Rejser til Malawi

Centralt i det sydlige Afrika ligger Malawi. Landet, som er et af Afrikas mindste, bliver ofte kaldt ”Afrikas varme hjerte”, og når man møder malawierne, så forstår man hvorfor – de er nemlig helt utrolig venlige og gæstfrie.  

Værd at opleve i Malawi

Ofte er det nemt at falde i snak med malawierne, og nogle gange inviteres vi indenfor. Uanset om man søger naturoplevelser, kulturelle attraktioner, en snak med lokalbefolkningen eller afslapning og badeferie, så har Malawi rigtig meget at byde på.  

Vi finder ikke noget hav i Malawi, men ofte siger man, at landet har sit eget ”hav”. Det er den enorme sø Malawi-sø, som faktisk næsten udgør en tredjedel af hele landets samlede areal. Pga. søens store størrelse opleves den mere som et hav end en sø, og den har da også fine strande med gode muligheder for afslapning. 

Malawi byder også på mange fine og uspolerede reservater og nationalparker, hvor man har mulighed for at få store safarioplevelser. Liwonde National Park anses som Malawis fineste, når det gælder safari. I nationalparken har du nemlig mulighed for at opleve både elefanter, krokodiller, flodheste, zebraer, og hvis du er heldig, næsehorn, løver og leoparder. 

Malawi og Zambia - Blantyre - Zomba - Liwonde - Salima - Malawi søen - Lilongwe - Luangwa

Landefakta

Areal: 118.484 km2

Hovedstad: Lilongwe

Møntfod: Malawisk kwacha (a 100 tambala) - forkortes MWK

Sprog: Engelsk, nyanja og andre bantusprog

Tidsforskelfra DK: Sommer: ingen forskel, vinter: +1 time

Klima og vejr

Hvornår besøger man Malawi?

Dagtemperaturerne i Malawi er høje året rundt, og de ryger sjældent under 20 grader. Den bedste rejsetid for at tage til Malawi er fra april til oktober. I den periode oplever man varme, men dog behagelige dagtemperaturer og næsten ingen nedbør. I disse måneder kan nattemperaturerne dog ryge ned under 7 grader. Oktober er den varmeste måned, mens juli er den koldeste. Fra november til marts derimod er der regntid og her falder ca. 95 % af årets samlede nedbør. For de safariinteresserede er det bedst at lægge sin rejse lige inden regntiden, hvor dyrene samles omkring vandhuller, men der er det også meget varmt.

Hvem møder du i Malawi?

Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Med et befolkningstal på næsten 20 millioner er Malawi et tæt befolket land. De fleste bor i landsbyer omgivet af plantager, hvor de arbejder med landbrug. Der er mange forskellige stammer i landet, bl.a. Chewa, som er den største, Yao, Tumbuka, Marvi og Nyanja. Derudover tilhører kun en lille del af befolkningen europæisk eller asiatisk afstamning.

 • Malawisøen er den 9. største sø i verden. Foto Viktors Farmor

  I Dr. Livingstones fodspor

  At besøge Malawi er et eventyr i Livingstones ånd. Malawi søen topper en liste over verdens 15 me...
  Malawisøen er den 9. største sø i verden. Foto Viktors Farmor

  I Dr. Livingstones fodspor

  At besøge Malawi er et eventyr i Livingstones ånd. Malawi søen topper en liste over verdens 15 me...

Typiske spørgsmål før rejsen til Malawi

 • Hvad spiser vi i Malawi?

  I Malawi er det specielt retten nsima, som vi støder på. Det er en meget populær spise, som serveres til forskellige hovedretter ofte med kød. Retten består af majs- eller kassavemel og vand, som skal koges sammen til en tyk grød.  

  Frugter er der mange af, nogle af de mest typiske er bananer, appelsiner og mango. Derudover dyrkes der mange grøntsager i regntiden, som tørres og gemmes til senere brug. 

  En anden klassisk ret, hvori der bruges bananer, er zitumbuwa, som er en friturestegt dej lavet på bananer, majsmel og forskellige krydderier. Det er en typisk snack, som man kan få serveret med sukker og smør.  

  På morgenmadsfronten er det typisk te, der serveres, med cassave, kartofler, ris eller brød.  

  En populær drik i hele Malawi er thobwa, som er en gæret drik, der godt kan ligne mælk en smule. Det har en kornet konsistent og laves på majs, hirse eller sorghum. Derudover producerer Malawi også sin egen gin.  

