Logo

Venner på vandring i Kappadokien/Tyrkiet

 
- en rejse for 6 personer

Forunderlige. Sådan kan landskaberne i det centrale Tyrkiet bedst beskrives. Når man vandrer i dem, skulle man tro, en troldmand har været på spil. Men det er erosion, der har skabt de bizarre formationer.

Klipperne er porøse og lette at hugge i, men nogen før os har haft hammer og mejsel med, og hugget huler ud overalt. Med udgangspunkt i hjertet af Kappadokien har vi daglige treks ad stier, der bringer os gennem det ene ubeskrivelige landskab efter det andet. I Kaymakli er vores vandring underjordisk, for Kaymakli er en hel by i flere etager, hugget ud af den hårde klippegrund. Vi kommer dog op til overfladen igen. Og i den hvide dal – Akvadi – følger vi et lille vandløb. På hver en strækning er vi omgivet af ”paddehatte”, ”skorstene” og andre sære klippeformationer her i Tyrkiets hjerte. En eftermiddag kan man få løsnet op i musklerne med et tyrkisk dampbad og en god massage.


Bedste rejsetidspunkt: april, maj, juni, september, oktober

Pris pr person ved 6 personer: 10.200 kr

Tillæg for eneværelse: 1100 kr.

 
1. Dag Afrejse til det centrale Tyrkiet

Afrejse fra København og ankomst samme aften i Kayseri, antikkens Caesarea, hvorfra vi kører til vores hotel i Ihlaradalen. Vi har to nætter her.

2. Dag Vandringer i Ihlaradalen

Fra morgenstunden vandrer vi til landsbyen Belisirma. I de stejle klippesider i dalen er der udhugget kirker på byzantinsk tid. Stedet var meget afholdt af de byzantinske munke. Dalen er dannet af talrige jordskælv, og den tidligere meget voldsomme flod er nu et roligt vandløb. Under vandreturen ser vi små pæne haver mellem de stejle klipper. Disse haver gjorde befolkningen selvforsynende. De mange klippekirker har fresker fra det 9. århundrede. Vi når Belisirma og spiser frokost, inden vi forstætter mod en anden landsby, Selime.

Dagens vandring er på 4-5 timer.

3. Dag Ihlara - Den underjordiske by Kaymakli - Zemidalen - Göreme

Vi kører først til et af turens absolutte højdepunkter, det underjordiske hulekompleks Kaymakli. De tidlige kristne indbyggere trak sig tilbage hertil i urolige tider. I kompleksets 8 etager havde de alt, de skulle bruge i lang tid, alt hugget ud med snilde og perfektion.

Herefter tager vi på vadretur i Zemidalen. På dagens vandring følger vi en strøm og kommer igennem små landbrugsområder. Det går mest nedad og til sidst ankommer vi til vores hotel i en af byerne i det centrale Kappadokien. Om aftenen er der tid til at gå i den lokale hammam og få et rigtigt tyrkisk bad.

Dagens vandring er på ca. 3 timer.

Vi har fem overnatninger i det centrale Kappadokien.

4. Dag Akvadi – Uchisar – Guvercinlik

Om formiddagen tager vi på vandretur i Akvadidalen, også kaldet Den Hvide Dal. Her får vi indtryk af områdets helt specielle geologi. For 10 millioner år siden var der 3 vulkaner, der kom i udbrud, og de spredte aske over hele området. Asken hærdede til en blød, porøs sten (tuf-sten). Blæst, vand og sand har eroderet dele af tuf’en, således at der er dannet et meget særpræget landskab.

Efter tre timers vandring er vi nået til Uchisar, hvor vi spiser frokost på en lille restaurant. Uchisar er bygget omkring et højt og spidst tårn dannet af vulkansk tuf. På toppen, som er det højeste punkt i Kappadokien, ligger Uchisar Slottet. Fra dette citadel er der en imponerende udsigt ud over dalen.

Vi fortsætter dagens vandring til duedalen Guvercinlik. Ikke kun i kristendommen har duen en særlig plads. Også i islam er den ofte beskrevet. De lokale i dalen bruger duegødning til deres vinmarker, og mange steder ses dueslag indhugget i de porøse klippevægge.

