Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Rejser til Togo

Hovedattraktionen i Togo er landets oprindelige kulturer og traditioner. Naturen er også smuk og fantasifuld med kolossale krogede baobab-træer.

Værd at opleve i Togo

Landskabet i Togo ligner noget, der kunne være opstået i fantasien hos en eventyrforfatter. Kæmpe baobab-træer, små marker med gylden hirse og totter af kridhvid bomuld. Spredt rundt i landskabet er små miniatureborge bygget af ler. Borgenes buttede tårne har store stråhatte, som beskytter mod sol og regn. 

De ranke kvinder bærer hjelme udsmykket med lange spidse kohorn. Nogle ryger tobak af finurligt ornamenterede piber. Velkommen til Koutammakou, som er på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. I sandhed en anderledes verden. 

I Togo får vi også svaret på, om heste kan danse. For det kan de i Sokode. Men de farvestrålende udklædte heste og ryttere er ikke skabt som et kulørt indslag til festligheder. Formålet har været at skræmme en fjende. Hestedansen og andre traditionelle ritualer handler om at vise sit mod og sin styrke. 

Hovedattraktionen i Togo er landets oprindelige kulturer. Men paradoksalt har skiftende magthavere gennem århundreder betegnet de traditionelle kulturer som ”vilde” og ”uciviliserede” og forgæves forsøgt at bekæmpe eller modernisere dem. Vi kan afsløre, at Togos traditionelle kulturer har været så stærke, at de har overlevet til vores tid.  

Togo er et lille land, som har skiftet mellem at være strategisk vigtigt for verdens stormagter til at blive mere eller mindre glemt. Med naturressourcer, som til tider har været værdifulde og andre gange ofre for voldsomme fald på verdensmarkedsprisen. Et land hvor nogle har tjent formuer, mens andre lever, som de altid har gjort. 

Ghana Accra Elmina Kumasi Akosombo Togo Sokode - Benin Natitingou Abomey Ganvie Ouidah

Landefakta

Areal: 56.785 km2

Hovedstad: Lomé

Møntfod: CFA-fran

Sprog: Fransk (officielt, handelssproget), Ewe and Mina (de to største afrikanske sprog i den sydlige del), Kabye and Dagomba (de to største afrikanske sprog i den nordlige del)

Tidsforskelfra DK: Sommer: -2 timer, vinter: -1 time

Klima og vejr

Hvornår besøger man Togo?

Viktors Farmor har rejser til Togo i november, februar og juli/august. Rejsetidspunkterne er for at undgå den mest voldsomme regntid. Der kan dog falde en enkelt byge undervejs. Men vi undgår voldsomt uvejr og oversvømmede veje. Samtidig er der færre myg i tørtiden! Klimaet i Togo er varmt og tropisk, med høj luftfugtighed ved kysten. Længere inde i landet er luftfugtigheden mindre og nætterne er køligere. Dagtemperaturen ligger normalt mellem 25 og 35 grader. Husk solcreme, solhat og solbriller for sollyset er kraftigt.

Typiske spørgsmål før rejsen til Togo

 • Hvad spiser vi i Togo?

  Lyder stegte grønne bønner med hvidløg, tomatsalat med vinaigrette og en steak med pommes frites som menuen på en fransk bistro? Så er det ikke et tilfælde. De tidligere franske områder i Vestafrika har taget en del af de franske madvaner til sig. Ligesom franskmændene har Togo også retter fra andre egne af verden. Det kan være marokkansk inspireret couscous eller asiatisk inspirerede stegte ris med grønsager. 

  Men Togo kan også selv. En favorit i den nordlige del af landet er en tyk cremet jordnøddesovs serveret med ris. Jordnøddesovsen kan indeholde forskellige former for grønsager og kød. Hvis vi er heldige, får vi serveret en langtidsstegt mør perlehøne.  

  Yassa-kylling er en populær ret, som oprindelig stammer fra Senegal, men som mange vestafrikanske lande har taget til sig. Kyllingekødet er marineret i citronsaft og stegt med rigelige mængder af løg, der giver en sødme til retten.  

  Langs kysten bliver der grillet friskfangede fisk og delikate skaldyr, som vi kan være heldige at støde på.  

