Logo

Essensen af Indien for 2 personer

Taj Mahal Mausoleet i Agra regnes som et af verdens nye 7 vidundere. Foto Claus Christensen
Det længste overskæg i Rajasthan. Foto Vagn Olsen


Alle de klassiske højdepunkter

Taj Mahal. Det Gyldne Tempel. Den hellige by Varanasi og den sydende hovedstad Delhi. Det er blot nogle af de syn, der tryllebinder besøgende i Indien. Landet er det mest sanselige, man kan forestille sig. Overalt er der synsindtryk, lyde, dufte og farver. Vi har samlet en række af højdepunkterne i en unik rejse, og har du stadigt Indien til gode, så er dette pakken, der åbner dette eksotiske land for dig.

Taj Mahal er udnævnt til et af verdens 7 nye vidundere. Det pragtfulde gravmæle i hvid marmor er skabt i kærlighed af stormogulen Shah Jahan. Hans elskede hustru Mumtaz døde i en barselsseng, og han svor at bygge et minde for hende, hvis lige verden ikke havde set. Når man ser Taj Mahals perfekte dimensioner, er man tilbøjelig til at sige: Det lykkedes!

Den lyserøde by, Jaipur, fik sit tilnavn fordi hele byen blev malet lyserød i 1876 i anledning af et besøg af den britiske tronarving. Amber Fort ligger på en bjergkam. Vi rider dertil på elefantryg. Templerne i Khajuraho er kendte for sin arkitektur – og for de erotiske udskæringer. De er på UNESCOS liste over verdens kulturarv.

Varanasi ved Ganges-floden er en hellig by i hinduismen. Vi sejler på Ganges tidligt om morgenen og betragter tusinder af pilgrimme i gang med ritualer langs flodbredden. Sikherne har en anden helligdom: Det Gyldne Tempel i Amritsar. Kuplen er belagt med 750 kg forgyldt kobber.

Og så er der Delhi, hvor vi kører i rickshaw i den sydende bazar, besøger Mahatma Gandhis Memorial og India Gate i den nye del af storbyen. Rejsen har alt det, man forbinder med Indien: Hellige køer i gaderne, farvestrålende sarier, umådelige slotte. Og meget mere!

Bedste rejseperiode: oktober-april

Pris fra 18.900 kr. pr. person ved 2 personer.

Dag 1: Afrejse

Ankomst til Delhi efter midnat. I bliver mødt af jeres eskort som kører jer til hotellet til indkvartering.

Dag 2: Delhi

Efter morgenmaden kaster I jer ud i det sydende gamle Delhi. Først ser I Red Fort. Et vidunder af røde sandsten, som blev bygget på bredden af Yamuna floden af stormogulen Shah Jahan. Han byggede en hel by omkring sit fort. Byen kaldte han meget passende Shah Jahanabad. Han var i øvrigt en meget travl hersker: Det var også ham, der opførte Taj Mahal.

Næste stop er Jama Masjid, som er byens største moske, bygget fra 1644 til 1658, igen under Shah Jahan.

I slutter morgenturen på den kendte Chandi Chowk Bazar. Tilbage i tiden var det en butiksarkade for de royale. I dag er det en heksekedel af små boder, forretninger, handlere og handlende og måske en enkelt hellig ko. I kører gennem bazaren i rickshaw - det vil sige cykel-taxa med chauffør.

Derpå kører I til Raj Ghat. Mahatma Gandhi er den indiske nations fader. Han blev skudt i 1948, ganske få måneder efter selvstændigheden. At Gandhi er den samlende figur for Indien ses af, at såvel hans fødselsdag som dødsdag er nationale helligdage. Raj Ghat er en mindepark på stedet, Gandhi blev kremeret.

