Logo

Venner på vandring i Lykien/Tyrkiet


- en rejse for 6 personer

Vandringer på den lykiske kyst i Tyrkiet

Nogle af de smukkeste kyster langs Middelhavet ligger i Tyrkiet, i området mellem Fethiye og Antalya. Det havde lykierne allerede luret for 4.000 år siden, og senere har romere, byzantinere, osmanner, grækere og tyrkere valgt at slå sig ned ved den fabelagtige kyst med turkisblåt vand, gemte bugter, sandstrande, og bjergsider med nåleskove. Egnen er derfor også særdeles velegnet til vandreferie. Udsigterne er billedskønne, klimaet er behageligt, og det tyrkiske køkken rangerer blandt verdens mest anerkendte.

I tilgift får vi historie og naturfænomener serveret undervejs. Vi kommer forbi antikke ruinbyer, romerske amfiteatre og byzantinske huse. I det krystalklare vand i en bugt ser vi resterne af byen Kekova, der gik under ved et jordskælv. Og i Chimera ser vi de brændende klipper. Til sidst ender vi i den gamle bydel i Antalya. Bagagen fragtes mellem overnatningsstederne.


Bedste rejsetidspunkt: april, maj, juni, september og oktober.

Pris pr person ved 6 personer: 9.900 kr

Tillæg for eneværelse: 1.100 kr.


1. Dag Til Tyrkiet

Vi flyver fra København til Tyrkiet, og med en mellemlanding i Istanbul er vi fremme i Fethie sidst på eftermiddagen, og indkvarteres på vores hotel. Vi modtages i lufthavnen af vores engelsktalende vandreguide, som vil følge med på hele turen.

2. Dag Fethie – Kayakoy vandretur

Rejsens første vandring går til de små bondesamfund omkring Fethie. Det er en tur på 4-5 timer.

Om aftenen kan man vælge at opdage den forladte græske by Kaya Koyu. Det var oprindelig en græsk by, men den blev forladt i 1923 i efterspillet til første verdenskrig, hvor de ortodokse grækere blev fordrevet fra deres land af den nye tyrkiske republik. Det er et stort område, der nu er som en spøgelsesby med omkring 2000 huse, som levendegør den tragiske historie mellem grækere og tyrkere.

Middag på hotellet.

3. Dag Vandring til Faralya

Dagens vandring er på 13 km. Først på dagen er det kuperet terræn, og det går mest op ad bakke. Men det er ikke særlig stejlt. I alt kommer vandringen op på 600 højdemeter.

Men udsigterne er alle anstrengelser værd. Ruten går mod syd fra landsbyen Ovacik, og vi kan kigge ud over Olu Deniz bugten, som er en turkisfarvet lagune med en fantastisk beliggenhed. Det er Tyrkiets mest fotograferede strand. I baggrunden har vi de vilde bjerge og tæt skov. Vi kan se bjerget Baba Dagi (1989m).

Gennem nåleskove og afsides landsbysamfund går vi ned mod Faralya som ligger på et lille plateau over sommerfuglebugten. Den har sit navn fra de mange forskellige arter af sommerfugle som lever omkring de stejle kalkstensklipper i dalen.

Overnatning i Faralya.

4. Dag Lykiske ruinbyer

Antikke klippehuler, romerske bade og amfiteatre og byzantinsk historie omgiver os på dagens vandring, som er på 2-3 timer. Tlos var en af vigtigste byer i Lykien. Den blev bygget på en klippetop for 4000 år siden, og var så imponerende, at romerne, byzantinerne, og osmannerne uden videre flyttede ind i byen, da de havde deres storhedstider.

Tlos blev brugt som samlested for sportsudøvelse i romertiden, og der er også rester af handelsmarkedet, væddeløbsbanen og stadion. Efter besøget kører vi til landsbyen Minare og spiser frokost i et landsbyhus. Efter frokost vandrer vi igen, og pludseligt står vi ved en anden antik ruinby: Pinara. Pinara var en af de seks store Lykiske byer i begyndelsen af det 7. århundrede før Kristus. Særligt teatret er i næsten perfekt stand. Alle sæderækker findes endnu. Vi besøger også ruinerne i Xanthos.

En bus kører os til Patara, hvor vi indkvarteres på hotel.

5. Dag Ud til kysten

I dag vandrer vi gennem landsbyer, som er næsten urørte af moderne samfund. Vi er undervejs i 4-5 timer, ruten er 12 km lang. Vi når frem til højderyggen Mount Felen. Her er der udsigt til de større bjerge længere inde i landet samt naturen ved kysten.

En bus bringer os ned til Kas. Det er en af de smukkeste havne langs den tyrkiske riviera, med en dramatisk baggrund af kalkstens klipper. Kas er et godt sted at slappe af, med restauranter og caféer i de brostensbelagte gader og et netværk af små stræder, man kan udforske.

Overnatning i Kas.

