Logo

Praktiske oplysninger

Praktiske oplysninger Jordan og Israel

 • Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder fra hjemrejsedagen. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  Jordan: Visum på grupperejser er gratis. Vi skal blot have pasoplysninger inden afrejse.

  Israel: Visumfri.

  NB: Man får ikke længere et israelsk stempel i sit pas ved ind- og udrejse til Israel. I stedet får man et indrejsekort, som vi anbefaler, at man opbevarer sikkert, indtil man forlader Israel. Hvis du har stempler fra f.eks. Iran eller andre mellemøstlige lande, kan du blive stillet et par ekstra spørgsmål i sikkerhedskontrollen. Viktors Farmor har aldrig oplevet, at en deltager er blevet afvist grundet stempler i passet.

 • Som i mange andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Valutaen i Jordan hedder Jordanian Dinar (JOD). 10 JOD er ca. 97 DKK. Der kan hæves penge med kreditkort i kontantautomater i lufthavnen samt mange steder i byerne. Kreditkort accepteres der ud over i vid udstrækning i restauranter og  butikker. Medbring evt. lidt USD, hvis der bliver brug for at veksle et mindre beløb sidst på opholdet i Jordan.
  Hvis man er løbet tør for dinarer, kan man mange steder godt betale i dollars (men ikke i Euro). Vær dog opmærksom på, at små cafeer og butikker oftest kun tager imod jordanske dinarer.

  Valutaen i Israel hedder Israeli Sheqel (ISL) (flertal: sheqalim). 10 ISL er ca. 19 DKK. Der kan hæves penge med kreditkort i kontantautomater i lufthavnen samt mange steder i byerne (brug bankernes automater for at undgå ekstra gebyrer). Kreditkort accepteres der ud over i vid udstrækning i restauranter og  butikker. Medbring evt. lidt USD, hvis der bliver brug for at veksle et mindre beløb sidst på opholdet i Israel.

 • Mobiltelefon. I de større byer er der udmærket dækning. MMS er ikke muligt. Der kan købes lokale taletidskort. Mange smartphones går på internettet af sig selv, og glemmer man at slå det fra kan det koste mange penge for datatid brugt i udlandet. Husk derfor at slå datatrafik fra i telefonens indstillinger inden afrejsen.

  Internet. Mange hoteller tilbyder wifi enten gratis eller mod betaling, og tilgængeligt i fællesområder (typisk omkring receptionen) og/eller på værelserne. Kvalitet og hastighed svinger meget. Nogle hoteller har også en computer i fællesområder, som kan benyttes gratis eller mod betaling. 

 • Der bruges 220 volt. Der er fem forskellige standarder for stik i Jordan, så det er en fordel at medbringe en universaladapter. Det er ikke nødvendigt med en adapter i Israel. Du kan læse mere om Jordans stik her. 

 • Det anbefales at købe mineralvand på flasker. Det kan fås overalt.

 • På grupperejserne med dansk rejseleder er drikkepenge til chauffør og guide inkluderet i prisen. Vælger man at ride fra indgangen af Petra-komplekset til indgangen af Siq’en (indgangskløften) forventer beduinerne ca. 3 JOD/4,5 USD i drikkepenge.

  Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 2-3-kr. Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10 %. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge.

  Det kan være svært at få fat i småpenge til drikkepenge og lignende. Man kan veksle under små indkøb i byen eller ved drikkepengeskålen på toiletterne.

 • Militære områder, lufthavne og grænseområder må ikke fotograferes. Når man vil fotografere mennesker, er det bedste at bede om tilladelse først. Ikke alle kvinder bryder sig om at blive fotograferet, og det bør respekteres.

 • Tøj der kan tages af og på "lag for lag" anbefales. Det er praktisk med en lun sweater eller en vindjakke til de kølige morgener og aftener. Ved solnedgang falder temperaturen mærkbart i ørkenen, og vinden rejser sig. Et let tørklæde til halsen kan være rart i en air-conditioneret bus.

