Logo

Praktiske oplysninger

Praktiske oplysninger Iran - Armenien - Georgien

 • Iran: Det er strengt forbudt at indføre alkohol. De kan også finde på at kommentere eller tage danske ugeblade og aviser, så hvis du har dem med så sørg for, at de er pakket ordentligt ned i kuffert eller håndbagage. Nogle toldere kan være lidt emsige her, da der er billeder af kvinder uden tørklæde over håret.

  Georgien og Armenien: Alkohol kan købes på lige fod som i Danmark.

 • Bagagen bør ikke være tungere, end at man til enhver tid kan bære den selv.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen, så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin skal altid være i håndbagagen.

 • Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  Georgien: Der kræves pt. ikke visum. Pas skal være gyldigt 60 dage efter hjemrejse.

  Armenien: Der kræves pt. ikke visum. Pas skal være gyldigt 6 måneder efter indrejse i landet.

  Iran: Passet skal være gyldigt i mindst seks måneder udover opholdet, og det skal indeholde mindst 2 blanke sider. Der må ikke være israelske stempler i passet.

  Der er forskellige fremgangsmåder for visum til Iran. Enten skal visum søges på forhånd, eller også fås det ved ankomst. Viktors Farmor giver besked om, hvilken fremgangsmåde, der gælder for den rejse, man skal med på. Viktors Farmor skal under alle omstændigheder bruge en tydelig farvekopi af dit pas samt oplysninger om fars navn, din beskæftigelse samt om du har været i Iran før (og hvornår). Hvis der skal søges visum på ambassaden på forhånd, afventer vi referencenummer fra vores samarbejdspartner. Det sendes til dig og du kan søge visum.

 • Georgien og Armenien
  Sommertid: + 2 timer.
  Vintertid: + 3 timer.

  Iran
  Sommertid: + 1½ time
  Vintertid: + 2½ time.

 • Landekoden for de 3 lande er:

  Armenien +374

  Georgien +995

  Iran +98

  Det er dyrt at ringe til og fra alle 3 lande

 • I alle 3 lande er der udmærket dækning, men kan være en dyr affære at benytte sin mobiltelefon. Tjek med din mobiludbyder, hvilke takster de har for at ringe, modtage opkald samt at sende SMS og MMS. Det anbefales at slukke for mobildata på din telefon.

  Iran: Skal man ringe meget, anbefales at man køber et lokalt taletidskort. Din telefon skal være ”låst op” af dit teleselskab, for at det kan lade sig gøre – tag evt. en gammel mobil med.

 • Der er internet adgang på de fleste hoteller enten på værelset eller i lobbyen. Ofte mod gebyr.

  Iran: Der er spærret for de fleste danske nyhedsmedier, Facebook, Twitter, YouTube m.v. i Iran. Med en særlig vpn-app kan man omgå spærringen, præcis som de iranske unge gør det. Det har lokalguiden ofte styr på.

 • Fælles: Der må ikke fotograferes i lufthavne og ved militære anlæg. Politibetjente og militær skal man heller ikke fotografere. Hvis man vil fotografere mennesker, bør man spørge om tilladelse først. Man må gerne fotografere på de fleste historiske steder og også på museer (dog uden blitz). På visse hellige steder er det forbudt at fotografere.

  Iran: Hvis vi får mulighed for at besøge f.eks. nomader, er det bedst at styre sin fototrang, til man har været lidt på stedet, snakket og måske fået te. Det giver en helt forkert indgangsvinkel til et spændende besøg, hvis nomaderne straks ved vores ankomst ser ind i 14 kameralinser. Nomadekvinder bryder sig normalt ikke om at blive fotograferet.

 • Der benyttes pæne turistklasse hoteller.

  Der er bad og toilet til alle værelser, som regel velfungerende.

 • Det anbefales at købe drikkevand på flaske, da bakteriefloraen kan være anderledes, end vi er vant til i Danmark.

 • Det er ganske billigt at gå ud at spise i Iran. Madhygiejnen i Iran er god og det iranske køkken er velsmagende og varieret. Der forekommer sjældent tilfælde af diarré blandt deltagerne.

 • Det anbefales at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri.

  Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Malaria forekommer i den sydøstlige del af Georgien i perioden fra juni til og med oktober. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Georgien: Møntfoden hedder Lari (GEL). 1 Lari svarer til ca. 2,70 danske kroner.
  Valuta kan hæves i lufthavnen, EUR, USD og Kreditkort kan benyttes på restaurant. Medbringer man valuta medbringes USD eller Euro.

  Armenien: Møntfoden hedder Dram (AMD). 10.000 dram svarer til ca.150 DKK.
  Det anbefales at medbringe EURO. VISA-kort kan bruges i Yerevan.

  Iran: Møntfoden hedder Rial (IRR) og Toman (1 toman = 10 rialer).
  Der er voldsom inflation i øjeblikket, så kursen svinger meget. Det er bedst at medbringe Euro i kontanter. Der kan som udgangspunkt ikke benyttes internationale kreditkort i Iran. Enkelte tæppeforretninger tager imod MasterCard og VISA, men kursen kan også være høj. Der er vekselkontorer i alle større byer, som er hurtigere og bedre end bankerne. Rejselederen er behjælpelig med at finde vekselsted ved ankomst.

 • Georgien: På alm. restaurant: Et måltid mad koster 15 GEL. På pænere restaurant fra 25 GEL. Lokal øl koster 0,50 GEL, importeret øl ca. 1 GEL. Cola 1 GEL. Vand 0,50 GEL for lille flaske.
  I kiosk eller supermarked: 1½ l vand koster 1 GEL. En flaske vin fra 12 GEL.

  Armenien: På alm. restaurant: Et måltid mad koster 3000 AMD. På pænere restaurant fra 5000 AMD. Lokal øl koster 500 AMD, importeret øl koster fra 725 AMD. Vand 190 AMD for lille flaske.
  I kiosk eller supermarked: 1½ l vand koster 225 AMD.

  Iran: Kaffe/te (espresso, cafe latté mm. på cafe) 15-20 kr. Vand ca. 3 kr. Sodavand/alkoholfri øl ca. 7-10 kr. 1 måltid mad 40-50 kr.

 • På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

  Georgien: Der gives ca. 10 % i drikkepenge på restauranter. På nogle restauranter er betjening dog lagt på. Se efter på regningen.

  Armenien: Der gives ca. 10 % i drikkepenge på restauranter. På nogle restauranter er betjening dog lagt på. Se efter på regningen: Selv om alt står med armensk skrift, kan man godt se, at der står 10 % nederst.

  Iran: Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 1 US dollar/ Euro. Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10 %. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge.

 • Iran: Safran ca. 15-20 kr. pr gram. Kakler, pistacienødder, stoftryk – og selvfølgelig tæpper. Hvis man køber tæpper eller antikviteter, er det vigtigt at få en udførsels tilladelse, en slags certifikat. Det fås dér, hvor varen købes. Certifikatet skrives på et stykke papir med tæppehandlerens navn påtrykt. Tæppehandlerne siger ofte, at den eneste begrænsning på udførsel er 3 kvadratmeter tæppe pr. person. Vores erfaringer i lufthavnen siger, at det ikke må være gamle tæpper og dyre tæpper (f.eks. et nyt kostbart silketæppe).

 • Trafiksituationen i de 3 lande er nogen gange kaotisk, hvilket kan give forsinkelser i forhold til den lagte rejseplan. Der kan desuden ske forsinkelser/ændringer i rejseplanen som følge af dårlige vejrforhold, vejarbejde, stenskred, problemer med køretøjer osv.

 • Armenien: Det officielle sprog er armensk. Der tales også russisk, azeri og kurdisk.

  Georgien: Det officielle sprog er georgisk.

  Iran: Det officielle sprog er Persisk bedre kendt som Farsi.

 • Georgien og Armenien: 220 volt. Strømstyrke og stik er som i Danmark (det trebenede stik findes ikke). Der er visse stik, de ”tykke” danske ben ikke passer i.

  Iran: Der er 230 volt, og Iran bruger stik af samme type som i Danmark. Vær opmærksom på, at det er til ”tynde ben”.

  Afhængigt af dit el-udstyr kan der derfor være brug for en adapter.

 • Generelt

  Tøj der kan tages af og på "lag for lag" er altid en god idé, da det kan være køligt morgen og aften og ellers meget varmt midt på dagen. En tynd regnjakke og evt. en taskeparaply kan der muligvis blive brug for. Husk gode travesko og evt. sandaler. Glem heller ikke solbriller, da lyset kan være meget skarpt.

