Logo

Iran 10 dage for 2 personer

Interiør fra moske. Foto Steen Larsen
Emam-pladsen i Isfahan. Foto Kirsten Gynther Holm


- med egen chauffør og engelsktalende guide.

En rejse i Iran er en rejse til en civilisation , der blev grundlagt for mere end 6000 år siden. De største af de persiske imperier, arkæmenider, partere, sassanider, regerede i en stor del af det asiatiske kontinent i mere end 450 år. De imponerende bygningsværker i Persepolis vidner om landets storhedstid for 2500 år siden. Siden da har mere end 20 dynastier regeret i Iran. Nogle af de største begivenheder i landets historie har været overgangen til Islam for 1400 år siden samt den mongolske invasion for ca. 800 år siden.

En rejse i Iran giver mulighed for at opleve verdens smukkeste eksempler på islamisk arkitektur. Moskéerne i Isfahan, paladserne, de ældgamle broer over floden er i en flot bevaringstilstand.

Byen domineres af gyldne og tyrkisblå kupler!

En rejse i Iran byder på spændende oplevelser i de mange orientalske bazarer, overdækkede med stof eller bygget i mursten og med flot forarbejdede hvælvinger. Tæppehandlerne kappes om at give gode tilbud på de håndknyttede tæpper og krydderibazarerne dominerer med deres stærke eksotiske dufte.

Tidligere karavanserails er nu indrettet som værksteder for kunsthåndværkere.

En rejse i Iran giver mulighed for kulturudveksling. Befolkningen er venlig og hjælpsom. Det er ikke mange udlændinge, der kommer som turister til landet, man vil gerne i kontakt. ”Where do you come from?”, ”Can I help you?” høres ofte.

På en rejse i Iran får man afkræftet mange af de fordomme medierne har været med til at give! Iran er et sikkert land at rejse i. Iranerne vil gerne vise os deres land, og når vi blot respekterer det nuværende styres normer for påklædning og opførsel, er alle muligheder åbne for en stor oplevelse i et smukt og venligt land!


Pris: 15.900 kr. pr person v/ 2 personer i delt dobbeltværelse.

Bedste rejsetidspunkt: Marts, april, maj, september og oktober.

Der flyves med Turkish Airlines, der har flere ugentlige afgange med direkte fly fra Istanbul til Shiraz.

 

1. dag - afrejse

Fly fra København til Shiraz via Istanbul.

2. dag - Shiraz

Tidlig ankomst til Shiraz. I bliver hentet i lufthavnen og kørt til hotellet. Efter hvil på hotellet venter jeres chauffør og guide, og der bliver sightseeing i denne dejlige by.

Shiraz (1600 m.o.h.) ligger som en grøn oase ved foden af bjergene. Shiraz, "the town of roses, of nightingales of love and poetry", blev i det 13.årh. hele Persiens litterære og kulturelle center. De to mest berømte poeter, Saadi og Hafez, er født i Shiraz, og deres maleriske gravmæler kan besøges. Byen har også tradition for malerkunst. Bazarerne skulle være de smukkeste i landet.

Besøg i en af de berømte haver, Bagh-e Eram, der ligger i udkanten af byen. Haven er kendt for sine cyprestræer og for sit palads, Qajar Palace fra forrige årh., der er smukt dekoreret med dyremotiver.

I besøger derefter det lille Pars Museum, en arkitektonisk perle, oprindelig bygget som modtagelsessalon for Karim Khan, når der var officielle receptioner. Denne lille oktagonale bygning, beliggende i en smuk have, er en af de fineste i Shiraz. Bygningen er udvendig beklædt med farvestrålende kakler.

Sidste punkt på dagens program er besøg i Vakil Bazar. Et farverigt indslag her er de mange nomader, der kommer for at købe.

3. dag - Shiraz

En dag på egen hånd i Shiraz.

4. dag - Shiraz - Persepolis - Isfahan

Vi står tidligt op og kører til Persepolis, der ligger 60 km fra Shiraz. Her mødes vi med vores engelsktalende guide, der vil gennemgå Persepolis og kongegravene i Naqsh-i Rustam. Persepolis blev pågyndt i det 5.årh. f.Kr. under Kong Darius I, og byen skulle være Persiens nye hovedstad. Xerxes og Artaxerxes tilføjede flere bygninger. Bygningshistorien er veldokumenteret i de talrige kileskriftfund på stedet.

Alexander den Store indtog Persepolis i 331 f.Kr., og byen blev plyndret og delvis ødelagt under en brand. Derefter blev den forladt, og den blev først genopdaget i begyndelsen af det 17. årh., da rejsende hjembragte beskrivelser af ruinerne.

