Jerusalem og Jordan

Otte dage i Mellemøsten

Et smut til Mellemøsten? Jo, hvorfor ikke! Det er nemlig utroligt, hvad man kan nå at se på 8 dage. Denne rejse med Israel og Jordan er en exceptionel kombination, hvor vi bogstaveligt talt vader rundt i bibelske steder og verdenshistorien: Jerusalem, Oliebjerget, Getsemane Have, Via Dolorosa, Gravkirken, Grædemuren, Betlehem, Fødselskirken m.fl.

Start din rejse her

Et at rejsens absolutte højdepunkter er Petra, nabatæernes gamle hovedstad, der blev hugget ud af sandstensklipperne. Og vi har sat ekstra god tid af til at udforske Petras skatte på denne tur. I Jordan skal vi også besøge Madaba med det fantastiske mosaik-kort over det hellige land, og vi udforsker Jerash, den hellenistisk-romerske storby med velbevarede templer og søjlekolonnader. Vi skal naturligvis også et smut i Det Døde Hav og mærke den nærmest vægtløse følelse af saltvandet.

Besat land

Dele af rejsen går til områder, der er kontrolleret af Israel, men aldrig anerkendt som israelsk land af hverken FN, Danmark eller mange andre lande. Viktors Farmor har Israel på programmet af historiske og religiøse årsager, og tager ikke stilling til spørgsmålet om disse områders tilhørsforhold.

5 gode grunde til at rejse til Jerusalem og Jordan med Viktors Farmor:

  • Udforsk den lyserøde by Petra med god tid på egen hånd
  • Opdag Jerusalems bibelske højdepunkter og gå på Via Dolorosa, hvor Jesus bar Korset til Gravkirken
  • Besøg den enorme Grædemur, hvor jøder stikker bønner ind i murens sprækker
  • Kom med til Ajlun-borgen, der blev bygget på hærføreren Saladins ordre i det 12. århundrede
  • Bliv klogere på Fødselskirken i Betlehem

Dagsprogram

  • Dag 1

    Ankomst til Israel

    Afrejse fra København. Ved ankomst til Tel Aviv kører vi til vores hotel i Betlehem, hvor vi har to overnatninger.

    Vi flyver oftest med Royal Jordanian, Lufthansa eller Austrian Airlines. Afgangs- og ankomsttidspunkt varierer meget på rejserne, men typisk ankommer vi om eftermiddagen eller om aftenen

    Overnatning: Betlehem

  • Dag 2

    Jerusalem

    Jerusalem er måske den by i verden, der har haft den største betydning for verdenshistoriens gang. Byen anses for hellig af alle de tre store monoteistiske religioner jødedom, kristendom og islam, ligesom der er flere referencer til Jerusalem i både Biblen og Koranen. Skal man tro alle religionerne var det her kong David byggede sin hovedstad, her Jesus tilbragte sine sidste dage (prædikede, blev arresteret, korsfæstet, begravet, genopstod fra de døde og steg til himmels) og her profeten Muhammed på mirakuløs vis fløj fra Mekka til Jerusalem, hvor han for til himmels og mødte tidligere islamiske profeter. Men måske netop derfor har byen også en blodig historie. I løbet af dens lange historie er Jerusalem blevet ødelagt to gange, belejret 23 gange, angrebet 52 gange, erobret og generobret 44 gange.

    Vi starter vores byrundtur på Oliebjerget øst for den gamle by og nyder den storslåede udsigt. Oliebjerget var stedet, hvor Jesus ifølge biblen for til himmels, og jøder har været begravet her siden gammeltestamentlig tid.

    Herefter bevæger vi os ned ad Oliebjerget, og undervejs kommer vi bl.a. til Getsemane Have, hvor Jesus sent skærtorsdag aften blev arresteret af romerske soldater. Ved bjergets fod ankommer vi til Jerusalems gamle by og følger i Jesus' fodspor ad Via Dolorosa, den vej Jesus hævdes at have gået med sit kors langfredag. Vi kommer også til Gravkirken, midt i den gamle bydel, som mindst 6 kirkelige retninger hævder er placeret der, hvor Jesus blevet begravet og genopstod fra de døde.

