Hvad søger du?

Start din rejse her

I Marokko syder det af liv! Mænd i kjortler arbejder med læder, træ, smedejern og tekstiler i de små værksteder, og fra moskéerne høres kaldet til bøn.

Rejsens hovedvægt er lagt på de historiske byer Casablanca, Rabat og Marrakesh, der alle bugner af eksotiske oplevelser og et rigt gadeliv. Men vi tager også på vandretur i Atlasbjergene, hvor vi møder en berberfamilie i en lille landsby og spiser nationalretten couscous lavet over åben ild.

5 gode grunde til at rejse til Marokko med Viktors Farmor:

  • Oplev både det moderne og det traditionelle Marokko
  • God tid i den gamle karavaneby Marrakesh
  • Kom på tur i Atlasbjergene og besøg en berberfamilie
  • Besøg traditionelle kunsthåndværkere
  • Få en rundvisning i den enorme Hassan II-moské i Casablanca

Alle planlagte afgange

Ledig, Garanteret

Få pladser, 1 plads, Kontakt os

Udsolgt

Der blev ikke fundet nogle planlagte afgange for denne rejse på nuværende tidspunkt

Prisen inkluderer

  • Fly København/Casablanca og Marrakesh/Casablanca/København retur
  • Hotelophold i delt dobbeltværelse
    - 1 nat i Casablanca
    - 2 nætter i Rabat
    - 4 nætter i Marrakesh
  • Halvpension (måltiderne er som regel på små lokale restauranter)
  • Helpension dag 7
  • Kørsel i bus med aircondition
  • Entréudgifter
  • Dansk rejseleder
  • Engelsktalende lokalguide
  • Drikkepenge til chauffør og lokalguide

Ingen hokus pokus: Se vores prispolitik her

Prisen inkluderer ikke

  • Eneværelsestillæg (Afventer pris)
  • Afbestillings- og rejseforsikring

Husk at læse de generelle handelsbetingelser her

Dagsprogram

Download program

Ankomst til Casablanca. Vi afhentes i lufthavnen og kører til hotellet, hvor vi spiser middag sammen om aftenen.

Måltider: Aftensmad.

Ved indgangen til 1900-tallet havde Casablanca 50.000 indbyggere. Siden er det gået stærkt. I dag er det Marokkos største by. Den gamle bydel har bevaret sin orientalske charme, og de franske koloniherrer anlagde en ny bydel, Ville Nouvelle, i en spansk-maurisk stil med inspiration fra art deco.

Det var spanierne, der fandt på at kalde byen Casablanca. Det er spansk og betyder ”hvide hus”.
En af verdens højeste minareter findes i Hassan 2.-moskeen i Casablanca. De første sten til moskeen blev lagt i 1980, og det var meningen, den skulle stå færdig til fejringen af kong Hassans 60-års fødselsdag i 1989, men den blev først indviet 1993. Også i Marokko kan byggerier skride i tid – og penge. Moskeen stod i 4 mia. kroner inden den var færdig. Vi får en rundvisning i dette enestående bygningsværk.

Efter besøget i moskéen er der tid til at slentre en tur på Cornichen, hvor vi kan indånde den friske havluft.

Vi ser det charmerende lille museum ”Abderrahman Slaoui”, der har til huse i en smuk privatvilla. Her findes fine art deco genstande, smykker, møbler, guldvarer, sølv osv. Og der er en helt unik samling af gamle plakater fra Marokko og andre lande i Nordafrika. Og på tagterrassen kan man nyde et glas myntete. I caféen her er fremlagt mange fine kunstbøger.

Efter frokost bliver der tid til en tur i den gamle bydel, med alle de farvestrålende boder. Her sælges tæpper og brugskunst af høj kvalitet.

Sidst på eftermiddagen kører vi til Rabat, en tur på ca. 1½ time. Vi har to overnatninger i Rabat.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi besøger Mohamed V’s mausoleum og Hassan tårnet. Vi kører derefter til Oudayas Kasbah. Det er en by i byen, et fællesskab, der er omgivet af en af de største byer i Marokko, men har alt hvad den behøver inden for sine egne mure. Voldene, hvoraf nogle er næsten tusind år, har set pirater, handelsskibe, fiskere, og invaderende styrker gøre deres entré.

Efter frokost på en lokal restaurant er der tid til at besøge Arkæologisk Museum, hvor der er mange interessante fund udstillet. Måske bliver der også tid til et besøg i suq’en.

