Hvad søger du?

Værd at opleve i Grønland

Grønland er ensbetydende med enestående natur og indlandsisen, der dækker rundt regnet 80 % af landet. Og man bør ikke snyde sig selv for et besøg ved indlandsisen. Vi har valgt at placere vores rejse i den sydvestlige by Kangerlussuaq, da området her er et af de få steder i Grønland, hvor det som rejsende er muligt at komme tæt på indlandsisen – og man kan endda gå på isen ved punkt 660.  

Indlandsisen er listet som UNESCOs verdensarv og den 34 km lange grusvej, som fører fra Kangerlussuaq til punkt 660, er Grønlands længste vej. Når du kommer til enden af vejen og op på selve isen, kunne du gå videre i ugevis uden at møde et menneske. Så ville du til sidst ende ved landets østkyst. Det fortæller lidt om størrelsesforholdene. Og Grønland dækker da også et enormt areal. Fra nord til syd er der 2.670 km. Til sammenligning er afstanden mellem København og Madrid ca. 2.500 km. 

I nærheden af Kangerlussuaq findes også den imponerende Russell gletsjer, der møder besøgende som en lodret isvæg, hvor den hvide is er farvet i blå og turkise nuancer, og smeltevandet vælter frem. Gletsjeren er aktiv og bevæger sig omkring 25 meter hvert eneste år.  

Den grønlandske natur er enestående, men kan være svært tilgængelig. Kangerlussuaq ligger dog i et smørhul mellem en dyb fjord og indlandsisen. Det vidtstrakte, isfri terræn med det milde klima, er således det eneste sted i landet, hvor man kan se moskusokser og rensdyr, polarræve og sneharer i nærheden af bygder. Den kegleformede fjeldformation Sugarloaf bærer tydeligt præg af moskusoksernes færden og veksler, og hvis du er heldige, ser du dem. De går i flokke og stimler sammen i en rundkreds, når de mærker uro. Vi tager som to flokke bestik af hinanden og lader roen give os en oplevelse af de sjældne. 

Grønland lægger op til unikke og enestående eventyr og naturoplevelser. Er I klar til at udforske dele af verdens største ø?  

Landefakta

Areal:

2.166.086 km2

Hovedstad:

Nuuk (Godthåb)

Møntfod:

Danske kroner - forkortes DKK

Sprog:

Grønlandsk/kalaallisut (off.), dansk, engelsk

Tidsforskel fra DK:

Grønland er 4 timer bagud ift. Danmark

Viktors Farmor i Grønland

De bløde fjeldformationer i området omkring Kangerlussuaq er oplagte til vandring. Vandreturene er overskuelige og varierede. Vi bevæger os i fjeldet ad stier og dyreveksler, der snor sig som et fletværk – rundt mellem hinanden – i den enestående natur. Vi bor på samme hotel, Hotel Kangerlussuaq, alle seks nætter, og dagsturene er arrangeret som loops i forskellige retninger med hver sin attraktion. 

Vidste du det om Grønland?

Det siges, at verdens længste ord er grønlandsk: Nalunaarasuartaatilioqateeraliorfinnialikker-saatiginialikkersaatilillaranatagoorunarsuarooq, og betyder Endnu en gang forsøgte de at bygge en kæmpe radiostation, men det var tilsyneladende stadig kun på tegnebrættet”.  

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Grønland.

Klima og vejr

Hvornår besøger man Grønland?

Grønland kan besøges hele året rundt, men vinterperioden er af gode grunde en ganske kold fornøjelse. Mens vintermånederne er smukke, er den mere tempererede sommerperiode ideel til oplevelser til fods i den grønlandske natur.

Klimaet varierer meget, men er som helhed arktisk, mens området omkring Kangerlussuaq har udtalt fastlandsklima. I sommerperioden, hvor vi besøger landet, er vejret som regel tørt og solrigt, og vi kan forvente en behagelig vandretemperatur. Pga. den tørre luft i Grønland, føles temperaturerne anderledes end i Danmark. Så på trods af en gennemsnitstemperatur på 10 grader, kan sommeren føles ganske lun i Kangerlussuaq.

Grønland kan besøges hele året rundt, men vinterperioden er af gode grunde en ganske kold fornøjelse. Mens vintermånederne er smukke, er den mere tempererede sommerperiode ideel til oplevelser til fods i den grønlandske natur.

Klimaet varierer meget, men er som helhed arktisk, mens området omkring Kangerlussuaq har udtalt fastlandsklima. I sommerperioden, hvor vi besøger landet, er vejret som regel tørt og solrigt, og vi kan forvente en behagelig vandretemperatur. Pga. den tørre luft i Grønlan...