    Vi snor os gennem de små bazargader, passerer det kristne, det armenske og det jødiske kvarter og kommer ud ved jødernes helligste sted, Grædemuren. Det er en fascinerende og uforglemmelig oplevelse, at stå her ved resterne af Kong Salomons tempel. Her ses både de sortklædte ortodokse jøder med slangekrøllerne og de almindelige jøder, som i skøn forening beder ved Grædemuren og begræder romernes ødelæggelse af kong Salomons tempel i år 70. Ovenover Grædemuren ligger de to smukke bygninger, Klippehelligdommen med guldkuplen og få meter derfra, Al Aqsa moskeen med sølvkuplen.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad 

    Overnatning: Betlehem

  • Dag 3

    Betlehem - over grænsen til Jordan - Amman

    Vi starter tidligt om morgenen og besøger fødselskirken i Betlehem, Jesu fødested. Hvis det er muligt, besøger vi Jesus' fødselskrypt. I kirken findes et kalkmaleri af den danske konge Knud Den Hellige (1043-1864 AD), som efter han blev myrdet i Sankt Albani Kirke i Odense blev kanoniseret af Romer-kirken, hvorfor han her bliver afbilledet i en af kristendommens mest hellige kirker.
    Herefter ser vi Banksys Walled Off Hotel ved Seperationsmuren, hvor vi bl.a. kan se Banksys kunst, malerier og graffiti i hotellet og på muren ved hotellet.

    På vej mod grænsen besøger vi Qasr al Yahud på Vestbredden, der af mange formodes at være Jesus dåbssted. Efter grænseformaliteterne, der godt kan tage nogen tid, fortsætter vi til Jordans hovedstad Amman, hvor vi har én overnatning.

     

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Amman

  • Dag 4

    Citadelhøjen i Amman - det bibelske Jerash - Madaba

    Vi starter dagen med en lille byrundtur, hvor vi bl.a. ser Citadellet og Det romerske Teater. Citadelhøjen har restaurerede bygningsværker fra romersk, byzantinsk og islamisk tid.

    Herefter kører vi til dagens højdepunkt, Jerash, det bibelske Gerasa, der er et imponerende eksempel på en hellenistisk-romersk storby. Vi vandrer igennem søjlekolonnader, ser templer og torve og teatret.

    Vi fortsætter til borgen Ajlun, der har en fantastisk beliggenhed 1200 m.o.h. med udsigt udover Jordandalen og Det Døde Hav. Vejen dertil snor sig gennem olivenplantager. Ajlun blev bygget i 1185 af en nevø til Saladin. Borgen havde en strategisk beliggenhed i kampene mod korsfarerne. Det er en lille perfekt borg, meget fascinerende og med et helt andet arabisk design, når man sammenligner med de mere bastante korsridderborge i landet. Den var vigtig for udveksling af budskaber ved hjælp af brevduer og ved hjælp af bål på højdedragene. Over en af borgens døre er der relieffer forestillende par af brevduer. Gennem hele borgens historie har disse brevduer haft stor betydning.

    Vi slutter dagen i Madaba, hvor vi har én overnatning.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Madaba

    Læs mere om Jerash

  • Dag 5

    Madaba - Nebobjerget - Det Døde Hav - Petra

    En dag med meget forskelligartede oplevelser.

    Vi starter i den charmerende lille by Madaba, hvis historie går mere end 3500 år tilbage. Madaba nævnes flere steder i bibelske tekster. Det var her Davids styrker besejrede ammoniterne og aramæerne. Også for nabatæerne havde Madaba betydning, de styrede byen i det 1. årh. e.Kr.

    I dag er Madaba mest kendt for sine byzantinske mosaikker.

    Vi skal se resterne af det store Madaba-kort i Georgskirkens gulv. Kortet viser det hellige land og dets omgivelser. Middelhavet ses mod vest og Jordans ørkenområder mod øst.

