Logo

Praktiske oplysninger

Praktiske oplysninger Bhutan

 • Viktors Farmor sørger for visum til Bhutan. Hertil skal vi bruge en kopi af pas, der skal være gyldigt mindst 6 måneder udover udrejsetidspunktet fra landet. Kopien skal være tydelig og i farver, helst i JPEG-format.

  Rejsen går via Indien, og man skal selv sørge for visum til Indien. Det gøres lettest ved at søge e-visum over nettet. Viktors Farmor sender i god tid inden rejsen en visumvejledning til Indien til rejsedeltagerne. Det anbefales, at man ikke søger visum, før denne vejledning er sendt ud.

  Prisen for et e-visum er p.t. 80 USD, som betales med kreditkort over nettet ved ansøgning.

  Viktors Farmor kan også sørge for visum til Indien. Det koster 950 kr per person samt visumprisen på 80 USD.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vacciner et mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • 1 Ngultrum (BTN; symbol Nu) = 100 chetrum (Ch). Ngultrum er bundet til den indiske rupee (som også er acccepteret som lovligt betalingsmiddel). Der findes hæveautomater i alle de større byer, vi besøger. Der kan hæves med Mastercard. I Paro kan man desuden hæve med Visakort. Man kan bruge kreditkort i de større forretninger i Thimphu. Både ngultrum og indiske rupees kan bruges overalt i Bhutan. Det skal dog bemærkes, at de største rupee-sedler, 2.000 rupee, ikke veksles i Bhutan. Så undgå at få vekslet til 2.000 rupee sedler.

  Vi anbefaler, at du medbringer USD i kontanter, der kan veksles i bankerne. Store USD sedler giver den bedste vekselkurs (100 USD giver 6.000 Ng, mindre sedler giver cirka 5.500 Ng). Vi anbefaler også, at der veksles et lille beløb til rupees ved ankomsten til Indien. Det er rart at have småpenge til vand, snacks eller lignende den første dag i Indien.

  Bemærk at amerikanske 100 dollar-sedler fra før 1996 ikke accepteres i Bhutan.  

 • Telefoni. Landekoden for Bhutan er +975

  Mobiltelefon. Man kan godt bruge dansk mobil i Bhutan. Men check eventuelt prisen pr minut inden du rejser hjemmefra.

  Internet. Adgang er stigende. Der er adgang til internet på større hoteller over hele landet, for eksempel i form af gratis wi-fi i lobbyen. For tiden er der internet på de fleste af de hoteller, vi bruger.

 • 220 - 240 volt. Der er fire typer stik:

  - Stik til to og tre runde ben.

  - Stik til tre flade ben (som de engelske)

  - De stik som vi kender i Danmark – både til tykke og tynde ben

  Medbring eventuelt adapter

 • I 2004 blev Bhutan det første land i verden til at indføre et totalforbud mod tobaksrygning. Forbuddet gælder overalt: indendøre, udendøre, i folks private hjem, ja, selv på bjergtoppe. Salg af enhver form for tobak er nu kriminaliseret i Bhutan.

  Pågribes personer i færd med at ryge en smøg, bliver de idømt en bødestraf på 210 dollar. Dette gælder dog ikke udlændinge, så langt tid det ikke foregår på offentlige steder. Man kan ikke købe tobak i Bhutan, men det er lovligt at indføre 200 cigaretter til Bhutan, dog med risiko for at få tillagt 100-200 % i toldafgifter.

 • Det bedste er at undgå drikkevandet. Primært fordi det indeholder forskellige bakterier. I de fleste byer kan vand på flasker købes.

 • Ikke almindeligt. Dog forventes drikkepenge til bagagedrengene (som ofte er kvinder) på alle hoteller. Beløbet er cirka 50 Ngultrum pr. person (5 kr). Læg også et lille beløb til stuepigen. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

 • Spørg før du tager billeder af folk. Det er ikke alle, der ønsker at blive foreviget. Vær ydmyg over for dem, du ønsker at fotografere. Selvom de er fattige og oplagte motiver, er de stadigvæk mennesker med værdighed. Det er ikke tilladt at fotografere inde i templer og andre helligdomme.

 • Ved besøg i dzongs og til religiøs festival er der en dress-code for både mænd og kvinder: Skjorte/bluse med krave og ærmer til albue, lange bukser/lang nederdel. Ved festivalerne betragtes skjorte med krave som et absolut krav sammen med lange bukser eller lang nederdel. Derfor er det en fordel altid at have en skjorte i sin håndbagage, både for mænd og kvinder.

  Der kan blive koldt i højderne i Bhutan. Vi anbefaler at medbringe varmt tøj, for eksempel letvægts ski-undertøj.

 • I Bhutan handler man ikke om prisen, så undgå at forsøge på dette, da det virker fornærmende.

 • En øl på restaurant: 18-30 kr. En flaske vin: Alt fra 60 til 250 kr. En flaske vand (1.5 liter) 6 kroner.

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Bhutan er 5 timer foran Danmark. Ved sommertid er forskellen kun 4 timer.

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Vaccinationskort

  - Vækkeur

  - God kikkert

  - Insektspray

  - Vådservietter eller hånd-desinfektion

  - Sollotion med høj faktor

  - Kasket eller solhat

  - Lille rygsæk

  - Gode vandresko eller –støvler. Eventuelt vandrestave.

  - Langærmet skjorte med krave og lange bomuldsbukser/nederdel

  - Varmt tøj til højderne (brug princippet "lag på lag")

  - Regnjakke/paraply (sidstnævnte må ikke bruges i dzongs)

  - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - Desinficerende spray el. creme

  - Lommelygte + batterier

 • Det officielle sprog er Dzongkha, dernæst engelsk, nepalesisk, indisk og forskellige dialekter.

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

 • Bhutan er i disse år i gang med et stort vejprojekt, som gradvist forbedrer hovedvejen mellem vest og øst. Projektet varer flere år, og kan også i 2018 medføre vejarbejder, og dermed forsinkelser, langs vores vej. Desuden kan vejret nogle gange påvirke transporttiden.