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Grønland

Hotel Kangerlussuaq

Vi bor på samme hotel, Hotel Kangerlussuaq, alle seks nætter i Grønland, hvor vi rejser ud fra på vores dagsture. I området Kangerlussuaq er det muligt, som et af de få steder i landet, at komme helt tæt på indlandsisen og gå på den.

Vi bor alle 6 nætter på Hotel Kangerlussuaq. Foto Hotel Kangerlussuaq

Typiske spørgsmål før rejsen til Grønland

Grønland byder på lidt forskelligt i køkkenet. De laver en del ”danske” retter som herhjemme, som derved ikke overrasker. Men Grønland har også sine helt egne spændende specialiteter!  

Har du måske smagt moskus eller rensdyr? De laver også mange retter med fisk og skaldyr – forståeligt nok som verdens største ø med så meget kystlinje.  

Hvis vi er heldige, får vi også mulighed for at smage sæl eller hval, som flere steder i landet er en normal spise.  

Prisniveauet varierer en del i Grønland – nogle ting er dyrere end i Danmark, andre ting billigere. Dog er der ikke moms på varer i Grønland, og derfor minder prisniveauet meget om det i Danmark.  

Hvis man vil have flyfriske mælkeprodukter og grøntsager, er det dyrere. 

Du kan med fordel købe outdoor tøj i Grønland, da prisen er fin, og kvaliteten høj. Generelt varierer udvalget af varer fra by til by.  

En anden ting, vi kan støde på, er figurer og smykker skåret i bentand, fedtsten eller rensdyrgevir. Man kan både finde noget til sig selv, men det er også fine gaveideer.  

Vandet fra hanen i Grønland er rent og kan sagtens drikkes.  

Derudover anbefaler vi godt fodtøj som vandrestøvler. Og tøj i lag på lag, da man hurtigt kan få varmen, når vi vandrer i de storslåede omgivelser.  

Vaccinationskrav er der pt. ingen af. Check evt. Seruminstituttets hjemmeside: https://rejse.ssi.dk 

Myg er mest almindelig i juli og starten af august måned, så her kan det være en idé at investere i myggespray.  

Vores rejse til Grønland er en vandreferie med sværhedsgrad 2 ud af 4 støvler. Gode vandrestøvler eller vandresko er essentielle, og et par vandrestave er også anbefalelsesværdige. Du skal vandre i fjeldene ad stier og dyreveksler, og det går både op og ned. Det kan belaste knæene. Læs mere om sværhedsgraden 2 støvler her: (https://www.viktorsfarmor.dk/rejsetyper/vandreferier/vandreferier-2-stovler).  

Myggene kommer frem i slut juni og forsvinder med første nattefrost i august. Man har dermed ikke en stor gruppe af medrejsende myg i maj og september. Vil du være ekstra sikker, så medbring et myggenet til ansigtet, som du kan bruge ovenpå en bøllehat eller kasket for at holde nettet fri af ansigtet. Myggenet (head net) kan købes i friluftsbutikker. Myggebalsam købt i Grønland har et højere indhold af stoffet DEET, der er effektivt som myggeafskrækker, end myggebalsam købt i Danmark. 

Uanset årstiden kan vejret være omskifteligt. Vi anbefaler praktisk påklædning efter lag-på-lag princippet med et vind- og vandtæt lag yderst. Tænk efterår/vinter i Danmark, men der kan dog også sagtens være lunt om sommeren, så tag evt. også t-shirts med i kufferten. Uld er et glimrende materiale, som med fordel kan bruges i både varme og kulde. 

Mange forbinder Grønland med Julemanden, og at han kommer fra Grønland. Eller gør han? Fra pålidelige kilder i børnenes julekalender Nissenbanden, ved vi, at Julemanden bor der. Dog kan julemandens landsby besøges i Lapland, idet Finland også gør krav på at være Julemandens hjemland. Det kan du læse mere om i denne artikel.

Julemand eller ej, er Grønland et imponerende bekendtskab, som især kommer til sin ret på en vandreferie. 

5 nedslag i Grønlands historie

Ca. 2500 år f.Kr.
De første mennesker indvandrer fra det nordlige Canada. Flere bølger af indvandring følger. Første indvandring, der kan tidsbestemmes præcist, er nordboernes indvandring, der starter med Erik den Rødes første landgang i Sydøstgrønland i 982. 

985
Erik den Røde anlægger høvdingesædet Brattahlið i Sydgrønland. Arkæologiske fund antyder, at nordbo-kulturen i Grønland ophørte i 1400-tallet.

