Logo

Iran 14 dage for 2 personer

Stilhedens tårne i Yazd. Foto Steen Larsen
Emam-pladsen med Lotfollah Moskeen. Foto Steen Larsen


Med egen chauffør og engelsktalende guide.

En rejse i Iran er en rejse til en civilisation, der blev grundlagt for mere end 6000 år siden. De imponerende bygningsværker i Persepolis vidner om landets storhedstid for 2500 år siden. Siden da har mere end 20 dynastier regeret i Iran.

I Iran kan man opleve verdens smukkeste eksempler på islamisk arkitektur. Moskéerne i Isfahan, paladserne, de ældgamle broer over floden er i en flot bevaringstilstand.

Iran byder også på spændende oplevelser i de mange orientalske bazarer, overdækkede med stof eller bygget i mursten og med flot forarbejdede hvælvinger. Tæppehandlerne kappes om at give gode tilbud på de håndknyttede tæpper og krydderibazarerne dominerer med deres stærke eksotiske dufte.

Befolkningen er venlig og hjælpsom. Det er ikke mange udlændinge, der kommer som turister til landet, man vil gerne i kontakt. ”Where do you come from?”, ”Can I help you?” høres ofte. Man får afkræftet mange af de fordomme medierne har været med til at give! Iran er et sikkert land at rejse i, og iranerne vil gerne vise os deres land.

Når vi blot respekterer det nuværende styres normer for påklædning og opførsel, er alle muligheder åbne for en stor oplevelse i et smukt og venligt land!


Pris: 17.900 kr. pr person v/ 2 personer i delt dobbeltværelse.

Bedste rejsetidspunkt: Marts, april, maj, september og oktober

Der flyves med Turkish Airlines, der har flere ugentlige afgange med direkte fly fra Istanbul til Shiraz.

 

1. dag - Afrejse

Fly fra København til Shiraz via Istanbul eller Doha.

2. dag - Shiraz

Tidlig ankomst til Shiraz. I hentes i lufthavnen og køres til hotellet. Efter hvil på hotellet venter jeres chauffør og guide, og der er sightseeing i denne dejlige by.

Shiraz ligger som en grøn oase ved foden af bjergene. Shiraz, "the town of roses, of nightingales of love and poetry", blev i det 13.århundrede hele Persiens litterære og kulturelle center. Bazarerne skulle være de smukkeste i landet.

Besøg i en af de berømte haver, Bagh-e Eram, der ligger i udkanten af byen. Den er kendt for sine cyprestræer og for sit palads, Qajar Palace fra forrige århundrede, der er smukt dekoreret med dyremotiver.

I besøger derefter det lille Pars Museum, en arkitektonisk perle, oprindelig bygget som modtagelsessalon for Karim Khan, når der var officielle receptioner. Denne lille oktagonale bygning ligger i en smuk have, og er en af de fineste i Shiraz. Den er beklædt med farvestrålende kakler.

Sidste punkt på dagens program er besøg i Vakil Bazar. Et farverigt indslag her er de mange nomader, der kommer for at købe.

3. dag - Shiraz

En dag på egen hånd i Shiraz.

4. dag - Shiraz - Persepolis - Shiraz

Vi står tidligt op og kører til Persepolis, der ligger 60 km fra Shiraz. Her mødes vi med vores engelsktalende guide, der vil gennemgå Persepolis og kongegravene i Naqsh-i Rustam.

I 1765 besøgte Carsten Niebuhr Persepolis. Han boede i en landsby i nærheden i næsten en måned, og hver morgen red han på sit æsel over til ruinerne, hvor han så arbejdede til sent om eftermiddagen med at opmåle grundplaner, aftegne relieffer og kopiere kileindskrifter. Det var Niebuhrs minutiøse aftegninger, der skabte grundlag for en tydning af kileskriften. Også i kongegravene i Naqsh-i Rustam foretog Niebuhr opmålinger og aftegninger. Disse klippegrave vil vi også se. De ligger 4 km nord for Persepolis.

Persepolis ligger på en 15 m høj "mur" eller faktisk en slags kunstig terrasse, hvorpå paladserne blev bygget. Persepolis rummer nogle af verdens allerfineste og bedst bevarede arkæologiske levn. I de forskellige bygningsdele er der et væld af interessante og fine detaljer.

Efter besøget i Persepolis tages afsked med guiden, og man kører de 60 km tilbage til Shiraz, hvor resten af dagen er til fri disposition.

5. dag - Fra Shiraz til Yazd med ordinær bus

Transport fra hotel til busstation i Shiraz samt fra busstation til hotel i Yazd.

Hvis det ønskes, kan kørslen foregå med privat bil, hvilket koster 120 Euro.

6. dag - Yazd

Sightseeing i Yazd med engelsktalende guide.

Midt i byen findes indgangen til Chaha Suq Bazar, der har 3 rækker arkader over hinanden (bygget i forrige årh.). De mange bazarer i Yazd er det bedste sted i Iran for indkøb af silke, brokade og tekstiler.

I den nordlige del af Yazd findes Fredags Moskéen (bygget i det 14. århundrede), der har meget fine dekorationer i farvede mosaikker.
I Yazd findes der en menighed på godt 10.000 personer, der bekender sig til zoroastrismen (Zarathustras lære). Kvinderne af denne religion kendes på deres mønstrede tørklæder og broderede dragter i hvidt, beige og rødt. Vi kan besøge deres ildtempel, hvor den hellige ild brænder (den har brændt uafbrudt siden år 400). Templet er en moderne bygning, der er bygget specielt til at huse den hellige flamme. Der findes også en lille udstilling af håndskrifter.

