Logo

Praktiske oplysninger

Praktiske oplysninger Oman og Zanzibar

 • Passet skal være gyldigt seks måneder ud over opholdet. Der må ikke være israelske stempler i passet. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  Visum til Oman skal søges hjemmefra. Det koster 20 rialer (ca. 350 kr.) og betales med kort over nettet. Viktors Farmor sender visumvejledning ud per e-mail tidligst 3 måneder før afrejse. 

  Visum til Tanzania (Zanzibar) fås i lufthavnen ved ankomst. Det koster 50 USD (ca. 320 kr.) og betales kontant.

 • Gul feber vaccination er obligatorisk, hvis man kommer fra et Gul-feber transmitterende land. Danmark og Oman er ikke sådanne lande.  Husk at medbringe bevis for vaccinen, hvis du har en gul feber vaccine. Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det endvidere at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Omanske rialer kan somme tider fås i Forex. En rial er mellem 15 og 16 danske kroner. Det er mest fordelagtigt at medbringe Euro, men nye Dollarsedler går også an de fleste steder. Bed banken om at skaffe pæne og forholdsvis nye sedler.

  Det kan være vanskeligt at få vekslet gamle sedler med mærker eller stempler på. I Oman kan man ved ankomsten veksle lidt i lufthavnen. Kursen er ikke så fordelagtig, men man kan veksle tilbage til en rimelig kurs efter check-in. mod forevisning af kvittering Bankerne har kun åbent om formiddagen.

  I Oman kan man også veksle penge hos pengeveksleren i cornichen ved siden af Naseem Hotel. Det er samme kurs som i banken, men proceduren er knap så langsommelig, og desuden kan man få vekslet sidst på eftermiddagen. Flere steder (f.eks. ved indgangen til suq’en i Muscat) er der nu opsat hæveautomater (ATM) til visakort. Kreditkort kan anvendes på nogle hoteller og forretninger. De kan lægge gebyr på, enten 2% af beløbet eller 2-3 rialer.

  Møntfoden i Tanzania hedder shilling (forkortes TZS). 1 USD er ca. 2.200 TZS. I lufthavnen kan man veksle kontanter, der kan hæves penge i ATM kontantautomater til Visa-kort i de større byer. Det er generelt bedst på rejsen at medbringe USD i kontanter. Kursen er bedst med 50 eller 100 USD sedler.

 • Med hensyn til middagsmaden plejer vi at gå på de små lokale spisesteder (mange af dem er indiske eller pakistanske), hvor man får udmærket mad, eller vi spiser på hotellerne.

  Frokost fås for små penge, men vi gør ofte det, at vi køber ind til picnic, som vi så kan nyde i den wadi eller på den bjergtop, hvor vi nu befinder os ved frokosttid. De er meget renlige med maden i Oman, og det er sjældent, at der forekommer mavetilfælde.

 • Telefon til Oman: Tryk 00968 + omr.nr. + abnnr. Fra Oman til Danmark trykkes 0045 + dansk abnnr

  I Oman er der fin dækning. TDC og Sonofon har roaming¬aftaler med teleselskaber i Oman. Det koster mellem 5,85 kr og 14 kr i minuttet at ringe og modtage opkald fra Danmark. Afhængig af lokal udbyder og tidspunkt. Sms koster 2,50 kr at afsende og 0 kr at modtage. MMS er muligt gennem ”Nawras” net.

  Landekoden for Tanzania er 00 255. Dækningen på Zanzibar er rimelig. Der kan købes et afrikansk SIM-kort med taletid for ca. 20 kr. Der er trådløst internet på nogle få hoteller/lodges, men forbindelsen er meget langsom.

 • I Oman bruges der 220 volt. Stikkene svarer til de engelske med 3 flade ben og sikring i selve stikket. Medbring derfor adapter.

  I Tanzania bruges der 240 volt. Medbring adapterstik med tre ben eller en samledåse, som kan monteres med et lokalt hanstik i Tanzania. Strømmen kan være lidt ustabil på indkvarteringsstederne. Derfor kan det være en ide at medbringe ekstra batterier, en powerbank eller en solaroplader, hvis man f.eks. skal oplade batterier til telefon, video og kamera.

 • I Oman kan vandet fra hanen drikkes, da det er afsaltet havvand. Vi anbefaler dog mineralvand, der kan købes overalt.

  I Tanzania bør man ikke drikke vandet fra hanen, men mineralvand på flaske kan købes overalt.

 • På grupperejser betales drikkepenge til chauffører og lokalguider af Viktors Farmor. Drikkepenge til bagage portere er for egen regning.

  Får man båret kufferten op til værelset i Oman, giver man 3-400 Baisa (svarer til 4,5-6 kr). Når man selv køber måltider, rundes op med ca. 10 % 

  I Tanzania forventes der ikke drikkepenge på restauranter. Vælger man at give drikkepenge, kan man nøjes med ca. 5 %.

 • Lufthavne, broer og militære områder må ikke fotograferes. Vær forsigtig med at fotografere på offentlige steder, uden at spørge om lov først. En uformel snak og et smil åbner ofte op for muligheden for at fotografere mennesker. Det er imod traditionen at fotografere kvinder og unge piger, også selvom de er tilslørede.

 • Oman

  Løsthængende tøj og gerne tøj, der kan tages af og på 'lag for lag' anbefales. Hverken mænd eller kvinder bør gå i shorts. Der er de sidste par år blødt lidt op på dette – f.eks. har flere af de unge mænd shorts på om aftenen.

