Logo

Praktiske oplysninger

Praktiske oplysninger Uzbekistan, Turkmenistan og Iran

Vis alle oplysninger Skjul alle oplysninger
 • Passet skal være gyldigt i mindst seks måneder udover opholdet. Bemærk der skal være min. 6 blanke sider i passet. Viktors Farmor anbefaler, at man på rejsen medbringer en kopi af den første side i passet. Den opbevares et andet sted end i selve passet.

  Uzbekistan: Fotokopi i farve af passet sendes til Viktors Farmor efter tilmelding. Hvis man er i arbejde skal der vedægges brev/en erklæring fra arbejdsgiveren om, hvor man er ansat (skrevet på engelsk). Disse kopier sendes til vort samarbejdende bureau i Uzbekistan, som sørger for visum ved ankomst. Visum betales ved ankomst pt. ca. 100 US dollars for individuelle visum og ca. 35 US dollars for gruppevisum.

  Turkmenistan: Fotokopi i farve af passet sendes til Viktors Farmor. Disse kopier sendes til vort samarbejdende bureau, som derefter udfærdiger en skrivelse til de turkmenske myndigheder og forbereder et visum, som vi derefter får og betaler ved ankomsten til Turkmenistan. Medbring til dette formål ekstra pasfotos. Pris på visum svinger meget men regn med ca. USD 100 pr. person.

  Iran: Visum skal laves på det Iranske konsulat. Visumvejledning til Iransk visum udleveres af Viktors Farmor. Det forventes at passet skal undværes under processen. Ca. 1 måned. En forsikringspolice skal medbringes og evt. forsikringskort. Det kan forlanges fremvist i lufthavnen i Iran ved ankomsten. Forsikringen skal dække sygdom og hjemtransport. Forsikringspolicen på engelsk kan hverves ved at kontakte jeres forsikringsselskab. De er ofte bekendt med dette og i de fleste tilfælde fremsendes dette pr. e-mail.

  Ved indrejse til Iran er det strengt forbudt at indføre alkohol.

 • Som i de fleste andre oversøiske lande anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Men man bør tale med egen læge/specialklinik om rejsemedicin. 

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  Det frarådes at spise frisk frugt og grønt (salat). Det er meget almindeligt, at det for udlændinge giver store maveproblemer, selv om man er forsigtig. Det tilrådes at medbringe noget mod diarré, både elektrolytter og gerne kraftigt-virkende midler på recept. Spørg lægen. Det er en god ide at medbringe håndsprit.

  Medicin. Medbringer du receptpligtig medicin, skal du også medbringe dokument herpå (se muligheder herunder) samt angive det på tolderklæringerne.

  • Lægerne udskriver ikke recepter mere – men der kan skaffes en kopi på apoteket.

  • Eller lægen kan skrive en erklæring

  • Eller man kan få lavet et ’medicinpas’ på apoteket – det kræver dog at man medbringer sit PAS

  • Eller udskrive fra www.sundhed.dk

 • I Uzbekistan er Betalingsmidlet ”Som”. Kursen svinger meget, derfor angives ikke vekslekurs her. Det anbefales, at man tager USD med i kontanter.

  USD kan bruges på markeder, mens SUM bruges i butikker, på hoteller og på restauranter mv..

  Det er stadig svært at hæve penge i automater  og hvis det lykkedes, er det ofte mindre beløb, så langt det bedste er at medbringe USD hjemmefra. Hvis I ønsker at købe tæpper er det ligeledes også oftest betaling med kontanter.

  Dollars sedlerne skal være fra efter 2010.

  Betalingsmidlet er ”Manat” i Turkmenistan. Kursen svinger meget, så den aktuelle dollarkurs kendes først på stedet.

  Møntfoden i Iran er RIAL, men de lokale regner i  TOMAN (1 toman = 10 rial).

  I alle 3 lande kan det anbefales at medbringe US$ (eller Euro)i kontanter. Det vil være praktisk at medbringe flere mindre dollar-sedler, f.eks. 1 $, 5$, 10 $ og sedler trykt efter 2010. Kreditkort kan kun bruges i ganske få forretninger og på 4-5 stjernede hoteller i Uzbekistan og Turkmenistan. Pga. sanktioner er det slet ikke muligt at bruge vestlige kreditkort i Iran. På basarerne og i souvenirbutikkerne i Uzbekistan og Iran er det muligt at betale i USD eller Euro.

 • Ved indrejse til både Uzbekistan og Turkmenistan udfyldes 2 tolderklæringer. Her påføres hvad man har med af penge og værdigenstande. Det ene eksemplar af tolderklæringen beholder toldmyndighederne ved indrejse. Den andet skal man selv opbevare og aflevere ved udrejsen, sammen med et nyt eksemplar, hvorpå man påfører, hvad man har med af penge ved udrejsen.