Om eftermiddagen ser I Qutab Minar, et tårn i rød sandsten og marmor. Det blev bygget omkring år 1200 af Qutab-ud-din Aibak, som var den første muslimske hersker af Delhi. Tårnet menes at være rejst som et symbol på et muslimsk herredømme i Indien, og er på UNESCOS liste over verdens kulturarv.

Efter et oprør mod britisk styre i 1857 blev Delhi næsten jævnet med jorden. I begyndelsen af 1900-tallet fik briterne den idé at opføre et nyt Delhi. Det blev til New Delhi, anlagt efter en stram plan. I skal se India Gate, som er et af den indiske nations mest kendte landemærker. India Gate blev tegnet af samme arkitekt, som tegnede hele byplanen for New Delhi, Sir Edwin Lutyens. Efter Indiens selvstændighed i 1947 ændrede monumentet karakter. Det blev tilegnet indiske soldater, faldet i kamp.

I kører forbi præsident paladset og parlamentet, og hvis der er tid, kan I slentre en tur på Connaught Place, som er det midtpunkt, New Delhis gader går ind mod, som radier i et hjul.

Om aftenen er der mulighed for at besøge sikh templet Gurudwara Bangla Sahib, og fornemme stemningen. Der er et køkken, som serverer gratis mad for pilgrimme, i templet, så der er altid meget liv på stedet.

Overnatning på hotellet i Delhi.

Dag 3: Til den lyserøde by

Efter morgenmaden kører I til Jaipur. Turen tager ca. 4 timer.

Rajastan er en af de mest farverige delstater i Indien. Jaipur er hovedstad i Rajastan, den blev planlagt og bygget af maharaja Jai Singh i 1727 og fik sit tilnavn ”Den Lyserøde By”, fordi alle husfacader blev malet lyserøde i 1876, da Edward, prins af Wales, skulle komme på besøg.

Indenfor bymuren er lyserød stadig den foretrukne farve på husene. Gaderne ligger parallelt og bykernen er nem at finde rundt i. Der er masser af muligheder for shopping, og man kan såmænd også få lang tid til at gå med at betragte færdslen i et af vejkrydsene. Her mødes busser, taxaer, scootere, fodgængere, cyklister, kameltrukne fladvogne og elefanter, og hvordan de fletter sig ud og ind mellem hinanden kan godt være en gåde for regelrette europæere.

I checker ind på hotellet og resten af dagen er på egen hånd. Er der interesse for det, tager I en udflugt til Birla templet. Birla er en af Indiens rigeste familier. Den sponserede i 1988 et helt nyt tempel i den fineste, hvide marmor. Templet er indviet til guden Vishnu og hans hustru, Laxmi. Hun er gudinde for rigdom, og man forstår, hvorfor hun er valgt som gudinde for dette tempel, når man ser den overdådighed, der er lagt for dagen ved konstruktionen.

Dag 4: Fortet i Amber og City Palace

Syv kilometer udenfor Jaipur ligger den gamle hovedstad Amber med sit enorme fort. På vej dertil standser I ved Vindenes Palads, Hawa Mahal. Det er en af de største seværdigheder i Jaipur, selv om det egentligt kun er en tynd skal. Hawa Mahal blev bygget af maharaja Sewai Pratap Singh til hustruerne i sit harem. Det er en udvidelse af kvindernes kammer (zenana) på maharaja-familiens palads, blot trukket ud mod gaden, så kvinderne kunne sidde og betragte livet udenfor slottet, mens de selv var skjulte for pøbelen.

Amber fort ligger højt, så man fra de tykke mure kunne følge enhver fjende, der måtte nærme sig.

