Logo

Praktiske oplysninger

Praktiske oplysninger Uzbekistan

Vis alle oplysninger Skjul alle oplysninger
 • Fotokopi af passet sendes til Viktors Farmor senest 6 uger før afrejse. Disse kopier sender vi til vort samarbejdende bureau i Uzbekistan, som derefter sørger for, at I kan få visum ved ankomst. Der skal betales for visum ved ankomsten. Vores erfaring har vist, at beløbet for visum svinger meget. For deltagere, der rejser på gruppevisum har vi betalt helt forskellige beløb, faktisk helt fra 25 - 35 USD.

  For deltagere, der rejser på individuelt visum er prisen normalt mellem 85 og 100 USD. Vær forberedt på, at visum-arbejdet i lufthavnen kan være en langsommelig affære. Jeres pas skal være gyldig min. 3 måneder ud over opholdets varighed og have 2 blanke sider. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Som i de fleste andre oversøiske lande anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Spørg egen læge eller Seruminstituttet www.ssi.dk/rejser - hvad der tilrådes. Det frarådes at spise frisk frugt og grønt. Det er meget almindeligt, at det for udlændinge giver store maveproblemer, selv om man er forsigtig. Det tilrådes at medbringe noget mod diarré – gerne kraftigt virkende midler på recept. Spørg lægen.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  Medicin. Medbringer du receptpligtig medicin, skal du også medbringe dokument herpå (se muligheder herunder) samt angive det på tolderklæringerne.

  • Lægerne udskriver ikke recepter mere – men der kan skaffes en kopi på apoteket.

  • Eller lægen kan skrive en erklæring

  • Eller man kan få lavet et ’medicinpas’ på apoteket – det kræver dog at man medbringer sit PAS

  • Eller udskrive fra www.sundhed.dk

 • Betalingsmidlet er ”Sum”. Kursen svinger meget, derfor angives ikke vekslekurs her. Det anbefales, at man tager $ eller € med i kontanter.

  Alle vegne i Uzbekistan kan der handles i US$ i stedet for i landets valuta, så det er praktisk at medbringe flere mindre dollar-sedler. Man kan også betale med Euro, men US dollars er mest anvendt.

  Dollars sedlerne skal være fra efter 2010. Kreditkort kan kun bruges i ganske få forretninger. På de fleste hoteller kan man bruge kreditkort. Det er en langsommelig og kompliceret affære at bruge sit kreditkort til at få kontanter med.

 • Der skal udfyldes 2 tolderklæringer. Her påføres hvad man har med af penge og værdigenstande. Undlad at medbringe dyre smykker. Toldmyndighederne beholder det ene eksemplar. Det andet skal man selv opbevare og aflevere ved udrejsen sammen med en ny, hvorpå man påfører, hvad man har med af penge ved udrejsen.

  Det skal dog nævnes, at dette blot synes at være en formssag, det er normalt ikke noget, der kontrolleres. Men – formelt - er det ikke tilladt at købe for dollars i Uzbekistan.

 • Der benyttes pæne turistklasse hoteller med toilet og bad til værelserne. Serviceniveauet og renligheden på hotellerne er dog ikke som vi er vant til i Europa.

 • Telefoni. Det er billigst at telefonere fra posthuset. Samtalen skal bestilles, og der er i reglen ventetid, før der er forbindelse. Man kan ringe fra hotellerne, men det er ret dyrt. Dyrt er det også at sende billeder fra sin mobiltelefon.

 • Der er 220 volt. De fleste steder passer vores stik, men sørg for, at det er stik med ”tynde ben” der medbringes hjemmefra.

 • Man skal ikke drikke vandet i Uzbekistan. Mineralvand kan købes overalt. Isterninger i drikkevarer bør undgås. Det tilrådes kun at drikke flaskevand. Vi anbefaler at bruge flaskevand ved tandbørstning også.

 • Får man sin kuffert båret til sit hotelværelse, gives der et mindre beløb, f.eks. 1000 sum. Drikkepenge må meget gerne være i dollars, så det er også her en god idé at medbringe små dollarsedler.

