Hvad søger du?

Hviderusland

Hviderusland er det sidste stykke Sovjet. Et ret isoleret land, der kun får besøg af få turister, men som har meget at byde på.

 

Den sidste diktaturstat i Europa kalder man ofte Belarus eller Hviderusland. Hvis man ønsker at opleve, hvordan tingene var under det gamle Sovjetunionen, er Hviderusland helt klart landet, man skal aflægge et besøg.

Modsat mange andre østeuropæiske lande, har man i Hviderusland valgt ikke bare kan ignorere de 70 år landet var en del af Sovjetunionen, og den enorme indflydelse USSR havde. Her er mange gader og pladser stadig opkaldt efter navne fra den sovjetiske periode. Ligeledes står alle monumenterne der stadigvæk.

Hviderusland er landet, hvor det russiske socialdemokratiske parti, der senere blev til det sovjetiske kommunistparti, havde sin begyndelse. Huset i hovedstaden Minsk, hvor de første møder fandt sted, ligger stadig på Kommunistskaya Street.

The Great Patriotic War museum åbnede allerede mens 2. verdenskrig stadig rasede og blev dermed det første museum for 2. verdenskrig. Ved Minsk findes også de restaurerede forsvarsværk Stalin-linjen. Stalin-linjen strakte sig fra Østersøen til Sortehavet. Alt i alt 23 befæstede zoner blev bygget, herunder fire på hviderussisk territorium.

Der er også flot og uberørt natur. Hviderusland har over 11.000 søer og den sidste stump af den urskov, der engang dækkede det meste af Europa, med løsgående bison. Skovene dækker en tredjedel af al jorden i landet.

Hviderusland har også elementer af skandinavisk kultur og historie fra vikingetiden. Ligesom den østeuropæiske julemand Fader Frost - kendt som "Ded Moroz" - er en vigtig del af russisk og østeuropæisk nytår og såmænd både er vinterkonge og skovens mægtige fyrste.

 

Viktors Farmor i Hviderusland

Vi besøger Hviderusland i kombination med en rejse til Kiev i Ukraine og Tjernobyl. I Hviderusland besøges Minsk med dets museer i verdensklasse. Brest med dens historie som første hovedstad i 1390. Vi besøger landsbyer, en gedefarm og et etnografisk museum samt Biełaviežskaja National Park, der kan prale af at have verdens største bestand af europæisk bison.

Selvfølgelig besøger vi også Stalin Linjen nær Minsk. Hver 3. indbygger i dette område mistede livet i krigen mellem 1941 og 1945. Man kan gå en tur langs skyttegravene. Klatre op i en tankvogn - eller forestille sig selv i en kampsituation i forreste linje i forsvaret.

Tag med til Sovjetruslands sidste bastion.

OBS! Vi har ikke rejser til Hviderusland på programmet i 2022. Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at holde dig opdateret på, hvornår vi igen rejser til Hviderusland.
 

 

Praktiske oplysninger Hviderusland

 • Der er visumfrit ophold i højst 30 dage, når vi rejser ind og ud via den internationale lufthavn i Minsk.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Det anbefales at være vaccineret mod stivkrampe, difteri og hepatitis A (smitsom leverbetændelse). Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk/rejser. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Dansk tid + 1 time.

 • Der er udmærket mobildækning. Undersøg priserne ved din teleudbyder. Landekoden er +375.

 • I Belarus tales russisk med særlig dialekt. Ret få taler engelsk, og meget få taler godt engelsk. De, der taler engelsk, er oftest unge mennesker, som arbejder med IT eller folk, der tager timer i engelsk ud over det der undervises i 'folkeskolerne'.

 • 230 volt.

  Der er to typer stik: Stik til to tynde og runde ben samt stik til to tykke runde ben. Medbring adapter.

   

 • Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer. I øvrigt gælder de sædvanlige høflighedsregler ved fotografering af personer: Spørg først, evt. med gestus.

 • Det anbefales at drikke mineralvand fra flasker da bakteriefloraen er anderledes, end vi er vant til fra Danmark.

 • Møntfoden hedder Rubel. Euro kan bruges og hæves i de fleste byer. Enkelte butikker, restauranter mv. tager ikke internationale kreditkort.

 • På vores grupperejse er drikkepenge til lokalguide og chauffør inkluderet. Herudover er det almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, som f.eks. tjenere, taxachauffører og stuepiger, da det for dem er en del af lønnen.

 • Bagagen bør ikke være tungere, end at man til enhver tid kan bære den selv.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet. 

  Vigtig medicin skal altid være i håndbagagen.

 • Belarus har et typisk fastlandsklima med fugtige, kolde vintre og varme, fugtige somre. Januar –5 grader C, juli +18 grader C.

 • De lokale måltider består hovedsageligt af grønsager, kød og brød. Ofte svin, kål, kartofler og brød.

  Kvas er en type alkoholfri drik lavet af brunt brød eller rugmel. Det er almindeligt at drikke øl, vin og vodka.

 • Et måltid mad på restaurant: billigste ca. 50 kr. 3-retters menu på mellemklasse restaurant for 2 pers.: ca. 200 kr. i alt.

  Sodavand-øl: 5-15 kr. Vand i butik: ca. 2,50 kr. Øl: ca. 3 kr.

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  • Lommelygte
  • Vådservietter
  • Lille dagtursrygsæk
  • Desinficerende spray el. creme (kan købes i Matas og på apoteket)
 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10 % på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse. Se øvrige rabatordninger her: https://www.viktorsfarmor.dk/om-viktors-farmor/fordele