Kontrasternes Israel

Rejs med korrespondent Hans Henrik Fafner

Israel er kontrasternes land. Historie, religion, kultur og politik er altid i spil i dette hjørne af verden og bliver også den røde tråd på denne rejse. Vi går bag kulisserne med Hans Henrik Fafner for at få indblik i dagligdagen - midt i det spændingsfelt, landet er.

Start din rejse her

Undervejs møder vi en række af Hans Henrik Fafners spændende kontakter i Israel: Et kibbutzmedlem og en ultraortodoks rabbiner. I et kooperativ i Negev-ørkenen fortæller beduinkvinder om deres kultur og de sociale sider af beduinernes tilværelse.
I turens program er der i det hele taget gjort plads til ekstra møder med lokale personligheder, der giver en særlig indsigt i nutidens Israel.

Rejsen har fået sit personlige snit af Hans Henrik Fafner. Han bor i Israel og har gennem 25 år beskæftiget sig med Israel og Mellemøsten som korrespondent, journalist og forfatter.

Besat land

Dele af rejsen går til områder, der er kontrolleret af Israel, men aldrig anerkendt som israelsk land af hverken FN, Danmark eller mange andre lande. Viktors Farmor har Israel på programmet af historiske og religiøse årsager, og tager ikke stilling til spørgsmålet om disse områders tilhørsforhold.

5 gode grunde til at rejse til Israel med Viktors Farmor:

  • Kom tæt på lokalbefolkningen og det daglige liv i Israel
  • Få en bedre forståelse for Israels komplicerede virkelighed med Hans Henrik Fafner ved roret
  • To hele dage i Jerusalem med god tid til at udforske byens afkroge
  • Oplev den moderne by, Tel Aviv, der står i skarp kontrast til Jerusalem
  • Besøg Israels andre store højdepunkter: Massada, Det Døde Hav, Nazareth m.fl.

Dagsprogram

  • Dag 1

    Ankomst til Ben Gurion Lufthavnen ved Tel Aviv

    Afrejse fra København. Efter ankomsten kører vi den korte tur ind til Tel Aviv, hvor vi har de første to overnatninger. Hotellerne som vi benytter os af i Tel Aviv, er valgt pga. deres favorable beliggenhed ved strandpromenaden.

    Afgangs- og ankomsttidspunkt kan variere på rejserne, men typisk ankommer vi først på aftenen.

    Måltider: Aftensmad

    Overnatning: Tel Aviv

  • Dag 2

    Tel Aviv

    Vi skal se byen til fods, så det anbefales at tage et par gode sko på. Tel Aviv er en ung by, der midt i sin kaotiske dagligdag byder på masser af fredelige åndehuller og farverige oplevelser. Vi oplever stemningen i byens gader.
    Der knytter sig en særlig arkitektur til Tel Aviv. Mange tyske jøder flygtede hertil i 1930`erne, og med sig fra Tyskland tog de Bauhaus-stilen, der består af rene, geometriske linjer. Stilen opstod i byen Weimar, men var hadet af Hitler, der anså den for at være degenereret.
    Måske derfor fik den frit afløb i Tel Aviv, som i dag har mere end 3.000 bygninger i Bauhaus-stil. Det er den største koncentration i verden, og derfor er byen på UNESCOS liste over verdens kulturarv.

    Vi går en tur gennem det spraglede marked Carmel, og naturligvis kommer vi til Jaffa, som midt i det moderne er ligeså gammel som Jerusalem.

    Om eftermiddagen bliver der nogle timer fri, hvor vi for eksempel kan anbefale Tel Aviv Museet.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Tel Aviv

  • Dag 3

    Negevørkenen og Det Døde Hav

    Efter morgenmaden forlader vi Tel Aviv. Turen går gennem den nordlige del af Negevørkenen, hvor beduinerne bor. Vi besøger et kooperativ, hvor beduinkvinder indfarver uld og laver smukke tæpper, og de fortæller os om beduinernes kultur, ligesom besøget giver os indblik i de sociale sider.

    På den videre tur ned gennem bjergene ser vi Det Døde Hav brede sig ud, og vi besøger oldtidens ørkenfæstning Massada. Der bliver også tid til en tur i Det Døde Hav, hvor saltprocenten ligger på 33.

    Dagen slutter ved den nordlige ende af Det Døde Hav, hvor vi har én overnatning på et kibbtuz-hotel.