  Der er en stor tradition for at spise sammen med venner og familie i hele landet. Det betyder rigtig meget for malawierne og er et tegn på kærlighed.  

 • Hvad er prisniveauet i Malawi?

  Drikkevarer som mineralvand, øl og sodavand koster mellem 8 og 15 kroner for en flaske. På alle større hoteller og restauranter vil man opleve, at der er lagt 10 % oveni regningen.  

  Det er en uskik bare at dele gaver ud, der kan være næsten værdiløse hjemme, men muligvis har en stor lokal markedsværdi. Det hæmmer i sidste konsekvens befolkningens eget initiativ og fremavler tiggeri. Det frarådes derfor helt at give gaver til børn. Hvis man vil give kuglepenne, postkort fra Danmark, skrivepapir etc., kan vores lokale guider være behjælpelige med at give dem til de rette personer. 

 • Hvad køber man i Malawi?

  En af de bedste måder at mindes sine rejser er ved at købe noget med hjem fra landet. I Malawi er der god mulighed for at finde et flot mindeisær souvenirs i form af kunsthåndværk som f.eks. træskærerarbejder, tuaregsmykker, amuletter etc. Vær ikke bange for at prutte om prisen. Derudover har man også mulighed for at købe malawisk gin eller kropsolie baseret på det afrikanske træ baobab. 

 • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Malawi?

  Langt de fleste turister besøger Malawi uden problemer. Dog anbefaler vi - ud over almindelig sund fornuft - at man ikke går med smykker, og at man bærer sit kamera, telefon og penge ude af syne for andre.  

  Statens Serum Institut anbefaler vaccination mod hepatitis A, difteri samt stivkrampe ved rejser til Malawi. Der er desuden krav om vaccination mod gul feber, hvis man kommer fra et område med risiko for smitte. Dog anbefaler Viktors Farmor altid, at man taler med egen læge eller en rejsemedicinsk klinik for råd omhandlende vaccinationer. Medbring evt. dagprogrammet, hvorpå rejseruten er indtegnet, da anbefalingerne ofte tager udgangspunkt i rejselængde samt hvor i landet, at man befinder sig under sin rejse. 

  Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profy-lakse. Også her bør du tale med egen læge eller en specialklinik. 

  Bilharziose findes i Malawisøen, og ved badning i søen er der en lille risiko for smitte. Man skal dog, som ved alle rejser, huske at meddele lægen ens rejseaktiviteter, hvis man bliver syg efter rejsen. Behandlingen er en enkelt pillekur. 

 • Hvad skal jeg have med af valuta?

  Valutaen i Malawi er kwacha (ZMK). 100 ZMK koster ca. 47 kr. Det anbefales at medbringe amerikanske dollars, engelske pund eller sydafrikanske rand hjemmefra. Det er også muligt at finde internationale hæveautomater, de virker dog ikke altid, og man kan max hæve ca. 800 kroner.  

  Uden for de større byer er det svært at finde steder, hvor man kan benytter kreditkort.  

 • Kan jeg drikke vandet fra hanen?

  Det er ikke tilrådeligt at drikke vandet i Malawi fra hanen – heller ikke til tandbørstning. Undgå også isterninger lavet på postevand. Der kan købes mineralvand mange steder. 

 • Hvad skal jeg pakke i kufferten?

  Løsthængende bomuldstøj og gerne tøj, der kan tages af og på - 'lag på lag' anbefales. Selv om det er varmt, kan det være klogt at medbringe lange bukser og langærmede skjorter/bluser, da der på nogle af turene kan være tornet krat, insekter, og solen kan være hård ved armene. Der kan være køligt om aftenen. 

  Nogle afrikanske insekter er ofte tiltrukket af blå og sort tøj. På safariture er det desuden bedst med afdæmpede/naturfarver, så vi virker mindre iøjnefaldende for dyrene. Medbring tørklæde til at svøbe om hals og hoved til beskyttelse mod vind og støv. 

  Uden for de større byer bør kvinder have bukser/kjoler, der dækker knæene. På lodges/hoteller er det helt ok med mere afslappet ”europæisk” tøj. Selskabstøj er unødvendigt, men tøjet bør være i god stand – i Afrika bliver tøj betragtet som statussymbol. 

  Husk gode travesko og sandaler. 

