Logo

Praktiske oplysninger

Praktiske oplysninger Jordan og Israel

 • Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder fra hjemrejsedagen. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  Jordan: Visum på grupperejser er gratis. Vi skal blot have pasoplysninger inden afrejse.

  Israel: Visumfri.

 • Som i mange andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Valutaen i Jordan hedder Jordanian Dinar (JOD). Der kan hæves penge med kreditkort i kontantautomater i lufthavnen samt mange steder i byerne. Kreditkort accepteres der ud over i vid udstrækning i restauranter og  butikker. Medbring evt. lidt USD, hvis der bliver brug for at veksle et mindre beløb sidst på opholdet i Jordan.
  Hvis man er løbet tør for dinarer, kan man mange steder godt betale i dollars (men ikke i Euro). Vær dog opmærksom på, at små cafeer og butikker oftest kun tager imod jordanske dinarer.

  Valutaen i Israel hedder Israeli Sheqel (ISL) (flertal: sheqalim). 10 ISL er ca. 18 DKK. Der kan hæves penge med kreditkort i kontantautomater i lufthavnen samt mange steder i byerne (brug bankernes automater for at undgå ekstra gebyrer). Kreditkort accepteres der ud over i vid udstrækning i restauranter og  butikker. Medbring evt. lidt USD, hvis der bliver brug for at veksle et mindre beløb sidst på opholdet i Israel.

 • Mobiltelefon. I de større byer er der udmærket dækning. MMS er ikke muligt. Der kan købes lokale taletidskort. Mange smartphones går på internettet af sig selv, og glemmer man at slå det fra kan det koste mange penge for datatid brugt i udlandet. Husk derfor at slå datatrafik fra i telefonens indstillinger inden afrejsen.

  Internet. Mange hoteller tilbyder wifi enten gratis eller mod betaling, og tilgængeligt i fællesområder (typisk omkring receptionen) og/eller på værelserne. Kvalitet og hastighed svinger meget. Nogle hoteller har også en computer i fællesområder, som kan benyttes gratis eller mod betaling. 

 • Der bruges 220 volt. Der er fem forskellige standarder for stik i Jordan og Israel (C, D, F, G, J, H), så det er en fordel at medbringe adapter, bl.a. til ”engelske” stik. Ikke alle danske stik passer til de to-benede kontakter, der oftest kun har plads til ”tynde ben”.

 • Det anbefales at købe mineralvand på flasker. Det kan fås overalt.

 • På grupperejserne med dansk rejseleder er drikkepenge til chauffør og guide inkluderet i prisen. Vælger man at ride fra indgangen af Petra-komplekset til indgangen af Siq’en (indgangskløften) forventer beduinerne ca. 3 JOD/4,5 USD i drikkepenge.

  Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 2-3-kr. Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10 %. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge.

  Det kan være svært at få fat i småpenge til drikkepenge og lignende. Man kan veksle under små indkøb i byen eller ved drikkepengeskålen på toiletterne.

 • Militære områder, lufthavne og grænseområder må ikke fotograferes. Når man vil fotografere mennesker, er det bedste at bede om tilladelse først. Ikke alle kvinder bryder sig om at blive fotograferet, og det bør respekteres.

 • Tøj der kan tages af og på "lag for lag" anbefales. Det er praktisk med en lun sweater eller en vindjakke til de kølige morgener og aftener. Ved solnedgang falder temperaturen mærkbart i ørkenen, og vinden rejser sig. Et let tørklæde til halsen kan være rart i en air-conditioneret bus.

  Kvinder bør ikke gå i shorts, brug i stedet en let nederdel eller bukser, der går ned over knæene.

  Mænd kan gå i shorts på visse turiststeder. Det er derimod ikke velset i byerne. Ved besøg i synagoger og kirker skal kvinder have dækket knæ og skuldre. Husk gode travesko, evt. sandaler. Solbriller og solhat eller kasket, da lyset kan være skarpt, især i ørkenområderne.

  Medbring et tørklæde, der kan beskytte ansigtet mod sand og vind og holde kasketten på plads, når man sidder oven på jeepen i Wadi Rum. På de fleste af hotellerne kan man få vasket tøj.

 • Et måltid mad på en restaurant koster 100-200 kr. En øl koster ca. 25-40 kr. og en sodavand/mineralvand ca. 5-10 kr. En snack som f.eks. en falafel med en sodavand kan fås til ca. 60 kr.

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Der er varmt og tørt fra april til oktober. Selvom det er varmt, gør den lave luftfugtighed, at det ikke nødvendigvis føles ubehageligt. 
  Regnen, der ofte kommer som korte kraftige byger, falder hovedsageligt mellem november og marts. Tag regntøj med, som er let at pakke ned.

  Antallet af turister i Israel og Jordan stiger meget kraftigt i disse år, så forvent mange turister, især i marts til maj og september til november. Forvent kø ved de største seværdigheder, og især ved Fødselskirken og Gravkirken, og især i forbindelse med helligdage.

  Medbring bekvemme og solide sko med lav hæl og gummisål til vandreture i Petra, naturen og byerne. Ved besøg i synagoger og kirker skal kvinder have dækket knæ og skuldre.

 • Jordan og Israel er en time foran Danmark

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Vækkeur

  - Vådservietter

  - Sollotion med høj faktor

  - Læbepomade

  - Kasket eller solhat

  - En rulle toiletpapir eller kleenex

  - Gode vandresko eller –støvler

  - Langærmet skjorte/bluse og lange bomuldsbukser

  - Badetøj /håndklæde/badesandaler til Det Døde Hav

  - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - En lille flaske håndrens (fås på apoteker eller hos Matas)

 • På sightseeingsdagen vandrer vi ca. 8-10 km. t/r. Først ca. 800 m ned til den snævre klippeslugt, Siq'en. Herfra vandres der ca. 1.200 m gennem Siq’en til Skatkammeret. Og herfra videre ind i området med grave og templer. Der vil også være trapper, der skal forceres for at opleve gravene på nærmere hold. Men de kan også opleves på afstand, hvis man ikke kan klare trapperne.

  Det er muligt at ride på hest til indgangen til Siq’en, og derved undgå de 2 x 800 meter til fods. Der betales ca. 4-5 USD pr vej i drikkepenge. Det er også muligt at køre med en forholdsvis dårligt affjedret hestevogn med plads til 1-2 personer hele vejen til Skatkammeret (ca. 50 USD inkl. drikkepenge t/r.) Vælger man at køre med hestevogn, vil der dog ikke være guidet sightseeing undervejs gennem Siq’en.

  For at få det fulde udbytte af besøget i Petra anbefales det derfor, at man som minimum er i form til at kunne gå de 8-10 km. i løbet af dagen i et adstadigt tempo.

  Vil man besøge det storslåede ”Monastery” eller den højtliggende offerplads, anbefales trappetræning hjemmefra.

 • Da vandet er ekstremt saltholdigt, må man kun opholde sig i det 5-10 minutter, og man skal afvaskes godt bagefter. Hvis man har sår eller rifter, bør man lade være. Der kan evt. benyttes svømmebriller til beskyttelse af øjnene. Stærkt overvægtige kan komme i ”havsnød”, da de ikke kan få fodfæste på bunden på grund af den stærke opdrift. Smykker bør tages af, inden man bader i det meget salte vand.

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.