Rejser til Costa Rica

”Pura Vida” og velkommen til ”Den rige kyst”, som Costa Rica betyder oversat til dansk. Det var Christoffer Columbus, der på sin fjerde rejse i 1502 gav landet sit navn i håb om at finde guld.

Værd at opleve i Costa Rica

Han fandt aldrig så meget guld, som han havde drømt om. Men landet, han satte sin fod på, var paradis på jord – hverken mere eller mindre. I hvert fald for natur- og dyreelskere. Og hvem kan ikke stå for en enestående natur med både regnskov, mangrove, hvide sandstrande, vulkaner, vandfald, floder og synet af de grønne kaffebuske på solbeskinnede bjergsider.

Og så er der smagen af kaffen, men det er en helt anden snak. Kaffen er fantastisk og betragtes som noget af det bedste i verden.

En tredjedel af landet er udlagt til nationalparker eller beskyttede områder, og her bor alt fra dovendyr, tapirer, skildpadder, leguaner, næsebjørne, frøer i alle mulige farver, turkise sommerfugle og ikke mindst Pippi Langstrømpes abe; kapucineraben.

Landets store biodiversitet kan tage pippet fra de fleste fugleelskere. Der er nemlig over 300 forskellige arter af fugle her.

Den mest kendte er nok den røde ara papegøje, som må være en af de smukkeste fugle i verden i røde, gule og blå farver. De særprægede tukaner med deres farverige næb er nu også et fint syn. For slet ikke at tale om kolibrierne og quetzalen.  

Der er mulighed for at høre og måske se den farvestrålende fugl quetzal, som regnes for at være en af de flotteste fugle på kontinentet. Hannens 60 cm lange metalgrønne skinnende halefjer, blev brugt som penge og er et symbol på frihed i mayafolkets kultur.

Nå ja, og hvad var det lige med det dér Pura Vida. Jo, det betyder direkte oversat: det rene liv. Vær glad, nyd livet og nuet og tag tingene, som de kommer. Sænk skuldrene og tag lidt Pura Vida med hjem i kufferten. Der er nok plads ved siden af poserne med de gode kaffebønner.

Hør om vores rejser til Costa Rica

Hvad siger vores gæster

Kort over rejsen til Costa Rica

Landefakta

Areal: 51.100 km2

Hovedstad: San José

Byen er en storby fuld af mennesker med skjulte perler hist og her. 

Møntfod: Colón (a 100 céntimos) - forkortes CRC

Sprog: Spansk, få oprindelige sprog

Tidsforskelfra DK: Sommer: -8 timer

Klima og vejr

Hvornår besøger man Costa Rica?

Landet har kun to årstider: en regntid, som varer fra maj til november og en tørketid, som strækker sig fra december til april. Nedbøren falder oftest som korte, heftige regnskyl sidst på eftermiddagen eller aftenen, så man skal ikke lade sig skræmme af mængden. Heller ikke i regntiden. Costa Rica er kun en smule større end Danmark og ligger i Mellemamerika mellem Nicaragua i nord og Panama i sydøst. Landet har en kystlinje mod Stillehavet i vest og det Caribiske hav i øst. Costa Rica omfatter også øen Isla del Coco langt ude i Stillehavet. Den midterste del af landet består af et bjergområde, som deler landet i en vestlig og østlig del. I dette bjergområde ligger landets højeste punkt; det næsten 4000 meter høje Cerro Chirripo. På grund af de store højdeforskelle varierer temperaturen meget. Ved kysterne er der oftest ca. 30 grader, mens der i højderne er ca. 10-20 grader.

Hvem møder du i Costa Rica?

Når du rejser med Viktors Farmor, er du stort altid sikker på at møde de lokale. Den etniske sammensætning er meget homogen. Det officielle sprog er spansk, men engelsk er også ganske udbredt. På Costa Rica vandreferie kommer vi tæt på lokalbefolkningen, når vi besøger et lille landsted og ser, hvordan man traditionelt har dyrket grøntsager.