    Man har kunnet identificere 150 steder, heriblandt Jordan-floden, Det Døde Hav og de varme kilder ved Ma’in. Den mest detaljerede del af kortet omhandler Jerusalem. Der ses med mure, gader og bygninger. Det ses tydeligt, at Jerusalem havde en central betydning for kristne pilgrime under den byzantinske periode.

    Vi kører herefter til Nebobjerget, et gammelt kristent valfartssted. Herfra skuede Moses ifølge den bibelske beretning ud over det forjættede land, inden han døde.

    Efter besøget i Madaba kører vi til Det Døde Hav, hvor der er mulighed for at svømme og slappe lidt af. Det er en helt speciel oplevelse at flyde på vandet i en 33% saltopløsning. Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Petra, hvor vi har to overnatninger.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Petra

  • Dag 6

    Petra - den lyserøde by

    Vi bruger det meste af dagen i ”den lyserøde by”, Petra. Vi vandrer eller rider ca. 800 m ned til den snævre klippeslugt, Siq'en. Herfra vandres der ca. 1200 m gennem Siq’en. Man kan levende forestille sig, hvor spændt den schweiziske opdager Burckhardt må have været, hver gang han fik øje på relieffer og tegn, der tydede på, at han var på den rette vej. Så åbner byen sig pludselig for os med dens mangefarvede templer og grave, der er udhugget i sandstensklippen. Det er et fantastisk, kæmpemæssigt område, hvor natur og arkitektur går op i en højere enhed. Forvent at dagens guidet vandretur vil være på ca. 8-10 km. t/r. i adstadigt tempo. Læs mere i de praktiske oplysninger for rejsen.
    Efter gennemgang af de vigtigste monumenter i Petra bliver der god tid på egen hånd.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Petra

  • Dag 7

    Fridag i Petra - Madaba

    Dagen er fri til at opleve Petra på egen hånd. Der er mulighed for at gå mere i dybden med seværdighederne i Petra, eller man kan tage på en vandretur.

    Midt på eftermiddagen kører vi til Madaba. Om aftenen spiser vi afskedsmiddag.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Madaba

  • Dag 8

    Hjemrejse

    Vi kører til Ammans lufthavn, og hjemrejsen begynder.

    Måltider: Morgenmad

Hvad siger vores gæster

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Jordan og Israel

  • Pas og visum

    Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder fra hjemrejsedagen. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

    Jordan: Visum på grupperejser er gratis. Vi skal blot have pasoplysninger inden afrejse.

    Israel: Visumfri.

    NB: Man får ikke længere et israelsk stempel i sit pas ved ind- og udrejse til Israel. I stedet får man et indrejsekort, som vi anbefaler, at man opbevarer sikkert, indtil man forlader Israel. Hvis du har stempler fra f.eks. Iran eller andre mellemøstlige lande, kan du blive stillet et par ekstra spørgsmål i sikkerhedskontrollen. Viktors Farmor har aldrig oplevet, at en deltager er blevet afvist grundet stempler i passet.

  • Vaccination

    Som i mange andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Sikkerhed i Jordan og Israel

    Med den øjeblikkelige situation i Mellemøsten, især Syrien og Irak, er et naturligt spørgsmål for mange:

    Er det sikkert at rejse til Jordan og Israel?

    Viktors Farmor er ikke i tvivl: Ja, det er det.

    Jordan er homogent og fredeligt, og gæster oplever et ophold i landet som trygt. Desuden er myndighederne meget opmærksomme på sikkerheden. Jordan værner meget om sin status som et samfund i ro. Jordan var blandt de få lande i Mellemøsten, man kunne rejse i under karikaturtegning-krisen i 2006 og vi har arrangeret grupperejser til Jordan siden 2001.

    I Israel har soldater været en del af gadebilledet, siden staten Israel blev oprettet i 1948. Men dagligdagen virker ikke anspændt og farlig. Har man opholdt sig i landet, som mange danskere har, kommer man gerne tilbage. Befolkningen er åben, humoristiske og imødekommende.