    De første kibbutzer blev oprettet fra 1906, og kom hurtigt til at udgøre kernen i opbygningen af det jødiske samfund før statens oprettelse. Kibbutz (hebraisk: gruppe) er et kollektivt samfund, et lille samfund i samfundet, hvor folk bor og arbejder i fællesskab. Den grundlæggende solidariske tankegang har gennem tiden tiltrukket cirka 40.000 danskere, som for en periode som volontør ønskede at opleve denne rene kollektivisme.
    I dag ligger der ca. 280 kibbutzer over hele Israel, hvis medlemmer lever af landbrug, industriproduktion og for manges vedkommende hotelvirksomhed.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: ved Det Døde Hav

  • Dag 4

    Jerusalem

    En tyst morgen ved Det Døde Hav er en oplevelse, mens solen stiger op over de gyldne bjerge i øst. Herpå starter dagen med køreturen op gennem Judæaørkenens bjerge til Jerusalem. Udsigten fra Oliebjerget er betagende, og med dette indtryk på nethinden tager vi på besøg i det moderne Vestjerusalem.

    Der er besøg på Yad Vashem, som er mindesmærke over Holocaust og regnes blandt verdens bedste museer. Den stærke jødiske tilknytning til byen og landet får vi indtryk af ved Rakels Grav, som ligger i byens sydlige udkant. Her ligger matriarken Rakel begravet, og stedet ligger lige op ad muren, der står som barriere mellem Israel og de palæstinensiske selvstyreområder. Bagefter ser vi alt dette fra et udsigtspunkt, hvor man kan se konfliktens geografi lidt ovenfra. Dagens program slutter med et besøg på Israel Museet, som huser Dødehavsrullerne.

    I løbet af dagen besøger vi byens store marked, Mahane Yehuda, hvor der er mulighed for at købe sig lidt frokost.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Jerusalem

  • Dag 5

    Jerusalem til fods

    I dag er det fredag, og igen tager vi ud i byen til fods. Det er ugens muslimske helligdag, og den jødiske del af byens befolkning gør sig klar til sabbatten, der starter ved solnedgang. Dagens program handler om religionernes betydning i dagens Jerusalem.

    Vi starter med et gå gennem Østjerusalem, hvor den palæstinensiske del af befolkningen bor, og vi kommer forbi Mea Shearim, der er hjem for de ultraortodokse jøder. Herfra dykker vi ind i Den Gamle By, hvor religionerne og de hellige steder ligger tæt sammen på en enkelt kvadratkilometer.

    Vi går ad Via Dolorosa til Gravkirken og slutter ved Grædemuren, jødedommens helligste sted, nedenfor Tempelbjerget med moskeerne. I den gamle bydel er der masser af spændende muligheder for at finde sig en lækker frokost, og eftermiddagen er fri, så man kan fortsætte udforskningen på egen hånd. I det kristne kvarter er bazargadernes butikker åbne, så man kan gøre sjove indkøb.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Jerusalem

  • Dag 6

    Fra Jerusalem til Galilæa

    Efter morgenmaden forlader vi Jerusalem. Vi kører ned mod Det Døde Hav, hvor vi gør holdt ved Qasr el Yahud. Det er stedet ved Jordanfloden, hvor Johannes Døberen ifølge traditionen arbejdede. Lige ved siden af ligger Deir Hagla, som er et af den græsk-ortodokse kirkes ørkenklostre.

    Bussen kører den smukke tur op gennem Jordandalen til byen Beit Shean med de imponerende romerske ruiner. Derfra er der kun kort afstand til Genezaret Sø, hvor vi besøger både Brødmiraklets Kirke og Capernaum.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Galilæa

  • Dag 7

    Golanhøjderne og det nordlige Galilæa

    I dag skal vi udforske den nordligste del af landet. Vi kører op i Golanhøjderne, som Israel erobrede fra Syrien i 1967 og fortsat holder besat. Helt oppe i den nordligste del af området bor druserne i fire landsbyer, og vi besøger Majdal Shams, som er den største. Ved Råbehegnet talte den lokale befolkning før i tiden med slægtninge i Syrien ved hjælp af megafoner. I dag bruger de mobiltelefoner, men man kan stadig komme helt tæt på grænsen. Vi besøger også kratersøen Birkat Ram, og hvis tiden tillader, kører vi lidt op ad bjerget Hermon for at nyde udsigten.

    Først på eftermiddagen besøger vi en kibbutz. Sammen med en kibbutznik ser vi stedet og hører om den kollektive livsform, som har ændret sig med tiden. På vej tilbage til hotellet holder vi ind ved Golan Wineries, hvor man fremstiller nogle af landets bedste vine.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Galilæa

    NB: Idet mange medarbejdere og gæster på hotellerne i Golanhøjderne er religiøse jøder, kan sabbaten betyde, at indtjekning og servering af aftensmåltidet ligger senere på aftenen end andre dage på turen.