 • Tænker man på en klassisk papegøje, er det formentlig den røde ara (Scarlet Macaw) man ser for sig. Foto Hanne Christensen

  Intelligent ara og varmblodet kolibri

  Costa Rica er et paradis for fugle - og for fugleelskere.
  Tænker man på en klassisk papegøje, er det formentlig den røde ara (Scarlet Macaw) man ser for sig. Foto Hanne Christensen

  Intelligent ara og varmblodet kolibri

  Costa Rica er et paradis for fugle - og for fugleelskere.
 • Her ser vi det totået dovendyr i Costa Rica. Foto Hanne Christensen

  Opdag Corcovado National Park

  Du kan tilvælge en tur rundt i den dyrerige nationalpark Corcovado i Costa Rica på rejsen Costa R...
  Her ser vi det totået dovendyr i Costa Rica. Foto Hanne Christensen

  Opdag Corcovado National Park

  Du kan tilvælge en tur rundt i den dyrerige nationalpark Corcovado i Costa Rica på rejsen Costa R...
 • Quetzalen er berømt for sin smukke farve og lange halefjer. Foto Hanne Christensen

  Danske aftryk i Costa Ricas grønne pardis

  Det er tidlig morgen og stadig halvmørkt udenfor, men jeg er allerede krøbet ud af min seng på de...
  Quetzalen er berømt for sin smukke farve og lange halefjer. Foto Hanne Christensen

  Danske aftryk i Costa Ricas grønne pardis

  Det er tidlig morgen og stadig halvmørkt udenfor, men jeg er allerede krøbet ud af min seng på de...
 • Den smukke og koniske Arenalvulkan ses i Costa Rica. Foto Claus Bech

  Costa Rica: Lille land med store kilmaambitioner

  Og de når rent faktisk i mål med flere af dem. Costa Rica er ikke meget større end Danmark, men i...
  Den smukke og koniske Arenalvulkan ses i Costa Rica. Foto Claus Bech

  Costa Rica: Lille land med store kilmaambitioner

  Og de når rent faktisk i mål med flere af dem. Costa Rica er ikke meget større end Danmark, men i...

Typiske spørgsmål før rejsen til Costa Rica

 • Hvad spiser vi i Costa Rica?

  Nationalretten i Costa Rica er gallo pinto, som hovedsageligt består af ris, bønner, løg og peberfrugter. Måltidet bliver oftest serveret til morgenmad sammen med æg, toast og selvfølgelig den gode kaffe. En anden populær ret er casado, som består af ris, bønner, plantains (madbanan), tortillas, salat og valgfrit kød.

  Ej at forglemme smager vi selvfølgelig de fantastiske frugter, herunder ananas, bananer, melon, papaya m.m. Der findes et bredt udvalg af frugtmarkeder i Costa Rica, hvor disse kan købes. På nogle rejser besøger vi en lokal familie og deres økologiske landbrug. Her får vi bl.a. mulighed for at smage på deres fantastiske ananas.

  Costa Rica producerer også deres egen chokolade i mange forskellige kvaliteter, som bestemt også værd at smage på. Derudover laver de et væld af forskellige kokoskager, ofte som mindre småkager, som er skønne og søde.

  Landets lokale øl, og den mest udbredte, er Imperial, som findes i forskellige slags. Dog mest i lyse udgaver. Det er værd at smage Imperial Silver, som er Costa Ricas klimavenlige øl! De har formindsket vand i produktionen med 44%.

 • Hvad er prisniveauet i Costa Rica?

  På restauranter koster en hovedret ca. 50-150 kr. En vand/øl koster ca. 20 kr., et glas vin fra ca. 45 kr. En liter vand i et supermarked koster ca. 10 kr.

 • Hvad køber man i Costa Rica?

  Kaffen i Costa Rica er ualmindelig god, så sørg for at have plads til en pose i kufferten. Og så er der naturligvis også chokolade. På nogle af vores rejser ser vi produktionen af den fine chokolade, som man kan købe.

  Den lokale rom er også god, og man kan typisk finde helt små flasker til at tage med hjem. Så er der den lokale ”snaps” Cacique, som smager kraftigt og godt. Den laves på en masse forskellige urter.

  Derudover støder vi også på en masse lokalt håndværk som skåle, tasker, smykker og mange andre smukke ting, der lokker.

 • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Costa Rica?