  Både mænd og kvinder bør tildække knæ og skuldre i Jordan. Kvinder bør desuden ikke gå i shorts eller have tætsiddende tøj på. Visse turiststeder som f.eks. Aqaba kan man dog godt gå i shorts. Spørg din rejseleder, hvis du er i tvivl på rejsen.

  I Israel skal mænd og kvinder have tildækkede knæ og skuldre ved besøg på religiøse steder. Dette kan eventuelt nemt gøres ved hjælp af et par tørklæder.

  Husk gode travesko, evt. sandaler. Solbriller og solhat eller kasket, da lyset kan være skarpt, især i ørkenområderne.

  Medbring et tørklæde, der kan beskytte ansigtet mod sand og vind og holde kasketten på plads, når man sidder oven på jeepen i Wadi Rum. På de fleste af hotellerne kan man få vasket tøj.

 • Israel:Et måltid mad på en restaurant koster ca. 200 kr. En øl koster ca. 50 kr. og en sodavand/mineralvand ca. 15-20 kr. En snack som f.eks. en falafel med en sodavand kan fås til ca. 100 kr.

  Jordan: Et måltid mad på en restaurant koster 100-200 kr. En øl koster ca. 40-60 kr., en flaske vin over 200 kr. og en sodavand/mineralvand ca. 10-20 kr.

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Der er varmt og tørt fra april til oktober. Selvom det er varmt, gør den lave luftfugtighed, at det ikke nødvendigvis føles ubehageligt. 
  Regnen, der ofte kommer som korte kraftige byger, falder hovedsageligt mellem november og marts. Tag regntøj med, som er let at pakke ned.

  Antallet af turister i Israel og Jordan stiger meget kraftigt i disse år, så forvent mange turister, især i marts til maj og september til november. Forvent kø ved de største seværdigheder, og især ved Fødselskirken og Gravkirken, og især i forbindelse med helligdage.

  Medbring bekvemme og solide sko med lav hæl og gummisål til vandreture i Petra, naturen og byerne. Ved besøg i synagoger og kirker skal kvinder have dækket knæ og skuldre.

 • Jordan og Israel er en time foran Danmark

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Vækkeur

  - Vådservietter

  - Sollotion med høj faktor

  - Læbepomade

  - Kasket eller solhat

  - En rulle toiletpapir eller kleenex

  - Gode vandresko eller –støvler

  - Langærmet skjorte/bluse og lange bomuldsbukser

  - Badetøj /håndklæde/badesandaler til Det Døde Hav

  - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - En lille flaske håndrens (fås på apoteker eller hos Matas)

 • På sightseeingsdagen vandrer vi ca. 8-10 km. t/r. Først ca. 800 m ned til den snævre klippeslugt, Siq'en. Herfra vandres der ca. 1.200 m gennem Siq’en til Skatkammeret. Og herfra videre ind i området med grave og templer. Der vil også være trapper, der skal forceres for at opleve gravene på nærmere hold. Men de kan også opleves på afstand, hvis man ikke kan klare trapperne.

  Det er muligt at ride på hest til indgangen til Siq’en, og derved undgå de 2 x 800 meter til fods. Der betales ca. 4-5 USD pr vej i drikkepenge. Det er også muligt at køre med en forholdsvis dårligt affjedret hestevogn med plads til 1-2 personer hele vejen til Skatkammeret (ca. 50 USD inkl. drikkepenge t/r.) Vælger man at køre med hestevogn, vil der dog ikke være guidet sightseeing undervejs gennem Siq’en.

  For at få det fulde udbytte af besøget i Petra anbefales det derfor, at man som minimum er i form til at kunne gå de 8-10 km. i løbet af dagen i et adstadigt tempo.

  Vil man besøge det storslåede ”Monastery” eller den højtliggende offerplads, anbefales trappetræning hjemmefra.

