Logo

Ukraine

Man skal ikke lade sig afskrække af konflikten i Øst-Ukraine. Ukraine er stadig et ganske sikkert land at rejse i! Her er byer med store kulturelle oplevelser og hele bydele optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Også Tjernobyl-værket er blevet en stor attraktion.

Ukraine var tidligere Sovjetunionens kornkammer med store hvedemarker, der blev gennemhøstet af kolonner af gigantiske mejetærskere.

Ukraine er Europas tredjestørste land efter den europæiske del af Rusland og Frankrig. Landet har et areal på 603.700 km², ca. 14 gange større end Danmark. Det består hovedsageligt af frugtbare sletter eller stepper.

Siden selvstændigheden har landet desværre været fyldt af politiske uroligheder, voldelige konflikter og skandaler. Senest er der kommet krig i det østlige af landet. Fornylig blev også landets adgang til Sortehavet via Krim-halvøen annekteret af Rusland. Men landet er stadig sikkert at besøge!

Tjernobyl er et navn, alle kender og husker. Tjernobyl atomkraftværket er nu blevet en stor turistattraktion - den oplever vi på vores rejser i Ukraine. Vi passerer kontrolposten og kommer ind i det afgrænsede område og besøger Tjernobyl-atomkraftværket - en virksomhed, som engang beskæftigede mere end 5200 arbejdere. Vi ser "sarkofagen", som er navnet på den beton- og stålkonstruktion, som inddæmmer de radioaktive masser og rester efter eksplosionen på Tjernobyl i 1986.

I spøgelsesbyen Prypyat nær værket måtte hver eneste af byens 47.500 indbyggere forlade deres hjem dagen efter, at katastrofen indtrådte. Vi udforsker den døde bys forladte bygninger: boliger, skoler, hoteller, børnehaver og endda et tivoli, som skulle indvies d. 1. maj 1986. Inden vi forlader zonen, møder vi de frivillige og især ældre mennesker, som er vendt tilbage for at bo i Prypyat igen.
 

Viktors Farmor i Ukraine

Du kan opleve Ukraine på rejsen Hviderusland og Kiev. Vi ankommer med nattog fra Minsk i Hviderusland til Kiev, og i Ukraines hovedstad ser vi blandt andet to steder, der er på UNESCOS liste over verdens kulturarv. Først den ortodokse katedral Sankt Sophia og senere klostret Lavra med underjordiske krypter. En heldagsudflugt bringer os til Tjernobyl og den forladte by Prypyat, og vi møder nogle af de mennesker, der er flyttet tilbage til området i de senere år. Vi kører mod nord, og 2 timer fra Kiev er vi ved grænsen til den såkaldte ”exclusion zone”. Det afgrænsede område omkring den lækkede atomreaktor Tjernobyl, som er 214 km i omkreds.

Sig Ukraine – og tænk så ud af boksen. Så har du opskriften på vores rejse Lviv - Kiev - Odessa. Ukraine byder på maleriske landskaber, middelalderlige slotte, en storslået natur, et klima, der kan sammenlignes med det sydfranske – og meget mere. På denne rejse besøger vi også Tjernobyl og den forladte by Prypiat.

Oplev Lviv, Kiev, Odessa og Tjernobyl med Viktors Farmor.
 

Viktors Farmor baggrundsbillede