Logo

Praktiske oplysninger

Uzbekistan, Turkmenistan og Iran

Vis alle oplysninger Skjul alle oplysninger
 • Passet skal være gyldigt i mindst seks måneder udover opholdet. Bemærk der skal være min. 6 blanke sider i passet. Viktors Farmor anbefaler, at man på rejsen medbringer en kopi af den første side i passet. Den opbevares et andet sted end i selve passet.

  Uzbekistan: Fotokopi i farve af passet sendes til Viktors Farmor efter tilmelding. Hvis man er i arbejde skal der vedægges brev/en erklæring fra arbejdsgiveren om, hvor man er ansat (skrevet på engelsk). Disse kopier sendes til vort samarbejdende bureau i Uzbekistan, som sørger for visum ved ankomst. Visum betales ved ankomst pt. ca. 100 US dollars for individuelle visum og ca. 35 US dollars for gruppevisum.

  Turkmenistan: Fotokopi i farve af passet sendes til Viktors Farmor. Disse kopier sendes til vort samarbejdende bureau, som derefter udfærdiger en skrivelse til de turkmenske myndigheder og forbereder et visum, som vi derefter får og betaler ved ankomsten til Turkmenistan. Medbring til dette formål ekstra pasfotos.

  Iran: Visumvejledning til Iransk visum udleveres af Viktors Farmor.

 • Som i de fleste andre oversøiske lande anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Men man bør tale med egen læge/specialklinik om rejsemedicin. 

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  Det frarådes at spise frisk frugt og grønt. Det er meget almindeligt, at det for udlændinge giver store maveproblemer, selv om man er forsigtig. Det tilrådes at medbringe noget mod diarré – gerne kraftigt-virkende midler på recept. Spørg lægen.

  Medicin. Medbringer du receptpligtig medicin, skal du også medbringe dokument herpå (se muligheder herunder) samt angive det på tolderklæringerne.

  • Lægerne udskriver ikke recepter mere – men der kan skaffes en kopi på apoteket.

  • Eller lægen kan skrive en erklæring

  • Eller man kan få lavet et ’medicinpas’ på apoteket – det kræver dog at man medbringer sit PAS

  • Eller udskrive fra www.sundhed.dk

 • I Uzbekistan er Betalingsmidlet ”Sum”. En USdollar svarer til ca. 2300 Sum. Men kursen uzb. Sum/USD svinger meget. Betalingsmidlet er ”Manat” i Turkmenistan. Kursen svinger meget, så den aktuelle dollarkurs kendes først på stedet.

  Møntfoden i Iran er RIAL og TOMAN (1 toman = 10 rial). I alle 3 lande kan det anbefales at medbringe US$ (eller Euro)i kontanter. Det vil være praktisk at medbringe flere mindre dollar-sedler, f.eks. 1 $, 5$, 10 $ og sedler trykt efter 2010. Kreditkort kan kun bruges i ganske få forretninger. På de fleste hoteller kan man bruge kreditkort.

  Det er en meget langsommelig og kompliceret affære at bruge sit kreditkort til at få udbetalt kontanter med. Det anbefales meget, at man veksler ved ankomsten til et land. Der er bank i lufthavnen. Det er ikke nødvendigt at veksle så meget. Der kan købes for dollars de fleste steder.

 • I både Uzbekistan og Turkmenistan udfyldes der to tolderklæringer ved indrejse i hvert land. Her påføres hvad man har med af penge og værdigenstande. Det ene eksemplar af tolderklæringerne beholder toldmyndighederne ved indrejsen.

  Det andet skal man selv opbevare og aflevere ved udrejsen sammen med et ny eksemplarer, hvorpå man påfører, hvad man har med af penge ved udrejsen. Ved indrejse til Iran er det er strengt forbudt at indføre alkohol.

  Ved indrejsen mellem Turkmenistan og Iran kan man blive bedt om at fremvise dokumentation på forsikring. Derfor er det vigtigt, at alle har deres forsikringspapirer i håndbagagen. Alternativt vil det koste 25 USD ved indrejsen til en lokal iransk forsikring.

 • Der benyttes overalt turistklasse hoteller med toilet og bad til værelserne.

 • Telefoni. En dansk mobiltelefon kan i de fleste tilfælde bruges til at ringe hjem eller sende SMS med fra Uzbekistan og Turkmenistan. I Iran kan man kun ringe fra hotellerne eller fra posthuse – evt. sende e-mails, hvis hotellerne tilbyder denne service.

  Internet. I Uzbekistan findes mange internetcafeer, hvor man kan modtage og sende e-mails.

 • Der er 220 volt. Medbring evt. en adapter, da det ikke er alle steder vore stik passer. Men også en lidt ”tykkere” udgave med tre ben. Adapter til sidstnævnte anbefales.

 • Man bør ikke drikke vandet. Mineralvand kan købes overalt. Isterninger i drikkevarer bør undgås. Det er en god idé at medbringe desinfektions gel og det tilrådes at medbringe noget mod diarré – gerne kraftigt ¬virkende midler på recept. Spørg lægen.