Iflg. zoroastrismen er jorden og ilden de elementer, der bliver associeret med guddommene, og de må ikke tilsmudses ved kontakt med døde mennesker. Da de døde hverken måtte begraves eller brændes, blev de i stedet lagt ud i nogle åbne cirkulære tårne, "towers of silence". Her blev de døde anbragt på flade sten, og få timer efter var de spist af gribbe.

Disse tårne er i Yazd bygget på bakketoppene udenfor byen. Man kan også se rester af de bygninger, der blev brugt under begravelsesceremonierne. Skikken med at anbringe de døde i tårnene ophørte sidst i 1970-erne.

7. dag - Kørsel fra Yazd til Isfahan

Kørsel til Isfahan med egen chauffør.

Undervejs gør vi holdt i Nain, der er kendt for sine tæpper og sin smukke moské.

Vi har 4 overnatninger i Isfahan.

8. dag - Isfahan (Emam-pladsen)

Isfahan har siden gammel tid været et vigtigt center på karavanevejen, men det var først, da Shah Abbas den Store i 1598 gjorde byen til hovedstad, at dens glansperiode startede. De imponerende bygningsværker fra byens storhedstid taler til fantasien.

Om morgenen afhentes I af den guide, der skal være med jer den første dag i Isfahan. Denne dag foregår al sightseeing til fods i centrum af byen.

Formiddagen er afsat til besøg i tre bygningsværker i forbindelse med den store plads, Emam Square. Det drejer sig om Ali Qapu Palace, Lotfollah Moskéen og Emam Moskéen.

Fra Ali Qapu paladskomplekset havde kongen en fin udsigt over hele den imponerende plads, og han kunne iagttage de væddeløb og polokampe, der fandt sted på pladsen. Paladsets vægge har flotte bemalinger.

Lotfollah Moskéen, bygget under Shah Abbas I i 1619, regnes for at være et af verdens smukkeste bygningsværker. Kuplen har beige og pink farver og dertil en udsøgt dekoration med serier af arabesker og sorte og blå blomster.

I sydsiden af Emam Square ligger Emam Moskéen, også et af højdepunkterne indenfor islamisk arkitektur. Minareterne og den store kuppel dominerer pladsens arkader. Moskéen blev bygget under Shah Abbas I, som mente, at Lotfollah-Moskéen var for beskeden for hans hof, og som derfor ville bygge noget mere storslået.

Gården er helt i den klassiske stil: et firkantet bassin i midten og 4 iwaner på de 4 sider.

Isfahans bazarer, der ligger i nordsiden af den store plads (Emam Square), hører til de mest spændende i Iran, måske i hele Mellemøsten. De blev bygget efter ordre af Abbas I, og de udgør en sand labyrint af snævre gader dækket af høje stenhvælvinger. Flere steder udvider gaderne sig til pladser med kupler.

9. og 10. dag - Isfahan

På egen hånd i Isfahan.

11. dag - Kørsel fra Isfahan til Kashan

Vi kører med egen chauffør til Kashan, der ligger som en oase i randen af en stor saltørken.

Vi slentrer en tur gennem bazarerne i Kashan, hvor der er flere interessante gamle karavanserail's med kupler og malede vægge. Her er der også mulighed for at se flere facer indenfor fremstillingen af de kendte Kashan-tæpper.

Kashan er også kendt for sine fornemme gamle købmandshuse med vindtårne. Vi besøger et af disse arkitektonisk spændende huse, Borjudi House, en pragtvilla som en rig købmand lod bygge for ca. 150 år siden. Den har et meget originalt 6-kantet vindtårn. Vi besøger også den historiske have, Bâgh-e Fin, anlagt af Shah Abbas. Det er den klassiske version af paradiset med naturlige kilder og et palads, der spejler sig i en dam. Et rart sted at slappe af mellem træer, kanaler og marmorbassiner.

Overnatning i Kashan.

12. dag - Kørsel Kashan til Teheran

Kørsel med egen chauffør til Teheran med forskellige stop undervejs. Indkvartering to nætter i Teheran.

13. dag- Teheran

Byrundtur i Irans hovedstad med engelsktalende guide med besøg på to museer: National Carpet Museum, der indeholder en fornem samling af persiske tæpper fra det 16. årh. og til vor tid. Arkæologisk Museum indeholder en lille, men interessant samling fund fra forskellige steder i Iran.

14. dag - Hjemrejse

Afhentning på hotellet og kørsel til lufthavnen. Fly via Istanbul til København.

 

Prisen dækker

 • Fly København/Shiraz og retur Teheran/København
 • Transport til og fra lufthavnene i Iran.
 • Transport til og fra busstation i Shiraz og Yazd
 • Hotelophold med morgenmad
 • Udflugter i personbil (udflugt til fods dag 8)
 • Kørsel fra Shiraz til Yazd med ordinær bus
 • Kørsel fra Yazd til Isfahan med egen chauffør
 • Kørsel fra Isfahan til Kashan med egen chauffør
 • Kørsel fra Kashan til Teheran med egen chauffør
  Bemærk: Chaufførerne kan kun meget lidt engelsk, men de kender vejen.
 • Engelsktalende guide og entréudgifter dag 2,4,6, 8 og 13.
 • Artikelsamling om islam og Mellemøsten

Ikke inkluderet

 • Afbestillings- og rejseforsikring
 • Drikkepenge til chauffør og guide
 • Visum (p.t . 375 kr. på ambassaden eller 75 euro ved visum v/ankomst)

Praktiske oplysninger

Passet skal være gyldigt mindst 6 måneder efter hjemrejsedato.

Der skal være 2 blanke sider i passet.

Passet må ikke indeholde israelske stempler.