Logo

Swaziland

Det lille kongedømme Swaziland er Afrikas mindste land. De kulturelle traditioner holdes i hævd, blandt andet gennem danse, der kan vare flere timer.

 

Swaziland er det mindste land på den sydlige halvkugle og i Afrika. Måske også det mest spøjse. En kongeslægt regerer landet. Kongen, Mswati III, var kun 14 år i 1986 ved magtovertagelsen og regerer sammen med sin mor Indlovukazi, der betyder den Store Hun-Elefant.

Mens kongen er administrativt overhoved, er hun religiøst og nationalt statsoverhoved. Kongens far Sobhuza var også berømt og berygtet for sin livsstil. Han havde 125 koner og et ikke helt fastlagt antal af børn.

Selvom landet er dybt afhængigt af Sydafrika, har det alligevel sin egen kultur i behold. Befolkningen er næsten udelukkende etniske swazier, og man er meget bevidst om sin egen særlige historie, og man har fundet kulturgenstande, der rækker tusindevis af år tilbage.

Der er stærke traditioner i Swaziland med mange farverige fester, danse og ritualer. En af landets nationale danse, hvor der stampes og hoppes op og ned, kan vare i tre timer. En særlig souvenir fra Swaziland er de berømte stearinlys - swazi-candles.

Som andre lande i regionen var det buskmænd – khoi-san, der var de første beboere i området.

Sydafrika har forsøgt at få landet indlemmet i Sydafrika, men det er ikke lykkedes.

Swazilands landskaber består af bjerge langs grænsen til Mozambique, savanne i øst og regnskov i nordvest. De fleste af Afrikas dyr findes her. Løver, elefanter, sort og hvidt næsehorn m. fl. Men  særligt for landet er de mange arter af krybdyr, hvoraf nogle kun findes her. Flere floder løber gennem landet, blandt andre Lusutfu-floden. Hovedstaden Mbabane har 50.000 indbyggere og er landets største by.

 

Viktors Farmor i Swaziland

Swaziland opleves på rejsen "Sydafrika, Lesotho, og Swaziland". Her besøges en traditionel landsby, og vi ser frodige og bjergrige landskaber og store sukkerrørsmarker i et relativt fladt landskab mod syd. Vi har én overnatning på hotel i Swaziland.

Tag med Viktors Farmor til Afrikas mindste land.

Rejser til Swaziland

  

Praktiske oplysninger Sydafrika, Lesotho og Swaziland

Vis alle oplysninger Skjul alle oplysninger
 • Danske statsborgere behøver ikke på forhånd at søge om visum til Sydafrika, da man automatisk får et visum på 90 dage ved ankomsten. Passet skal være gyldigt 1 måned udover opholdet og indeholde mindst 2 blanke sider til visum. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Der kræves ingen obligatoriske vaccinationer ved indrejse til Sydafrika, hvis man kommer direkte fra Europa, men som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod stivkrampe og difteri. For rejsende i områderne i den nordlige og østlige del af Sydafrika, fx Kruger National Park, anbefales det at tage malariapiller, og især hvis rejsen foregår i sommerhalvåret fra november til april.

  I resten af landet er der normalt ikke risiko for malaria, men det anbefales altid at søge oplysninger hos egen læge eller på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Sydafrikas valuta hedder Rand – forkortes ZAR eller R. Rand deles i 100 cent, og 1 rand svarer til ca. 0,5 kr. (december 2015). De fleste internationale kreditkort så som American Express, Diners Club, MasterCard og Visa kan benyttes stort set overalt. Der findes kontantautomater i næsten alle byer. Der kan maks. hæves 2000 R ad gangen.

  De fleste sydafrikanske banker holder åbent mandag-fredag 9 – 15.30 og lørdag 8 – 11.

 • Telefon. Landekoden for Sydafrika er +27. Fra mønttelefoner betales startpris, som nogle steder returneres efter samtalen. I korttelefoner forlanges indstukket et lokalt telekort. Det gælder ikke nødvendigvis alle landets mønt- og korttelefoner.

  Mobiltelefon. Kontakt din tele-udbyder. Der er ikke mobildækning i Swaziland og Lesotho.

  Internet. Der kan ikke garanteres internetforbindelse. Kun ca. 10 % af Afrikas befolkning har adgang til internettet.

 • Adaptere til europæiske stik er nødvendige. På grund af lav kapacitet kan der opleves strømsvigt.

 • I alle de større byer kan vandet drikkes direkte fra hanen, hvorimod man ude på landet bør være mere påpasselig og medbringe vand på flaske. Det er under alle omstændigheder en god ide at medbringe vand, da det er helt afgørende med tilstrækkelig væske på fx lidt længere ture.

 • De sydafrikanske lønninger er generelt lave, hvorfor drikkepenge er mere end velkomne. Det er almindeligt at give 10 til 15 % i drikkepenge på hoteller og restauranter. Dragere i lufthavne og på hoteller betales med mindst 5 rand. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

 • Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først.

 • Sydafrika er generelt et billigt rejseland, men besøger man de mere luksuriøse hoteller, restauranter og lodges, er prislejet på niveau med, hvad vi kender fra Europa. De fleste større indkøbscentre har åbent alle ugens syv dage, men i landdistrikterne vil der være lukket om søndagen.

  De mest almindelige åbningstider er mandag til lørdag 9 – 17 og søndag 9 – 14. Kunsthåndværk, smykker, diamanter og tøj er de fleste steder ca. 30 % billigere end i Danmark.

 • Et måltid mad på en restaurant koster ca. 100-150 kr. En øl koster ca. 10-15 kr. og en sodavand ca. 5 kr. En flaske vand (1,5 liter) i en kiosk/supermarked koster ca. 6 kr.

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Sommerperioden er i Sydafrika fra oktober til april og vinterperioden er fra maj til august. Sommertemperaturerne svinger mellem 15 og 30 °C, og om vinteren mellem 5 og 25 °C. På juli rejsen vil det føles køligt om aftenen og morgenen i Swaziland og Lesotho, og på morgensafari i de åbne biler. Sydafrika er i det hele taget et tørt land med en gennemsnitlig nedbørsmængde på 502 mm, og landet rangerer meget højt på verdensplan hvad angår antallet af solskinstimer.

 • Sydafrika er en time foran Danmark om vinteren, men når det er sommer-tid i Danmark, er der ingen tidsforskel.

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Vaccinationskort

  - Lommelygte + ekstra batterier

  - God kikkert

  - Vækkeur

  - Insektspray

  - Vådservietter

  - Sollotion med høj faktor

  - Kasket eller solhat

  - Lille rygsæk

  - Gode vandresko eller –støvler

  - Langærmet skjorte/bluse og lange bomuldsbukser

  - Varmt tøj til bjergene og en vindjakke

  - Regntøj til hvalsafarien pga skumsprøjt

  - Badetøj + badehåndklæde

  - Evt. medicin mod maveinfektion og søsyge (tal med egen læge)

  - Feltflaske/flaske til vand

 • Der er 11 officielle sprog i Sydafrika, hvoraf hovedsproget er afrikaans, men langt de fleste sydafrikanere taler dog engelsk i en eller anden dialekt, fx enten med afrikaans eller hollandsk accent.

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Viktors Farmor baggrundsbillede