Logo

Praktiske oplysninger

Praktiske oplysninger Hviderusland og Ukraine

 • Hviderusland:

  Danske statsborgere skal have visum til Hviderusland ved ophold over 5 dage, som fås i lufthavnen.

  Viktors Farmor sender vejledning herom ca. 2-3 uger før rejsen. Pt. koster det ca. 15 Euro som medbringes i lige penge.

  Der bliver sendt en visumblanket, som udfyldes og printes ud. Den skal afleveres på visumkontoret efter ankomst til Minsk. Husk også at medbringe et pasfoto – det er meget vigtigt.

   

  Ukraine:

  Danskere kan rejse visumfrit til Ukraine. Pas skal være gyldigt i 3 måneder efter opholdet.

  OBS! Passet SKAL medbringes, når vi besøger Tjernobyl.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

   

 • Det anbefales at være vaccineret mod stivkrampe, difteri og hepatitis A (smitsom leverbetændelse). Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. 

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Valutaen i Hviderusland er hviderussiske rubler (BYN). 1 BYN er ca. 3,80 kr.

  Valutaen i Ukraine er Hryvna eller Grivna (UAH). 1 UAH er ca. 26 øre.

  Det anbefales at medbringe enten EURO eller USD og veksle dernede. Det er svært at finde de to valutas herhjemme i Danmark - og i så fald til en dårlig kurs.

  I byerne i begge lande findes der hæveautomater som tager VISA og MASTERCARD.

 • De to lande har nogenlunde fælles madkultur med lokale specialiteter som for eksempel Borsjtj – rødbedesuppe i Ukraine. Det hviderussiske køkken består hovedsageligt af grønsager, kød og brød. Ofte svin, kål, kartofler og brød. Kvas er en type alkoholfri drik lavet af brunt brød eller rugmel. Det er almindeligt at drikke øl, vin og vodka.

   

 • Mobiltelefon. Der er udmærket mobildækning. Undersøg priserne ved din teleudbyder.

  Landekoderne er + 375 for Hviderusland og for Ukraine +380.

  Internet. På de fleste hoteller er der trådløst internet.

  Vær opmærksom på at slå data fra på mobiltelefonen. Roaming er dyrt i disse lande.

 • 230 volt. Der er to typer stik. Medbring adapter.

 • Vand fra hanen er af varierende kvalitet. Vil man være helt sikker, anbefales det at købe vand på flaske.

 • På vores grupperejse er drikkepenge til lokalguide og chauffør inkluderet. Herudover er det almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, som f.eks. tjenere, taxachauffører og stuepiger, da det for dem er en del at lønnen.

 • I Hviderusland tales russisk med særlig dialekt. I Ukraines østlige del og Kiev bruges overvejende russisk, i den vestlige overvejende ukrainsk. De fleste af Ukraines gadeskilte er skrevet på ukrainsk (mens bykort ofte er på russisk).

  Ret få taler engelsk, og meget få taler godt engelsk. De der taler engelsk er oftest unge mennesker som arbejder med IT eller folk der tager timer i engelsk ud over det der undervises i 'folkeskolerne'.

 • Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer. I øvrigt gælder de sædvanlige høflighedsregler ved fotografering af personer: Spørg først, evt. med gestus.

 • Et måltid mad på restaurant – billigste ca. 50 kr. 3-retters menu på mellemklasse restaurant for 2 pers. Ca. 200 kr. i alt. Sodavand-øl 5-15 kr. Vand i butik ca. 2,50 kr. Øl ca. 3 kr. I Ukraine er det endnu billigere. Kun ca. 2/3 af priserne i Hviderusland.

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  Der er begrænset med plads i togkupeen, så det anbefales at anvende mindre kufferter.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Hviderusland har et typisk fastlandsklima med fugtige, kolde vintre og varme, fugtige somre. Januar – 5 grader Celsius, juli + 18 grader C. Ukraine har hovedsageligt et tempereret klima. Der kommer mest nedbør i vest og nord og mindre i øst og sydøst. Vinterklimaet varierer fra forholdsvis køligt langs kysten af Sortehavet til koldere i indlandet. Generelt er der høje sommertemperaturer i landet.

 •  Begge lande er foran Danmark med +1 time.

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Vækkeur

  - Paraply/regntøj

  - Vådservietter

  - Kasket eller solhat + solbriller

  - Lille dagtursrygsæk

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.