  • Dag 8

    Nazareth og Akko

    Dagens tur går gennem Galilæas bjerge til Nazareth. Her er bebudelseskirken bygget over stedet, hvor ærkeenglen Gabriel kom til Jomfru Maria og fortalte, at hun var frugtsommelig. Men der bliver også tid til at se på den kristne by, hvor de fleste af indbyggerne er muslimer, og man kan vælge at smage på de søde arabiske kager, som er en af byens specialiteter.

    Herfra går turen ud til Akko, den gamle havneby på middelhavskysten. Her kan man finde sig noget frokost, og bagefter besøger vi korsfarertidens Akko, ligesom der bliver tid til turen gennem de gamle gader ned til den lille fiskerihavn.

    Fra Akko er der en kort køretur ind til Haifa.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Haifa

  • Dag 9

    Kystsletten

    Vi har en lang og begivenhedsrig dag for os. Vi starter med udsigten fra Carmelbjerget og tager forbi Bahaitemplet, som er verdenshovedkvarter for bahai-religionen.

    Længere sydpå besøger vi romernes gamle hovedby og korsfarerborgen Cæsarea, og næste stop er landsbyen Barta’a, hvor den ene halvdel af beboerne tilhører Israels arabiske mindretal, men de andre er palæstinensere på Vestbredden. Vi kommer endnu dybere ind i områdets komplicerede politiske virkelighed i en bosættelse, hvor vi møder en lokal aktivist.

    Herfra går turen til strandbyen Netanya, nord for Tel Aviv, hvor vi kan slutte ringen og få alle indtrykkene på plads.

    Måltider: Morgenmad og afskedsmiddag

    Overnatning: Netanya

  • Dag 10

    Hjemrejse

    Alt afhængigt af, hvornår vores fly til København letter, bliver der mulighed for en lille tur i byen - eller bare en eftertænksom stund med udsigten over Middelhavet.

    Måltider: Morgenmad

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Israel

  • Pas og visum

    Danske statsborgere behøver ikke visum. Passet skal være gyldigt 6 måneder efter hjemrejsedato. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

    NB: Man får ikke længere et israelsk stempel i sit pas ved ind- og udrejse til Israel. I stedet får man et indrejsekort, som vi anbefaler, at man opbevarer sikkert, indtil man forlader Israel. Hvis du har stempler fra f.eks. Iran eller andre mellemøstlige lande, kan du blive stillet et par ekstra spørgsmål i sikkerhedskontrollen. Viktors Farmor har aldrig oplevet, at en deltager er blevet afvist grundet stempler i passet.

  • Vaccination

    Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Sikkerhed

    Nogle er nervøse for at rejse til Israel på grund af de urolige forhold, som ofte omtales i medierne. Man bliver imidlertid forbløffet over hvor rolig og afslappet hverdagen foregår. Siden staten Israels oprettelse i 1948, har soldater været en dominerende del af gadebilledet. Men det virker ikke anspændt og farligt. Har man opholdt sig i landet, som mange danskere har, kommer man gerne tilbage. Befolkningen er åben, humoristiske og imødekommende. Ingen tvivl om, at der er områder på Vestbredden og ikke mindst i Gaza striben man skal holde sig langt væk fra. Men vi kommer ingen af stederne.

    I øvrigt følges udenrigsministeriets vejledninger i tvivlstilfælde.

  • Valuta

    Valutaen i Israel hedder Israeli Sheqel (ISL) (flertal: sheqalim). 10 ISL er ca. 19 DKK. Der kan hæves penge med kreditkort i kontantautomater i lufthavnen samt mange steder i byerne (brug bankernes automater for at undgå ekstra gebyrer). Kreditkort accepteres der ud over i vid udstrækning i restauranter og  butikker. Medbring evt. lidt USD, hvis der bliver brug for at veksle et mindre beløb til sidst på rejsen. 

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Telefoni

    Telefoni. Landekoden for Israel er 972. Den udgående internationale kode er 00.

    Mange smartphones går på internettet af sig selv, og glemmer man at slå det fra kan det koste mange penge for datatid brugt i udlandet. Husk derfor at slå datatrafik fra i telefonens indstillinger inden afrejsen.

  • Elektricitet

    Strøm 230 volt. Det er ikke nødvendigt at medbringe adapter.

  • Drikkevand

    Vandet kan drikkes fra hanen, men har smag af klor, så køb evt. mineralvand.

  • Drikkepenge

    På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

  • Foto

    Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først. Ligeledes bør fotografering undgås ved grænseovergange, checkpoint og øvrige militære bygninger.

  • Prisniveau

    Prisniveauet i Israel er højere end de fleste andre lande i Mellemøsten. Mange ting koster nogenlunde det samme som i Danmark, og nogle ting kan endda være en smule dyrere. Et måltid mad på en restaurant koster eksempelvis fra ca. 200 kr. En øl koster ca. 50 kr. og en sodavand/mineralvand ca. 15-20 kr. En snack som f.eks. en falafel-sandwich med en sodavand kan fås til ca. 100 kr.

