Logo

Martin Thomsen

Martin er mangeårig rejseleder og turistfører. Som 20-årig besluttede han sig for at tomle til Kina, men fandt på vejen et job som engelsklærer i det nordlige Pakistan, hvor han boede i 9 måneder. Planlægningen af den videre rejse til Kina var rent ud sagt særdeles mangelfuld, men selv uden visum lykkedes det at krydse grænsen i en pakistansk militærjeep. Grænsevagterne brugte ham som dække for et smuglerparti kinesisk brændevin. Heldigvis gik det godt, og de kinesiske myndigheder lader ham stadig være i fred. Planlægningen af Kina-rejser er han siden blevet bedre til!

Herefter gjorde et par måneders ophold i Indien udslaget for Martins fremtid, og han besluttede at søge ind på Indisk på Københavns Universitet. Senere fik han job på Indiens ambassade og blev rejseleder i landet.

Om Indien siger Martin: "Siden det allerførste minut har jeg elsket Indien, fordi det er et overvældende kaleidoskop af farver, kulturer, sprog og især mennesker. Inderne er enormt søde og nysgerrige og meget blide. Samtidigt er det ofte svært at forstå deres kultur, da den kan være meget forskellig fra vores. Indien overrasker mig hver eneste gang, udfordrer mig på det personlige plan, får mig til at grine og græde og forundres."

Om Kina siger Martin: ”At beskrive kineserne er som at beskrive et hav: en urolig historie, ukuelige bølger af bondeoprør, kejserligt skum på toppen, og så den utrættelige energi. Kineserne formår at være afslappede midt i stormen, fordi de har en rig kultur at trække på, stærke familieværdier og en urokkelig tro på fremtiden. Landet er let at rejse i, ekstremt velordnet og organiseret, og de mange kinesere lader dig i fred, så du kan betragte det hele i ro og mag, alt imens de dyrker dans og sport i parker og langs søerne. Det er livsbekræftende at se, hvordan kineserne træner deres kroppe, ikke i fitness-centre, men ved at gå rask ned af gaden, mens de slår sig på benene for at styrke blodomløbet, eller laver knibeøvelser med deres hænder, strækøvelser på gadehjørnet - der er gang i gaden, og samtidigt er det hele reguleret. Og det er fascinerende at tænke på, hvor topstyret det hele er."

Derfor er der mange emner, der trænger sig på, når Martin fortæller om Kina: politisk kunst og kunstnerisk frihed, ytringsfrihed, grønne løsninger, stormagtspolitik. Kina er simpelthen ikke til at komme udenom!

Udover Indien og Kina har Martin også været rejseleder i Sri Lanka, Myanmar, Nepal, Rusland og på forskellige krydstogter. Han arbejder til daglig som turistfører i København.
 

Rejseleder Martin Thomsen i Jama Masjid i New Delhi.
Viktors Farmor baggrundsbillede