6. Dag Simena ruiner, bådtur i Kekova-Cirali

Vi lægger ud med at vandre til den antikke havneby Aperlae. Derfra sejler vi langs kysten til den hvidkalkede by Simena. Bugten er et af de smukkeste steder i Lykien, små pittoreske øer, bugter og små antikke byer. Her finder vi Kekova, den såkaldte ”sunkne by”. Som et resultat af flere jodskælv ligger gader, bygninger og trapper nu i dybet af bugten, men i det krystalklare vand ses tydeligt bygninger, mosaik-torve og store krukker.

Vi tager en barbecue-frokost på båden.

Så dukker den hvidkalkede landsby Kaleköy op. Eller Simena, som den hed på oldgræsk. Der er ingen veje dertil. Romerske bade og huse klynger sig til bjergsiden nedenfor en middelalderborg. Vi vandrer op til fæstningen og finder inden for dens mure et lille antikt teater, faktisk det mindste i Lykien, med siddeplads til 300 tilskuere. Udhugget i selve klippen er det et fantastisk sted at sidde og beundre de skønne omgivelser og forskellige lag fra historien.

Når vi kommer tilbage fra denne udflugt, kører vi til Cirali og indkvarteres på hotel.

7. Dag Brændende klipper og triumfbuer

De brændende klipper ved Chimaera er et resultat af naturgas fra undergrunden. Der brænder altid en ild her, derfor opstod i det antikke Lykien også myten om uhyret Chimera. Vi vandrer til stedet, og fortsætter gennem skovene – med meget flotte udsigter undervejs.
I landsbyen Ulupinar spiser vi frokost på en restaurant.

Om eftermiddagen kommer vi til Phaselis, som blev grundlagt i det 7. århundrede af kolonister fra Rhodos. Det var en lykisk by med tre vigtige havne som konstant var i brug. To af dem er forbundet af en vej med statuer og søjlegange. Nogle inskriptioner kan stadig ses. Vi kommer også til Termessos, en af de bedst bevarede antikke byer i Tyrkiet. Termessos blev forladt i det femte århundrede. Nogle af ruinerne er blandt andet triumfbuen, sisternerne, teatret, gymnasiet og torvet. Der er et stort antal gravkamre, som ganske vist er spredt over området, nogle af dem med sarkofager, som er udsmykket med ekstraordinære dekorationer.

Vi kører til den attraktive ferieby Antalya ved Middelhavet. I den gamle bydel Kaleici, hvor vi overnatter, er der mange smalle, snoede stræder og gamle træhuse ved den antikke bymur.

8. Dag Tilbage til Danmark


Mulighed for forlængelse af turen med 2 dage i Istanbul:


8. Dag Morgenfly fra Antalya til Istanbul dagen til fri disposition

Indkvartering 2 nætter på centralt beliggende hotel.

9. Dag Sightseeing i Istanbul

Vi starter dagens sightseeing med at besøge Topkapi paladset, der var det administrative palads i det osmanniske dynasti, der herskede på tre kontinenter fra 15. til 19. århundrede. I disse overdådige omgivelser levede og regerede sultaner og holdt hof.

Vi besøger derefter Sultan Ahmet moskeen, kendt som Den Blå Moske, fordi det indvendige af moskéen skinner med storslåede kakler i blå farver. Den har seks minareter og meget fine kupler. Den blev bygget af arkitekten Mehmet mellem 1609 og 1616.

Efter besøget i Den Blå Moské slentrer vi rundt om den antikke hippodrom, som var skueplads for stridsvogne-løb og centrum for det byzantinske folkelige liv. Hippodromen stod i det åbne rum foran Den Blå Moske.

Vi fortsætter med at besøge den store Hagia Sophia - der nu bliver kaldt "Ayasofya Museum", og som er et helt unikt bygningsværk. Den er en af de fineste bygninger gennem tiden. Bygget af Konstantin den Store og rekonstrueret af Justinian i det 6. århundrede. Dens enorme kuppel rejser sig 55 meter over jorden og dens diameter spænder over 31 meter. Vi vil nyde den majestætiske ro, som dette bygningsværk udstråler, og beundre de fine byzantinske mosaikker.

Sidste punkt på dagens program er den store overdækkede bazar, verdens største overdækkede marked. Disse labyrinter af gader og passager huser mere end 4000 butikker. Bazaren er stadig det kommercielle centrum i den gamle by.

Pris i alt for 10 dage inkl.. Istanbul: 11.600 kr. pr person ved 6 personer.

Tillæg for eneværelse: 1300 kr. Prisen inkluderer yderligere: Entréudgifter, engelsktalende guide i Istanbul dag 9 og hotel med kvartpension (morgenmad) i Istanbul.


Prisen dækker

  • Fly København/Fetihye & Antalya/København
  • Hoteller
  • Helpension med picnics
  • Entréudgifter
  • Engelsktalende vandreguide
  • Bil og chauffør
  • Drikkepenge til chauffør og lokalguide


Ikke inkluderet

  • Afbestillings- og rejseforsikring
  • Praktiske oplysninger

 

Passet skal være gyldigt mindst 150 dage (ca. 5 måneder) efter hjemrejsedato.

Der skal være mindst 2 blanke sider i passet.

Viktors Farmor baggrundsbillede