Logo

Praktiske oplysninger

Praktiske oplysninger Laos og Cambodia

Vis alle oplysninger Skjul alle oplysninger
 • Passet skal være gyldigt mindst 6 måneder efter hjemrejse datoen.

  I 2018 behøver man ikke visum til Laos. I 2019 - Visum til Laos koster p.t. 35 USD, og der skal medbringes 2 pasfotos og kræver 3 blanke sider i passet. Visum udstedes ved ankomsten til Laos.

  Visum til Cambodia koster p.t. 40 USD, og der skal medbringes 1 pasfoto og kræver 3 blanke sider i passet. Udstedes ved grænsen eller i lufthavnen. Der kræves altså min. 6 blanke sider i passet til Laos og Cambodia.

  Det er altid en god idé at medbringe et par ekstra pasfotos og kopi af billedsiden i jeres pas.

 • Vaccinationer mod leverbetændelse og stivkrampe anbefales. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Den lokale møntfod i Cambodia er riel. I Laos hedder den lokale møntfod kip. Begge landes anden valuta er US dollars, som accepteres overalt. Den tredje valuta er thailandske baht. Medbring en mindre kontant beholdning af små dollarsedler (1, 5, 10, 20). I Siem Reap, Phnom Penh og Luang Prabang og Vientiane er der mulighed for at hæve kontanter på VISA og MASTER Cards (2-5 % kommission). Bær ikke store kontante beløb på dig.

 • I modsætning til thailandsk mad er laotisk og cambodiansk normalt ikke særlig krydret. Laos er en gammel fransk koloni, og dette kan stadig nydes i det laotiske køkken. Der er et stort, varieret og velsmagende udbud. Pas på med grøntsager, som altid bør være kogte eller vaskede i renset vand.

  Vand købes renset på flaske. Man drikker under ingen omstændigheder vand fra hanen.

 • I de større byer er der udmærket dækning. Det koster over 20 kr i minuttet at ringe og modtage opkald fra Danmark. Sms koster 2,50 kr. at afsende og 0 kr. at modtage. MMS er ikke muligt. At bruge data i udlandet kan være dyrt. Derfor kan det være en god ide at slå data i udlandet fra på din telefon allerede ved afrejse fra Danmark.

 • Der er tre typer stik i Laos og Cambodia:

  - Stik til 3 flade ben (som de engelske)

  - Stik med 2 flade ben

  - Stik til to runde og tynde ben, som vi kender dem her i Danmark.

  Medbring adapter

 • På restauranter og hoteller er drikkepenge inkluderet. Er man meget tilfreds med servicen, kan 10 % lægges til regningen. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

 • Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først.

 • Det vigtigste, du skal forberede dig på, er solen og varmen. Derfor bør du klæde dig så let som muligt – i lyse bomuldsstoffer, helst ingen strømper og tunge, lukkede lædersko, men åbne, lette sandaler, som sidder godt på fødderne. Hvis du vil undgå solskoldninger, skal du dække skuldre, hals, arme og ben – og vigtigst: hovedet. Bær altid hat i dagtimerne, gerne med bred skygge. Hvis din hud er lys og sart, bør du også medbringe en god solcreme.

  Laos og Cambodia er overvejende buddhistiske lande. Der er en udbredt tolerance og afslappede omgangsformer. Blufærdigheden er dog større end i Danmark og især i templer og på offentlige steder bør man ikke klæde sig for udfordrende.

  De Cambodianske myndigheder har pr 8. august 2016 udstedt kodeks for besøgende til Angkor Wat og andre religiøse steder – besøgende bør ikke bære nederdele eller shorts over knæet eller toppe, der afslører bare skulder. Følger man ikke denne dress-code kan man nægtes adgang.

  Den traditionelle hilsen er at man fører hænderne sammen foran brystet og bøjer hovedet let. I templer aftages hovedbeklædning.

  Det er et gammelt krigsområde. Store områder er stadig minerede. Men disse er klart afmærkede og vi kommer slet ikke i nærheden af dem. Vi vil dog ikke kunne undgå at komme i kontakt med mine-ofre og andre krigsinvalider. Disse findes overalt og overlever hyppigt ved at tigge. Da der ikke findes pensioner og anden offentlig støtte, kan man overveje at praktisere lidt privat velgørenhed.

 • Med forbehold for ændring. Sodavand ca. 1 USD Øl ca. 1 USD Juice ca. 2 USD Måltid mad på restaurant fra ca. 4 USD

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

 • Selv om mange veje er blevet udbedret og asfalteret i de senere år, bærer Laos præg af at være infrastrukturmæssigt i væsentlig ringere stand end eksempelvis Thailand og Vietnam, mens Cambodias veje stadig bærer præg af at have været igennem flere årtiers krig og borgerkrig. Jo længere vi kommer væk fra hovedfærdselsårerne og turiststrømmen, jo dårligere bliver vejene generelt. Hvis man har tendens til køresyge, er det en god idé at medbringe medicin herimod til anvendelse ved bjergkørsel.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Den tørre og mindre varme periode er fra november til februar. Om dagen vil der være ca. 30 grader og om natten ca. 20 grader. I Luang Prabang kan der blive ned til 10-15 grader om natten. Den tørre og varme periode er fra marts til maj.

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Solbriller

  - Håndklæde

  - Badetøj

  - Kasket eller solhat

  - Langærmede, hurtigttørrende skjorter

  - Lange, hurtigttørrende bukser

  - Regnfrakke eller paraply

  - Myggespray

  - Solcreme

  - Vækkeur

  - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - Salttabletter

  - Desinficerende spray el. creme (kan købes i Matas og på apoteket)

  - Lommelygte + batterier (elektriciteten kan være ustabil)

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Viktors Farmor baggrundsbillede