I vender tilbage til Jaipur til frokost, og om eftermiddagen besøger I City Palace – maharaja-familiens slot. Det er bygget i en blanding af lokal og islamisk arkitektur. Maharaja betyder storkonge, og maharajaen af Jaipur regerede over et lilleputrige med byen som centrum. Maharajaerne mistede deres magt, da Indien blev selvstændigt, men familierne nyder stor anseelse den dag i dag. Også i Jaipur, hvor familien holder til i en fløj af paladset. Sawai Man Singh var den sidste ”rigtige” maharaja, og efter 1947 var han ambassadør for Indien i Spanien. Han var også en feteret polo-spiller, og døde midt under en polokamp i England i 1970. Hans hustru Gayatri Devi blev på et tidspunkt anset for at være blandt verdens 10 smukkeste kvinder, så det var et højprofileret ægteskab.

I skal også se observatoriet Jantar Mantar. Det blev konstrueret af den stjerne-glade maharaja Jai Singh, og er et højdepunkt indenfor indisk astronomi. På Jantar Mantar kan man blandt andet se sekunderne tikke afsted på et kæmpe solur.

Om aftenen et tilbud om underholdning. En af de flotteste biografer i Indien ligger i Jaipur. At se en indisk film (Bollywood) er en oplevelse. Man forstår ganske vist ikke sproget, men handlingen plejer ikke at være til at tage fejl af. Og så er der publikums reaktioner. Der klappes, når helten til sidst kysser heltinden. Og hujes, når skurkene har gang i deres skumle planer. Biografturen er ikke inkluderet i rejsen.

Dag 5: Jaipur – Agra

I forlader Jaipur og Rajastan og kører mod Agra. Undervejs standses ved Fatehpur Sikri. Fathapur Sikri blev bygget af stormogulen Akbar som ny hovedstad. Det stod færdigt 1571, men allerede 1585 forlod han stedet igen. Derfor er bygningerne i stort set perfekt stand.

I Agra er der check ind på hotellet, og om eftermiddagen besøger vi Agra Fort. I flere perioder var Agra hovedstad for stormogulerne, og fortet var deres overdådige palads. Diamanten Koh-i-Noor fandtes her. Den er i dag udstillet i Tower of London som en del af de britiske kronjuveler.

Når I har været rundt i fortets sale og beboelsesrum ender I ved et brystværn med udsigt over floden Yamuna. I kan se over til Taj Mahal, der ligger mindre end en kilometer herfra. Men besøget på Taj Mahal gemmer I til i morgen.

Med byggeriet af paladser og mausoleer opstod der en betydelig håndværks-tradition i Agra. I generationer er der arbejdet med marmor, og I besøger et værksted, hvor I kan se fine eksempler på intarsia, både i marmor og træ. Hvis der er tid, runder I dagen af med et stop i Agras bazar.

Middag og overnatning på hotel i Agra.

Dag 7: Et af verdens vidundere

Om morgenen besøger I det verdens berømte Taj Mahal der blev bygget af Shah Jahan til minde om sin hustru Mumtaz Mahal, der døde i barselssengen. Der fortælles en legende om Shah Jahan. Da Mumtaz var død, lukkede han sig inde i et år og sørgede. Da han viste sig for hoffet igen, havde han sat sig for, at der skulle bygges et mausoleum, hvis lige verden ikke havde set.

20.000 dygtige håndværkere blev hentet i Persien, Tyrkiet, Frankrig og Italien. Det tog 20 år at færdiggøre dette ”kærligheds-digt i marmor”. Omkostningerne var enorme. Til sidst greb sønnen Auranzeb ind. Han fængslede sin far i Agra Fort og tog selv magten. Men Taj Mahal stod færdigt, og fra sit vindue på fortet kunne den detroniserede stormogul Shah Jahan hver dag se over på den elegante bygning i marmor og mindes sin Mumtaz.

Taj Mahal er udnævnt til et af verdens syv nye vidundere efter en verdensomspændende afstemning.

Efter et kig indenfor i mausoleet, hvor både Mumtaz Mahal og Shah Jahan er stedt til hvile, kører I til den historiske by Gwalior. I er nu lidt væk fra turismens hovedstrøg, men ikke desto mindre er der imponerende kultur og historie i Gwalior. Fortet blev engang betegnet som ”perlen blandt alle perler i Indien”, og I tager en rundtur i byen, hvor I blandt andet besøger fortet og museet.

