Logo

Rejser for de nysgerrige

Hvor i alverden ligger São Tomé og Príncipe? Eller Bhutan eller Tajikistan for den sags skyld? Verden er fuld af spændende og ukendte destinationer. Vil du gerne på en rejse, hvor du næppe møder din nabo, så har vi nogle gode rejseforslag til dig.
 

Tag med Viktors Farmor på rejse til eksotiske og ukendte destinationer. Foto Claus Christensen

Tag med Viktors Farmor på rejse til eksotiske og ukendte destinationer. Foto Claus Christensen

Hvor skal du hen, siger du…? Jamen, hvordan rejser man dertil? En rejse behøver ikke nødvendigvis gå til de højst besungne kultur- eller naturskatte i verden for at give minder for livet. Viktors Farmor sætter en ære i at finde destinationer, hvor du kan få en autentisk oplevelse langt væk fra masseturismens hovedstrøg. Det betyder også, at vi udbyder rejser til lande, som ligger godt skjult på verdenskortet. Men tro os, der er store oplevelser at hente.

Fordelen ved at rejse med et bureau som Viktors Farmor er netop, at vi finder det, du ikke nødvendigvis selv havde fundet. Og du kan trygt kaste dig ud i eventyr langt fra alfarvej i forvisning om, at vi har styr på alt det praktiske. Læs mere om fordelene ved en pakkerejse her.

Hvor kunne sådan en rejse så gå hen? Lad os starte med at besvare spørgsmålet fra introduktionen til denne side: hvor i alverden ligger São Tomé og Príncipe?
 

Øerne São Tomé og Príncipe er af vulkansk oprindelse og har tropisk klima.

Øerne São Tomé og Príncipe er af vulkansk oprindelse og har tropisk klima.

São Tomé og Príncipe

Som en række små skatteøer, ligger São Tomé og Príncipe i Guineabugten ud for Gabon i Centralafrika. Foruden de to hovedøer, består ø-riget af 16 småøer. Velkommen til Afrikas næstmindste land, der kun har ca. 200.000 indbyggere. Frodigheden og biodiversiteten er enorm, og øerne sammenlignes af nogle med Galapagos pga. de mange endemiske dyrearter. Oplev regnskov, savanne, flotte kyster, små fiskerlandsbyer og pragtfulde strande på én og samme rejse.

"Léve léve" betyder tag det roligt - ord, du ligeså godt kan lære, inden du sætter kursen mod øerne. Livsrytmen er afslappet, og man kommer hurtigt ned i gear. Læs artiklen "Tag det roligt – et godt princip fra Príncipe" her.

På Viktors Farmors rejse til São Tomé og Príncipe, kommer du rundt på begge hovedøer. Du skal på byrundtur og marked i hovedbyen på São Tomé og besøger både kaffe-og kakaoplantager. Du vandrer i regnskoven, sejler i mangroven, og måske er du heldig at se skildpadder, der lægger æg på strandene. Køreture langs kysten er spektakulære og du ser små fiskersamfund. Du flyver fra São Tomé til Príncipe, hvor atmosfæren er charmerende og tilbagelænet. Bo en nat på en tidligere kakaoplantage, og derpå 2 nætter på et tropisk paradis med hvide strande og turkis vand. Læs det detaljerede program her.
 

Traditionel arkitektur og smukke landskaber i det østlige Bhutan.

Traditionel arkitektur og smukke landskaber i det østlige Bhutan.

Bhutan

Bhutan ligger i Himalaya mellem Tibet og Indien og er det eneste land i verden, der måler nationens tilstand ved hjælp af et index for bruttonational lykke – og ikke for bruttonationalprodukt. Dette gør landet helt unikt at besøge. Dertil kommer den meget flotte Himalaya-natur – og et kulturelt fænomen, der heller ikke ses ret mange andre steder: Fallos-symboler.

Mange huse i landet har malet kæmpe fallos-symboler på facaden. Især på landet. Traditionen tilskrives normalt lamaen Drukpa Kunley, eller Den Guddommelige Galning, som han også kaldes. Han levede i 1600-tallet og fik sit tilnavn på grund af sin ukonventionelle og skandaløse opførsel, som indbefattede utallige seksuelle erobringer. Han brugte humor og sange, når han som yogi skulle fortolke religionen for almindelige mennesker, og mente, at de gejstliges stivhed og konventioner stod i vejen for forkyndelsen af buddhismen.