  Vegetarer kan være udfordrede i Togo, selv om der findes grønsagsretter på spisekortet, er der ofte brugt bouillon eller anden form for kød i dem. Derfor skal kokken have besked i god tid. 

  På Viktors Farmors rejse i Togo er der helpension. Maden bliver bestilt i forvejen samme dag, så vi er sikre på, at maden bliver varieret og tilpasset gruppens smag og mulighederne for lokale specialiteter. 

 • Hvad er prisniveauet i Togo?

  På restauranter koster en stor øl ca. 10 -20 kr., sodavand ca. 10 kr., importeret vin ca. 100-200 kr. og en stor flaske vand ca. 5 - 15kr. Der er stor forskel på prisniveauet mellem hovedstaden og de mindre byer, hvor det ofte er billigere.  

 • Hvad køber man i Togo?

  På en rejse i Togo er tekstiler en populær souvenir. Man kan købe farvestrålende bomuldsstoffer med fine trykte mønstre, som kan bruges enten til beklædning eller duge og puder. Der bliver også solgt håndlavede batikfarvede tekstiler.  

  Træskærearbejde, masker og skulpturer finder vi også masser af i landet. Fra rustikke masker til fint slebne figurer. I Togo er det muligt at finde ældre originale træskærerarbejder og feticher, som beskytter mod det onde. Det kan f.eks. være små figurer.  

  Togo har en tradition for bronzefigurer. Det er cire-perdue-teknikken. Først bliver figuren formet i bivoks og dækket af ler. Leret bliver brændt, voksen smelter og efterlader et hulrum, som fyldes med smeltet bronze. 

 • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Togo?

  Det danske udenrigsministerium har ikke en rejsevejledning til Togo, men henviser til andre landes. Her advares der om risiko for angreb ved grænsen til Burkina Faso, hvor vi ikke rejser til på vores rejse. Og vi holder os naturligvis altid opdaterede på eventuelle risici ved rejsen.  

  Som i mange andre dele af verden er der risiko for lommetyveri og anden form for kriminalitet i landet. Her anbefaler vi, at man bruger sin sunde fornuft og holder værdigenstande tæt på kroppen og ikke går med dyre smykker, ure osv., hvis vi befinder os i storbyer eller på pladser med mange mennesker.  

  Vaccination mod gul feber og covid 19 er et krav. Husk at medbringe vaccinationsbeviset i håndbagagen, da det skal vises ved indrejse.  

  Statens Seruminstitut anbefaler vaccinationer mod difteri/tetanus, hepatitis A og meningitis. 
  Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria 
  profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.  

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke 
  vaccinationer der tilrådes. 

 • Hvem møder du i Togo?

  Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Togos befolkning på 8 millioner er fordelt på hele 37 forskellige etniske grupper. Nogle af de etniske grupper er meget små og lever isolerede, mens andre områder er domineret af en større etnisk gruppe. 

  Ewe hedder den største etniske gruppe. Ewe udgør 22 % af befolkningen og lever i den sydlige del af Togo.  Ewe lever i de mest frugtbare egne og dyrker blandt andet kakao og kaffe. 

  Kabyé er Togos andenstørste etniske gruppe, som udgør 14 % af befolkningen. Kabyé lever især i det centrale og den nordlige del. Præsidentfamilien Gnassingbé er Kabyé fra den nordlige halvdel og er dermed del af en befolkning, som skiftende magthavere betegnede som ”vild” og ”uciviliseret”.  

  Det er lykkedes de såkaldte ”vilde” og ”uciviliserede” at bevare deres kulturer, traditioner og religioner. De lokale religioner udgør således 36 % af befolkningen, mens kristne udgør 44 % og muslimer 14 %.

 • Er det sikkert at rejse til Togo?

  Viktors Farmors rejse til Togo går ikke til den nordlige del og grænseområdet mod Burkina Faso. 

  Den britiske rejsevejledning for Togo advarer generelt om risiko for tyveri og kriminalitet. På Viktors Farmors rejser minimerer vi risikoen ved at rejse i en gruppe med opmærksomme lokale guider. Vi undgår så vidt muligt at køre udenfor byerne efter mørkets frembrud. 