Læs mere om Oudayas Kasbah her.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi besøger kunstmuseet i Rabat, hvorefter vi kører til Marrakesh, en tur på omkring 3 timer.

Efter indkvartering på vores hotel i Marrakesh er der tid til at få et første indtryk af den spændende suq. Vi besøger bl.a. et tæppeværksted.

Vi har 4 overnatninger i Marrakesh.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi slentrer en tur i den gamle bydel, medinaen. Her er flere gamle håndværkskvarterer og også et krydderimarked. Vi får et indtryk af smedenes kvarter, og også hvordan der arbejdes med læder, træskæreri og kurvearbejde. Vi indlægger et besøg på det interessante fotomuseum, der viser fornemme sort/hvide fotos fra gamle tider i Marokko.

Undervejs på byvandringen spiser vi en let frokost på en af de små restauranter ved Fna Pladsen.

Mange kendte modeskabere, skuespillere, musikere og indendørsarkitekter har valgt at slå sig ned i Marrakesh, hvilket gør den til jetsettets private paradis og et eldorado for shoppere.

Her findes de mest fantastiske tekstiler, håndknyttede berbertæpper, filthatte og filttøfler, smedejernslamper i alle faconer, tunge afrikanske sølvsmykker eller sko.

Efter frokost besøger vi det smukt dekorerede Bahia Palads, og lytter til den spændende historie om gamle dages haremsliv.

Middag på egen hånd. Der er masser af små hyggelige restauranter med marokkanske specialiteter.

Måltider: Morgenmad og frokost

Morgenbesøg i Menara Haven, et paradisisk sted med kølighed og skygge, oliventræer og frugttræer. I det 12. årh. blev der anlagt en stor kunstig sø, beregnet til vandreservoir for Almohade sultanerne. I det 19. årh. blev der bygget en smuk lille pavillon ved søen, med pyramideformet tag med grønne glaserede teglsten. Et meget yndet fotomotiv.
Ca. 20 km nord for Marrakesh ligger Palmeriet, en stor palmeoase.

Her besøger vi en kunstudstilling, ”Musée de la Palmeraie”, hvor der vises nutidig kunst fra Marokko, inklusiv fotokunst, skulptur, kalligrafi og installationskunst. Mere end 50 nulevende kunstnere er repræsenteret her. Grundlæggeren af dette museum, Abderrazzak Benchaâbane, havde en dobbelt passion for moderne kunst og for haveanlæg. Så omkring de fine lave bygninger i lerarkitektur, hvor udstillingerne findes, er der et meget varieret haveanlæg. Her er andalusisk have, en frugthave, en have med en samling duftende roser, en vandhave og en kaktushave. Og alt er blandet med skulpturer i moderne udformning.

Efter frokost besøger vi Majorellehaven, som har været ejet af den store franske modeskaber Yves Saint Laurent. Vi går en tur i denne smukke oase af kaktusser og palmer, hvor farverne danner fantastiske kontraster. I haven findes et lille berbermuseum, der huser en udsøgt samling af brugskunst, smykker og dragter.

På vej tilbage til vores hotel kører vi omkring Guéliz, den nyere del af Marrakesh, som franskmændene byggede op under protektoratet fra 1912 til 1956.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi tager på tur i Atlasbjergene. De der ønsker det, kan holde en fridag i Marrakesh i stedet. Dagens vandretur i bjergene fordrer, at man er i god form og kan klare at gå i ujævnt terræn. Vi kører mod Ourika Dalen, et meget naturskønt område.

Vores mål er en riad i bjergområdet nær Imlil. Her spiser vi couscous, et typisk marokkansk måltid.

Derefter starter vandreturen, som er på ca. 2 timer. Der er løst grus og til tider lidt stejle stigninger. Gode støvler og evt. en vandrestav anbefales. Hvis man ikke er i god form til at vandre, kan man blive på riad’en og nyde de dejlige omgivelser og gode udsigter nær riad’en.

Under vandreturen holder vi pause hos en lokal familie i en lille bjerglandsby. Her bliver vi budt på myntete.

Sidst på eftermiddagen er vi tilbage i Marrakesh.