  På de fleste af vores katalogrejser bliver drikkepenge til chauffør og guide betalt af Viktors Farmor. Se mere under den enkelte rejse.

  Men drikkepenge til stuepiger, tjenere mv. skal betales af deltagerne selv. På rejser for individuelle, betaler man selv drikkepenge til chauffør og guide.

 • Ved mange af de større seværdigheder skal man af med gebyr for at fotografere. Gebyret ligger normalt mellem 2000-4000 Sum. Hvis man vil fotografere personer bør man spørge om tilladelse først. Det er forbudt at fotografere militærbygninger, broer, grænseovergange, banegårde og lufthavne.

 • Tøj der kan tages af og på ”lag-for-lag” anbefales. Det kan være køligt morgen og aften, men varmt midt på dagen. For kvinder er det ikke velset at gå i korte shorts i byerne. Man kan dog udmærket gå i korte nederdele og solbluser. Landet er muslimsk, men meget vestligt, når det gælder påklædning. Men medbring tørklæde til nogle af moskeerne. I marts/april samt oktober/november kan der forekomme store temperaturudsving, og der kan være meget koldt, også på hotellerne. Medbring sweater og/eller jakke.

 • Mange forretninger har åbent mandag til lørdag 9-19, men middagslukkede 13 til15.

  Det er ofte fordelagtigt at handle i bazarer eller på markeder. Priserne her kan normalt handles 30% ned. Broderede tæpper (sengetæpper, duge) og knyttede tæpper fås i Bukhara og Samarkand. Man kan med fordel købe lakarbejder, kobber¬arbejder, hovedbeklædninger og veste med broderier, træskærerarbejder (f.eks. udskårne koranstandere), keramik. Tæppeindkøb.

  Vær opmærksom på at alle tæpper som købes skal registreres med foto og kvittering før de kan udføres. Selve registreringen forgår ved den pågældende tæppehandler.

  Tæpper over 50 år kan IKKE udføres. Køb ikke ukritisk tæpper i basaren da de sjældent får registrering. Så det er ikke noget man skal vente med at købe til den sidste dag. Det er forbudt at udføre antikviteter, der er mere end 50 år gamle. Især større antikviteter og metalgenstande er tolderne på vagt overfor.

 • Der kan forekomme ændringer i programmet undervejs. Seværdigheder kan være under restaurering eller midlertidigt lukkede af andre årsager. Det er forhold, vi ikke kan tage højde for, og som vi derfor anmoder om en vis overbærenhed overfor.

 • Prisniveau.

  Med forbehold for ændringer.

  Kaffe 7.000 SUM / Kr. 6,00

  Te 3.000 SUM / Kr. 2,50

  Øl 10.000 - 15.000 / Kr. 8 - 12

  Vodka pr. glas 5.-6.000 SUM / Kr. 4-5

  Vin glas/flaske 12.000/50.000 SUM / Kr. 10 - 40

  Cola 8.000 SUM / Kr.  7

  Juice 15.000 SUM / kr. 12

  Cappucino 12.000 SUM / Kr. 10

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Uzbekistan har tempereret til tørt fastlandsklima. På grund af afstanden fra havet og i ly af Pamir- og Himalayabjergene er det en temmelig tør region. Faktisk er landet blandt de tørreste i Centralasien.

  Mod vest er der store slette-områder og ørkenen Kizilkum. Mod øst er der bjerge. Somrene i den lave del af landet er lune til varme, men varmen er udholdelig ved den lave luftfugtighed. Vintrene er kolde, men generelt tørre og solrige i det meste af landet.

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Vækkeur

  - Solbriller, kasket eller hat

  - Solcreme

  - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - En lille flaske håndrens (fås på apoteker eller hos Matas)

  - Lommelygte

  - Papirlommetørklæder / toiletpapir

  - Læbepomade

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden er: VFrejsende

Viktors Farmor baggrundsbillede