Hvad søger du?

Værd at opleve i Panama

Oplev det fascinerende og fortryllende Panama med sit utrolige bygningsværk Panamakanalen. Kanalen forbinder Atlanterhavet og Stillehavet og blev indviet i 1914. Det tager et handelsskib omkring ni timer at sejle de godt 77 kilometer.

Men Panama byder på utrolig meget mere end sin kanal. Landet grænser mod vest til Costa Rica og mod sydøst til Colombia. En tredjedel af landet er udlagt som nationalparker, og junglen her indbyder til eventyr og udforskning. Den vilde natur byder på vulkanske landskaber, varme kilder, betagende vandfald og et vildt dyreliv. 

Der eksisterer fortsat syv oprindelige folkestammer i Panama som lever i tæt pagt med naturen. I 2008 anerkendte Panamas parlament landets oprindelige folk som de retmæssige ejere af den jord, de bor på, og dermed endte en mangeårig kamp om rettigheder og anerkendelse. 

Så, hvis man tror, at landet kun handler om kanalen og Panama-papirerne, tager man grundigt fejl. Opdag det selv! 

Landefakta

Areal:

75.517 km2

Hovedstad:

Panama City

Møntfod:

Balboa (a 100 centesimos) - forkortes PAB

Sprog:

Spansk, kreol-engelsk, få oprindelige sprog

Tidsforskel fra DK:

Sommertid: -7 timer, vintertid: -6 timer

Viktors Farmor i Panama

Viktors Farmor startede med at arrangere rejser til Panama i 2006, og landet bliver ved med at fascinere og overraske. Du kan rejse med os til Panama på rejsen "Eventyrrejse i Panama", hvor vi besøger oprindelige folk og spiser frokost med dem, ser den utrolige Panamakanal, nyder den caribiske stemning på øerne i Bocas del Toro og laver en lille smuttur på 5 dage til nabolandet Costa Rica. 

Vidste du det om Panama?

Det tager et handelsskib omkring ni timer at sejle de godt 77 kilometer gennem kanalen. 

Klima og vejr

Hvornår besøger man Panama?

Vejret er lunt det meste af tiden, som på de bedste danske sommerdage. Panama har typisk tropisk klima med høje temperaturer året rundt i lavlandet. Temperaturen falder, jo højere man kommer op.

Der arbejdes med tre klimazoner i Mellemamerika:
Tierra Caliente er op til 900 m og har varmt klima året rundt.

Tierra templada er mellem 900 og 1800 m med koldere klima – men mange subtropiske planter og afgrøder kan klare sig. Her er mange lokale udsving grundet nedbør, der igen er afhængig af bjergens påvirkning.

Tierra fria, fra 1800 til 3000 m, her er typisk tempereret klima. Der kan forekomme frost og sne.

I alle disse regioner er nedbøren på sit højeste mellem maj og september. Den østlige kyst (mod det caribiske hav) tenderer til mere nedbør og en længere regnsæson. Mellem juni og oktober kan der forekomme orkaner i Mellemamerika, men Panama er sjældent påvirket af disse.

Vejret er lunt det meste af tiden, som på de bedste danske sommerdage. Panama har typisk tropisk klima med høje temperaturer året rundt i lavlandet. Temperaturen falder, jo højere man kommer op.

Der arbejdes med tre klimazoner i Mellemamerika:
Tierra Caliente er op til 900 m og har varmt klima året rundt.

Tierra templada er mellem 900 og 1800 m med koldere klima – men mange subtropiske planter og afgrøder kan klare sig. Her er mange lokale udsving grundet nedbør, der igen er afhængig af ...

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Panama

Hoteller og resort

De fleste nætter sover vi på fine turistklassehoteller, vi ender også på et lækkert resort, hvor solnedgangen er skøn om aftenen i flotte omgivelser.

Typiske spørgsmål før rejsen til Panama

Panama byder på mange lækre retter og specialiteter, som vi får spist os igennem på en rejse.  

Fisk og skaldyr er en stor spise i Panama med så meget kystlinje. Og de har et væld af forskellige retter, generelt er noget af det lækreste, de helt friskfangede fisk, som vi bl.a. får serveret hos Emberá-folket. Derudover er ceviche også en skøn ret, som serveres flere steder i Latinamerika. Det er råmarineret fisk i frisk limesaft, løg, chili, koriander, salt og peber. Den findes i et væld af udgaver og er frisk og lækker.  

Ris er en generel spise i hele landet, retten ”Arroz con pollo” (ris med kylling) støder du på de fleste steder og er en folkespise. Tamales er en anden klassisk lokal ret, som typisk består af en majsdej fyldt med kylling og forskellige grøntsager. De er pakket ind i bananblade og serveres på den måde.  

