Logo

Praktiske oplysninger

Praktiske oplysninger Cape Town til Victoria Falls

Vis alle oplysninger Skjul alle oplysninger
 • Danske statsborgere behøver ikke på forhånd at søge om visum til Sydafrika, da man automatisk får et visum på 90 dage ved ankomsten. Passet skal indeholde mindst 2 blanke sider til visum. 

  Børn (under 18 år) skal medbringe deres fødselsattest, hvor barnets samt begge forældres navne skal fremgår (se yderligere vejledning på nedenstående links). Rejser barnet kun med den ene eller uden begge forældre, kræves der også dennes/disses samtykke til rejsen (Parental Consent Form). I praksis anbefales det at medbringe fødselsattester på dansk og engelsk, som kan udstedes ved henvendelse til et Kirkekontor i Danmark (www.sogn.dk). Samtykkeerklæringen bør ligeledes være udformet på engelsk. For yderligere oplysninger kontakt Sydafrikas ambassade i København.

  Der er ikke visumpligt i Namibia. Man får tre måneders turistvisum ved indrejse.

  Danske statsborgere er visumfri ved indrejse i Botswana i indtil 90 dage. 

  Visum til Zimbabwe er nødvendigt – det koster pt. 30 USD og fås ved grænsen mellem Botswana og Zimbabwe. Husk USD i kontanter.

  Obs! Passet være gyldigt i mindst seks måneder udover opholdet. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. 
  Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Sydafrikas valuta hedder Rand – forkortes ZAR eller R. 1 Rand svarer til ca. 0,5 kr. (maj 2018). Rand kan bruges som betaling i Sydafrika, Namibia og Botswana. Det er en god idé at veksle til Rand hjemmefra til opholdet i Sydafrika, Namibia og Botswana. Rand kan købes i de fleste danske banker og FOREX.

  Der findes kontantautomater til kreditkort i flere byer i Sydafrika og Namibia, men de kan ikke altid benyttes på grund af strømsvigt.

  Ved betaling med sydafrikanske Rand i Namibia og Botswana får man ofte byttepenge i henholdsvis Namibian dollar (NAD) og Botswana Pula (BWP). Da kreditkort ofte kan bruges som betalingsmiddel på hoteller og lodges samt i restauranter og butikker, er det derfor ikke nødvendigt at medbringe et stort kontantbeløb hjemmefra.

  I Zimbabwe er møntfoden US-dollars. Der findes kontantautomater i Victoria Falls, men det er ikke altid, de virker. Medbring derfor US-dollars i kontanter.

 • Telefon. Landekoden for Sydafrika er +27. Namibia har + 264 og Botswana +267.

  Mobiltelefon. Der er et fint dækkende mobilnet i Sydafrika, og i de større byer i Namibia og Botswana. Vi vil varmt anbefale, at du undersøge prisen både for ind- og udgående samtaler samt prisen for at sende og modtage sms og mms med din teleudbyder. Ligeledes med hensyn til nøjagtige dækningsområder f.eks. i safari parkerne.

  Obs! at bruge data i udlandet kan være dyrt. Derfor kan det være en god ide at slå data i udlandet fra på din telefon allerede ved afrejse fra Danmark.

  Internet. Der kan ikke garanteres internetforbindelse. Kun ca. 10 % af Afrikas befolkning har adgang til internettet.

 • Adaptere til europæiske stik er nødvendige. På grund af lav kapacitet kan der opleves strømsvigt. Medbring adapter eller køb ved ankomst.

 • I Cape Town kan vandet drikkes direkte fra hanen, hvorimod man ude på landet bør være mere påpasselig og medbringe vand på flaske. I Namibia, Botswana og Zimbabwe frarådes det at drikke vand fra hanen. Mineralvand kan næsten købes overalt. Det er under alle omstændigheder en god ide at medbringe vand, da det er helt afgørende med tilstrækkelig væske på fx lidt længere ture.

 • I Sydafrika er det almindeligt at give 10 til 15 % i drikkepenge på hoteller og restauranter. Dragere i lufthavne og på hoteller betales med mindst 5 rand.

  På restauranter og hoteller i Botswana, Namibia og Zambia er drikkepenge inkluderet. Er man meget tilfreds med servicen, kan 10 % lægges til regningen. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

 • Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først.

 • Sydafrika: Et måltid mad på en restaurant koster ca. 100-150 kr. En øl koster ca. 10-15 kr. og en sodavand ca. 5 kr. En flaske vand (1,5 liter) i en kiosk/supermarked koster ca. 6 kr.

  Namibia: Et måltid mad koster ca. 150-180 kr. En øl koster ca. 10 kr. og en sodavand ca. 5 kr.