 • Guidebøger, litteratur og film

  Afrika” af Lonely Planet (engelsk) 

  Zambia, Mozambique & Malawi” af Lonely Planet (engelsk) 

  Malawi” af Bradt Guides (engelsk) 

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Malawi

Turistklassehoteller og lodges

Vi bor på en blanding af gode turistklassehoteller og lodges i flotte naturområder på hele rejsen. Så kan vi læne os tilbage, smække fødderne op og kigge alle vores flotte fotos igennem - for der er nok at tage billeder af.

Vidste du det om Malawi?

Malawi var det første land i verden efter Danmark til at åbne et Carlsberg Bryggeri. Bryggeriet åbnede i 1968 og historien går på at Danmarks udenrigsminister ikke kunne lide den øl, som blev serveret for ham på en tur til Malawi, og at han af den begrundelse forslog, at der skulle åbne et Carlsberg bryggeri i landet. Man kan i dag derfor få Carlsberg til billige penge.  

Viktors Farmor i Malawi

Du kan opleve Malawi på kombinationsrejsen Malawi og Zambia, hvor du får noget af det bedste fra begge de dyrerige og naturskønne lande. Rejsen har fokus på safari, den storslåede natur, dyrelivet og den traditionelle dagligdag i David Livingstones Afrika. Vi følger i hans fodspor og oplever bl.a. to nationalparker, safari i South Luangwa-nationalpark og bådsafari på Shire-floden med udsigt til flodheste, krokodiller, elefanter og sabelantiloper 

5 nedslag i Malawis historie

1891
Malawi, som dengang fik navnet Nyasaland, bliver en britisk koloni.

1964
Malawi opnår uafhængighed, og Hastings Kamuzu Banda bliver landets første præsident.

1971
Hastings Kamuzu Banda bliver udråbt til præsident på livstid. 

1992
Voldsomme protester mod regimet opstår, hvilket fører til en folkeafstemning, hvor malawierne stemmer, om de ønsker et flerpartisystem, eller om de vil fortsætte med etpartisystemet. Resultatet af folkeafstemningen bliver et klart flertal for demokrati og et flerpartistyre.

1994
Det første frie valg efter folkeafstemningen i 1992 afholdes. 

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Malawi

 • Pas og visum

  Passet skal være gyldigt i 6 måneder ud over opholdets varighed og have minimum 2 blanke sider. Medbring gerne en fotokopi af passet.

  Malawi: Visum kræves. Det koster pt. 150 USD + ca. 10 USD i administrations- og kreditkortgebyr. Visum søges online som et e-visum og udstedes normalt indenfor 3 arbejdsdage. Visummet er gyldigt i 90 dage fra udstedelsesdatoen. Viktors Farmor fremsender visumvejledning og visumbrev i god tid inden afrejse.

  Zambia: Visumfri for danske statsborgere.

 • Vaccination

  Statens Seruminstitut anbefaler vaccinationer mod difteri/tetanus og, hepatitis. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet. 

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Valuta

  Den lokale valuta i begge lande hedder kwacha. 100 malawianske kwacha er lig med ca. 0,65 danske kr. 100 zambianske kwacha er lig med ca. 33 danske kr.

  Visa/masterkort kan bruges i de større byer samt til at hæve kontanter i hæveautomater. Der kan dog ofte maksimalt hæves ca. 800 kr., og det er ikke altid de virker.
  Ellers medbring USD i kontanter, der kan veksles mange steder.

 • Hoteller

  Som udgangspunkt benytter vi turistklassehoteller/lodges/camps. Nogle steder vil der dog være fælles bad og toilet. Vi ligger vægt på god hygiejne og at der er rent. Det er ikke nødvendigt at medbringe myggenet. Der er wifi på de fleste hoteller/lodges/camps.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Måltider

  Maden i Afrika bliver kogt meget længe, og det er sjældent, at der forekommer mavetilfælde.

 • Telefoni og internet

  Telefoni. Uden for byerne er der ikke telefon-forbindelse eller mobildækning til udlandet. Fra de store byer kan der sendes e-mails og ringes via fastnet og mobiltelefon - spørg rejselederen. Vores lokale guide har som regel mobilkontakt til hovedstaden.

  Telefonselvvalg til Zambia er 00+260, til Malawi 00+265. Til Danmark trykkes 00+45.

  Internet. Der er wifi på de fleste overnatningssteder.

 • Elektricitet

  Strøm. 230 volt. Medbring adapter.

 • Drikkevand

  Drik ikke af vandet. Der kan købes mineralvand mange steder.

