Hvad søger du?

Ukraine

Vi har ikke rejser til Ukraine på programmet indtil videre i 2022. Vi afventer og ser på situationen i landet. Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at holde dig opdateret på, hvornår vi igen rejser til Ukraine.

Her er byer med store kulturelle oplevelser og hele bydele optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Også Tjernobyl-værket er blevet en stor attraktion.

Ukraine var tidligere Sovjetunionens kornkammer med store hvedemarker, der blev gennemhøstet af kolonner af gigantiske mejetærskere.

Ukraine er Europas tredjestørste land efter den europæiske del af Rusland og Frankrig. Landet har et areal på 603.700 km², ca. 14 gange større end Danmark. Det består hovedsageligt af frugtbare sletter eller stepper.

Siden selvstændigheden har landet desværre været fyldt af politiske uroligheder, voldelige konflikter og skandaler. Senest er der kommet krig i det østlige af landet. Fornylig blev også landets adgang til Sortehavet via Krim-halvøen annekteret af Rusland. Men landet er stadig sikkert at besøge!

Tjernobyl er et navn, alle kender og husker. Tjernobyl atomkraftværket er nu blevet en stor turistattraktion - den oplever vi på vores rejser i Ukraine. Vi passerer kontrolposten og kommer ind i det afgrænsede område og besøger Tjernobyl-atomkraftværket - en virksomhed, som engang beskæftigede mere end 5200 arbejdere. Vi ser "sarkofagen", som er navnet på den beton- og stålkonstruktion, som inddæmmer de radioaktive masser og rester efter eksplosionen på Tjernobyl i 1986.

I spøgelsesbyen Prypyat nær værket måtte hver eneste af byens 47.500 indbyggere forlade deres hjem dagen efter, at katastrofen indtrådte. Vi udforsker den døde bys forladte bygninger: boliger, skoler, hoteller, børnehaver og endda et tivoli, som skulle indvies d. 1. maj 1986. Inden vi forlader zonen, møder vi de frivillige og især ældre mennesker, som er vendt tilbage for at bo i Prypyat igen.
 

Viktors Farmor i Ukraine

Du kan opleve Ukraine på rejsen Hviderusland og Kyiv. Vi ankommer med nattog fra Minsk i Hviderusland til Kyiv, og i Ukraines hovedstad ser vi blandt andet to steder, der er på UNESCOS liste over verdens kulturarv. Først den ortodokse katedral Sankt Sophia og senere klostret Lavra med underjordiske krypter. En heldagsudflugt bringer os til Tjernobyl og den forladte by Prypyat, og vi møder nogle af de mennesker, der er flyttet tilbage til området i de senere år. Vi kører mod nord, og 2 timer fra Kyiv er vi ved grænsen til den såkaldte ”exclusion zone”. Det afgrænsede område omkring den lækkede atomreaktor Tjernobyl, som er 214 km i omkreds.

Sig Ukraine – og tænk så ud af boksen. Så har du opskriften på vores rejse Lviv - Kyiv - Odessa. Ukraine byder på maleriske landskaber, middelalderlige slotte, en storslået natur, et klima, der kan sammenlignes med det sydfranske – og meget mere. På denne rejse besøger vi også Tjernobyl og den forladte by Prypiat.

Oplev Lviv, Kyiv, Odessa og Tjernobyl med Viktors Farmor.
 

Rejser til Ukraine

  

Praktiske oplysninger Ukraine

 • Danskere kan rejse visumfrit til Ukraine op til 90 dage. Pas skal være gyldigt under hele opholdet.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  Der kan ifølge Udenrigsministeriet ved indrejse kræves bevis (kontanter eller bankkontoudtog) for at man har medbragt tilstrækkelige midler til hele opholdet plus 5 dage. Det defineres ved 1175 UAH pr. dag (ca. 300 kr.pr. dag.)

 • Det anbefales at tegne en privat rejsesygesikring.

 • Det anbefales at være vaccineret mod stivkrampe, difteri og hepatitis A (smitsom leverbetændelse). Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Valutaen i Ukraine er Hryvna eller Grivna (UAH). 1 UAH er ca. 26 øre.

  Det anbefales at medbringe enten EURO eller USD og veksle i Ukraine. Det er svært at finde Hryvna i Danmark - og i så fald til en dårlig kurs.

  I byerne findes der hæveautomater som tager VISA og MASTERCARD.

  Det anbefales ikke at veksle/hæve mere end der forventes at bruge da det er svært at få vekslet tilbage.

 • Kosten i Ukraine er velsmagende men ofte tunge og solide retter.

  Rødbedesuppen, Borscht er ikke kun kendt fra Rusland, men betragtes som en af Ukraines nationalretter der med sine rustikke stykker af grønt og kød gør suppen til en solid og velsmagende ret. En anden ting som går igen er Varenyky, som kan ligne ravioli, men er en saltdej som fyldes med kød eller hvad man har til rådighed og derefter koges den. Serveres til alt muligt.

  En god Ukrainsk middag afsluttes traditionelvis med et glas god vodka.

 • Telefon

  Landekoden er for Ukraine +380. Der er udmærket mobildækning. Vær opmærksom på at slå data fra på mobiltelefonen. Roaming og telefoni er dyrt i disse lande. Undersøg evt. priserne hos egen teleudbydere.

  Eksempel på vejledende priser fra TDC:

  Fra Ukraine til Danmark: Udgående opkald: 8 kr./min., SMS 2,50 kr., MMS 7,00 kr., Data 1MB 90 kr.

  Internet

  På de fleste hoteller er der trådløst internet enten på værelset eller i lobbyen og ofte mod gebyr.

 • Der bruges 220/230 V og danske stik kan anvendes. Er stikkene med tykke ben kan en adapter være en fordel.

 • Da bakteriefloraen kan være anderledes end den vi er vant til fra Danmark, anbefales det at købe drikkevand på flaske.

 • På vores grupperejse er drikkepenge til lokalguide og chauffør inkluderet. Herudover er det almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, som f.eks. tjenere, taxachauffører og stuepiger, da det for dem er en del at lønnen.

 • Det officielle sprog er ukrainsk som tales af ca. 67%. Ca. 24 % taler russisk. Da russisk var landets officielle sprog, indtil Ukraine fik sin uafhængighed i 1991, tales begge dog af de fleste. Ca. 9% taler andre sprog. Ikke mange taler engelsk da undervisning er begrænset. Det er oftest den yngre generation som arbejder med internationale erhverv.

 • Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først. Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer.

 • Det er fortrinsvist billigt at spise og drikke i Ukraine.

  En lille flaske kildevand koster fra 2 kr. En sodavand fra 3-4 kr. og en ½ l. øl ca. 4-5 kr.

  På en almindelig lokal restaurant kan man typisk få et måltid mad for 30 -50 kr.

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv. Der er begrænset med plads i togkupeen, så det anbefales at anvende mindre kufferter.

  Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet. Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Ukraine har hovedsageligt et tempereret fastlandsklima. Der kommer mest nedbør i vest og nord og mindre i øst og sydøst. Vinterklimaet varierer fra forholdsvis køligt langs kysten af Sortehavet til koldere i indlandet. I den sydlige del mod Odessa kan der være middelhavslignende temperaturer.

 •  Ukraine foran Danmark +1 time

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  • Vækkeur
  • Paraply/regntøj
  • Vådservietter
  • Kasket eller solhat + solbriller
  • Lille dagtursrygsæk
  • Lange bukser/trøje eller skjorte til besøg ved Tjernobyl
 • Passet SKAL medbringes når vi besøger Tjernobyl.

   

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.