  Kvinder bør have kjole eller nederdel, der går ned over knæene, og der bør være korte ærmer i blusen. Kjoler og nederdele med slids bør også undgås. Stropkjoler, solbluser osv. kan kun benyttes på stranden. Kvinder kan udmærket gå i lange bukser. Man kan evt. have blusen løsthængende udenpå. Tørklæde til at svøbe om hals og hoved (der kan være meget vind).

  Selskabstøj er unødvendigt. Husk gode travesko eller vandresandaler. Solbriller og solhat eller kasket, da lyset kan være meget skarpt. Ved besøg i Grand Mosque skal man være meget dækkende påklædt – kvinder med tørklæder og bukser til anklerne. Mænd i skjorte – ikke t-shirts. Og i lange bukser – ikke shorts.

   

  Zanzibar

  Uformel påklædning på det meste af turen. Der er ikke brug for finere tøj til omklædning til middag. Som kvinde bør man ikke gå i shorts. ¾ bukser eller nederdel/ kjole kan godt gå an. Tynde langærmet skjorter/bluser og lange bukser kan hjælpe med til at undgå myggestik ved solnedgangstid.

 • I Oman kan man med fordel købe ting som krydderier, lerkrukker, gamle kobberskåle, metervarer (de flotteste stoffer i bomuld og silke), uldne kashmir-sjaler, parfume, kufferter, sportstasker, t-shirts.

 • I Oman koster en hovedret  fra ca. 50 kroner og op. En vand fra 10 kr. En liter vand i en kiosk koster ca. 5 kr. Vin og øl kan kun fås meget få steder og koster som i Danmark.

  I Tanzania koster et måltid mad på restaurant typisk mellem 40 og 75 DKK. Drikkevarer på restaurant koster ca. øl: 8-12 kr. og sodavand: 5-9 kr. Vin er dyrt og af dårlig kvalitet. Koster ca. 100 kr. på en restaurant. 1 liter vand i supermarked/kiosk koster ca. 3 kr. Det er generelt dyrere på Zanzibar end på fastlandet.

 • Bagagen må ikke være tungere end at man til enhver tid kan bære den selv. Det er ikke som i Europa således, at der altid står en person parat til at bære bagage, når man kommer til sit hotel.

  Toldfri varer (Oman): der må indføres en karton cigaretter og en liter spiritus ved indrejse. Den bør ikke bæres synligt i lufthavnen, og den bør drikkes på en diskret måde, dvs. ikke i overværelse af muslimer. Blade med letpåklædte damer må ikke medbringes (f.eks. ugeblade med undertøjsannoncer).

 • Oman: Klimaet er behageligt, som på de bedste danske sommerdage. Der er ca 30 grader, men det er en tør varme. I Muscat, ved Ras el-Juneiz og langs Det Indiske Ocean kan der være køligt morgen og aften (vindjakke og trøje).

  Zanzibar: Temperaturen om dagen er fra 25 til 30 grader og om natten ca. 20 grader.

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Vækkeur

  - Solbriller, kasket eller hat

  - Solcreme med høj faktor

  - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - Lommelygte/pandelampe

  - Kamera og kikkert

  - Papirlommetørklæder/toiletpapir

  - Læbepomade

  - Håndsprit (Desinficerende gel)

  - Lommekniv/skræller til picnic

  - Halspastiller, maltbolcher el. lign. (luften kan være meget tør)

  - Ekstra batterier

  - God kikkert

  - Badetøj og –håndklæde

  - Insektspray

  - Krus til the/kaffe i naturen

  - Shampoo og evt. bodyshampoo

  - Lille dagsrygsæk

  - Tynd langærmet skjorte/bluse og tynde lange bomuldsbukser

  - Fotokopi af pas (opslaget med foto)

 • Oman: Når det er vintertid i Danmark er Oman 3 timer forud. 

  Zanzibar: Når det er vintertid i Danmark, er Zanzibar 2 timer forud. Når det er sommertid i Danmark, er Zanzibar 1 time forud. En anden form for tid eller tidsfornemmelse, ”African time”, er noget man må vænne sig til. Det betyder at der i Tanzania ikke er nogen, der tager det så nøje med om tingene finder sted på et fastlagt tidspunkt. Alting tager mere tid, og for danskere, der er vant til, at ting foregår til den aftalte tid, kan dette være svært at vænne sig til. Der er ventetid mange steder, og selvom man har bestilt middagen til et bestemt tidspunkt, må man affinde sig med at vente alligevel, måske en times tid, før alt er parat. Men så er det jo godt, man er i godt selskab!

 • Omanierne er meget gæstfri. Det hænder at gruppen oplever at blive inviteret til kaffe, dadler og helwa (en slags konfektmasse) i et privat hjem eller et beduintelt. Begge steder gælder følgende regler for god opførsel: Man tager sine sko af før man går ind.

  Man modtager mad/dadler/kaffe med højre hånd og spiser ligeledes med højre hånd. Hvis man hilser på en person af modsat køn, ser man ikke vedkommende i øjnene. Flere steder anses det for at være upassende, hvis en mand giver hånd til en omansk kvinde, så lad være med det. Giv i stedet et venligt nik.

  Man spiser gerne siddende på et tæppe på gulvet eller med en pude i ryggen op ad væggen. Det er vigtigt, at man ikke vender fodsålerne direkte imod en omani, da det kan opfattes negativt. Det er en uskik at dele kuglepenne ud til børnene.

  Hvis man gerne vil fotografere i private hjem, er det høfligst at vente til man har været der lidt og nydt deres kaffe eller te, og man bør altid spørge først.

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.