  Rejser til Costa Rica er problemfrie. Ud over almindelig sund fornuft anbefaler vi, at man ikke går med smykker, og at man bærer sit kamera, telefon og penge ude af syne for andre – dette specielt i hovedstaden San José.

  Højdesyge kan opstå, når man bevæger sig relativt hurtigt op i en højde over 2500 meter. Eksempelvis når man ankommer til Irazú vulkanen i 3200 meters højde. Det er vigtigt at drikke vand, spise lette måltider og undgå alkohol for at minimere problemer med højdesyge. På www.netdoktor.dk står der mere om højdesyge. Har du ikke erfaring med, hvordan du reagerer på højder, kan du vælge at medbringe Diamox tabletter, som i et vist omfang kan forebygge højdesyge. Tal med din læge herom.

  Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dagprogrammet, hvorpå rejseruten er indtegnet. 

 • Hvad skal jeg pakke i kufferten?

  Dagene byder ofte på både sol og regn, og derfor er det bedst at klæde sig på efter lag på lag princippet. I Monteverde og San Gerado de Dota er temperaturen lavere end ved kysterne, så vi anbefaler at pakke sweater og lange bukser til disse dage. Til vandreturene er der brug for let og løst tøj. Til vandringer i regnskoven anbefales langærmede bluser og lange bukser samt regntøj.

  Det er desuden en god idé at medbringe solbeskyttelse med høj faktor, læbepomade, solhat, solbriller og myggespray.

 • Kan man drikke vandet fra hanen?

  Det er ikke tilrådeligt at drikke vandet i Costa Rica. Mineralvand kan købes overalt. Undgå isterninger og lokalt hjemmebryg lavet på postevand. Vi får god og veltillavet mad overalt, og det er sjældent, der forekommer mavetilfælde på rejserne.

 • Hvad skal jeg have med af valuta?

  Møntfoden i Costa Rica hedder colón, men USD kan bruges i de fleste turistområder. Vi opfordrer dog til, at man betaler med colón ved mindre betalinger, så man undgår en dårlig vekselkurs.

  Det anbefales at medbringe dollars i kontanter hjemmefra. Tag ikke 50 og 100 dollarsedler med, da de er svære at få vekslet. Mange kan ikke give tilbage på så stor en seddel, og der er en del falske 50 og 100 dollarsedler i omløb. Det er bedst at have 10 og 20 dollarsedler med. Kreditkort kan anvendes i de større byer, hvor der også er hæveautomater.

 • Guidebøger, litteratur og film

  ”Køb regnskov - Historien om danskernes skov i Costa Rica” af Peter Bejder og Kim Boye Holt. Forlaget Nepenthes.

  ”Oplev Costa Rica” af Lonely Planet. Rejseguiden er udgivet på dansk 2015.

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Costa Rica

Tæt på naturen

I Costa Rica overnatter vi på gode turistklassehoteller. Enkelte lodges i regnskoven kan være mere beskedne, men oplevelsen af at bo midt i naturen opvejer til fulde den manglende moderne komfort. Fra lodges i regnskoven kan vi høre brøleaberne brøle gennem træerne - og måske får vi øje på dem.

Vidste du det om Costa Rica?

200.000 danskere har været medvirkende til at sikre Costa Ricas fantastiske regnskove via køb af regnskovscertifikater til otte millioner kroner. Pengene blev brugt til at opkøbe 72 kvadratkilometer enestående sumpregnskov i Tortuguero. Og det er lige præcis her, at vi sejler rundt, når vi er på opdagelse ad de små floder i regnskoven på turen Costa Rica med Monteverde.

Viktors Farmor i Costa Rica

Viktors Farmor har arrangeret rejser i Costa Rica i over 20 år, og vi har flere forskellige på programmet. På vores rejse Costa Rica med Monteverde fordyber vi os i landets forunderlige natur og biodiversitet. Rejsen lægger vægt på den smukke tågeregnskov i Monteverde og nationalparkerne Tortuguero og Manuel Antonio.

På vores Vandreferie i Costa Rica tilbyder vi smukke vandringer i naturen. Vi udforsker blandt andet de mystiske bjergregnskove i San Gerado de Dota og de bemærkelsesværdige lavastier nær Arenal-vulkanen i det nordlige Costa Rica. Viktors Farmor har et stort kendskab til landet, og det giver sig udslag i vores besøg i små landsbyer undervejs.