 • Da vandet er ekstremt saltholdigt, må man kun opholde sig i det 5-10 minutter, og man skal afvaskes godt bagefter. Hvis man har sår eller større rifter, bør man lade være. Der kan evt. benyttes svømmebriller til beskyttelse af øjnene. Stærkt overvægtige kan komme i ”havsnød”, da de ikke kan få fodfæste på bunden på grund af den stærke opdrift. Smykker bør tages af, inden man bader i det meget salte vand.

 • Er det et problem at rejse til Israel, hvis jeg har stempler i mit pas fra Iran eller andre mellemøstlige lande?

  Nej, dette er ikke et problem. Det er muligt, at du bliver stillet et par ekstra spørgsmål i lufthavnens sikkerhedskontrol angående dine besøg i disse lande, men ellers er der ingen problemer. Viktors Farmor har aldrig oplevet at en gæst ikke måtte rejse til eller fra Israel på grund af stempler fra Mellemøstlige lande eller andre lande.

   

  Hvordan er hotellerne i Jordan og Israel?

  Hotellerne i Jordan er fine, rene hoteller i turistklassen. Hotellerne er enten 3- eller 4-stjernede.

  I Israel bor vi oftest på 3-stjernede hoteller, idet Israel er et populært turistmål med et stort spring fra turistklasse til den næste klasse.

   

  Hvordan kommer vi rundt?

  I Jordan og Israel kører vi rundt i en busser med aircondition. I Wadi Rum er det dog nødvendigt med firehjulstræk, og derfor kører vi i åbne jeeps med plads til 6 personer pr. jeep.

   

  Hvor mange penge skal jeg budgettere med på rejsen?

  Turen er med halvpension, og derfor skal du som minimum budgettere med at købe et måltid pr. dag samt drikkevarer. Typisk koster et frokostmåltid i Jordan omkring 150 kr. og en sodavand kan købes for cirka 10-15 kr. Skal du have en øl eller et glas vin til maden, så koster det typisk 40-50 kr. I Israel koster et frokostmåltid omkring 100 kr. og en sodavand kan købes for cirka 15-20 kr. Dertil kommer eventuelle souvenirs.

   

  Skal jeg have vekslet valuta hjemmefra?

  Det er de færreste, der medbringer lokalvaluta hjemmefra, og derfor er der mange, der har brug for at hæve valuta som noget af det første på rejsen. Det kan være en god idé at medbringe lidt dollars, så man kan veksle mindre beløb først eller sidst på rejsen. Mange steder man også betale i dollars.

   

  Hvor meget går vi på turen?

  De fleste dage bliver vi kørt fra sted til sted og skal derfor ikke gå mere end et par timer rundt på de enkelte seværdigheder. Byvandringen i Jerusalem foregår dog til fods og derfor skal man være i almindelig god fysisk form for at kunne være med på denne dag. Man skal desuden kunne klare at gå på trapper og på underlag, der til tider er ujævnt.

  Jordan: I Jordan bliver vi oftest kørt rundt fra sted til sted som i Israel. I Jordan er det dagen i Petra, der er den mest fysisk krævende. For at få det fulde udbytte af dagen i Petra, anbefales det, at man som minimum er i form til at kunne gå 8-10 km i løbet af dagen i et adstadigt tempo. Der er dog kun 2 km ind til skatkammeret i Petra, der for mange er højdepunktet på dagen. Læs mere under punktet ”Vandring i Petra”.

   

  Er der nogle retningslinjer for beklædning i Jordan og Israel

  Både mænd og kvinder bør tildække knæ og skuldre i Jordan. Kvinder bør desuden ikke gå i shorts eller have tætsiddende tøj på. Visse turiststeder som f.eks. Aqaba kan man dog godt gå i shorts. Spørg din rejseleder, hvis du er i tvivl på rejsen.

  I Israel skal mænd og kvinder have tildækkede knæ og skuldre ved besøg på religiøse steder. Dette kan eventuelt nemt gøres ved hjælp af et par tørklæder.

   

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.