    I øvrigt følges udenrigsministeriets vejledninger i tvivlstilfælde.

  • Valuta

    Valutaen i Jordan hedder Jordanian Dinar (JOD). 10 JOD er ca. 97 DKK. Der kan hæves penge med kreditkort i kontantautomater i lufthavnen samt mange steder i byerne. Kreditkort accepteres der ud over i vid udstrækning i restauranter og  butikker. Medbring evt. lidt USD, hvis der bliver brug for at veksle et mindre beløb sidst på opholdet i Jordan.
    Hvis man er løbet tør for dinarer, kan man mange steder godt betale i dollars (men ikke i Euro). Vær dog opmærksom på, at små cafeer og butikker oftest kun tager imod jordanske dinarer.

    Valutaen i Israel hedder Israeli Sheqel (ISL) (flertal: sheqalim). 10 ISL er ca. 19 DKK. Der kan hæves penge med kreditkort i kontantautomater i lufthavnen samt mange steder i byerne (brug bankernes automater for at undgå ekstra gebyrer). Kreditkort accepteres der ud over i vid udstrækning i restauranter og  butikker. Medbring evt. lidt USD, hvis der bliver brug for at veksle et mindre beløb sidst på opholdet i Israel.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Telefoni og internet

    Mobiltelefon. I de større byer er der udmærket dækning. MMS er ikke muligt. Der kan købes lokale taletidskort. Mange smartphones går på internettet af sig selv, og glemmer man at slå det fra kan det koste mange penge for datatid brugt i udlandet. Husk derfor at slå datatrafik fra i telefonens indstillinger inden afrejsen.

    Internet. Mange hoteller tilbyder wifi enten gratis eller mod betaling, og tilgængeligt i fællesområder (typisk omkring receptionen) og/eller på værelserne. Kvalitet og hastighed svinger meget. Nogle hoteller har også en computer i fællesområder, som kan benyttes gratis eller mod betaling. 

  • Elektricitet

    Der bruges 220 volt. Der er fem forskellige standarder for stik i Jordan, så det er en fordel at medbringe en universaladapter. Det er ikke nødvendigt med en adapter i Israel. Du kan læse mere om Jordans stik her. 

  • Drikkevand

    Det anbefales at købe mineralvand på flasker. Det kan fås overalt.

  • Drikkepenge

    På grupperejserne med dansk rejseleder er drikkepenge til chauffør og guide inkluderet i prisen. 

    Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 2-3-kr. Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10 %. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge.

    Det kan være svært at få fat i småpenge til drikkepenge og lignende. Man kan veksle under små indkøb i byen eller ved drikkepengeskålen på toiletterne.

  • Bagage

    Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  • Foto

    Militære områder, lufthavne og grænseområder må ikke fotograferes. Når man vil fotografere mennesker, er det bedste at bede om tilladelse først. Ikke alle kvinder bryder sig om at blive fotograferet, og det bør respekteres.

    Videooptagelser er ikke tilladt alle steder.

    Bemærk!

    • Medbring ikke ekstra store kameralinser (f.eks. til fuglespotning), da disse kan blive beslaglagt af myndighederne ved indrejse. Et almindeligt kamera til turistformål giver ikke anledning til problemer.
    • Medbring ikke en drone, da den vil blive konfiskeret ved ankomst.
  • Påklædning

    Tøj der kan tages af og på "lag for lag" anbefales. Det er praktisk med en lun sweater eller en vindjakke til de kølige morgener og aftener. Et let tørklæde til halsen kan være rart i en bus med air-condition.

    Både mænd og kvinder bør tildække knæ og skuldre i Jordan. Kvinder bør desuden ikke gå i shorts eller have tætsiddende tøj på. Visse turiststeder kan man dog godt gå i shorts. Spørg din rejseleder, hvis du er i tvivl på rejsen.