Vores trejde rejse inkluderer Nicoya-halvøen i Costa Rica, som byder på helt unikke biologiske områder. Vi har 3 overnatninger i byen Samara på Nicoya, som er en lille by ud til Stillehavet med kilometerlange strande. Derudover oplever vi Arenal-vulkanen, sejler på Tenorio-floden og ser San José på rejsen Costa Rica med Nicoya-halvøen

5 nedslag i Costa Ricas historie

1502
Christoffer Columbus lægger til ved Costa Ricas caribiske kyst.

1840
Costa Rica bliver selvstændigt efter vedtagelsen af en grundlov.

1869
Underskolen bliver gratis, obligatorisk og finansieret af staten.

1949
Med en ny grundlov afskaffes hæren, og Costa Rica har som et af de få lande i verden ikke noget militær. En præsident kan kun vælges for en periode på 4 år ad gangen. Landet har siden været uden større sociale spændinger og er i dag et af de fredeligste lande i Latinamerika.

1987
Præsident Oscar Arias Sanchez modtager Nobels fredspris for sin indsats for at skabe fred i Mellemamerika.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Costa Rica

 • Pas og Visum

  Man er visumfri i indtil 90 dage. Passet skal være gyldigt 6 måneder efter hjemrejse.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Opbevar kopien et andet sted end selve passet.

 • Vaccinationer

  Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri.

  Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse.

  Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk/rejser. Der er ofte forskellige holdninger til, hvad der tilrådes af vaccinationer og profylakse.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Valuta

  Møntfoden i Costa Rica hedder colones. 1000 colones svarer til ca. 11 kroner.  I kontant valuta, anbefales det at man medbringer US Dollars, og man bør have mindre sedler med om muligt. Kreditkort (kun VISA og Mastercard) kan anvendes i de større byer og på hotellerne. I supermarkeder kan der betales med kreditkort og US Dollars. Man får normalt colones retur, så det er en nem måde at veksle på.

 • Tidsforskel

  Der er syv timers tidsforskel mellem Costa Rica og Danmark. Når klokken er 12 i Costa Rica er den 19 i Danmark.

 • Fysisk form på rejser i Costa Rica

  Kultur - og naturrejser 

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  Vandreferier

  På vandreferien forventes det at du kan gå det angivet antal km og højdemeter på rejsen. 

 • Strøm

  Man benytter det såkaldte type A stik i Costa Rica med to parallelle flade ben. Det er det samme stik, som man benytter i blandt andet USA. Det anbefales at medbringe en stikadapter hjemmefra.

  Man skal desuden være opmærksom på, at Costa Rica bruger 100-120V, mod de normale 220-240V i Danmark, så det er værd at tjekke om ens apparater (telefon, computer, hårtørrer, el-tandbørste mm) kan håndtere 100-120V, før man medbringer dem.

  Tip: Benyt telefonens kamera til at tage et billede af apparatets label. Man kan derefter zoome ind på teksten, som altid står med meget lille skrift. Hvis der står 100-240V, så vil apparatet kunne fungere i Costa Rica. Dette gør sig gældende for langt de fleste telefonladere.

  De fleste hoteller i Costa Rica har hårtørrer på værelserne eller hårtørrere til låns fra receptionen. Det kan dog ikke garanteres på samtlige hoteller.

 • Telefon og internet

  Landekoden i Costa Rica er 00506 + omr.nr. + abnnr. Ved opkald til Danmark er landekoden 0045 + abnnr. Det koster omkring 24 kr. at ringe til og fra Danmark.

  Mobiltelefon: De større teleselskaber i Danmark har ikke roaming-aftaler med Costa Rica. Man kan evt. købe lokalt taletidskort.

  Internet: Der er wifi på flere af hotellerne, med ofte virker det kun i receptionen. Nogle af hotellerne har desuden en computer til låns.

 • Foto

  Lufthavne og militære områder må ikke fotograferes. Hvis man vil fotografere mennesker, bør man spørge om lov først.

