så må man finde et andet rejsebureau. For når man rejser med farmor, får man også fyldt i den åndelige kuffert. Hun kræver af sine mange rejseledere (der er altid dansk rejseleder med), at de ved mere, end der står i guidebogen, og at de er godt forberedte. Derfor er hun også arrangør af rejser i samarbejde med Folkeuniversitetet og læserrejser for Politiken. Hun kræver også noget af sine kunder. Er de ikke indstillet på at deltage aktivt på de vilkår og med det program, der er lagt for rejsen, kan det være, hun siger nej, hvis de vil med igen.

Bureauet kom til at hedde Viktors Farmor, fordi hun for tyve år siden  var blevet farmor for første gang. Siden er det blevet til ti børnebørn og bonusbørnebørn, og to af hendes tre børn er gået ind i familiefirmaet, der har adresse i en villa tæt ved vandkanten i Studstrup. Men nogen helt almindelig farmor er Kirsten Gynther Holm ikke. Hun har stadig umættelig appetit på rejselivet, og står for eksempel altid selv personligt for årets rejse – som i år går til Guizhou i Kina. Hun rejser privat med ægtefællen Erik Holm, der i mange år styrede økonomien, men som nu har valgt at trappe ned. Og hun rejser også gerne med på sine egne rejser, når der er tid til det, for hun bliver ofte så begejstret, at hun bare må med.

Hun er en eventyrer, og hendes rejser er eventyrlige. Man skal ikke forvente rendyrket luksus, men være forberedt på, at mødet med fremmede kulturer og mennesker er det vigtigste, og at vejen dertil kan gå ad bumpede veje, gennem tætte regnskove, på brusende floder og over himmelrækkende bjergpas.

Venskaber på tværs af kulturer

Undervejs har hun knyttet venskaber med mange uanset kultur, religion og status. Og gerne hjulpet lidt og lavet sine egne små bistandsprojekter, som hun dog ikke taler højt om, for de er hendes private. Hun er empatisk, hjertelig, intuitiv – og kan også være bestemt og skrap, hvis der er bruge for det. Og så har hun ikke den store respekt for autoriteter.

Hun elsker roser. Haven ved kontoret i Studstrup bugner af dem, og selvfølgelig kan hun navnene. Hun er en samler og smider ikke gerne noget ud. Keramik, ægte tæpper, tørklæder, vaser, antikviteter (eller bare gamle sager), særprægede smykker, og farverige gevandter bringer hun gerne hjem fra kunsthåndværkere og markeder i fjerne egne.

Selv om næste generation allerede er kommet ind i firmaet, har hun ingen planer om at trappe ned. For Kirsten Gynther Holm elsker at arbejde, hun elsker sit firma og hun elsker at rejse. Og når hun kan få alle tre ting på en gang, er der ingen grund til at lave noget om.

 

Rejser med Viktors Farmor

Kirsten er stadig aktiv som rejseleder - se alle de rejser, hun er leder på her.