Dagens vandring er på ca. 5 timer.

5. Dag Pancarlik og Kizilcukur dalene via Cavusin og Göreme

Vi vandrer fra morgenstunden gennem den lidet besøgte Pancarlikdal og ser de fabelagtige klippeformationer. Vi fortsætter til Kizilcukurdalen, kendt som det røde hul og som den varmeste dal i Kappadokien. Her finder vi Drue-kirken, hvis fresker skildrer vitikulturen og frugtdyrkning i regionen. Den vin, som bliver produceret her er sød og tung. Vi kommer til en lille landsby ved navn Cavusin, som ligger på en sammenstyrtet klippevæg, hvor der før lå en kristen huleby.

Dagens vandring er på ca. 5 timer.

6. Dag Bozdag bjerget – Göreme Open Air Museum

I dag udforsker vi området omkring Cavusin. Om morgenen kan vi vandre op ad Bozdag bjerget (ca. 4 timer). Om eftermiddagen besøger vi Göreme Open Air Museum med udhuggede kirker og kapeller med byzantinske vægmalerier. De fleste af kapellerne er fra 10. til 13. årh. Flere af dem er i korsform med en hvælving båret af 4 søjler. De første bosættelser i dette område blev grundlagt efter apostlen Paulus’ missionsrejser i år 53.

Dagens frivillige vandretur er på ca. 4 timer.

7. Dag Fly til Istanbul

Afhængig af flytidspunkt vil der være fritid enten i Kappadokien eller i Istanbul.

8. Dag Sightseeing i Istanbul

Vi starter dagens sightseeing med at besøge Topkapi paladset, der var det administrative palads i det osmanniske dynasti, der herskede på tre kontinenter fra 15. til 19. århundrede. I disse overdådige omgivelser levede og regerede sultaner og holdt hof.

Vi besøger derefter Sultan Ahmet moskeen, kendt som Den Blå Moske, fordi det indvendige af moskéen skinner med storslåede kakler i blå farver. Den har seks minareter og meget fine kupler. Den blev bygget af arkitekten Mehmet mellem 1609 og 1616.

Efter besøget i Den Blå Moské slentrer vi rundt om den antikke hippodrom, som var skueplads for stridsvogne-løb og centrum for det byzantinske folkelige liv. Hippodromen stod i det åbne rum foran Den Blå Moske.

Vi fortsætter med at besøge den store Hagia Sophia - der nu bliver kaldt "Ayasofya Museum", og som er et helt unikt bygningsværk. Den er en af de fineste bygninger gennem tiden. Bygget af Konstantin den Store og rekonstrueret af Justinian i det 6. århundrede. Dens enorme kuppel rejser sig 55 meter over jorden og dens diameter spænder over 31 meter. Vi vil nyde den majestætiske ro, som dette bygningsværk udstråler, og beundre de fine byzantinske mosaikker.

Sidste punkt på dagens program er den store overdækkede bazar, verdens største overdækkede marked. Disse labyrinter af gader og passager huser mere end 4000 butikker. Bazaren er stadig det kommercielle centrum i den gamle by.

9. Dag Fridag i Istanbul

Dagen er til fri afbenyttelse

10. Dag Hjemrejse

Afhængigt af flytider er formiddagen til fri disposition, inden vi kører til lufthavnen og flyver tilbage til Danmark.

 

Prisen dækker

  • Fly København/Kayseri retur
  • Hotel med halvpension (undtagen dag 8 og 9, hvor der er kvartpension)
  • Entréudgifter

 

Ikke inkluderet

  • Afbestillings- og rejseforsikring
  • Drikkepenge til chauffør og lokalguide

Der er mulighed for at få en tur i luftballon henover de fantastiske landskaber.

Den koster ca. 150€ og er ikke inkluderet i rejsens pris.

Det vil typisk være en tidlig morgen, hvis vejret er gunstigt.

 

Praktiske oplysninger

Passet skal være gyldigt mindst 150 dage (ca. 5 måneder) efter hjemrejsedato.

Der skal være mindst 2 blanke sider i passet.

 

Andet

Man skal være i almindelig god form og vant til at vandre.

Viktors Farmor baggrundsbillede