Hvad søger du?

Sacsayhuaman

Sacsayhuaman var den største arkitektoniske bygning i hele inkariget. På toppen rejste der sig en stor bygning med tre tårne.

Anlægget udgøres af enorme sten. Foto Kathrine Svejstrup

Anlægget udgøres af enorme sten. Foto Kathrine Svejstrup

Af Inge Schjellerup

I midten var et højt rundt tårn i etager omgivet af to kvadratiske tårne på begge sider, hvoraf man kun kan se fundamenterne i dag. Anlægget udgøres af enorme sten, som fungerer som uindtagelige mure i zig-zag formation. Nogle af stenene er op til otte meter høje og murene op til 360 meter lange.

Oprindelsen var et soltempel, der senere blev udvidet til en kombination af religiøs arkitektur, fæstning, oplagringsrum og ceremonielt kompleks, der stadig var under opførelse, da spanierne kom. Da var der blevet bygget på det i 50 år, og 20.000 mand på skift var bygningsarbejderne. De ydre terrassemure er opsat med diorite-blokke, der findes nærved, mens stenene til de indre bygninger og tårnene er bragt fra stenbruddet 35 km derfra.

Nogle af murene var dækket med guldplader, som spanierne straks fjernede ligesom bygningerne og tårnene, og i dag ses kun en del af fundamenterne. Bygningsmaterialerne blev genanvendt til de nye huse og kirker nede i Cuzco, og helt op til 1950erne blev Sacsayhuaman brugt som stenbrud.