  Georgien

  I Georgien er det ikke normalt at se folk i shorts. Ved besøg i kirker bør kvinder have hovedet dækket af et tørklæde, og kjolelængden bør gå nedenfor knæene. Medbring et tørklæde til at svøbe om hals og hoved, da der kan være en del træk i bilerne. Normalt sommertøj af bomuld, gerne til at tage på og af ”lag-for-lag” anbefales. Medbring evt. let regntøj.

  Armenien

  Der er ingen regler. Armenierne selv går vestligt og afslappet klædt, i alle fald i Yerevan. Man går også gerne ind i kirkerne med bare skuldre og korte skørter. Mænd kan godt gå i shorts.
  I april-maj og september-oktober skal man have let sommertøj til om dagen, og en varm trøje og vindjakke til om aftenen. Specielt i forårsmånederne kan man også få brug for regntøj eller paraply.

  Iran

  Kvinder
  Det er vigtigt at især kvinder klæder sig passende. Det betyder ikke, at man skal bære chador, men det er nødvendigt at dække håret med et tørklæde (ikke hat) eller et sjal. Det er ikke nødvendigt med sort tørklæde. Iranske kvinder går også med hvide, blå eller mønstrede tørklæder, der virker knap så dystre. Tørklædet bør være så stort, at det dækker nakke og hals. Kvinder skal have tørklæde over håret, så snart de færdes udenfor hotelværelset. Det er praktisk med hårbøjle eller-nåle til at holde tørklædet på plads.

  Kjolen må ikke være stramtsiddende, så figuren kan ses. Et sæt med løs jakke eller skjorte, der går til lidt over knæene (eller som minimum til midt på låret) samt et par lange bukser er helt acceptabelt. Lange bukser er OK, blot bluse eller skjorte er lang og løsthængende udenpå. Jeans er yndet beklædning i Iran, både for mænd og kvinder.

  Husk at have tørklædet i håndbagagen. Det skal I have på, inden der landes i Iran. Kig på de iranske kvinder i flyet, hvornår de tager det på. Tørklædet bæres på alle offentlige steder, også i bussen og på restauranter. Kun på hotelværelset kan dette tages af.

  Mænd
  Reglerne for mænds påklædning er mere enkle: Shorts er bandlyst. Kortærmede skjorter og T-shirts er OK de fleste steder. Slips ses sjældent, da det er symbol på vestlig kulturimperialisme.

 • Armenien er et højland, gennemsnitshøjden er ca. 1400 m.o.h., og kun 10% af landet ligger lavere end 1000 m.o.h. Klima og temperatur varierer derfor en del. Yerevan ligger i den lavere del af landet og er et af de varmeste steder. Temperaturerne kan forventes at være nogle grader lavere ude i landet.

  Georgiens klima er meget varieret. Fra den varme fugtige kyst ved Sortehavet via det køligere alpine klima i Kaukasus til tørt steppeklima i det østlige. Det kan være ret varmt om sommeren, især i Tbilisi. 

  Iran: Der rejses til Iran på tidspunkter hvor klimaet er som på danske sommerdage. Til tider varmt, til andre tider lidt køligt. En byge kan forekomme i ny og næ. Rejser i begyndelsen af marts og i november er ”på kanten” af højsæson og vi oplever klarere vejr og færre turister. Til gengæld kan der være lidt køligere end i april/maj og september/oktober. Luften er tør, hvilket kan give problemer med sprukne læber og tørre svælg og halse. Medbring en læbepomade, og sørg for at drikke godt med vand og den gode iranske te.

 • HUSK at supplere pakkelisten med

  • Vækkeur
  • Kasket eller solhat
  • Solbriller
  • Solcreme
  • Læbepomade
  • En lille flaske håndrens / alcogel (apoteker eller materialister)
  • Papirlommetørklæder eller kleenex
  • Vådservietter
  • Lunt tøj til om aftenen
  • Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
  • Lommelygte + ekstra batterier
  • Insektspray
  • Lille dagstursrygsæk
  • Gode vandresko eller støvler
 • Iran

  Er Iran et farligt rejseland?

