Logo

Hviderusland

Hviderusland er det sidste stykke Sovjet. Et ret isoleret land, der kun får besøg af få turister, men som har meget at byde på.

 

Den sidste diktaturstat i Europa kalder man ofte Belarus eller Hviderusland. Hvis man ønsker at opleve, hvordan tingene var under det gamle Sovjetunionen, er Hviderusland helt klart landet, man skal aflægge et besøg.

Modsat mange andre østeuropæiske lande, har man i Hviderusland valgt ikke bare kan ignorere de 70 år landet var en del af Sovjetunionen, og den enorme indflydelse USSR havde. Her er mange gader og pladser stadig opkaldt efter navne fra den sovjetiske periode. Ligeledes står alle monumenterne der stadigvæk.

Hviderusland er landet, hvor det russiske socialdemokratiske parti, der senere blev til det sovjetiske kommunistparti, havde sin begyndelse. Huset i hovedstaden Minsk, hvor de første møder fandt sted, ligger stadig på Kommunistskaya Street.

The Great Patriotic War museum åbnede allerede mens 2. verdenskrig stadig rasede og blev dermed det første museum for 2. verdenskrig. Ved Minsk findes også de restaurerede forsvarsværk Stalin-linjen. Stalin-linjen strakte sig fra Østersøen til Sortehavet. Alt i alt 23 befæstede zoner blev bygget, herunder fire på hviderussisk territorium.

Der er også flot og uberørt natur. Hviderusland har over 11.000 søer og den sidste stump af den urskov, der engang dækkede det meste af Europa, med løsgående bison. Skovene dækker en tredjedel af al jorden i landet.

Hviderusland har også elementer af skandinavisk kultur og historie fra vikingetiden. Ligesom den østeuropæiske julemand Fader Frost - kendt som "Ded Moroz" - er en vigtig del af russisk og østeuropæisk nytår og såmænd både er vinterkonge og skovens mægtige fyrste.

 

Viktors Farmor i Hviderusland

Vi besøger Hviderusland i kombination med en rejse til Kiev i Ukraine og Tjernobyl. I Hviderusland besøges Minsk med dets museer i verdensklasse. Brest med dens historie som første hovedstad i 1390. Vi besøger landsbyer, en gedefarm og et etnografisk museum samt Biełaviežskaja National Park, der kan prale af at have verdens største bestand af europæisk bison.

Selvfølgelig besøger vi også Stalin Linjen nær Minsk. Hver 3. indbygger i dette område mistede livet i krigen mellem 1941 og 1945. Man kan gå en tur langs skyttegravene. Klatre op i en tankvogn - eller forestille sig selv i en kampsituation i forreste linje i forsvaret.

Tag med til Sovjetruslands sidste bastion.

Rejser til Hviderusland