 • Drikkevand

  Mineralvand på flaske kan købes overalt, og man bør ikke drikke vandet fra hanen i Costa Rica. Man kan dog godt børste tænder i det. Vi anbefaler, at man medbringer en drikkeflaske, da man kan genfylde sin flaske på mange hoteller og lodges. I de fleste nationalparker er det ikke tilladt at medbringe engangsplastflasker, så husk en stor drikkeflaske.  

 • Mad

  Undgå ukogte grøntsager og upasteuriseret mælk/mælkeprodukter. Sørg for at få frisklavet mad.

 • Drikkepenge

  På restauranter er det normalt at lægge ca. 10 % til regningen.

  Hvis man har fået båret sin bagage til sit hotelværelse, giver man et lille beløb for det, f.eks. svarende til 1 US Dollars. 

  På grupperejser betales drikkepenge til guide og chauffør af Viktors Farmor. Drikkepenge til hotel- og serveringspersonale er for egen regning.

 • Tyveri

  Medbring ikke kostbare smykker og ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun mindre beløb i tasker eller lommer.

 • Bagage

  Bagagen bør ikke være tungere, end at man til enhver tid kan bære den selv.

  Man opfordres til kun at medbringe 1 stk. check in bagage på rejsen.

 • Håndbagage

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen, idet bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet. Det er en god ide at pakke tandbørste og lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen. 

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke længere tillader power banks eller e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

 • Klima

  I Costa Rica er vejret lunt det meste af tiden. Vejret er som på de bedste danske sommerdage. Der kan af og til komme et regnskyl, der som regel kun er af kort varighed. I højderne kan det blive køligt især om natten, så det er en god idé at medbringe nattøj. 

 • Transport

  Da Costa Rica er et land med meget kuperet terræn, er det kun hovedvejene mellem de større byer som er de bedst farbare, mens de mindre veje er smalle, med mange sving og ikke altid asfalterede. Til gengæld er det via de små veje man kommer ud til de mest spændende attraktioner, hvilket derfor betyder at meget af transporten kommer til at foregå i mindre busser, end man er vant til i Europa.

 • Prisniveau

  En hovedret koster fra ca. 50 kroner og op. En vand/øl ca. fra 20 kr., et glas vin fra ca. 45 kr.  En liter vand i en kiosk koster ca. 10 kr. Man kan sagtens betale med US dollars og kreditkort de fleste steder. 

 • Påklædning

  Det anbefales at der medbringes let bomuldstøj. Også regntøj, f.eks. en regnponcho, en paraply og vandresko eller -støvler medbringes. Uformel påklædning er i orden på hele turen.

  På vandreferien anbefaler vi at du medbringer vandrestøvler for bedre støtte og komfort. 

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  • Let tøj
  • Varmt tøj til de kølige aftener og nætter i højderne (der er ofte meget koldt om natten i Monteverde og San Gerardo de Dota så overvej at medbringe varmt nattøj, varme sokker, skiundertøj eller lignende)
  • Gode lukkede sko
  • Regntøj/regnponcho og evt. paraply
  • Badetøj
  • Eventuelt et lille strandhåndklæde hvis man ønsker at bade på stranden (hotellerne tillader typisk ikke at man medbringer deres håndklæder)
  • Vækkeur
  • Solbriller
  • Solcreme med høj faktor
  • Kasket/solhat
  • Drikkeflaske (nogle nationalparker tillader ikke længere at man medbringer plastikflasker/engangsplast, f.eks. Carara Nationalpark)
  • Evt. lange ærmer og bukser mod myg
  • Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
  • Evt. medicin mod køresyge
  • Insekt/myggespray (kan med fordel købes lokalt, da det virker bedst, hvis det indeholder DEET)
  • Fotokopi af pas.
  • Evt. fotokopi af flybillet og forsikringspapirer
  • God kikkert

  Vandreferien:

  Til vandreturene bedes I tage jeres bedste vandrestøvler med, dvs. gerne med skaft og ikke bare vandresko/-sandaler. Tag også for en sikkerheds skyld vabelplaster med. Hav en god lun fleece/sweatshirt med til de kølige aftener i højden samt regntøj.

  Det anbefales desuden at medbringe en lille dagtursrygsæk til vand, madpakker og andre fornødenheder. 

 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Costa Rica.
Ring til os 86 22 71 81