 • Hvis man får båret sin kuffert til sit værelse giver man et lille beløb svarende til 1 US dollar. Det er normalt at lægge 10% på beløbet ved restaurantbesøg i Iran. Drikkepenge til lokale guider og chauffører betales af Viktors Farmor

 • Alle 3 lande har, hvad vi vil kalde for undertrykkende styrer. Men det er ikke noget man mærker som turist – bortset fra påklædningsreglerne i Iran – se påklædning. Befolkningen er utrolig venlig og imødekommende, men vil i de fleste tilfælde ikke tale om styret og deres daglige problemer. I Turkmenistan er rygning på offentlige steder blevet forbudt – dvs. på gader, veje, i lufthavne mv.

  Rygning er dog tilladt på hoteller og restauranter. På trods af at befolkningerne i både Uzbekistan og Turkmenistan er muslimer er det ikke forbudt at drikke øl og spiritus. Vær opmærksom på at mellem Uzbekistan og Turkmenistan ved Farap grænsen, kan man komme ud for at skulle bære/trække sin kuffert og gå 1 km i ingenmandsland.

 • Medbring rigeligt med film samt ekstra batterier eller hukommelseschips. Hvis man vil fotografere personer bør man spørge om tilladelse først. Det er forbudt at fotografere militærbygninger, broer, grænseovergange, banegårde, lufthavne samt politibetjente og soldater.

  Ved nogle af de større seværdigheder i Uzbekistan skal man af med et gebyr på ca. 2000-4000 SUM for at fotografere. Man må gerne fotografere på de fleste historiske steder og også på museer (dog uden blitz). På visse hellige steder er det forbudt at fotografere.

 • Tøj der kan tages af og på ”lag-for-lag” anbefales. Det kan være køligt morgen og aften, men ofte er det meget varmt midt på dagen. For kvinder er det ikke passende at gå i shorts og T-shirts i Turkmenistan og Iran. I Uzbekistan kan påklædningen være som i Danmark.

  I Iran skal kvinder bære tørklæde. Der skal være lange ærmer i bluse eller kjole. Kjolen må ikke være stramtsiddende, så figuren kan anes. Et sæt med løs jakke eller skjorte, der dækker bagdelen samt et par lange bukser er helt acceptabelt. Det er helt ok at gå med bare fødder i sandalerne.

  Cowboybukser er yndet beklædning i Iran, både for mænd og kvinder. Medbring kasket eller solhat. Husk gode travesko og evt. sandaler og solbriller, da lyset kan være meget skarpt. Luften er meget tør, hvilket kan give problemer med sprukne læber og tørre svælg og halse. Medbring en læbepomade og sørg for at drikke godt med vand og den gode lokale te.

 • Det er ofte mere fordelagtigt at handle i bazarer eller på markeder. Priserne her kan normalt handles 30% ned. Broderede tæpper (sengetæpper, duge) og knyttede tæpper fås i Bukhara og Samarkand. Man kan med fordel købe lakarbejde, kobberarbejde, flotte hovedbeklædninger og veste med broderier, træskærerarbejder (f.eks. udskårne koranstandere) og keramik.

  Køb af tæpper: Vær opmærksom på at alle tæpper som købes i Uzbekistan skal registreres med foto og kvittering før de kan udføres. Selve registreringen forgår ved den pågældende tæppehandler. Tæpper over 50 år kan IKKE udføres. Køb ikke ukritisk tæpper i basaren da de sjældent får registrering. Tæppehandlerne i Iran siger ofte, at den eneste begrænsning på udførsel er 3 kvadratmeter tæppe pr. person. Vore erfaringer i lufthavnen siger, at det ikke må være gamle tæpper og dyre tæpper (f.eks. et nyt kostbart silketæppe).

  På Den Iranske Ambassade i København siger de, at man må købe ialt 12 kvadratmeter pr. person, blot ikke gamle eller dyre tæpper. Hvis man køber tæpper i for¬retninger, der har eksport¬licens, kan tæpperne sendes til Danmark (men der skal så betales told ved modtagelsen). Persiske tæpper fås gerne til under det halve af, hvad tilsvarende tæpper koster i Danmark, og kvaliteterne er meget fine.

  I Uzbekistan er det forbudt at udføre antikviteter, der er mere end 50 år gamle. Især større antikviteter og metalgenstande er tolderne på vagt overfor.

 • Med forbehold for ændringer:

  Kaffe 7.000 SUM/19 kr.

  Te 3.000 SUM/8 kr.

  Øl 7-10.000 SUM/19-27 kr.

  Cola 5-6.000 SUM/13-16 kr.

  Vodka pr. glas 4.-7.000 SUM/11-19 kr.

  Vin glas/flaske 6.000/30.000 SUM/16-80 kr. 

 • Man kan komme ud for ændringer i programmet undervejs på turen. Seværdigheder kan være under restaurering eller de kan være midlertidigt lukkede af andre årsager. Det er forhold, vi ikke kan tage højde for, og som vi derfor må anmode om en vis overbærenhed overfor.

  Selvom man har fået bekræftet hotelbookingerne flere gange, kan man godt risikere, at der alligevel er overbooket på et af hotellerne, og at man derfor får anvist et andet hotel end det aftalte. Dette plejer dog ikke at give anledning til problemer. Man skal blot vide, at det kan forekomme.

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Viktors Farmor baggrundsbillede