 • Er der risiko for tropesygdomme?

  Malaria er mest udbredt i regntiden. Men husk myggemiddel med DEET til at skræmme de små blodsugere væk. Ikke alle myg bærer malaria-parasitten. Men alle myggestik er irriterende. 

  Gul feber er næsten ikke eksisterende, da sygdommen er overvåget af WHO og befolkningen er vaccineret. 

  Dårlig mave lykkedes det os næsten altid at undgå ved god hygiejne. 

 • Hvor mange penge skal jeg budgettere med på rejsen?

  Da rejsen er med fuld pension, kan du klare dig for mellem 50 og 100 kroner om dagen. Det giver dig penge til drikkevarer og enkle souvenirs. 

 • Er der nogle retningslinjer for beklædning i Togo?

  I Togo viser man sin respekt for myndigheder og for ældre mennesker ved at klæde sig respektabelt. Togoleserne sætter pris på, at man er pæn i tøjet. Det vil sige, at tøjet skal være rent og uden huller. De synes generelt, at det er underligt, når voksne mænd går i korte bukser.  

  Du vil se togolesiske kvinder i stramme korte kjole, men det er ikke den beklædning, de har på, når de møder ældre mennesker, som de respekterer. 

  Turister har vide rammer for deres påklædning og ingen vil påtale et par korte bukser eller en lårkort kjole. 

  Løstsiddende let tøj er mest behageligt i den fugtige varme og kan samtidig beskytte kroppen mod sol. 

 • Guidebøger, litteratur og film

  Bog: Tété-Michel Kpomassie: En afrikaner i Grønland (1981 og genudgivet i 2005) 
  Begyndelsen af bogen handler om Togo og baggrunden for forfatterens 8 år lange rejse til Grønland i 1960’erne. Bogen beskriver et usædvanligt møde mellem to kulturer med mere til fælles, end man skulle tro, og så er det en fornøjelse at læse en rejsebeskrivelse skrevet af en person, som ikke kommer fra vestlig kultur.

  Musik: Alain Apaloo er musiker og guitarist fra Togo og uddannet på musikkonservatoriet i København. Han har stadig Danmark som sin base og spiller jævnligt koncerter. Genren er hovedsagelig jazz. 

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Togo

Gode turistklassehoteller

I Togo bor Viktors Farmor på gode turistklassehoteller. Under Gnassingbé-familiens styre er der som del af tidligere tiders prestige-projekter opført statshoteller. I de nordlige dele af landet er de hoteller de eneste med kapacitet til en gruppe.

Vidste du det om Togo?

Møder du en statelig kvinde i farvestrålende tøj på bagsædet af en Mercedes Benz, så har du mødt Nana Benz. Nana Benz er kendt i hele Vestafrika. Hun er ikke en enkelt kvinde, men en større gruppe af kvindelige handelsfolk i Togo, som har tjent formuer på Togos markeder. Nana Benz kører naturligvis i Mercedes Benz med egen chauffør. 

Viktors Farmor i Togo

Viktors Farmor har én rejse til Togo. Rejsen Ghana - Togo – Benin - 15 dage på tværs af Vestafrika er en rundrejse, hvor vi kommer godt omkring i de tre vestafrikanske lande.  

I den centrale og nordlige halvdel oplever vi de oprindelige kulturer med traditionel lerarkitektur. Vi mødes også krigere og deres dansende heste. I aftenens mørke er vi vidner til et ritual, hvor krigere viser deres mod og uovervindelighed. Det foregår som en dans med ild. 

Naturen i Togo er varieret. Fra et åbent landskab i nord med spredte sandstensklipper til lave bjerge med tæt skov i den centrale del af landet og det flade kystlandsskab med laguner i den sydlige. 

7 nedslag i Togos historie

11. århundrede
Den største etniske gruppe i Togo, Ewe, har levet i landet siden det 11. århundrede og har udviklet bystater fra det 15. århundrede.  

1471
Portugal ankommer til Togo. Derefter begynder slavehandelen i de efterfølgende århundreder. Befolkningen i Togo bliver bekriget fra både Ashanti-riget i det nuværende Ghana og Dahomey-riget i det nuværende Benin for at skaffe slaver. 