I dag har symbolerne en yderligere funktion: De males for at holde misundelige øjne og ondsindet sladder fra døren. Eller printes på den ny nummerplade. Af samme grund.

Viktors Farmor tilbyder en eventyrlig rundrejse gennem Bhutan. Det lille kongedømme ligger beskyttet af de mægtige Himalaya-bjerge og byder på en selvstændig og enestående kultur. Et af højdepunkterne på rejsen er en religiøs og farverig festival. Et andet er vandringen til klostret ”Tigerreden” der ligger på en lodret klippe. Intet sted i Himalaya er naturen mere varieret end i Bhutan. Den buddhistiske religion er en levende del af hverdagen, og overalt ser du blafrende bedeflag. Du vandrer forbi rismarker og typiske bhutanesiske huse til det frugtbarhedskloster, der er bygget til minde om Den Guddommelige Galning. Rejsen går fra det østlige og landlige Bhutan mod hovedstaden Thimphu i vest. Vil du med? Så læs mere om rejsen til Bhutan her.
 

Det østlige Tajikistan – Pamir-regionen – er målet for vores rejser. Foto Ota Tiefenböck

Det østlige Tajikistan – Pamir-regionen – er målet for vores rejser. Foto Ota Tiefenböck

Tajikistan

Midt i Centralasien med grænser til blandt andet Uzbekistan, Kirgisistan og Kina - her ligger Tajikistan. Det bjergrige og til tider uvejsomme land blev selvstændigt ved Sovjetunionens opløsning. Landet kan besøges på en egentlig ekspeditionsrejse. Præmien er usædvanlig natur og kultur.

Pludselig – i en børneflok af 6-10 årige - er der en dreng, som skiller sig helt ud. Han er rødhåret som en skotte eller irer og er helt lys i ansigtet med fregner. Vi ser ham i en afsides egn af Tajikistan. Her bor ellers tajikker, som har mørkt hår. Men der findes også folk med europæisk udseende. Hvordan er disse folk kommet til området?

Den mest populære forklaring er, at de nedstammer fra Alexander d. Stores soldater, der efterlod deres gener her. En anden mulig forklaring er, at de lysblonde og blåøjede er efterkommere af de såkaldte Volga-tyskere. Etniske tyskere på den russiske side af Volga-floden, som Stalin under 2. Verdenskrig fik tvangsforflyttet til Sibirien og Centralasien. En tredje – og langt den mest sandsynlige forklaring – er imidlertid, at disse ”europæiske folk” i stedet tilhører de dardiske stammer. Nogle vandrende stammer, som brød ud fra egnene i Østeuropa, Sortehavet eller Kaukasus for mange tusinde år siden og vandrede mod øst, hvor de slog sig ned i Centralasien og Himalaya.

Viktors Farmor inviterer dig med på en eventyrlig ekspedition gennem Tajikistan og nabolandet Kirgisistan. Vi krydser de majestætiske Pamir-bjerge. Overnatningerne i det turistmæssigt ukendte Tajikistan er i beskedne gæstehuse eller hos familier. Et langt stykke følger vi floden Panj, og kan se over til Afghanistan på den anden side. Den spændende by Khorog er hovedstad i det selvstyrende område Gorno-Badakshan. Efter fantastiske udsigter og idylliske landsbyer siger vi farvel til Tajikistan, kører over passet Kyzyl At i 4336 meter og forbi måneagtige landskaber og dybblå søer ind i Kirgisistan. Byen Osh har en farverig og eksotisk bazar, og vi bor i jurter en nat hos nomader ved Son Kul søen. Lyder det som en rejse for dig? Så læs mere om rejsen til Tajikistan og Kirgisistan her.
 

Et smil er som bekendt den korteste afstand mellem to mennesker - og kræver ikke et fælles sprog. Foto Claus Christensen

Et smil er som bekendt den korteste afstand mellem to mennesker - og kræver ikke et fælles sprog. Foto Claus Christensen

Hvor vil du hen?

De ovenstående rejsebeskrivelser er blot et udpluk af vores omfattende katalog af destinationer. Overvej også Colombia, Iran, Uzbekistan, Kap Verde, Omo-dalen. Listen fortsætter og det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. Brug vores "find-rejse funktion" til at snævre mulighederne ind.

Viktors Farmor baggrundsbillede