Logo

Makedonien

I den nye stat Makedonien har serbere, albanere, tyrkere og bulgarere slået sig ned, og det giver spændende kulturoplevelser i en flot natur.

Alexander den Store også kaldet makedoneren er den lille ex-jugoslaviske republiks mest berømte landsbarn. Men han var født i den græske del af Makedonien. Det har dog ikke forhindret Makedonien i at rejse store flotte statuer af den verdenshistoriske personlighed sammen med sin far og mor i Skopje.

En anden berømthed, man hører om i hovedstaden Skopje, er Mother Theresa. Men hun var albaner. I hovedstaden findes netop en stor minoritet af albanere.

Mange af de store helgener omkring Ohrid-søen kom i virkeligheden fra det bulgarske Makedonien.

Så landet har det svært med at finde sin nye identitet efter at have været en del af Jugoslavien, men det gør også Makedonien til et spændende rejsemål med mange kulturoplevelser.

Ohrid-søen i det centrale Makedonien har som et ud af 72 steder i verden den status at være på UNESCOs Verdenarvslister for både natur og kultur. Byen Ohrid rummer ikke mindre end 365 kirker – en for hver dag i året – og kaldes derfor også for Balkans Jerusalem.

Som naturområde er søen et idyllisk badested og perfekt til sejlture. Det tidligere Jugoslaviens præsident Tito havde sit sommerhus her ned til søen. Det historiske og kulturelle Ohrid har smukke osmanniske huse, kirker såvel som moskeer. Byen lå på den gamle romervej Via Egnatia, der forbandt Rom med Konstantinopel (Istanbul).

Senere blev Ohrid også hovedstad i det bulgarske rige. Og senere igen kom de tyrkiske osmanner og bragte deres religion og kultur med sig. Bl.a. har Ataturk, det moderne Tyrkiets grundlægger, fået sin militæruddannelse i Makedonien. 

I 2019 skiftede landet navn fra Makedonien til Nord-Makedonien efter en navnestrid med Grækenland, der havde varet i flere årtier. Striden om navnet er dog endnu ikke slut - det kan du læse mere om i denne artikel: Fra FYROM til Nord-Makedonien - striden om et navn. Navnene Makedonien og Nord-Makedonien refererer således til samme land, når I kigger på vores rejser.
 

Viktors Farmor i Makedonien

Vi besøger Makedonien på flere forskellige rejser:

Rejsen Mosaik af 3 lande går til Makedonien, Albanien og Montenegro. I Makedonien besøges Skopje og Ohrid.

På rejsen Balkans Højdepunkter kombineres rejsen til Makedonien med besøg i Bosnien (Sarajevo), Montenegro, Albanien og Kroatien.

Kalder vandreskoene på en luftning, så har vi en vandretur i Makedoniens smukke bjerge. Bemærk: Denne rejse holder "pause" i 2019.

Tag med til Nord-Makedonien - en kulturmosaik i Balkans centrum.