 • Drikkepenge

  Drikkepenge til lokalguider og chauffører er inklusiv. Drikkepenge til hotelpersonale er ikke inklusiv. Drikkepenge for drikkevarer i restauranter er heller ikke inklusiv.

  Det er en uskik bare at dele gaver ud, der kan være næsten værdiløse hjemme, men muligvis har en stor lokal markedsværdi. Det hæmmer i sidste konsekvens befolkningens eget initiativ og fremavler tiggeri. Det frarådes derfor helt at give gaver til børn.

  Hvis nogen på besøg i landsbyerne vil give kuglepenne, postkort fra Danmark, skrivepapir etc., kan vores lokale guider være behjælpelige med at give dem til de rette personer.

 • Foto

  Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først, og de ønsker ofte ikke at blive fotograferet.
  Det er forbudt at fotografere soldater, grænseovergange og militærinstallationer.

 • Påklædning

  Løsthængende bomuldstøj og gerne tøj, der kan tages af og på 'lag for lag' anbefales. Selv om det er varmt, kan det være klogt at medbringe lange bukser og langærmede skjorter/bluser, da der på nogle af turene kan være tornet krat, insekter, og solen kan være hård ved armene. Der kan være køligt om aftenen.
  Nogle afrikanske insekter er ofte tiltrukket af blå og sort tøj. På safariture er det desuden bedst med afdæmpede/naturfarver, så vi virker mindre iøjnefaldende for dyrene. Medbring tørklæde til at svøbe om hals og hoved til beskyttelse mod vind og støv.
  Uden for de større byer bør kvinder have bukser/kjoler, der dækker knæene. På lodges/hoteller er det helt ok med mere afslappet ”europæisk” tøj. Selskabstøj er unødvendigt, men tøjet bør være i god stand – i Afrika bliver tøj betragtet som statussymbol.
  Husk gode travesko og sandaler.

 • Indkøb

  Man kan med fordel købe ting som træskærerarbejder, tæpper, turbaner, tuaregsmykker, lædervarer, amuletter etc., og der skal altid forhandles om prisen. Mere information på turen.

 • Prisniveau

  Drikkevarer som mineralvand, øl og sodavand koster mellem 8 og 15 kroner for en flaske.

 • Bagage

  Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Klima

  Klimaet er varmt, men ikke ulideligt. Faktisk ligger vores rejse i den allerbedste årstid. Luften er tør (læbepomade) og lyset derfor meget skarpt (solbriller og kasket).

 • Tidsforskel

  Der er ikke tidsforskel i forhold til Danmark.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  - Badetøj/Håndklæde

  - Mindre taske/turrygsæk til bådtur og safariture

  - Kikkert

  - Lommelygte/pandelygte + batterier

  - Læbepomade

  - Kasket eller solhat – gerne med myggenet til beskyttelse mod fluer

  - Solbriller

  - Solcreme med høj faktor

  - Myggespray – myggenet er ikke nødvendigt

  - En rulle toiletpapir

  - Vækkeur

  - Piller mod maveinfektion

  - Salttabletter/halspastiller/tyggegummi

 • Transport

  Vi kører i bus udenfor parkerne og i 4-hjulstrukne safari-køretøjer i parkerne. Bilerne er efter afrikanske forhold i god stand. At opleve det oprindelige Afrika indebærer mange timers kørsel på grusveje og gennem den åbne savanne, som i tørketiden er meget støvet. Det anbefales derfor at sikre alt følsomt udstyr mod støv, ikke mindst fotoudstyr. Tøj etc. kan pakkes ned i plasticposer.

 • Infrastruktur

  Turist-infrastrukturen er forholdsvis veludviklet, men antallet af gode hoteller, restauranter etc. er så begrænset, at der i en presset situation kan opstå mangel på alternativer. Der kan ske forsinkelser/ændringer i rejseplanen som følge af dårlige vejrforhold, vejarbejde, driftsforstyrrelser på færger etc. 

 • Værd at vide

  Bilharziose findes i Malawisøen, og ved badning i søen er der en lille risiko for smitte. Man skal dog, som ved alle rejser, huske at meddele lægen ens rejseaktiviteter, hvis man bliver syg efter rejsen. Behandlingen er en enkelt pillekur.

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

 • Adventurerejse

  Rejsen Malawi og Zambia er en Viktors Farmor adventurerejse. En rejse, hvor der er lagt vægt på enestående oplevelser, men du skal være forberedt på køreture i ujævnt terræn. Turen kræver almen god fysisk form.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Malawi.
Ring til os 86 22 71 81