Middag og overnatning på hotel.

Dag 7: Det glemte sted

Orccha betyder ”det glemte sted”, og denne perle af en lille by lever op til sit navn. Byen ligger på en ø i en flod, og har haft en strålende fortid. Paladser, købmandshuse og templer vidner stadig om en svunden tid, hvor der var råd til at bygge sofistikeret og eksotisk. Hver bygning har sin egen gribende historie, og det er sælsomt at vandre rundt mellem de gamle paladser og templer. Blandt de ting, der er værd at se, er templerne Raj Mahal og Laxmi Narayan, som begge har vægmalerier i verdensklasse. Jahangiri Mahal er en anden bygning med en særlig historie: Den er bygget til minde om et besøg. Stormogul Jehangir besøgte Orccha – og det førte altså til mere end en note i historie annalerne.

Efter sightseeing kører I til Khajuraho. Middag og overnatning på hotel i Khajuraho.

Dag 8: Erotiske templer

Templerne i Khajuraho regnes som en af Indiens største seværdigheder. Især på grund af sine erotiske udskæringer. Oprindeligt var der mere end 85 templer over et kæmpe område. I dag er 25 af dem i fin stand. De lokale har altid vidst, templerne var der, men først mod slutningen af 1800-tallet blev briterne gjort opmærksomme på stedet. Da var junglen groet godt ind over templerne, men snart begyndte en systematisk udforskning, og mon ikke de britiske videnskabsmænd har spærret øjnene op, når de så nærmere på de mange figurer, der pryder templerne. Det er nemlig meget erotiske figurer. Khajuraho's templer er udnævnt af UNESCO til verdens kulturarv.

I besøger både den østlige og vestlige afdeling i Khajuraho. Her stifter I også bekendtskab med religionen jainisme, for 3 af templerne tilhører denne særligt indiske religion.
Efter Khajuraho gælder det til gengæld de største religioner i Indien: Buddhismen og især hinduismen. I flyver til Varanasi ved den hellige flod Ganges.

Der er 7 hellige byer i Indien. Vigtigst er Varanasi. I hinduismen hedder det sig, at det giver frelse at dø i Varanasi. Man kan slippe for de evige genfødsler, hvis man tager sit sidste åndedrag her. For en hindu vil det også være helligt at blive kremeret i Varanasi, på bredden af Ganges. Byen er en af de ældste i Indien, og der er altid mange pilgrimme på besøg i den helligste af hellige byer i landet.

Men når I er landet, er det først buddhismen, I møder. I kører til Sarnath. Det er en anden vigtig pilgrimsby – men for buddhister. Buddha holdt sin første tale her efter at have ændret sit liv fra prins til filosof. Byen er kendt for sine klostre, templer og stupaer.

I kører tilbage til Varanasi, og mens mørket falder på, overværer I den meget stemningsfulde aftenbøn ved bredden af Ganges. Luften fyldes af røgelse, klokker ringer sprødt, og levende lys sættes ud i floden.

Middag og overnatning på hotel i Varanasi.

Dag 9: Varanasi

I står tidligt op for at se solopgang fra båd på Ganges. På den ene side af floden er der sandbanker og marker. På den anden side ligger byen. Og på trapperne ned mod Ganges vrimler med pilgrimme, der vil bade i helligt vand. Ritualer er et meget vigtigt aspekt af hinduismen og det ser vi nu. Nogle bader, andre vasker tøj. Man renser sig. Måske er der mænd, der er ved at blive kronraget. Det er fordi de skal til at kremere en af deres nærmeste. Måske ser I små drenge få en tråd sat tværs over skulderen. Det er et ritual der knytter sig til de øverste kaster i Indien. Måske bliver der sat mad til søs. Det er til familiens afdøde. I sejler forbi byens to kremerings-steder, hvor der formentlig er tændt ligbål. De mange indtryk fortsætter med en gåtur gennem byens meget smalle gader. Overalt vil I møde ritualer, der knytter sig til hinduismen.