  Botswana/Victoria Falls: Som i Danmark i supermarkeder mv. Øl ca. 5 kr. 1 fl. Vin ca. 35 kr. (Botswana tillader ikke toldfri indførsel af vin og spiritus fra fx lufthavnen i Johannesburg). På restauranter er frokost/aftensmad lidt billigere end i Danmark. Men drikkevarer koster stort set det samme.

 • Der må medbringes højst 20 kg inkl. håndbagage. Medbring evt. pose/sæk til bagagen, da den kan blive støvet i bagagerummet på grusvejene.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Sommerperioden er i Sydafrika fra oktober til april. Sommertemperaturerne svinger mellem 15 og 30 °C. Sydafrika er i det hele taget et tørt land med en gennemsnitlig nedbørsmængde på 502 mm, og landet rangerer meget højt på verdensplan hvad angår antallet af solskinstimer.

  Namibia har et tørt klima. Fra november til marts kan der til tider kommer korte intense eftermiddagsbyger. Temperaturen ligger på mellem 15 og 30 °C.

  Botswana er et tørt land. Regntiden er fra november til marts med korte intense byger. Temperaturen ligger på mellem 20 og 33 °C.

 • Sydafrika, Namibia og Botswana er en time foran Danmark om vinteren, men når det er sommertid i Danmark, er der ingen tidsforskel.

 • Der er 11 officielle sprog i Sydafrika, hvoraf hovedsproget er afrikaans, men langt de fleste sydafrikanere taler dog engelsk i en eller anden dialekt, fx enten med afrikaans eller engelsk accent. Namibias nuværende officielle sprog er engelsk. Bantusprogene tales fortsat hovedsagelig i det nordlige Namibia, med khoisan sprogene lidt længere sydpå. Det officielle sprog i Botswana er engelsk, men det mest talte sprog er Setswana.

 • Der er lagt vægt på enestående oplevelser på rejsen, men du skal være forberedt på længere køreture i ujævnt terræn. Der køres i specialfremstillet overland/safari køretøj, der er valgt på grund af det hårde terræn, og fordi standen af vejene ikke altid kan forudsiges. De har godt udsyn på grund af de store vinduer, der kan åbnes.
  Køretøjet er mere rummelig end en almindelig bus, men bemærk venligst, at man ikke kan forvente helt den samme komfort og faciliteter. Der er ikke altid en fungerende aircondition.
  Der køres lidt over 5.000 km. på rejsen. Rejsen anbefales ikke til folk med ryg- eller nakkeproblemer.
  Medbring evt. en mindre pude til ekstra støtte i sædet samt læsestof/underholdning til de længere køreture.

  • Namibia, Botswana og Zimbabwe er lande i udvikling. Antallet af gode hoteller, restauranter etc. er begrænset, så der i
   en presset situation kan opstå mangel på alternativer. Der kan ske forsinkelser eller ændringer i rejseplanen som følge af
   dårlige vejrforhold, vejarbejde osv. Der køres på en blanding af asfalt- og grusveje.

 • I det sydlige Afrika er der en lidt anden form for tid eller tidsfornemmelse. ”African time”, er noget man må vænne sig til. Det betyder, at der ikke er alle, der tager det så nøje med om tingene finder sted på et fastlagt tidspunkt. Alting tager mere tid, og for danskere, der er vant til, at ting foregår til den aftalte tid, kan dette være svært at vænne sig til.

  Der er ventetid mange steder, og selvom man har bestilt middagen til et bestemt tidspunkt, må man affinde sig med at vente alligevel, måske en times tid, før alt er parat. Men så er det jo godt, man er i godt selskab!

 • Overnatningsstederne er af varierende standard, svarende til lokal turistklasse. Viktors Farmor har lagt vægt på at vælge steder, som passer ind med de oplevelser og steder, vi besøger undervejs. Da overnatningsmulighederne i visse områder af sparsomme, må man indstille sig på at nogle overnatningssteder ikke er af så høj kvalitet.

  • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Solcreme
  - Salttabletter
  - Piller mod maveinfektion
  - Insektspray
  - Solhat eller -kasket (vigtigt, da temperaturerne kan kommer over 40 grader)
  - Solbriller
  - Lommelygte + ekstra batterier
  - Kikkert
  - Lille turrygsæk
  - Sæk/pose til beskyttelse af bagage mod støv
  - Gode vandresko/kraftige sandaler eller –støvler. Lukkede sko er nødvendigt til Sussuvlei
  - Fodtøj der kan tåle at blive vådt (ved Victoria vandfaldene)
  - Fotokopi af pas (opslaget med foto),
  - Har du erfaring for at være generet af tør luft, kan du eventuelt medbringe øjendråber, læbepomade og vaseline til næsen.

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Viktors Farmor baggrundsbillede