Om aftenen samles vi til afskedsmiddag på Palais Sebban, et fornemt gammelt palads, nu omdannet til hotel. Her kan vi nyde den fredfyldte gårdhave med dens springvand, mosaikker og blomster.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Kørsel til lufthavnen i Marrakesh, hvor hjemrejsen begynder.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Marokko

Download FAQ

Der er ikke visumpligt for danske statsborgere. Passet skal være gyldigt i mindst 3 måneder fra hjemrejsedagen. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

Som i de flere andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

Det er ikke muligt at veksle danske kroner alle steder i Marokko, så derfor anbefales det at medbringe Euro.

10 danske kroner svarer ca. til 14,00 dirham. Der er hæveautomater i de større byer. I Marrakesh er der for eksempel en del automater ved den sydlige side af Jemaa El Fna-pladsen. I Essaouira findes de omkring det store torv og ved siden af Gallerie Frederic Damgaard.

Internationale betalings- og kreditkort kan bruges på de fleste hoteller samt i større forretninger. Men langt fra alle steder accepterer kreditkort, så det er vigtigt også at have kontanter. 

Der kan godt veksles i lufthavnen. Husk at få kvittering, hvis valuta (dhs) i overskud skal veksles tilbage sidste dag i lufthavnen.

Telefoni. Telefon til Marokko: 00212 + omr.nr. + abnnr. Fra Marokko til Danmark trykkes 0045 + dansk abnnr. Det er dyrt at ringe fra hotellerne.

Mobiltelefon. I de større byer er der god dækning. Marokko har en fremragende moderne mobiltelefon infrastruktur, som også understøtter 3G og data-roaming. Vi råder dig til at tjekke afgifter med din mobiludbyder, så du undgår ubehagelige overraskelser.

Internet. Mange hoteller har wi-fi. Dog er det på flere hoteller sådan, at wi-fi virker bedst i receptionsområdet.

Der bruges 220 volt. Der er forskellige stik i Marokko, så det er en fordel at medbringe adapter. Ikke alle danske stik passer til de to-benede kontakter, der oftest kun har plads til ”tynde ben”.

Vandet i hanen bør ikke drikkes. Det anbefales at købe mineralvand.

Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 5-6-kr. Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10%. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge. På grupperejser i Viktors Farmors katalog betales drikkepenge til chauffører og lokalguider af Viktors Farmor (dvs. Viktors Farmors rejseleder betaler drikkepengene den sidste dag). På lukkede privatarrangerede grupperejser er drikkepenge ikke inkluderet.

Militære områder, lufthavne og grænse- områder må ikke fotograferes. Der må ikke fotograferes på museer. Vil man fotografere mennesker, er det bedste at bede om tilladelse først. Ikke alle kvinder bryder sig om at blive fotograferet, og det bør respekteres.

Det vil typisk være dejligt varmt i løbet af dagen, men det kan blive forbavsende køligt om natten i Marokko. Derfor anbefaler vi tøj, der kan tages af og på efter "lag på lag-princippet". Det er praktisk med en lun trøje og/eller en vindjakke til de kølige morgener og aftener. Især på rejserne fra oktober til marts. Et let tørklæde til halsen kan være rart i en air-conditioneret bus.

Kvinder bør ikke gå i korte shorts eller kjoler. Brug i stedet en let nederdel eller et par bukser der går ned over knæene. T-shirts er helt ok, så længe skuldrene er dækket. Tørklæde er ikke nødvendigt udover under besøg i nogle moskéer.

Mænd i Marokko går typisk i lange bukser og en kortærmet trøje, polo eller skjorte. Voksne marokkanske mænd går meget sjældent i shorts. Men på steder hvor turister ofte kommer, accepterer de, at turister gør det på. Det gælder eksempelvis byer som Marrakesh, Essaouria og Ait Ben Haddou. I mere konservative byer på landet, vil shorts være mindre velset.

Husk gode travesko (på vandreferien anbefaler vi vandrestøvler), evt. sandaler. Husk effektiv solbeskyttelse; solbriller og solhat eller kasket, da lyset kan være skarpt. Medbring et tørklæde, der kan beskytte ansigtet mod sand og vind.

Marokko er et eldorado for shoppere i alle aldre. Særlig håndværksvarer som tæpper skind, messing og keramik, men også tekstiler, sko, krydderier og sølvsmykker. Arganolie og argancremer kan med fordel købes i Marokko. Priserne er for det meste til forhandling.