  Ved indrejsen mellem Turkmenistan og Iran kan man blive bedt om at fremvise dokumentation på forsikring. Derfor er det vigtigt, at alle har deres forsikringspapirer i håndbagagen. Alternativt vil det koste 25 USD ved indrejsen til en lokal iransk forsikring.

  Ved indrejse i Iran er det strengt forbudt at indføre alkohol.

   

 • Der benyttes overalt turistklasse hoteller med toilet og bad til værelserne.

 • Telefoni. En dansk mobiltelefon kan i de fleste tilfælde bruges til at ringe hjem eller sende SMS med fra Uzbekistan og Turkmenistan. I Iran er sms servicen begrænset men man ringe fra hotellerne eller fra posthuse – evt. sende e-mails, hvis hotellerne tilbyder denne service.

  Internet. Net-forbindelsen er langsom og ikke alle websider er tilgængelige. Uzbekistan findes mange internetcafeer, hvor man kan modtage og sende e-mails.

  Iran: skal man ringe meget, anbefales det at man køber et lokalt teletidskort. Din telefon skal være "låst op" af dit teleselskab for at det kan lade sig gøre - tag evt. en gammel mobil med. Der er spærret for de fleste danske nyhedsmedier, Facebook, Twitter, YouTube mv. i Iran. Med en særlig vpn-app kan man omgå spærringen, præcis som de iranske unge gør det.

 • Der er 220 volt. Medbring evt. en adapter, da det ikke er alle steder vore stik passer. Men også en lidt ”tykkere” udgave med tre ben. Adapter til sidstnævnte anbefales.

 • Man bør ikke drikke vandet. Mineralvand kan købes overalt. Isterninger i drikkevarer bør undgås. Det er en god idé at medbringe desinfektions gel og det tilrådes at medbringe noget mod diarré – gerne kraftigt ¬virkende midler på recept. Spørg lægen.

 • Der er mange mennesker i Uzbekistan, Turkmenistan og Iran, der lever af deres drikkepenge. Derfor er det god skik, at leade sin bagage bliver båret op til værelset, efterlade nogle småpenge til stuepigerne på værelset, og give bell-boys lidt, efter de har båret bagagen ud til bussen. 

  Det er også normalt at ligge lidt drikke penge på restauranter mv..

  På Viktors Farmors grupperejser med dansk rejseleder er drikkepenge til lokale guider og chauffører incl.

 • Alle 3 lande har, hvad vi vil kalde for undertrykkende styrer. Men det er ikke noget man mærker som turist – bortset fra påklædningsreglerne i Iran – se påklædning. Befolkningen er utrolig venlig og imødekommende, men vil i  Uzbekistan og Turkmenistan ikke tale om styret og deres daglige problemer. I Turkmenistan er rygning på offentlige steder blevet forbudt – dvs. på gader, veje, i lufthavne mv.. Rygning er dog tilladt på hoteller og restauranter. Det er kun tilladt at importere 2 pakker cigaretter til Turkmenistan, og der sælges ikke officielt cigaretter i butikkerne. Cigaretter koster mellem kr. 70 og 120.

  På trods af at befolkningerne i både Uzbekistan og Turkmenistan er muslimer, er det ikke forbudt at drikke øl og spiritus her.

  Vær opmærksom på at mellem Uzbekistan og Turkmenistan ved Farap grænsen, kan man komme ud for at skulle bære/trække sin kuffert og gå ca. 2 km i ingenmandsland.

 • Hvis man vil fotografere personer bør man spørge om tilladelse først. Det er forbudt at fotografere militærbygninger, broer, grænseovergange, banegårde, lufthavne samt politibetjente og soldater.

  Ved nogle af de større seværdigheder i Uzbekistan skal man af med et gebyr på ca. 2000-4000 SUM for at fotografere. Man må gerne fotografere på de fleste historiske steder og også på museer (dog uden blitz og mod gebyr).

  På visse hellige steder er det forbudt at fotografere.

 • Tøj der kan tages af og på ”lag-for-lag” anbefales. Det kan være køligt morgen og aften, men ofte er det meget varmt midt på dagen. For kvinder er det ikke passende at gå i shorts og T-shirts i Turkmenistan og Iran.

  I Uzbekistan kan påklædningen, de fleste steder, være som i Danmark.