  • Bagage

    Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv til/fra hotelværelserne.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Klima og sæson

    Sommeren er varm og solrig. Selvom det er varmt, gør den lave luftfugtighed, at det ikke nødvendigvis føles ubehageligt. Fra april til oktober ligger temperaturen om dagen mellem 22 og 30 grader, dog varmere i juli og august.

    Regnen, der ofte kommer som korte kraftige byger, falder hovedsageligt mellem november og marts. Temperaturen om dagen ligger typisk mellem 15 og 25 grader, og køligst i januar og februar. Tag regntøj med, som er let at pakke ned.

    Antallet af turister i Israel stiger meget kraftigt i disse år, så forvent mange turister, især i marts til maj og september til november. Forvent kø ved de største seværdigheder, og især ved Fødselskirken og Gravkirken, og især i forbindelse med helligdage.

    Medbring bekvemme og solide sko med lav hæl og gummisål til vandreture i naturen og byerne. 

  • Påklædning

    Ved besøg af religiøse steder skal både mænd og kvinder have tildækkede knæ og skuldre. Dette kan eventuelt nemt gøres ved hjælp af et par tørklæder.

    Det er godt at have tøj med, der kan tages af og på "lag for lag" anbefales. Det er praktisk med en lun sweater eller en vindjakke til de kølige morgener og aftener. Et let tørklæde til halsen kan være rart i en air-conditioneret bus.

  • Tidsforskel

    Israel er en time foran Danmark.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Vækkeur

    - Vådservietter

    - Sollotion med høj faktor

    - Læbepomade

    - Kasket eller solhat

    - En rulle toiletpapir eller kleenex

    - Gode vandresko eller –støvler

    - Langærmet skjorte/bluse og lange bomuldsbukser

    - Badetøj /håndklæde/badesandaler til Det Døde Hav

    - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

    - En lille flaske håndsprit (fås på apoteker eller hos Matas)

  • Badning i Det Døde Hav

    Da vandet er ekstremt saltholdigt, må man kun opholde sig i det 5-10 minutter, og man skal afvaskes godt bagefter. Hvis man har sår eller større rifter, bør man lade være. Der kan evt. benyttes svømmebriller til beskyttelse af øjnene. Stærkt overvægtige kan komme i ”havsnød”, da de ikke kan få fodfæste på bunden på grund af den stærke opdrift. Smykker bør tages af, inden man bader i det meget salte vand.

  • Værd at vide

    Er det et problem at rejse til Israel, hvis jeg har stempler i mit pas fra Iran eller andre mellemøstlige lande?

    Nej, dette er ikke et problem. Det er muligt, at du bliver stillet et par ekstra spørgsmål i lufthavnens sikkerhedskontrol angående dine besøg i disse lande, men ellers er der ingen problemer. Viktors Farmor har aldrig oplevet at en gæst ikke måtte rejse til eller fra Israel på grund af stempler fra Mellemøstlige lande eller andre lande.

     

    Hvordan er hotellerne i Israel?

    Hotellerne i Israel er fine, rene turistklasse-hoteller. Israel er et lille land med en stor turistindustri, og der er langt fra turistklasse til det næste trin, og derfor bor vi oftest på 3-stjernede hoteller i Israel.

     

    Hvor mange penge skal jeg budgettere med på rejsen?

    Turen er med halvpension, og derfor skal du som minimum budgettere med at købe et måltid pr. dag samt drikkevarer. Typisk koster et frokostmåltid omkring 100 kr. og en sodavand kan købes for cirka 15-20 kr. Dertil kommer eventuelle souvenirs.

     

    Skal jeg have vekslet valuta hjemmefra?

    Det er de færreste, der medbringer israelske sheqel hjemmefra, og derfor er der mange, der har brug for at hæve sheqel som noget af det første på rejsen. Det kan være en god idé at medbringe lidt dollars, så man kan veksle mindre beløb først eller sidst på rejsen. Mange steder man også betale i dollars.

     

    Hvor meget går vi på turen?

    De fleste dage bliver vi kørt fra sted til sted og skal derfor ikke gå mere end et par timer rundt på de enkelte seværdigheder. Byvandringen i Jerusalem foregår dog til fods og derfor skal man være i almindelig god fysisk form for at kunne være med på denne dag. Man skal desuden kunne klare at gå på trapper og på underlag, der til tider er ujævnt.

     

    Er der nogle retningslinjer for beklædning i Israel?

    Ved besøg af religiøse steder skal både mænd og kvinder have tildækkede knæ og skuldre. Dette kan eventuelt nemt gøres ved hjælp af et par tørklæder.

     

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Israel