1884
Tyskland underskriver en aftale med den lokale konge Mlapa. Med aftalen lover tyskerne at beskytte de lokale og får til gengæld overherredømmet over Togoland. Der bliver investeret i kakao, kaffe og bomuld og tyskerne bliver rige til trods for kritik fra lokalbefolkningen.  

1914
Tyskland mister Togoland til Storbritannien og Frankrig, som deler landet mellem sig.  Herefter går al udvikling i stå. Især i den nordlige del af landet, som bliver isoleret og stadig betragtet som vild og uciviliseret. 

1960
Togo bliver en uafhængig stat. Det vestlige område af landet er i 1956 blevet en del af Guldkysten og senere Ghana. Dermed kommer Ewe-folket til at leve i to forskellige stater.  

1969
Kupleder og præsident Gnassingbé Eyadema etablerer en etpartistat. Han sætter gang i en afrikanisering af Togo med undervisning på lokale sprog i skolen. Alle togolesere skal have oprindelige togolesiske navne i stedet for de franske. 

2020
Siden 2005 har Togos præsident heddet Faure Gnassingbé, og han bliver genvalgt i 2020. Han er søn af Gnassingbé Eyadema og familien er således stadig ved magten i landet. I 1992 har Togo fået en demokratisk forfatning, men oppositionen har talt om valgsvindel i forbindelse med alle valg. 

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Togo.

 • Pas og visum

  Der kræves visum til Ghana, Togo og Benin. Viktors Farmor fremsender visumvejledninger og understøttende visumdokumenter ca. 10 uger før afrejse, men det er de rejsendes eget ansvar at indhente de fornødne visa. Der findes flere visumservice-virksomheder, som kan hjælpe med at indhente visa.

  Forvent at skulle undvære dit pas de sidste 6-7 uger før rejsen. Det er desuden vigtigt, at passet er gyldigt i mindst 6 måneder efter afrejse.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Vaccination

  Vaccination mod gul feber er et krav. Man skal ved visumansøgning samt indrejse i Ghana kunne fremvise dokumentation for, at man er vaccineret mod gul feber i form af et gult vaccinationskort.

  Ghana har skærpet de lokale regler med hensyn til udløbsdatoen for gul feber vaccinationen. Udløbsdatoen skal stå anført som livslang ("life long" eller "life cover" på engelsk) eller med en dato, som først udløber efter hjemrejsedatoen. Feltet med udløbsdatoen må ikke være blankt, have en forældet udløbsdato eller være overstreget/rettet til. Hvis i tvivl, så kontakt dit lokale vaccinationssted for at få udstedt et nyt gult vaccinationskort med udløbsdatoen som livslang. Der kræves ikke en revaccination! Husk at medbringe det gule vaccinationskort i håndbagagen, da det skal vises ved indrejse.

  Statens Serum Institut anbefaler vaccinationer mod difteri, stivkrampe (tetanus), smitsom leverbetændelse (hepatitis A) og meningitis. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

 • Valuta

  Den lokale valuta i Ghana er Cedi.

  Møntfoden i Togo og Benin er CFA-francs, der benyttes i 8 tidligere franske kolonier. 

  Visa- eller tilsvarende kreditkort kan bruges på større hoteller og i nogle banker og i hæveautomater i de større byer. Og ellers medbring Euro eller USD, der kan veksles mange steder. Man får typisk den bedste kurs med Euro, da CFA har fast kurs overfor Euro, så det er bedst at medbringe Euro.

 • Telefoni og internet

  Uden for byerne er der ikke altid telefonforbindelse/mobildækning til udlandet. De fleste hoteller har gratis trådløst internet.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Elektricitet

  Der er 220 volt. Der skal bruges adapter, som kan købes i Ghana efter ankomst.

 • Drikkepenge

  Drikkepenge til lokalguider og chauffører betales af Viktors Farmor.

  Det er en uskik, at turister uden at have modtaget en tjeneste bare deler gaver ud, der kan være næsten værdiløse hjemme, men muligvis har en stor lokal markedsværdi. Det hæmmer i sidste konsekvens befolkningens eget initiativ og fremavler tiggeri. Det frarådes derfor helt at give gaver til børn.

