Logo

Ukraine

Man skal ikke lade sig afskrække af, at Øst-Ukraine er et usikkert område at rejse i. Områderne omkring Kiev og Tjernobyl-værket er ganske sikre, og de er blevet store attraktioner.

På vores rejser til Hviderusland er der tilknyttet et helt særligt besøg i Ukraine – der tidligere var Sovjetunionens kornkammer med store hvedemarker, der blev gennemhøstet af kolonner af gigantiske mejetærskere.

Ukraine er Europas tredjestørste land efter den europæiske del af Rusland og Frankrig. Landet har et areal på 603.700 km², ca. 14 gange større end Danmark. Det består hovedsageligt af frugtbare sletter eller stepper.

Siden selvstændigheden har landet desværre været fyldt af politiske uroligheder, voldelige konflikter og skandaler. Senest er der kommet krig i det østlige af landet. Fornylig blev også landets adgang til Sortehavet via Krim-halvøen annekteret af Rusland.

Men det er stadig sikkert at besøge hovedstaden Kiev i vest samt Tjernobyl atomkraftværket, der nu er blevet en stor turistattraktion.

 

Viktors Farmor i Ukraine

Vi ankommer med nattog fra Minsk i Hviderusland til Kiev, og i Ukraines hovedstad ser vi blandt andet to steder, der er på UNESCOS liste over verdens kulturarv. Først den ortodokse katedral Sankt Sophia og senere klostret Lavra med underjordiske krypter.

En heldagsudflugt bringer os til Tjernobyl og den forladte by Prypyat, og vi møder nogle af de mennesker, der er flyttet tilbage til området i de senere år. Vi kører mod nord, og 2 timer fra Kiev er vi ved grænsen til den såkaldte ”exclusion zone”. Det afgrænsede område omkring den lækkede atomreaktor Tjernobyl, som er 214 km i omkreds.

Vi passerer kontrolposten og kommer ind i det afgrænsede område og besøger Tjernobyl-atomkraftværket - en virksomhed, som engang beskæftigede mere end 5200 arbejdere. Vi ser "sarkofagen", som er navnet på den beton- og stålkonstruktion, som inddæmmer de radioaktive masser og rester efter eksplosionen på Tjernobyl i 1986.

I spøgelsesbyen Prypyat nær værket måtte hver eneste af byens 47.500 indbyggere forlade deres hjem dagen efter, at katastrofen indtrådte. Vi udforsker den døde bys forladte bygninger: boliger, skoler, hoteller, børnehaver og endda et tivoli, som skulle indvies d. 1. maj 1986. Inden vi forlader zonen, møder vi de frivillige og især ældre mennesker, som er vendt tilbage for at bo i Prypyat igen.

Viktors Farmor har tidligere arrangeret rejser til Ukraine. Men nu betyder krigen i Øst-Ukraine, at vi kun har Kiev og Tjernobyl på programmet som en del af rejsen til Hviderusland.

Oplev Kiev og Tjernobyl med Viktors Farmor.

Rejser til Ukraine

Viktors Farmor baggrundsbillede