Logo

Marokko - 15 dages rundrejse for 2, 4 eller 6 personer

Kashabbyen dukker nærmest op af ingenting, når man kører op i bjergene. Foto Kirsten Gynther Holm
Casablanca er en meget smuk by. Foto Kirsten Gynther Holm


Casablanca - Marrakesh - Ait Ben Haddou
Ouarzazate - Taroudant - Essaouira - Casablanca


Oplev tre af Marokkos mest interessante byer og ørkenlandsbyerne syd for Marrakesh på denne 15-dages individuelle rundrejse.

Pris pr person 17.400 kr.

1. dag - Ankomst til Casablanca

I afhentes i lufthavnen og køres til hotellet. Her er der en let middag.

2. dag - Casablanca

Halvdags byrundtur i Casablanca. Vi ser bl.a. den store moské, den gamle bydel og museet.

Ved starten af 1900-tallet havde Casablanca 50.000 indbyggere. Siden er det gået stærkt. I dag er det Marokkos største by. Den gamle bydel har bevaret sin orientalske charme, og de franske koloniherrer anlagde en ny bydel, Ville Nouvelle, i en spansk-maurisk stil med inspiration fra art deco.

Det var i øvrigt franskmændene, der fandt på at kalde byen Casablanca. Det er spansk og betyder ”hvide hus”.

Verdens højeste minartet findes i Hassan 2.-moskeen i Casablanca. De første sten til moskeen blev lagt i 1980, og det var meningen, den skulle stå færdig til fejringen af kong Hassans 60-års fødselsdag i 1989. men den blev først indviet 1993. Også i Marokko kan byggerier skride i tid – og penge. Moskeen stod i 4 mia. kroner inden den var færdig.

Vi slentrer en tur på Cornichen og indånder den friske havluft.

Der bliver tid til en tur i den gamle bydel, med alle de farvestrålende boder. Her sælges tæpper og brugskunst af høj kvalitet. Vi ser også kongeslottet (udefra), hvor der er lejlighed til at fotografere den imponerende indgangsport.

Eftermiddagen er fri.

3. dag - Casablanca – Marrakesh

På hotellet bestiller I en taxa til togstationen. De aktuelle togtider bliver oplyst på forhånd. Togturen til Marrakesh tager ca. 3 timer og en billet koster ca. 100 kr. I Marrakesh afhentes I på stationen og køres til jeres riad i den gamle bydel, medinaen.

Hvis det foretrækkes, kan turen fra Casablanca til Marrakesh i stedet foregå i privatbil. (pristillæg 1600 kr).

Der er 5 overnatninger på den stemningsfulde riad i Marrakesh. Riads er gamle borgerhuse. De tykke mure beskyttede mod gadernes hektiske liv og varmen. Og atriumgården med springvand, blomster og planter gav ro i sjælen. Vi har fundet frem til en stilfuld og charmerende riad. Beliggenheden er den bedst mulige, lige i nærheden af Fna Pladsen og i gåafstand til alle de spændende steder i medinaen. Tagterrassen har grønne planter, blomster og hyggekroge med mosaikborde.

Her indtager man morgenmaden i godt vejr, og er det helt klart, er der en storslået udsigt til de sneklædte Atlasbjerge. Dette gamle fornemme privathus er en oplevelse i sig selv, og det bliver rammen om dagene i Marrakesh.

4. dag - Marrakesh byrundtur

Vi ser nærmere på Marrakesh med dens rosa bymure, gamle paladser og spændende madrassa´er.

På en halvdags byrundtur til fods gør vi holdt ved et par af de smukke monumenter, som vidner om byens storhedstid. Vi besøger det smukt dekorerede Bahia Palads, og lytter til den spændende historie om gamle dages haremsliv. Vi besøger Madrassa Ben Youssef. Det er en gammel koranskole med udsøgte mosaikker og træudskæringer. Lige i nærheden ligger museet, der er indrettet i en fornemt palads med fine mosaikarbejder.

Videre går turen ind i den gamle bydel, Medinaen. Her er flere gamle håndværkskvarterer, blandt andet det gamle krydderimarked.

Undervejs på byvandringen er der mulighed for en let frokost på en af de små restauranter ved Fna Pladsen.

Mange kendte modeskabere, skuespillere, musikere og indendørsarkitekter har valgt at slå sig ned i Marrakesh, hvilket gør den til jetsettets private paradis og et eldorado for shoppere.

Her findes de mest fantastiske tekstiler, håndknyttede berbertæpper, filthatte og filttøfler, smedejernslamper i alle faconer, tunge afrikanske sølvsmykker eller sko.

Og når man trænger til en pause, sætter man sig med et glas ny-trukket myntete på en af tagterasserne rundt om Djemaa El Fna. Her er der altid noget at se på.