  Hvis nogen på besøg i landsbyerne vil give kuglepenne, postkort fra Danmark, skrivepapir etc., kan vores lokale guider være behjælpelige med at give dem til de rette personer.

 • Foto

  Hvis man vil fotografere mennesker, skal man altid spørge om lov først.

  Det er ikke tilrådeligt at begynde at fotografere officielle bygninger, lufthavne og militære installationer uden først at få tilladelse.

 • Påklædning

  Hverken mænd eller kvinder bør gå i korte shorts, og kvindernes tøj bør ikke være stramtsiddende. Knickers samt short/kjoler der dækker knæene, er ikke noget problem. Klimaet er varmt og fugtigt. Løstsiddende tøj er mest behageligt.

  Medbring tørklæde til at svøbe om hals og hoved til beskyttelse mod vind og støv.
  Selskabstøj er unødvendigt, men tøjet bør være i god stand – i Afrika bliver tøj betragtet som statussymbol. Husk gode travesko og sandaler.

 • Indkøb

  Man kan med fordel købe ting som træskærerarbejder som masker, vævede og trykte tekstiler, håndlavede glasperler og sheabutter, og der skal altid tinges om prisen. Mere information på turen.

 • Prisniveau

  På restauranterne koster en øl ca. 15 kr., sodavand ca. 10 kr., vin ca. 150-200 kr. og en flaske vand ca. 8-10 kr.

 • Bagage og håndbagage

  Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Klima

  Klimaet er varmt og tropisk, men ikke ulideligt. Faktisk ligger vores rejse i den allerbedste årstid. Dagstemperaturen ligger normalt mellem 25 og 35 grader og nattemperaturen på ca. 15 grader. Ved kysten er luftfugtigheden høj. Solen skinner og lyset er kraftigt, så husk solcreme, solhat og solbriller.

 • Alkohol og cigaretter

  Øl kan normalt købes billigt på restauranter, og på hotellerne vil der også være salg af importeret vin. Cigaretter kan det være svært at finde. Der er meget få rygere, og det er ikke tilladt at ryge på restauranter og hoteller.

 • Tidsforskel

  Der er ingen tidsforskel mellem Danmark og Benin (i vores vintertid). Der er 1 times forskel til Ghana og Togo. Når kl. er 12.00 i Danmark (vintertid) er kl. 11.00 i Ghana og Togo.

 • Infrastruktur og transport

  Ghana, Togo og Benin er tredjeverdenslande med alt, hvad det indebærer. Den turistiske infrastruktur er forholdsvis veludviklet, men antallet af gode hoteller, restauranter etc. er så begrænset, at der i en presset situation kan opstå mangel på alternativer. Der kan ske forsinkelser og ændringer i rejseplanen som følge af dårlige vejrforhold og vejarbejde.

  Vi kører i bus, der efter afrikanske forhold i god stand. At opleve det oprindelige Afrika indebærer mange timers kørsel på grusveje og gennem den åbne savanne, som i tørketiden er meget støvet. Det anbefales derfor at sikre alt følsomt udstyr mod støv, ikke mindst fotoudstyr. Tøj etc. kan pakkes ned i plasticposer, og bagagen skal være pakket ned i robuste kufferter (evt. sikret med rem), tætte søsække e.l.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  • Kikkert
  • Lommelygte og/eller pandelygte + batterier
  • Solbriller
  • Læbepomade
  • Kasket eller solhat
  • Solcreme/solblokker
  • Myggespray/insektspray
  • Badetøj
  • Vækkeur
  • Piller mod maveinfektion
  • Piller mod køresyge
  • Salttabletter
  • Bolcher/halspastiller/tyggegummi
 • Værd at vide

  Vestafrikanere er kendt for at være tolerante, afslappede og humoristiske. Turisterne bliver hilst velkommen og mødt med stor åbenhed og nysgerrighed.

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop (www.spejdersport.dk). Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

 • Adventurerejse

  Dette er en Viktors Farmor adventurerejse. En rejse, hvor der er lagt vægt på enestående oplevelser, men du skal være forberedt på nogle lange køreture i til tider ujævnt terræn, samt at hotelstandarden kan være svingende.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Togo.
Ring til os 86 22 71 81