I 1765 besøgte Carsten Niebuhr Persepolis. Han boede i en landsby i nærheden i næsten en måned, og hver morgen red han på sit æsel over til ruinerne, hvor han så arbejdede til sent om eftermiddagen med at opmåle grundplaner, aftegne relieffer og kopiere kileindskrifter. Det var Niebuhrs minutiøse aftegninger, der skabte grundlag for en tydning af kileskriften.

Også i kongegravene i Naqsh-i Rustam foretog Niebuhr opmålinger og aftegninger. Disse klippegrave vil vi også se. De ligger 4 km nord for Persepolis.

Persepolis ligger på en 15 m høj "mur" eller faktisk en slags kunstig terrasse, hvorpå paladserne blev bygget. Persepolis rummer nogle af verdens allerfineste og bedst bevarede arkæologiske levn. I de forskellige bygningsdele er der et væld af interessante og fine detaljer.

"Apadana" var den store audienshal, hvor perserkongen modtog delegationer fra vasalsta¬terne. Her har været 36 høje søjler. To monumentale trapper fører op til Apadana. Begge er dekoreret med meget velbevarede relieffer. Deres fine stand skyldes, at de i århundreder har været begravet under sandmasserne. Vi vil bl.a. se relieffer, der viser processioner af tributbærere fra andre lande. Der er skytere (fra området v. Sortehavet), der er lydiere (fra vest-tyrkiet) samt en delegation fra Indus Dalen. Man ser, hvordan forskellige genstande som tæpper og stole bæres frem på ryggen af tjenere, og der er et væld af detaljer f.eks i klædedragter og hovedbeklædninger. Også en kamp mellem en løve og en tyr er skildret i relief.

Efter besøget i Persepolis tages afsked med guiden, og man kører videre til Isfahan med passende stop undervejs.

Der er 5 overnatninger i Isfahan, Irans skønneste by.

Isfahan er en af verdens smukkeste byer, og er en perle af islamisk arkitektur. "Isfahan er den halve verden" siger indbyggerne og digterne om byen. Isfahan har siden gammel tid været et vigtigt center på karavanevejen, men det var først, da Shah Abbas den Store i 1598 gjorde byen til hovedstad, at dens glansperiode startede.

De imponerende bygningsværker fra byens storhedstid taler til fantasien. Når man står på byens store plads, Emam Square, kan man forestille sig livet i det 17. årh., hvor ryttere med deres høje spidse hatte spillede polo, mens kongen iagttog sceneriet fra paladsets terasse. Og i paladset med de 40 søjler (Chehel Sotun) kan man forestille sig monarken med hustruer, mens han slapper af fra de militære felttog.

Byens overdådigt udsmykkede moskéer og paladser, de blomstrende parker med springvand og pavilloner, bærer præg af, at en kraftfuld hersker har ønsket at gøre denne by til noget helt særligt.

Man kan gå på opdagelse i Isfahan og hver dag finde nye spændende steder og betagende smukke bygningsværker. Byen har 169 moskéer, 28 koranskoler (madrasahs), 13 kristne kirker, 12 synagoger, 142 karavanserailler...

5. dag - Isfahan (Emam-pladsen)

Om morgenen afhentes I af den guide, der skal være med jer de første to dage i Isfahan. Denne dag foregår al sightseeing til fods i centrum af byen.

Formiddagen er afsat til besøg i tre bygningsværker i forbindelse med den store plads, Emam Square. Det drejer sig om Ali Qapu Palace, Lotfollah Moskéen og Emam Moskéen.

I starten af det 17. årh., da Shah Abbas besluttede sig til at flytte hovedstaden til Isfahan, var der allerede en lille pavillon fra Timuridetiden. Denne blev ombygget til Ali Qapu, det store porttårn i paladskomplekset. Herfra havde kongen en fin udsigt over hele den imponerende plads, og han kunne iagttage de væddeløb og polokampe, der fandt sted på pladsen. Paladsets vægge har flotte bemalinger. Der er 6 etager. Hele den øverste etage er omdannet til en gruppe musik-rum, hvis vægge er dekorerede med et netværk af nicher i træværket for at give den rette akustik.

Lotfollah Moskéen, bygget under Shah Abbas I i 1619. Denne moské regnes i det hele taget for at være et af verdens smukkeste bygningsværker. Kuplen har beige og pink farver og dertil en udsøgt dekoration med serier af arabesker og sorte og blå blomster.
Denne lille moské har ikke nogen indre gård og heller ingen minaret, for den var ikke beregnet for offentligheden. Den var udelukkende bygget til kongen og hans familie. Der er kun en mindre bedehal, som man kommer til gennem en korridor. Mosaikkerne her er nogle af de fineste der findes, og i det hele taget udstråler bygningen og udsmykningen balance og harmoni.

