Hvad søger du?

Tajikistan

Bjerglandet med de allerhøjeste bjerge i Centralasien kan kun opleves på en egentlig ekspeditionsrejse. Præmien er usædvanlig natur og kultur.

 

Tajikistan var mål for en af Danmarks store opdagelsesrejsende Ole Olufsen. Han var den første europæer næstefter russerne, der foretog ekspeditioner i disse egne i slutningen af 1800-tallet.

Landet er slet ikke udviklet til almindelig turisme endnu – de fleste er bjergbestigere eller trekkere. Så en rundrejse i Tajikistan er en ekspedition, der giver helt usædvanlige oplevelser.

Det centralasiatiske bjergland Tajikistan nord for Afghanistan og øst for Kina er på mange måder et helt særligt land i regionen. Sproget er farsi eller persisk som i Iran, hvor folkene i de fire andre centralasiatiske lande taler oldtyrkiske sprog.

Bjergene er de højeste i det tidligere Sovjetunionen. I næsten.7.500 meters højde knejser bjerget, der tidligere hed Kommunism Peak, men nu har skiftet navn til Ismoil Somoni Peak.

Men selv om der findes Himalaya-lignende bjerge er der også helt golde sand- eller rosafarvede sletter i mellem. Nok er de ikke grønne og frodige som i nabolandet Kirgisistan mod nord, men alligevel utroligt smukke i deres egen stil.

Folk er også meget specielle. Pludselig i en børneflok er der drenge eller piger, som skiller sig helt ud fra de andre børn, der normalt har mørkt hår og brune øjne. Men nogle børn kan altså være rødhårede som skotter eller islændinge, helt lyse i ansigtet med fregner og nogle har endda blå øjne. De ser så europæiske ud, at de kunne helt gå helt ubemærket på strøget i København.
 

Viktors Farmor i Tajikistan

Tajikistan kan opleves på en ekspedition gennem de 5 stan-lande Kazakhstan, Kirgisistan, Tajikistan, Uzbekistan og Turkmenistan. Det er en unik færd gennem 5 forskellige lande, der rummer storslået natur og huser mennesker af tyrkisk, mongolsk og persisk oprindelse. Alle transporter foregår med bus, 4-hjulstrækker eller fly. Men grænserne krydser vi ad landevejen og særligt grænsen mellem Tajikistan og Uzbekistan ved Jartepa fortjener et ord med på vejen. Grænsen var nemlig lukket i flere år, og blev først genåbnet i 2018.

Tag med til Tajikistan - et lille stykke Persien ved Verdens tag. 

Rejser til Tajikistan

  

Praktiske oplysninger Tajikistan

 • For danske statsborgere gælder flg.:

  Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder udover opholdet. Visum søges som E-visum. Nærmere informationer sendes om dette. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Som i de fleste andre oversøiske lande anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Der er risiko for malaria fra juni til oktober. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik om malaria- og rejsemedicin generelt. 

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • På en del af rejsen er vi over 3000 meters højde. Har man ikke erfaring med, hvordan man reagerer på højder, anbefaler vi at man taler med egen læge og evt. medbringer Diamox (acetazolamid).

  www.netdoktor.dk stå der mere information om højdesyge.

 • Betalingsmidlet er ”Somoni” i Tajikistan. International forkortelse er TJS. 100 TJS er ca 70 DKK. Det anbefales, at veksle ved ankomsten landet. Medbring USD eller EURO.

 • Faciliteterne ved ”homestay” i Pamirområdet er meget simple. 3-6 deltagere deler et værelse. Det fælles badeværelse har ikke altid brusebad, men man får vand leveret i en spand. Toiletterne er i asiatisk stil med et hul i gulvet. Det kan være nødvendigt at ændre på rejseruten af årsager, der er udenfor vores kontrol, som f.eks. uvejr eller dårlig vej.

 • Kaldenummer til Tajikistan er 00992. Vi er i områder i Tajikistan, hvor du ikke kan regne med mobildækning udenfor byerne

 • Der er 220 volt. De bruger ”to-benede” stik som i Danmark. Både i en tynd og i en tyk udgave. Endvidere har de ”tre-benede” stikkontakter med skråtstillede ben (som i Australien). Adapter til sidstnævnte anbefales.

 • Får du får båret din bagage giver du et lille beløb svarende til 1 US$.

  Drikkepenge til lokale guider og chauffører betales af Viktors Farmor.

  Drikkepenge til stuepiger, tjenere mv. er ikke inkluderet i rejsens pris.

 • Dette er en ”adventurerejse” for den erfarne rejsende. Turistmæssigt er Tajikistan ikke udviklet. Udenfor Dushanbe er infrastrukturen dårlig. Vejene i området er vanskelige og dårligt afmærkede med strækninger i kun et enkelt spor over floddalene. Vi kører i 4-hjuls-trækkere med meget erfarne chauffører, men alligevel egner rejsen sig ikke for de med højdeskræk eller folk, som er nervøse ved bjergkørsel. Vi er i afsidesliggende områder uden hjemlig komfort.

  Tajikistan og specielt Pamirområdet er et udviklingsområde, hvor infrastruktur, værdier, skikke og standarder er meget forskelligt fra hvad vi er vant til. Kørselsvanerne i denne del af verden er noget, man skal forberede sig på at kunne klare.

 • Vil du fotografere personer bør du spørge om tilladelse først. Det er forbudt at fotografere militærbygninger, broer, grænseovergange, banegårde, lufthavne samt politi og soldater.

 • Rygsæk eller ”duffelbag” anbefales til bagagen, og en dagtursrygsæk til de ting, man har brug for i løbet af dagen. Bagagen læsses i jeep, og vi rejser på meget ujævne veje. Man må være forberedt på, at bagagen bliver støvet og ”rystet”. Pak så let som muligt. Det giver bedre plads i bilerne.

  Bagage bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Tajikistan er en del af et bjergrigt område med toppe over 7000 meter Vi kommer op max 4500 meters højde. Disse bjerge bærer sne hele året rundt. På grund af afstanden fra havet og at landet ligger ”i læ” af Pamir- og Himalaya-bjergkæderne mod syd og sydøst, er det en temmelig tør region i betragtning af dens højde. Vintrene er kolde, men foråret kommer tidligere end længere mod nord.

 • Tajikistan er 3 timer foran Danmark, når vi har sommertid.

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Solbriller, kasket eller hat

  - Solcreme med god faktor

  - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - En lille flaske håndrens (fås på apoteker eller hos Matas)

  - Lommelygte

  - Evt en let lagenpose

  - Papirlommetørklæder / toiletpapir

  - Håndklæde - når der bades i de varme kilder ved b.la. Garmchasmas.

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

 • Det kan ikke tilrådes at drikke vand fra hanerne, vi anbefaler at købe drikkevand på flaske.