1721
Hans Egede ankommer til Grønland som kristen missionær med støtte fra Frederik 4.

1979
Hjemmestyret indføres, og Grønland indtager en særstilling i rigsfællesskabet som et ”særligt folkesamfund

2009
Den 21. juni, der i dag er Grønlands nationaldag, indføres selvstyret efter vedtagelse i både Folketinget og det grønlandske Landsting.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Grønland

Download FAQ

Der kræves ikke visum ved indrejse til Grønland. Der gælder ingen pastvang for nordiske statsborgere, der rejser mellem de nordiske lande. Du skal dog kunne identificere dig og skal derfor medbringe en eller anden form for billedlegitimation. Dit pas vil være velegnet som billedlegitimation og kræves undertiden af fly- og færgeselskaber.

Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

Vaccinationskrav er der pt. ingen af. Check evt. Seruminstituttets hjemmeside: https://rejse.ssi.dk

Viktors Farmor sælger forsikringer fra Gouda:

Har man afbestillingsforsikring hos Gouda, dækkes alle sygdomme, også sygdomme, der kan relateres til Corona. Har man rejseforsikring hos Gouda (sygeforsikring under rejsen) dækkes alle nyopståede sygdomme, også hvis det er en corona-relateret sygdom. Viktors Farmor tager forbehold for ændringer i ovenstående og henviser til www.gouda.dk for den til alle tider korrekte dækning. Du kan til enhver tid købe din Gouda rejseforsikring hos Viktors Farmor.

Myg er mest almindelig i juli og starten af august måned.

Grønland gør brug af danske kroner

Ved selvvalg fra Grønland ringer man 0045 + det danske nr. Ved selvvalg fra Danmark til Grønland trykkes 00 299 + nr.

Man kan som udgangspunkt ikke bruge sin danske data-plan på Grønland uden at betale et gebyr. Dog tilbyder nogle danske udbydere som fx youSee såkaldte tillægspakker, hvor man inden afrejse kan købe et datatillæg der gælder på Grønland. Alternativt kan man købe sim-kort på Grønland til lokalt brug.

Ellers tilbyder de indkvarteringssteder, Viktors Farmor gør brug af, også wifi - dog mod betaling.

Grønland bruger 230 volt og alle danske apparater kan tilsluttes elnettet uden brug af adapter.

Vandet på Grønland er ganske rent, og vandet fra hanen kan sagtens drikkes.

Man betaler ikke drikkepenge på Grønland, medmindre der er tale om en helt særlig og exceptionel service, eller man har lyst til det.

Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først, ellers ingen restriktioner.

Priserne på Grønland er generelt en smule dyrere end de danske, hvilket skyldes at mange varer skal fragtes til Grønland langvejsfra. Alt efter kvaliteten kan man få et måltid mad på et cafeteria til lidt under 100 kroner, eller på en restaurant til omkring 300 kroner.

Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære den selv. Med Air Greenland må man have op til 20 kg med som indtjekket bagage.

Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

Hav også en flaske håndsprit med i en klar plastikpose. Pt. må flaskens indhold gerne overstige 100 ml.

Air Greenland tillader en håndbagage på op til 8 kg.

Størstedelen af Grønland, inklusivt områder som Viktors Farmor besøger, ligger nord for polarcirklen og deraf skal man være forberedt på at det kan blive koldt, selv i sommerhalvåret. Som udgangspunkt er sommermånederne i Grønland dog lune, i særdeleshed hvis der er solskin. Vi anbefaler derfor at man pakker det tøj man bruger i efteråret og om vinteren i Danmark og skifter mellem det alt efter den daglige temperatur under rejsen.

Der er fire timers tidsforskel mellem Danmark og den del af Grønland, som Viktors Farmor besøger. Grønland er fire timer ’bagud’, hvilket vil sige at klokken 12:00 i Grønland er klokken 16:00 i Danmark.

Husk at supplere pakkelisten med:

  • Lille dagturs-/vandrerygsæk
  • Kirurgiske mundbind / medical masks til brug i Kastrup lufthavn
  • Regntøj
  • Vindtæt/vandtæt jakke
  • Ski-undertøj
  • En varm trøje
  • Hue evt. med ørevarmere
  • Handsker
  • Solide støvler med sokker
  • Håndsprit
  • En lommekniv/ snittekniv
  • Fotokopi af pas (opslaget med foto), for en sikkerheds skyld

Politikens Forlag. Turen går til Grønland (nyeste version fra 2019)

Leine, Kim. Profeterne i evighedsfjorden (2012)

Korneliussen, Niviaq. Blomsterdalen (2020)

Jensen, Flemming. Vejledning i sælfangst (2015)

Riel, Jørn. Sangen for livet (2011)

Infrastrukturen i Grønland er som sådan ikke dårlig, men da de små byer ikke er forbundet med veje, men kun med alternative transportformer såsom fly, skib eller evt. hundeslæde, er transporttiden deraf ofte længere end hvad man kender hjemmefra. I Kangerlussuaq kører en bybus rundt.

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse. Se alle rabatordninger her: Fordele og rabatter