Logo

Rejser til Mongoliet

Vidtstrakte græsstepper, nomader i runde filttelte, lynhurtige heste og stolte falkejagtstraditioner. Nomaderne i Mongoliet er gæstfrie og fortæller gerne om deres liv.

 

En Ger er det telt, nomaderne i Mongoliet bruger. Det er køligt om sommeren og varmt om vinteren. På rejsen til Mongoliet bor gæsterne også i ger – om end de er tilpasset turister.

Naturen i Mongoliet er betagende. Fra Gobi-ørkenen til Gorkhi Terelj Nationalparken, og Ikh Nart Naturreservatet, der blev etableret for at redde det truede Argali får med de imponerende og meget elegante horn.

Khustain Nuruu nationalparken blev etableret i 1993 for at redde den eneste nulevende art af vildhest, Przewalski hesten. Den sidste vildtlevende blev skudt i 1968, men heldigvis fandtes en del i østeuropæiske zoologiske haver, og projektet har været så stort en succes, at Przewalski hestene er i dag igen vildtlevende i naturen. Vi ser store hesteflokke i nationalparken.

I hovedstaden Ulaanbaatar ser vi Sukhbaatar pladsen, hvor den fredelige revolution tog sin start og sikrede Mongoliets uafhængighed i 1990.

Mongoliets storhedstid var under Djengis Khan (1162-1227). Han erobrede Kina, Rusland, Persien og store dele af Mellemøsten. Landet genopstod som Folkerepublikken Mongoliet som en sovjetisk sattelitstati 1924.  Efter de mange revolutioner i Østeuropa i 1989, gennemgik Mongoliet sin egen revolution i 1990. Det førte til kommunistregimets fald og etableringen af en ny grundlov i 1992.

 

Viktors Farmor i Mongoliet

På rundrejen i Mongoliet hører vi om Djengis Khan og landets historie, garneret med store naturoplevelser: vi oplever både Ulaanbaatar og Gobiørkenen.

Tag med til Mongoliet - landet hvor solen ofte skinner fra en skyfri himmel.
 

Rejser til Mongoliet

  

Praktiske oplysninger Mongoliet

 • Vi sender besked, når det er tid til at ansøge om visum.

  For danske statsborgere gælder flg.:

  Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder udover opholdet.

  Visum fås ved:

  Mongoliets Konsulat, c/o Haslund
  Nørrebrogade 14D, mezz
  2200København N

  Telefon: +45 20231388

  Mail: visum@mongolietskonsulat.dk

  Ansøgningsskema og vejledning findes på konsulatets hjemmeside: http://mongolietskonsulat.dk/

  Der fremsendes ansøgningsskema fra Viktors Farmor. Visum koster på nuværende tidspunkt kr. 660,- pr person. Det tager normalt 10-12 hverdage at få visum.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  Uddrag fra ambassadens hjemmeside: Vær opmærksom på at vi anbefaler at aflevere personligt, eller af en personlig kontakt, da der desværre forsvinder mange pas med Post Nord, eller der er store forsinkelser i deres system. Hvis I ikke kan aflevere ansøgninger i konsulatets åbningstid tirsdage mellem 11-13, kan ansøgninger afleveres i postkassen på Nørrebrogade 14B (baggården). Men send samtidig en mail om at I har afleveret i postkassen.

  Når man rejser i Mongoliet skal man altid have sit pas på sig.

  En kopi af passet er ikke nok.

 • Som i de fleste andre oversøiske lande anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik om rejsemedicin generelt.  

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Betalingsmidlet i Mongoliet er togrog (forkortes MNT). Man kan ikke veksle til Togrog eller fra Togrog udenfor Mongoliet. Medbring derfor USD eller EURO.

  USD: Her får man bedst vekselkurs med de høje sedler (100 USD). Ved Euro-veksling betyder sedlens værdi ikke noget for kursen.

  I Ulan Bator kan man bruge VISA. Der kan veksles i banker eller på vekselkontorer.