I sydsiden af Emam Square ligger Emam Moskéen, også et af højdepunkterne indenfor islamisk arkitektur. Minareterne og den store kuppel dominerer pladsens arkader. Moskéen blev bygget under Shah Abbas I, som mente, at Lotfollah-Moskéen var for beskeden for hans hof, og som derfor ville bygge noget mere storslået. Indgangsportalen er imponerende, og overalt i moskéen er der fornemme kakler og mosaikudsmykninger i klare blå og tyrkis farver. Der er geometriske mønstre (rosetter, spiraler osv.) på stiliserede "tæpper". Der er ligeledes stiliserede blade og blomster, påfuglefjer og lange friser med kalligrafi.

Gården er helt i den klassiske stil: et firkantet bassin i midten og 4 iwaner på de 4 sider.

Efter moskébesøget vil vi gå til pladsens modsatte ende for at besøge i bazarerne.

Isfahans bazarer, der ligger i nordsiden af den store plads (Emam Square), hører til de mest spændende i Iran, måske i hele Mellemøsten. De blev bygget efter ordre af Abbas I, og de udgør en sand labyrint af snævre gader dækket af høje stenhvælvinger. Flere steder udvider gaderne sig til pladser med kupler.

I det 17. årh. var Isfahans bazarer det centrum, hvor alverdens rigdom var samlet, og hvor man kunne erhverve sig det ypperste indenfor persisk kunsthåndværk. Også i dag er bazarerne et livligt område at besøge med boder og kunsthåndværkere i arbejde.

Der vil være lejlighed til at se metalarbejde, "inlay work" med perlemor, tekstiltryk og tæppeknytning. Og et utal af tæppehandlere frister med håndknyttede tæpper i smukke mønstre. Men der skal tinges om prisen!

6. dag - Isfahan Chehel Sotun – Broerne - Fredagsmoskéen

Vi afhentes af guide og chauffør. Først opleves Chehel Sotun. Chehel Sotun, også kaldet Pavillonen med de 40 søjler, ligger i et berømt haveanlæg. Bygningen har i virkeligheden kun 20 høje, slanke søjler, men de spejler sig i paladsdammen, så det ser ud som om der er 40. Selve pavillonen er nu et museum med historiske malerier og keramik, men den blev oprindelig bygget til kongens receptioner og forskellig underholdning. To rækker springvand og fontæner i form af stenløver omkranser det store elegante vandbassin.

Fem ældgamle broer, alle arkitektoniske mesterværker, fører over floden Zyandeh-Rood. To af disse vil vi gøre ophold ved. Broen "33 Buer" er fra 1600. En række arkader giver denne 300 m lange bro en elegant silhuet.

Den anden bro er den mest berømte bro i hele Iran, Khaju-Bridge, et enestående bygningsværk med to etager af arkader.

Fredagsmoskéen (Masjid-i-Jomeh), grundlagt i det 11.årh., er det mest storslåede eks. på seldsjukkertidens persiske arkitektur. I senere epoker helt op til vor tid er der blevet tilføjet nye bygningsdele, og gårdfacaderne er blevet beklædt med farvestrålende flisemosaikker. I dette anlæg kan man således aflæse 1000 års persisk arkitekturhistorie. Iwanen i vestsiden har et imponerende stalaktithvælv, hvor lyset reflekteres i de mange facetter.

7. og 8. dag - Isfahan

På egen hånd i Isfahan.

9. dag - Isfahan - Teheran

Morgenfly til Teheran. Indkvartering.

Om eftermiddagen er der byrundtur med engelsktalende guide med besøg på to museer: National Carpet Museum, der indeholder en fornem samling af persiske tæpper fra det 16. årh. og til vor tid. Arkæologisk Museum indeholder en lille, men interessant samling fund fra forskellige steder i Iran.

10. dag - hjemrejse

Afhentning på hotellet og kørsel til lufthavnen. Fly via Istanbul til København.

 

Prisen dækker

 • Fly København/Shiraz og retur Teheran/København
 • Transport til og fra lufthavnene i Iran.
 • Indenrigsfly i Iran: Isfahan/Teheran
 • Hotelophold med morgenmad
 • Udflugter i personbil (udflugt til fods dag 5)
 • Kørsel fra Shiraz til Isfahan med engelsktalende chauffør
 • Engelsktalende guide og entréudgifter dag 2,4,5,6 og 9.
 • Artikelsamling om islam og Mellemøsten

Ikke inkluderet

 • Afbestillings- og rejseforsikring
 • Drikkepenge til chauffør og guide
 • Visum (p.t . 375 kr. på ambassaden eller 75 euro ved visum v/ankomst)

Praktiske oplysninger

Passet skal være gyldigt mindst 6 måneder efter hjemrejsedato.

Der skal være 2 blanke sider i passet.

Passet må ikke indeholde israelske stempler.