Guide til de bedste oplevelser i Sydafrika

Cape Town og safariparken Kruger er de store trækplastre i Sydafrika, men en rejse på tværs af landet rummer mange andre seværdigheder.

De to små kongedømmer Swaziland og Lesotho indgår i rejsen gennem Sydafrika. Foto Anna-Karin Johannsen

Et besøg i Sydafrika må altid indeholde et besøg i Kruger Nationalpark, der har en overvældende rigdom af Afrikas dyreliv, ca. 150 arter pattedyr - heriblandt ”The Big Five”: løve, elefant, bøffel, næsehorn og leopard. Bruger man tre uger på en rundrejse i Sydafrika fra nordøst til sydvest, får man et godt indblik i regnbuelandets mange forskellige folk og kulturer og varierede natur.

Efter ankomst til Johannesburg bør man altid besøge Soweto en times kørsel fra lufthavnen. Det var oprindeligt et byområde kun for sorte. Men i dag er det en by for sig selv med 2 mio. indbyggere, universitet, sportsklubber og hospitaler og et levende in-sted med hyggelige cafeer. På vej mod hovedstaden Pretoria kan man slå et smut forbi Voortrekker Monumentet, oprettet til minde om boerne, der i begyndelsen af 1800-tallet trak væk fra det nu britisk-dominerede Kapland i vest.

To små kongedømmer i Sydafrika

Ruten mod Kruger går ad den såkaldte Panorama-rute. Her er flotte udsigter og undervejs også den gamle guldmineby Pilgrim's Rest. Byen er i dag smukt restaureret og giver et godt billede af området under guldfeberen. Efter besøget i Kruger parken er det nærliggende at køre ud af parkens sydlige ende for bare et par timer senere at køre ind i det lille kongerige eSwatini (tidligere Swaziland), det mindste land i Afrika. Her er landet mest kendt for sine konger med et utal af koner. Swazierne selv er mest kendt for sine sange og danse, hvoraf flere kor og dansetrupper er berømt langt uden for landets grænser.

Ligesom det andet lille selvstændige land Lesotho var eSwatini et resultat af, at zulukongen Chaka i starten af 1800-tallet erobrede store dele af det østlige Sydafrika. Nogle af de stammer, der ikke ville underlægge sig zuluerne, flygtede op i de dengang utilgængelige bjergområder og grundlagde dermed de to små-stater Lesotho og Swaziland (i dag eSwatini). Imellem de to stater findes så KwaZulu Natal eller Zululand, hvor en af Sydafrikas mest folkerige etniske grupper holder til, og hvor stoltheden over zulu-kulturen er allestedsnærværende.

I Zululand findes det mindre kendte vildtreservat - Hluhluwe-Imfolozi - der er et af Sydafrikas smukkeste. Dyrelivet er ikke så varieret som i Kruger, men det vrimler med både sorte og hvide næsehorn.

Når man nærmer sig sydkysten er et besøg i St. Lucia, det største vådområde af sin art i Afrika, oplagt. Der er flodheste overalt i den store sø. Det siges, de alle nedstammer fra Vincent – en stor han, der fik sit øre revet af i kamp og dermed blev navngivet efter Vincent van Gogh. I dag er han død, men mindet om ham lever endnu.

På billedet ses lokale I eSwatini på en rejse til Sydafrika. Foto Marlene T. Kristensen

Drakensbergs tinder

På vej mod Drakensberg støder man på mange mindesmærker fra den blodige tid, hvor både zuluer kæmpede mod boere og englændere, og hvor boere og englændere kæmpede mod hinanden. Udover Blood River, hvor de hollandsk-talende boere nedkæmpede zuluerne, kan man besøge Spionkop Battlefield, hvor boerne nedkæmpede en engelsk ekspeditionsstyrke.

Pludselig dukker de smukke Drakensberg-bjerge op. Navnet kommer af, at bjergkæden ligner en liggende drage med de karakteristiske takker ned ad ryggen. De højeste tinder er næsten på 3300 meter og det er ikke usædvanligt også at se lidt sne på de højeste steder. På den vestlige side af bjergkæden kommer den fjerdeældste by i Sydafrika - Graaff Reinet. Herfra udgik et af første store Boer-træk, da boerne ville væk fra de indtrængende englændere, der kom fra Kap-provinsen i vest.

Drejer man ned omkring kysten og kører ad den såkaldte Garden Route, vil man opleve frodige skove og fantastiske naturreservater med en masse smukke blomster og planter. Det næsten regnskovsagtige klima står i skarp kontrast til det tørre næsten ørkenagtige Karoo-område længere inde i landet.

På en rejse til Sydafrika med Viktors Farmor oplever vi Drakensberg-bjergene i KwaZulu-Natal. Foto Viktors Farmor

Rejs ad Route 62 til vinlandet

Vejen til Kap-provinsen går ad den meget smukke Route 62 med et væld af hyggelige cafeer og landsbyer i næsten engelsk country-stil. De mange små restauranter og pensionater byder på fantastisk mad.

Vinlandet begynder omkring byen Stellenbosch, der har nogle af de allerbedste vingårde. Men der er også mange velbevarende historiske huse i hollandsk, georgiansk og victoriansk stil. Byen er samtidig en universitetsby, og siges at være hjertet af afrikaanerkulturen. Men i dagens Sydafrika får mange sorte også deres akademiske uddannelse her.

Endelig kommer Cape Town, én af verdens flottest beliggende storbyer, kun en times kørsel fra Stellenbosch. I denne by skal man give sig god tid. Havnefronten Victoria & Albert har fantastisk stemning både dag og aften.

Byens vartegn - det karakteristiske ”fladtoppede” Taffelbjerg - er smukt set nedefra. Men oppefra bjerget er der også en fantastisk udsigt nedover byen og bugten med Robben Island, hvor Nelson Mandela sad fængslet i hovedparten af sine 30 år i fængsel. I dag fungerer det udelukkende som museum.

En rejse til Sydafrika er fyldt med kulturelle højdepunkter og tager dig samtidigt med tilbage i historien - du oplever det bedste af det sydlige afrikanske land på et rejseeventyr med Viktors Farmor. 

Se alle vores artikler om Sydafrika