5. dag - Haverne i Marrakesh

Halvdags byrundtur med bil og chauffør/guide.

Morgenbesøg i Menara Haven, et paradisisk sted med kølighed og skygge, oliventræer og frugttræer. I det 12. årh. blev der anlagt en stor kunstig sø, beregnet til vandreservoir for Almohade sultanerne. I det 19. årh. blev der bygget en smuk lille pavillon ved søen, med pyramideformet tag med grønne glaserede teglsten. Et meget yndet fotomotiv.

Vi besøger Majorellehaven, som har været ejet af den store franske modeskaber Yves Saint Laurent. Vi går en tur i denne smukke oase af kaktusser og palmer, hvor farverne danner fantastiske kontraster.

På vej tilbage kører vi omkring Guiliz, den nyere del af Marrakesh, som franskmændene byggede op under protektoratet fra 1912 til 1956.

Marrakesh bliver først og fremmest forbundet med det rige folkeliv og byens centrum Djemaa El Fna Pladsen.

Sidst på dagen er der lejlighed til at slentre en tur i de oplyste og stemningsfyldte bazar-gader. På Djemaa El Fna Pladsen er der mulighed for at studere gøglere, eventyrfortællere og madtraditioner, da torvet på dette tidspunkt er omdannet til en af verdens største udendørs restauranter og pladsen syder af liv.

6. og 7. dag - Marrakesh

Dagene er til fri disposition i Marrakesh

8. dag - Ait Ben Haddou

Vi afhentes tidligt af vores chauffør/guide.

Tidlig afrejse mod Ait Ben Haddou, hvor vi bor på en spændende lille riad. Kasbahbyen Ait Ben Haddou træder frem i landskabet som en ren åbenbaring. Højt beliggende troner den over Ounila Dalen. Den er en af de ældste og mest fantastiske ørkenbyer i landet.

Den ældste af bygningerne, et kornkammer beliggende på en bakketop, daterer sig tilbage til det 11. århundrede. Ait Ben Haddou er blevet brugt som kulisse i storfilm som ”Lawrence of Arabia”, ”Gladiator”, ”Alexander den store”, ”Jagten på den grønne diamant”, ”Babel” og ”Indiana Jones”. Byen står også på Unescos verdensarvliste.

9. dag - Fra Ait Ben Haddou til Ouarzazate

Denne formiddag skal vi opleve Ait Ben Haddou. Med en imponerende beliggenhed op ad bjergsiden, er der helt fantastiske udsigter fra de forskellige niveauer.

Vi kan beundre de krenellerede tårne og mørkerøde lervægge. Nede ved floden er der flere kasbah’s, hvis vægge er dekorerede med blinde buer og geometriske design. Bag de store kasbah’s ses mere beskedne nutidige lerhuse, der stadig bebos af berberfamilier.

Ait Ben Haddou var engang et betydningsfuldt knudepunkt på karaveneruten mellem Sahara og Marrakesh. Der var især tale om transport af guld, salt og slaver på den sydlige karavanerute gennem Sahara.

De fleste indbyggere bor nu i en mere moderne landsby på den anden side af floden. Kun 10 familier bor stadig i kasbah´en. Det er muligt at spise frokost i landsbyen, hvorefter turen fortsætter mod Ouarzazate, Marokkos sidste udpost mod Sahara og centrum for landets filmindustri.

Overnatning i Ouarzazate.

10. dag - Fra Ouarzazate til Taroudant

Efter morgenmaden starter kørslen til Taroudant. Undervejs gør vi holdt i Taznakhte, der er kendt for særlig fine berbertæpper. Vi kommer også til Taliouine, hovedbyen i safranområdet.

Om eftermiddagen ankommer vi til vores bestemmelsessted, Oued Berhil. Hvor der er tid til afslapning i den dejlige have.

11. dag - Fra Taroudant til Essaouira

Efter morgenmaden kører vi ind til Taroudant, en by med imponerende bymure bygget allerede i 1200 -tallet. Grundlagt af Almoravide dynastiet har Taroudant gentagne gange spillet en vigtig rolle for den sydlige del af landet.

Under Saadi dynastiet i 1500- tallet havde byen sin glanstid, da den var hovedcenter for saltkaravanerne, som gik gennem Sahara til sydligere dele af Afrika.

I dag vågner den til liv hver søndag og torsdag, da der er markedsdag. Her kan man købe alt fra kameler til berbersmykker. Det lokale marked byder også på et væld af varer, alt fra sølvsmykker til kaftaner og levende dyr. For de lokale berbere er souken “alfa og omega” i det daglige liv. Her sælger de deres varer og køber nye forsyninger til kommende uge.

Der er tid på egen hånd i det spændende og meget orientalske soukområde, hvor priserne er særdeles rimelige.