Ofte mødes man med begrebet ”I will give you a democratic price”. Det er oplægget til at forhandle - det vil sige begge parter forudsættes at give sig, for at opnå en tilfreds-stillende handel. Og der ligger også i ordet, at man når frem til prisen på en pæn måde. Et godt humør kan ofte bringe prisen ekstra ned.

Et måltid mad på en ”simpel” gaderestauranat koster normalt under 50 kr. På mere ”europæiske” restauranter, hvor man også visse steder kan få vin til maden, koster et måltid mad, hvad der svarer til 70-150 kr. 1 liter vand koster i kiosk eller supermarked 4-7 kr.

Drikkevarer på restaurant: vand koster 6-10 kr for en lille flaske og 10-20kr for en stor flaske. Vin koster 60-80 kr for ½ flaske og 70-140 kr for en hel flaske. Vin sælges ikke pr glas i Marokko.

Bagagen bør ikke være tungere end at man til enhver tid kan bære den selv.

Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet. Hertil vil det også være en god ide at have en powerbank i håndbagagen. 

Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

Marokkos klima varierer efter de markante landskabs-typer landet har. Middelhavsklima mod nord, Atlanterhavs-klima langs vestkysten. Saharas ørkenklima syd for Marrakesh og det køligere klima i Atlasbjergene.

Fra november til maj kan der godt falde noget regn. Marts, april og maj er lune forårsmåneder, mens juni, juli og august er de varmeste sommermåneder, hvor man kun besøger landet hvis man kan klare varmen. Temperaturen falder igen til det behagelige i september, oktober og november. Det er også i disse måneder høsten sætter ind. Marokko bliver betegnet som et køligt land med varm sol. Der kan være store temperaturforskelle på dag og nat.

Postkort når frem til Danmark efter 1-3 uger.

Marokko er 1 time efter Danmark både i vinter- og sommertid.

Det officielle sprog er arabisk. Alle kan tale fransk og mange kan tale engelsk. De mange berbere taler også forskellige berbersprog.

Husk at supplere pakkelisten med:

- Vækkeur Solbriller, kasket eller hat

- Solcreme

- Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

- En lille flaske håndrens (fås fx på apoteker og hos materialister)

- Lommelygte

- Papirlommetørklæder

- Læbepomade

Hvilket flyselskab flyver vi med til Marokko?

På de fleste rejser flyver vi direkte fra København til Casablanca med Royal Air Maroc. Så kan turen klares på omkring 4 timer og 20 minutter.

Hvor fysisk krævende er rejserne til Marokko?

Vores klassiske rundrejser i Marokko er ikke specielt fysisk krævende, da vi kører de fleste steder hen. Men det sagt, så går vi alligevel en del kilometer hver dag som del af sightseeingen. Det at gå gennem de gamle bazarer i Marrakesh, Fez eller Rabat er uden tvivl den bedste måde at opleve stemning på. Derudover kan der være kortere vandreture lagt ind i programmet. I så fald vil det være beskrevet i dagsprogrammet. Så almindelig god fysisk form er væsentlig for at få det fulde udbytte af rejsen.

Anderledes er det naturligvis med vores vandreferie i Marokko, der er klassificeret med 2 støvler. Det betyder, at ruten byder på moderate stigninger og ujævnt underlag. Her er god vandreform vigtig for at nyde rejsen.

På rejsen ”Marrakesh og ørkenbyerne” kører vi ad små veje i afsidesliggende dele af Marokko. Her vil vejene typisk være i dårligere stand, og der være færre faciliteter end i de større og mere besøgte byer.

Skal kvinder gå med tørklæde?

Nej. Det er ikke påkrævet. Men det er en god ide at bære løssiddende tøj, der dækker skuldre og knæ. Toppe med dyb udskæring bør undgås.

Hvor mange penge bør jeg medbringe hjemmefra?

Kreditkort er meget udbredt i Marokkos større byer, og en del steder tager imod betaling på kort. Men langt fra alle gør det, og især i små butikker samt mindre byer på landet, er kreditkort ubrugelige. Så det er vigtigt også at have kontanter i den lokale valuta dirham. Der er hævemaskiner i de fleste større byer, så det er sjældent et problem at hæve på Visa eller MasterCard. Men for en sikkerheds skyld kan det også anbefales at medbringe 100-200 euro i kontanter til de situationer, hvor de ikke tager kreditkort. Euro kan let veksles til dirham de fleste steder i Marokko. Danske penge kan kun veksles i større byer og typisk til en lavere kurs.

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Marokko.