 • I Ulan Bator bor vi på hotel. Hotellerne kan ikke sammenlignes med europæisk standard. Man må være i besiddelse af en vis overbærenhed, hvad angår el og strøm. Strømsvigt kan forekomme, og vand- forsyningen kan også svigte af og til. Serviceniveauet og renligheden på hotellerne er ikke som vi er vant til i Europa. De øvrige steder bor vi i ger lejr. Disse steder er der gerne en fællesbygning af træ, 3 brusebad og 3 toiletter til kvinder og 3 toiletter til mænd.

  Måltider indtages i en stor ger eller en træbygning. Normalt er der 3 senge i en ger. Ægtepar få en ger for sig selv. Kun ved spidsbelastning bruges alle tre senge. Sovepose er unødvendig. Medbring en let lagenpose. Der er håndklæde i lejren. Medbring selv sæbe og shampoo og evt. et ekstra (letvægts-) håndklæde. Strøm i ger-lejren drives af en generator. Den er tændt om aftenen, hvor man så også kan få genopladet batterier til kamera.

 • Kaldenummer til Mongoliet er 00-976. I byerne kan der købes telekort. Der er relativt gode muligheder for at man kan ringe direkte eller SMS’e fra danske mobiltelefoner på rejsen.

 • Der er 220 volt. I Mongoliet bruger man de fleste steder stik, som ligner vores egne. Medbring evt adapter, da det ikke er alle steder. 

 • Det anbefales at drikke mineralvand. Undervejs vil guider og rejseleder rådgive om maden. Mineralvand kan købes overalt.

 • Får man sin kuffert båret til sit hotelværelse eller sin ger, gives der et mindre beløb, f.eks. svarende til ca. 5 kroner. På grupperejser betales drikkepenge til lokalguider og chauffører af Viktors Farmor. På restauranter og hoteller kan man give lidt ekstra, hvis man har været tilfreds.

 • Filttæpper, filthatte, puder og vægtæpper er noget af det, der kan købes i Mongoliet. Ligeledes broderede sengetæpper og lædervarer.

 • Et måltid mad på alm. restaurant ca. 30 kr., på pænere restaurant fra ca. 75 kr. En øl, lokal ca. 16 kr (0.5 l), importeret øl, ca. 16 kr (0.33 l). Cola ca. 7 kr.

 • Bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen.

 • Typisk fastlandsklima med korte, varme somre, lange, kolde vintre og store temperaturudsving. Nogle steder svinger temperaturen fra 35° til ÷50° i løbet af et år. Ingen steder falder der meget nedbør, og i Gobi-ørkenen er et helt år helt uden regn ikke usædvanligt. Når nedbøren alligevel kommer, er det ofte i form af hidsige skybrud eller snestorme.

  Det siges, at Mongoliet kan opleve fire årstider på en enkelt dag. Dette synes især tilfældet i foråret, når omskiftelige vejr skaber snestorme blandes med anfald af vind og sol. De fire årstider er meget forskellige - vinter varer fra november til februar, forår fra marts til medio maj, sommer fra midten af maj til slutningen af august, og efteråret er i løbet af september og oktober. Det kolde vejr mod nord kan vare en måned eller to længere end Gobi områder. De største regnskyl forekommer i de subarktiske nåleskove langs den nordlige grænse.

 • Mongoliet er 6 timer foran Danmark, når vi har sommertid. De bruger ikke sommertid i Mongoliet. Der er to tidszoner i Mongoliet, den vestligste del er 5 timer foran Danmark.

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Vækkeur

  - Solbriller, kasket eller hat

  - Solcreme med god faktor

  - Myggebalsam

  - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - En lille flaske håndrens (fås på apoteker eller hos Matas)

  - Lommelygte

  - Papirlommetørklæder / toiletpapir

  - Læbepomade

  - Sæbe, shampoo

  - Lagenpose

  - Håndklæde - der skal også bruges i Jurte lejrene og ved home stay o Kizil Oy.

   

 • Medbring gerne smågaver til nomadefamilierne, f.eks. små lommelygter, læbestifter, hårklemmer, små sæber, farver, små blokke, kuglepenne.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.