    I Israel skal mænd og kvinder have tildækkede knæ og skuldre ved besøg på religiøse steder. Dette kan eventuelt nemt gøres ved hjælp af et par tørklæder.

    Husk gode travesko, evt. sandaler. Solbriller og solhat eller kasket, da lyset kan være skarpt.

    På ture, der inkluderer Wadi Rum: Medbring et tørklæde, der kan beskytte ansigtet mod sand og vind og holde kasketten på plads, når man sidder oven på jeepen i Wadi Rum.

    På de fleste af hotellerne kan man få vasket tøj.

  • Prisniveau

    Israel: Et måltid mad på en restaurant koster ca. 200 kr. En øl koster ca. 50 kr. og en sodavand/mineralvand ca. 15-20 kr. En snack som f.eks. en falafel-sandwich med en sodavand kan fås til ca. 100 kr.

    Jordan: Et måltid mad på en restaurant koster 100-200 kr. En øl koster ca. 40-60 kr., en flaske vin over 200 kr. og en sodavand/mineralvand ca. 10-20 kr.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal det være i originalemballagen.

  • Klima, sæson og påklædning

    Der er varmt og tørt fra april til oktober, 20-30 grader om dagen, og 10-20 grader om natten (lidt varmere ved Det Døde Hav). Selvom det er varmt, gør den lave luftfugtighed, at det ikke nødvendigvis føles ubehageligt. 
    Regnen, der ofte kommer som korte kraftige byger, falder hovedsageligt mellem november og marts. Tag regntøj med, som er let at pakke ned. Temperaturen fra november til marts ligger typisk på 12-20 grader om dagen og 5-10 grader om natten (højere ved det Døde Hav).

    Antallet af turister i Israel og Jordan stiger meget kraftigt i disse år, så forvent mange turister, især i marts til maj og september til november. Forvent kø ved de største seværdigheder, og især ved Fødselskirken og Gravkirken, og især i forbindelse med helligdage.

    Medbring bekvemme og solide sko med lav hæl og gummisål til vandreture i Petra, naturen og byerne. Ved besøg i synagoger og kirker skal kvinder have dækket knæ og skuldre.

  • Tidsforskel

    Der er +2 timers forskel i Jordan om vinteren og +1 times tidsforskel om sommeren.

    Der er +1 times tidsforskel i Israel. 

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Vådservietter

    - Sollotion med høj faktor

    - Læbepomade

    - Kasket eller solhat

    - En rulle toiletpapir eller kleenex

    - Gode vandresko

    - Langærmet skjorte/bluse og lange bomuldsbukser

    - Badetøj /håndklæde/badesandaler til Det Døde Hav

    - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

    - En lille flaske håndsprit (fås på apoteker eller hos Matas)

  • Vandring i Petra

    På sightseeingsdagen vandrer vi ca. 8-10 km. t/r. Først ca. 800 m ned til den snævre klippeslugt, Siq'en. Herfra vandres der ca. 1.200 m gennem Siq’en til Skatkammeret. Og herfra videre ind i området med grave og templer. Der vil også være trapper, der skal forceres for at opleve gravene på nærmere hold. Men de kan også opleves på afstand, hvis man ikke kan klare trapperne.

    Det er muligt at køre med lille el-bil gennem siq’en. Køretøjet er til 5 personer og det koster 15 dinarer pr. person (ca. 150 kr) for én vej og 25 dinarer pr. person (ca. 250 kr) for begge veje. Vælger man at køre med el-bil, vil der dog ikke være guidet sightseeing undervejs gennem Siq’en.

    For at få det fulde udbytte af besøget i Petra anbefales det derfor, at man som minimum er i form til at kunne gå de 8-10 km. i løbet af dagen i et adstadigt tempo.

    Vil man besøge det storslåede ”Monastery” eller den højtliggende offerplads, anbefales trappetræning hjemmefra.