  Iran:

  Kvinder:

  Det er vigtigt at især kvinder klæder sig passende. Det betyder ikke, at man skal bære chador, men det er nødvendigt at dække håret med et tørklæde (ikke hat) eller et sjal. Det er ikke nødvendigt med sort tørklæde. Iranske kvinder går også med hvidt, blåt eller mønstret tørklæde, der virker knap så dystre. Tørklædet bør være så stort, at det dækker nakke og hals. Kvinder skal have tørklæde over håret, så snart de færdes udenfor hotelværelset. Det er praktisk med hårbøjle eller-nåle til at holde tørklædet på plads.

  Der skal være lange ærmer i bluse eller kjole. Kjolen må ikke være stramtsiddende, så figuren kan ses. Et sæt med løs jakke eller skjorte, der dækker bagdelen samt et par lange bukser er helt acceptabelt. Lange bukser er OK, blot bluse eller skjorte er lang og løsthængende udenpå. Jeans er yndet beklædning i Iran, både for mænd og kvinder. Husk at have tørklædet i håndbagagen. Det skal I have på, inden der landes i Iran. Kig på de iranske kvinder i flyet, hvornår de tager det på. Tørklædet være på alle offentlige steder, også i bussen og på restauranter. Kun på hotelværelset kan dette tages af.

  Mænd:

  Reglerne for mænds påklædning er mere enkle: Shorts er bandlyst. Kortærmede skjorter og T-shirts er OK de fleste steder. Slips ses sjældent, da det er symbol på vestlig kulturimperialisme.

  Cowboybukser er yndet beklædning i Iran, både for mænd og kvinder.

  Medbring kasket eller solhat. Husk gode travesko og evt. sandaler og solbriller, da lyset kan være meget skarpt. Og husk evt. solcreme med høj beskyttelsesfaktor.

  Luften er meget tør, hvilket kan give problemer med sprukne læber og tørre svælg og halse. Medbring en læbepomade (og evt. bolsjer/halspastiller) og sørg for at drikke godt med vand og den gode lokale te.

 • Det er ofte mere fordelagtigt at handle i bazarer eller på markeder. Priserne her kan normalt handles 30% ned. Broderede tæpper (sengetæpper, duge) og knyttede tæpper fås i Bukhara og Samarkand. Man kan med fordel købe lakarbejde, kobberarbejde, flotte hovedbeklædninger og veste med broderier, træskærerarbejder (f.eks. udskårne koranstandere) og keramik.

  Køb af tæpper: Vær opmærksom på at alle tæpper som købes i Uzbekistan skal registreres med foto og kvittering før de kan udføres. Selve registreringen forgår ved den pågældende tæppehandler. Tæpper over 50 år kan IKKE udføres. Køb ikke ukritisk tæpper i basaren da de sjældent får registrering. Tæppehandlerne i Iran siger ofte, at den eneste begrænsning på udførsel er 3 kvadratmeter tæppe pr. person. Vore erfaringer i lufthavnen siger, at det ikke må være gamle tæpper og dyre tæpper (f.eks. et nyt kostbart silketæppe).

  På Den Iranske Ambassade i København siger de, at man må købe ialt 12 kvadratmeter pr. person, blot ikke gamle eller dyre tæpper. Hvis man køber tæpper i for¬retninger, der har eksport¬licens, kan tæpperne sendes til Danmark (men der skal så betales told ved modtagelsen). Persiske tæpper fås gerne til under det halve af, hvad tilsvarende tæpper koster i Danmark, og kvaliteterne er meget fine.

  Toldfrit må der indføres varer til en samlet værdi af max. kr. 3250,-

  I Uzbekistan er det forbudt at udføre antikviteter, der er mere end 50 år gamle. Især større antikviteter og metalgenstande er tolderne på vagt overfor.

 • Generelt er prisniveauet lavt i både Uzbekistan, Turkmenistan og Iran. Te fås for næsten ingen penge, hvorimod kaffe typisk koster det samme som i Danmark eller endda mere. Øl i Uzbekistan og Turkmenistan er billig og af en let til meget let pilsnertype. En læskedrik (Cola og Sprite) koste det samme som et glas vodka i Centralasien.

 • Man kan komme ud for ændringer i programmet undervejs på turen. Seværdigheder kan være under restaurering eller de kan være midlertidigt lukkede af andre årsager. Det er forhold, vi ikke kan tage højde for, og som vi derfor må anmode om en vis overbærenhed overfor.

  Selvom man har fået bekræftet hotelbookingerne flere gange, kan man godt risikere, at der alligevel er overbooket på et af hotellerne, og at man derfor får anvist et andet hotel end det aftalte. Dette plejer dog ikke at give anledning til problemer. Man skal blot vide, at det kan forekomme.

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Viktors Farmor baggrundsbillede