I Taroudant er der mange kvinder, der går klædt i blåt traditionelt tøj, mens andre er mere vestligt klædt.

Efter frokostpause i Taroudant kører vi over den frugtbare Souss-slette til Agadir, og herfra fortsætter vi ad den smukke Atlanterhavsvej nordpå mod Essaouira, den lille kunstnerby ved Atlanterhavskysten, engang center for purpureksporten til det romerske rige. Senere blev Essaouira center for slavekaravanerne, som gik fra Timbuktu, lastet med skind, guld, strudsefjer og slaver. Under Sultan Moulay Abdallah i 1700-tallet, blev byen renoveret. Fæstningen La Scala blev bygget, bymurene udvidet og havnen blev den vigtigste i landet. Alt dette for senere at blive glemt, da franskmændene i 1900-tallet bestemte at havnen i Casablanca skulle udbygges. Tidligt i 1970-erne blomstrede Essaouira op igen, denne gang som "paradis" for hippie-generationen. Hertil flyttede stjerner som bl.a. Leonard Cohen og Jimi Hendrix. I dag er Essaouira kendt for sin kunstnerkoloni og sin Gnaua musik, som har inspireret musikere som f.eks. Peter Gabriel og Rolling Stones.

Der bor i dag folk fra flere forskelige stammer og befolkningsgrupper i byen: HAHA, som er berbertalende stammer fra syd, CHIADMA, som er arabisktalende stammer fra nord, GNAOUA, der er efterkommerne af afrikanske slaver fra Sudan, Senegal og Guinea.

Vi har 3 overnatninger i Essaouira på en hyggelig riad, centralt beliggende.

12. dag - Fridag i Essaouira

Dagen fri til at opleve Essaouira. Her er mange små restauranter, der laver fremragende mad, og byen er også kendt for de mange små kunstgallerier.

I 1970-erne var Essaouira hippiernes paradis, men efterhånden blev byen Marokkos kunstnerby nummer et. Essaouiras bymidte er bilfri, og det er nemt at finde rundt i byen til fods. Man kan slentre en tur på byens smalle gader, besøgr La Scala piratborgen med livlige stræder og ægte marokkansk folkeliv. Essaouiras charme er en blanding af pittoresk fiskerlandsby og kølig elegance, som man tydeligt fornemmer på vandreturen i byen.

Byen har mange ganske små og meget charmerende spisesteder, ofte kun med plads til 6-10 personer. De er indrettet i ægte orientalsk stil, og maden er meget lækker.

Byen har et kendt sølvmarked, Marokkos bedste. Her findes både gamle berbersmykker og helt moderne sølvsmykker og guld i mængder – og til meget rimelige priser.

I den jødiske bydel er der mange fine gamle huse med kunstfærdigt udsmykkede indgangspartier.
Vi anbefaler et besøg på havnen i Essaouira. Her er der et livligt folkeliv og et stort fiskemarked. Her kan man nyde et udsøgt måltid med alle havets delikatesser.

13. dag - Essaouira

Fridag til at udforske Essaouira

14. dag - Essaouira - Safi - Oualidia - Casablanca

Efter nogle rolige dage i Essaouira er det nu tid til at sætte kursen mod Casablanca. Vi afhentes af vores chauffør/guide og kører langs den smukke atlanterhavskyst. Undervejs gør vi forskellige stop. Efter ca. 2 timers kørsel gør vi et holdt i Safi. Safi er kendt for sin havne- og fiskeindustri, men også for de store fosfat fabrikker, som vi vil se som noget af det første, når vi kommer til byen. Ud over det, er Safi også meget kendt for sin smukke keramik.

Det er muligt at besøge værkstederne, der arbejder med keramik, og her kan vi følge de forskellige stadier, æltning af leret, drejning, dekorering osv. I den gamle medina er der mulighed for at gøre en god handel.

Herfra går turen fortsat nordpå til den lille kystby Oualidia, hvor vi holder frokostpause. Her er forskellige små fiskerestauranter, og hvis man er til østers, er dette stedet.

Fra Oualidia går turen videre til Casablanca. Middag og indkvartering.

15. dag - Hjemrejse

Kørsel til lufthavnen i Casablanca og hjemrejsen begynder.

Prisen dækker

  • Fly København/Casablanca retur
  • Hotelophold i delt dobbeltværelse
  • Morgenmad.
  • Halvpension dag 1,2,8,9,10 og 14.
  • Kørsel i personbil med engelsktalende chauffør
  • Entréudgifter dag 4 og 5
  • Artikelsamling om islam og Mellemøsten

Ikke inkluderet

  • Afbestillings- og rejseforsikring
  • Drikkepenge til chauffør og lokalguide

Praktiske oplysninger

Passet skal være gyldigt mindst 3 måneder efter hjemrejsedato.