  • Badning i Det Døde Hav

    Da vandet er ekstremt saltholdigt, må man kun opholde sig i det 5-10 minutter, og man skal afvaskes godt bagefter. Hvis man har sår eller større rifter, bør man lade være. Der kan evt. benyttes svømmebriller til beskyttelse af øjnene. Stærkt overvægtige kan komme i ”havsnød”, da de ikke kan få fodfæste på bunden på grund af den stærke opdrift. Smykker bør tages af, inden man bader i det meget salte vand.

  • Ofte stillede spørgsmål

    Er det et problem at rejse til Israel, hvis jeg har stempler i mit pas fra Iran eller andre mellemøstlige lande?

    Nej, dette er ikke et problem. Det er muligt, at du bliver stillet et par ekstra spørgsmål i lufthavnens sikkerhedskontrol angående dine besøg i disse lande, men ellers er der ingen problemer. Viktors Farmor har aldrig oplevet at en gæst ikke måtte rejse til eller fra Israel på grund af stempler fra Mellemøstlige lande eller andre lande.

    Hvordan er hotellerne i Jordan og Israel?

    Hotellerne i Jordan er fine, rene hoteller i turistklassen. Hotellerne er enten 3- eller 4-stjernede.

    I Israel bor vi oftest på 3-stjernede hoteller, idet Israel er et populært turistmål med et stort spring fra turistklasse til den næste klasse.

    Hvordan kommer vi rundt?

    I Jordan og Israel kører vi rundt i en busser med aircondition.
    På ture, der inkluderer Wadi Rum: I Wadi Rum er det nødvendigt med firehjulstræk, og derfor kører vi i åbne jeeps med plads til 6 personer pr. jeep.

    Hvor mange penge skal jeg budgettere med på rejsen?

    Turen er med halvpension, og derfor skal du som minimum budgettere med at købe et måltid pr. dag samt drikkevarer. Typisk koster et frokostmåltid i Jordan omkring 150 kr. og en sodavand kan købes for cirka 10-15 kr. Skal du have en øl eller et glas vin til maden, så koster det typisk 40-50 kr. I Israel koster et frokostmåltid omkring 100 kr. og en sodavand kan købes for cirka 15-20 kr. Dertil kommer eventuelle souvenirs.

    Skal jeg have vekslet valuta hjemmefra?

    Det er de færreste, der medbringer lokalvaluta hjemmefra, og derfor er der mange, der har brug for at hæve valuta som noget af det første på rejsen. Det kan være en god idé at medbringe lidt dollars, så man kan veksle mindre beløb først eller sidst på rejsen. Mange steder man også betale i dollars.

    Hvor meget går vi på turen?

    De fleste dage bliver vi kørt fra sted til sted og skal derfor ikke gå mere end et par timer rundt på de enkelte seværdigheder. Byvandringen i Jerusalem foregår dog til fods og derfor skal man være i almindelig god fysisk form for at kunne være med på denne dag. Man skal desuden kunne klare at gå på trapper og på underlag, der til tider er ujævnt.

    Jordan: I Jordan bliver vi oftest kørt rundt fra sted til sted som i Israel. I Jordan er det dagen i Petra, der er den mest fysisk krævende. For at få det fulde udbytte af dagen i Petra, anbefales det, at man som minimum er i form til at kunne gå 8-10 km i løbet af dagen i et adstadigt tempo. Der er dog kun 2 km ind til skatkammeret i Petra, der for mange er højdepunktet på dagen. Læs mere under punktet ”Vandring i Petra”.

    Er der nogle retningslinjer for beklædning i Jordan og Israel

    Både mænd og kvinder bør tildække knæ og skuldre i Jordan. Kvinder bør desuden ikke gå i shorts eller have tætsiddende tøj på. Visse turiststeder som f.eks. Aqaba kan man dog godt gå i shorts. Spørg din rejseleder, hvis du er i tvivl på rejsen.

    I Israel skal mænd og kvinder have tildækkede knæ og skuldre ved besøg på religiøse steder. Dette kan eventuelt nemt gøres ved hjælp af et par tørklæder.

  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Jordan eller Israel