Logo

Viktors Farmor
                   - de første 10 år

Historien bag "rejsebureauet med det mest spøjse navn i kongeriget"

Navnet Viktors Farmor Rejsebureau har vakt megen forundring. Men hvem er vi egentlig og hvad ligger bag det, som en avis for nylig kaldte "rejsebureauet med det mest spøjse navn i kongeriget".

I anledning af 10-års jubilæet må tiden være inde til at svare på nogle af disse spørgsmål, som gennem tiderne har hjemsøgt vores rejsende og er blevet stillet os igen og igen.

Viktors Farmors borgerlige navn er Kirsten Gynther Holm. Hendes rejselyst blev for alvor vakt, da hun i 1960´erne rejste rundt med sin daværende mand, der var udstationeret som dansk sergent i Egypten og Gaza. Hun tog et sabbatår fra skolelærer-gerningen og fik senere støtte fra bl.a. Danida til at udarbejde skolebøger og andet undervisningsmateriale om Egypten. Det blev til en måned i faraoernes land, som ikke alene resulterede i en bog, men også i en brændende interesse for den islamiske verden og dens farverige kultur. I 1979 tog Kirsten så springet over i antropologiens og etnografiens verden med hovedvægt på den islamiske kultur.

Det begyndte i Egypten

Kort efter de første rejser til Egypten blev erfaringerne også anvendt til at arrangere rejser for medstuderende, venner, bekendte og familie. Som bestyrelsesmedlem i Dansk-Egyptologisk Selskab var Kirsten med til at arrangere og lede selskabets studierejser.

Det skulle siden blive til mange rejser til den mellemøstlige og islamiske verden. Etnografistudiet bragte hende til Yemen, hvor hun skrev hovedfagsopgave om stammestrukturer i Yemens nordlige højland. Senere blev det til mange arbejdsrejser i helseprojekter og ingeniørprojekter som sociolog og antropolog.

Fra 1979 til 1996 gik årene med etnografistudier og freelancevirksomhed som foredragsholder og lejlighedsvis rejsearrangør for venner og bekendte. Det blev imidlertid i 1996 så omfattende, at Kirstens ældste søn sagde: Hvorfor laver du ikke et rejsebureau?

Kirsten tog på iværksætterkursus, fik lidt bistand fra revisorer og advokater, lærte sig lidt om fakturering, kreditnotaer og computere. Og hun kunne så den 15. august 1996 få registreret rejsebureauet i Rejsegarantifonden og som lovformelig virksomhed indrykke de første annoncer i aviserne.

Maskotten Viktor

Navnet på det bureau, der skulle registreres i Rejsegarantifonden, blev dog ikke Magister Holms Rejsebureau, som Kirstens bror havde foreslået.

"Det var for kedeligt og støvet. Jeg synes derimod at det var en stor oplevelse at få mit første barnebarn, så jeg opkaldte rejsebureauet efter Viktor, der dengang var 2 år," fortæller Kirsten.

Viktor skulle som maskot komme til at lægge både navn og ansigt til bureauet, og hans foto har siden det første egentlige trykte program kom på gaden i 1999 prydet bagsiden af kataloget.

Bureauet havde i de første år til huse hjemme i et værelse i Todbjerg – en lille landsby nær Århus med udsigt udover markerne. Smukt og roligt, men ikke særligt effektivt.

"Det blev ikke rigtig taget alvorligt. Jeg kunne jo lige passe Viktor eller tage opvasken, når jeg alligevel var hjemme. Eller også kom nabokonen på besøg, og fik kaffe. Det var hyggeligt, men ikke rigtig produktivt", fortæller Kirsten.

Derfor besluttede hun i år 2000 at købe en villa i udkanten af Lystrup – en forstad til Århus ikke langt fra Todbjerg. En villa, der nu rummer både kontorer, mødelokaler og overnatningsmuligheder for rejseledere eller besøgende fra den store verden.

Den nærmeste familie har siden starten været med på sidelinien. De ældste sønner hjalp med viden om teknik og markedsføring. Den yngste søn Gudik har i perioder været ansat som rejsekonsulent og er rejseleder i det indiske område. Kirstens mand Erik Holm blev med en baggrund som ingeniør og selvstændig økonomiansvarlig.

"Økonomien har jeg nok aldrig fået helt styr på. Det er først og fremmest rejse- og oplevelseslysten, der driver værket. Jeg sætter aldrig rejser op, som jeg ikke selv brænder for", fortæller Kirsten. 

Sådan bliver rejserne til

Rejserne bliver til på to måder. Den ene måde er, at Kirsten læser om et eksotisk land eller folk i en bog eller et tidsskrift som for eksempel National Geographic, bliver inspireret og sætter sig for at lave en tur dertil. Sådan blev for eksempel rejsemålet Ladakh til, der i alle årene har været med i programmet.

"Den anden måde er pludselige henvendelser fra udlandet eller danskere, som har opholdt sig eller rejst i spændende lande. Sådanne chancer kan jeg næsten aldrig lade gå fra mig", siger Kirsten.

"Det er jo som en gave og måske er det også styrken ved at være et lille bureau. Her skal det ikke op at vende i en bestyrelse. Her kan vi i en meget lille kreds hurtig se om det er noget – og vi får utroligt mange spændende forslag fra mennesker med stor indsigt og kompetence inden for historie, kultur eller natur i nogle fjerne og ofte eksotiske lande."

Et af bureauets store styrker er da også de 30-40 rejseledere, der er tilknyttet bureauet, og som gør, at der kan arrangeres grupperejser for alle aldersgrupper til næsten ethvert sted på kloden. Hvad enten det er stillehavsøen Tonga, ørkenstaten Turkmenistan eller Nicaraguas miskitoindianere.

"Jeg vil gerne udenfor de gængse turistområder og det er især en stor oplevelse at møde en række stammesamfund. Vi ved ikke, hvor længe de vil eksistere. Så det bliver mere og mere almindeligt at vores rejser må betegnes som adventure-rejser, hvor det ikke er komfort, men ekspeditionsagtige oplevelser, der er i højsædet".

Fra Mellemøsten til hele verden

Fra de første 10 årlige rejser til 6 forskellige lande i 1996 kunne Kirsten ved femårs-jubilæet i 2001 sætte næsten 25 forskellige rejsemål over hele verden på programmet – dog stadigvæk med hovedvægt i Mellemøsten. Grundlaget for et virkeligt verdensomspændende rejsebureau blev først og fremmest lagt i 2005 og 2006, hvor et stort antal nye rejser til Asien og Afrika kom i programmet.

Hovedvægten på rejser til Mellemøsten har dog samtidig betydet, at der har været en stor usikkerhed ved at arrangere rejser dertil. Den 11. september 2001 gav dog kun få efterdønninger, hvor det dog alligevel lykkedes at gennemføre rejser til Syrien, Jordan og Iran. Mere alvorligt var det, da en gruppe til Georgien i 2002 blev udsat for et hold-up af landevejsrøvere. Det barske røveri krævede, at Kirsten selv måtte tage af sted og hente holdet hjem. Deltagerne fik psykologbistand og er siden kommet så meget gennem det, at de igen har været på rejser med Viktors Farmor.

"Den største krise, vi har oplevet, er uden sidestykke Muhammed-tegningerne. I 2006 betød det, at vi måtte aflyse stort set alt, hvad vi havde til Mellemøsten i påsken. Men selv om vi havde grupper i både Yemen og Jordan under krisen, havde vores gæster alligevel fantastisk gode oplevelser og de mødte kun venligtsindede mennesker."