I slutter med Bharat Mata templet, som er dedikeret til hele den indiske nation. I stedet for gude-statuer er der et relief af Indien, skåret i marmor.

Om eftermiddagen køres til lufthavnen for et fly til Delhi. Når I ankommer kører I til jeres hotel.

Middag og overnatning på hotellet.

Dag 10: Et grænse-show

Om morgenen kører I til togstationen og stiger på ekspress-toget til Amritsar. Det er den hellige by for sikhismen – endnu en af Indiens mange religioner. I checker ind på hotellet, og der er tid til et hvil, inden I kører 40 kilometer mod vest sidst på eftermiddagen. I skal til grænse-ceremoni.

Indien og Pakistan har et anstrengt forhold, og har altid haft det. Men én ting er de enige om: Et veritabelt show hver aften ved grænse-overgangen mellem Amritsar og Lahore!

Tusinder af tilskuere på begge sider jubler på ”deres” land, og soldater på begge sider går gakkede gang-arter i Monty Python stil, inden de mødes ved grænse-bommen og udveksler honnør. Flagene pilles ned på begge sider, og bommen lukkes effektivt i. Soldaterne har den alvorlige mine på, men man fornemmer, at der bag det hele ligger en undertone af underholdning. Og publikum er ikke sene til at klappe af alt, der behager.

Middag på hotel i Amritsar.

Har man mere energi, kan en aftentur til Det Gyldne Tempel anbefales. Hver aften lægges sikhernes bibel i seng. Det sker under stor ceremoni, sådan cirka ved 22-tiden. Med plads til forsinkelse. Sådan er Indien. Ikke desto mindre er det en oplevelse at overvære.

Dag 12: Det Gyldne Tempel

Amritsar er en sydende by, hovedstad for sikherne, så i gadernes mylder af liv vil I se mange med turban og langt skæg, som skikken er i sikhismen. Midt i byen ligger Det Gyldne Tempel. Beklædt med forgyldte kobberplader rejser det sig som en gylden sol midt i en sø med totalt rent vand. Rundt om søen er der komplekser med værelser og folkekøkken, for hver dag bespises 20.000 pilgrimme gratis ved Det Gyldne Tempel.

I selve templet opbevares sikhismens hellige bog. Der er indgange fra fire verdenshjørner som symbol på, at her er alle velkomne, uanset religion.

Efter besøget i Det Gyldne Tempel ser I Jallianwalla Bagh, som er en lille mindepark for en massakre i 1919. Briterne, under ledelse af general Dyer, skød op mod 2000 mennesker, der var forsamlet til et fredeligt møde i selvstændighedsbevægelsen.

Så skal I på stationen og med ekspres toget tilbage til Delhi. Der er afskedsmiddag og overnatning på hotel.

Dag 13: Afgang fra Delhi mod København

Tidlig morgen køres til lufthavnen for at flyve hjem til Danmark.


Prisen dækker

  • Fly Kbh-Delhi t/r
  • 2 indenrigsfly i Indien
  • 2 transfer i eksprestog med nummererede pladser
  • Al transport i øvrigt i A/C bil med engelsktalende chauffør
  • Engelsktalende lokalguide i Delhi, Jaipur, Fatehpur Sikri, Agra, Gwalior, Orchha, Khajuraho, Varanasi og Amritsar.
  • Hoteller med halvpension
  • Alle udflugter og entreer nævnt i program


Ikke inkluderet

  • Afbestillings- og rejseforsikring
  • Visum til Indien (p.t. 370 kr)


Praktiske oplysninger

Passet skal være gyldigt mindst 6 måneder efter hjemrejsedatoen.