  Gennem de 20 år, hvor vi har lavet rejser til Iran, har vi aldrig oplevet seriøse problemer. Tværtimod mødes vi altid med venlighed og gæstfrihed fra lokalbefolkningen. Der er nogle regler, man som besøgende skal følge. Men gør man det, er Iran et meget sikkert rejseland. Også for kvinder, der sagtens kan færdes på gaden på egen hånd uden at blive generet. Mange fremhæver netop trygheden i evalueringerne, vi får efter rejserne, og skriver, at mødet med lokalbefolkningen var et af rejsens absolutte højdepunkter.

  Hvilket tøj, skal jeg have på?

  Iran har en række regler for påklædning, du som turist skal følge. Det gælder især kvinder, der skal gå i løstsiddende tøj og med tørklæde overalt i det offentlige rum. Fuld chaddor er ikke nødvendigt. Mænd kan fint slippe afsted med lange bukser og en kortærmet skjorte eller t-shirt. Du kan læse meget mere om påklædning her: https://www.viktorsfarmor.dk/rejseinspiration/artikler/mellemosten/iran-paklaedning

  Kan jeg hæve penge i Iran?

  Nej. Grundet sanktioner er Iran ikke koblet op på det internationale bankvæsen. Det betyder, at kreditkort er praktisk talt ubrugelige. Derfor er det vigtigt at have alle de kontakter med hjemmefra, som man regner med at bruge. Gerne i euro eller amerikanske dollars, der let kan veksles i Iran til en langt bedre kurs end danske kroner.

  Hvor mange penge bør jeg medbringe?

  Det kommer helt an på hvor meget, du ønsker at købe. Mad, drikke og de fleste andre ting i Iran er meget billige, og du kommer rigtig langt for 200 amerikanske dollars på en 14 dages ferie. Derudover kommer køb af souvenirs. Også disse kan være rørende billige. Den store undtagelse er ægte tæpper, der godt nok er billigere end i Danmark, men stadig kan løbe op i Iran. Så medbring lidt ekstra i euro og amerikanske dollars, hvis du skulle blive fristet. Du kan altid tage dem med hjem igen.

  Er det vigtigt at være godt gående?

  Ingen af vores Iran-rejser er deciderede vandreture. Men det til trods får vi gået en del kilometer på rejserne. Primært i byer på plant terræn. Så det er vigtigt at have bentøjet i orden for at få det fulde udbytte af rejsen.

  Hvem flyver vi med?

  Typisk Turkish Airlines, der har gode forbindelser til en række byer i Iran.

   
  Armenien

  Hvor fysisk krævende er rejserne til Armenien?

  Vores klassiske rundrejser i Armenien er ikke specielt fysisk krævende, da vi kører de fleste steder hen. Men det sagt, så går vi alligevel en del kilometer hver dag som del af sightseeingen. Derudover kan der være kortere vandreture lagt ind i programmet. I så fald vil det være beskrevet i dagsprogrammet. Så almindelig god fysisk form er væsentlig for at få det fulde udbytte af rejsen.

  Hvilket tøj skal jeg have med?

  Påklædningen er ganske afslappet i Armenien, og der er ingen særlige regler. Om foråret er temperaturerne milde – omkring 10 til 20 grader. En regnbyge kan forekomme i ny og næ, hvilket til gengæld gør, at naturen viser sig fra sin mest frodige side med masser af vilde blomster. Sommeren er meget varm, og temperaturer omkring de 40 grader er ikke ualmindelige i Yerevan. Mere behageligt bliver det i bjergene omkring Goris og Dilijan National Park. Temperaturen begynder at falde omkring september, og efteråret byder ofte på dejlige lune og solrige dage.

  Hvor mange penge bør jeg medbringe hjemmefra?

  Kreditkort kan bruges mange steder i Yerevan til at betale med samt hæve penge. Udenfor hovedstaden er kreditkort langt mindre udbredt. Så det er altid godt at supplere med kontakter. Et godt bud er 100-200 euro pr. person, der let kan veksles til den lokale valuta dram. Medbring derudover et kreditkort, så du kan hæve mere undervejs, når der bliver brug for det.

 • At rejse i Iran er ikke det samme som at rejse i Europa. Det kræver lidt mere overbærenhed. Der er lidt ekspedition over det og knap så meget tilbagelænet turisme. Men kan man affinde sig med det, venter der nogle enestående oplevelser.

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10 % på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.