Patacones er en lækker lille snack, som består af friturestegte madbananer, som moses og flades ud som en lille tyk pandekage. Flere steder serveres de også med ost.  

Vi besøger også markeder, hvor der bl.a. sælges en masse frisk frugt, og der er næsten ikke noget lækrere end en frisk kokosnød, hvor man først kan drikke saften og efterfølgende det saftige kokoskød.  

Kaffen er også nødvendig at nævne pga. den høje kvalitet. Der findes selvfølgelig forskellige typer, men hvis man er kaffedrikker, er Panama et godt land.  

Landet er det eneste land i Mellemamerika, hvor man kan drikke vandet fra hanen. Alle steder undtagen Bocas del Toro og San Blas Island behøver man altså ikke at købe mineralvand, men det er muligt overalt. 

Det er relativt billigt at spise og drikke i Panama. Et måltid på en restaurant koster typisk omkring 100kr, nogle steder endnu billigere andre steder dyrere. En flaske vand i et supermarked koster typisk omkring 6-7kr.  

På restaurant er det normalt at lægge ca. 10 % til regningen. Hvis man har fået båret sin bagage til sit hotelværelse, giver man et lille beløb for det, f.eks. svarende til 3-4 kr. Drikkepenge til chauffører og turledere betales af Viktors Farmor på grupperejser. 

Møntfoden i Panama hedder Balboa og forkortes PAB. Den har samme værdi som US-Dollar og de kan derfor bruges i flæng. Det anbefales at man medbringer US Dollars, også i mindre sedler. 

Panama er bl.a. kendt for sit smukke håndværk i et væld af fantastiske farver. Der er rig mulighed for at købe flotte souvenirs med hjem – fra skåle til hatte til håndvævet beklædning.  

Der findes også utroligt mange farverige smykker fra perlehalskæder til forskelligt flettet håndværk. Tasker, punge og andet godt er også nemt at blive fristet af. Flere af de oprindelige folkestammer, vi besøger på ”Eventyrrejse i Panama”, laver også selv farverige smykker, tasker og andet i hånden.  

Det er naturligvis også oplagt at købe kaffe med hjem, når vi befinder os i dette kaffeproducerende land. Spørg evt. rejseleder eller guide for de bedste mærker.  

Vi rejser ikke i områder, hvor der er specielt usikkert eller utrygt at rejse. Generelt siger vi, lad være med at medbringe smykker eller kostbare ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun et lille beløb i taske eller lommer. 

Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Endvidere anbefales vaccination mod gul feber. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.  

Det er værd at pakke lommelygte, myggespray, regnslag (eller evt. et helt sæt regntøj), solcreme med en høj faktor, kasket eller solhat, gode vandresko eller støvler, langærmet skjorte og bukser, badetøj og evt. medicin mod maveinfektion.  

Lonely Planet har en af de mest opdaterede rejsebøger til Panama, hvis man vil søge mere information.  

5 nedslag i Panamas historie

1513
Som de første europæere krydsede spanierne det smalle stykke i Panama, der adskiller Atlanterhavet fra Stillehavet. Det strategisk vigtige krydsningspunkt mellem verdenshavene gjorde stedet til det spanske imperiums knudepunkt. 

1821
Panama blev indlemmet i republikken Stor-Colombia sammen med flere andre lande. 

1903
Panama opnår selvstændighed.

1914
Panama-kanalen åbner officielt. Det er USA, som har købt landområderne og bygget kanalen færdig. I mange år blev der forgæves gjort forsøg på at bygge kanalen pga. tæt regnskov, meget sump og tropiske sygdomme, som kostede mange mennesker livet. 

1999
Panama opnår fuld kontrol over Panama-kanalen for at mindske USA’s indflydelse i landet. 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Panama.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Panama.

Download FAQ

Visum kræves ikke for danske statsborgere.

Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

Passet skal være gyldigt 6 måneder efter hjemrejse.

Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Endvidere anbefales vaccination mod gul feber. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

Møntfoden i Panama hedder Balboa og forkortes PAB. Den har samme værdi som US-Dollar og de kan derfor bruges i flæng. Det anbefales at man medbringer US Dollars, også i mindre sedler. Kreditkort (kun visa og mastercard) kan anvendes i de større byer.

Mobiltelefon. Det er temmelig dyrt at ringe til udlandet fra Panama. Undersøg selv ved eget teleselskab. Sms koster 2,50 kr at sende og er gratis at modtage. MMS er ikke muligt.

For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

Der er 110 volt i lysnettet, som dog ikke behøver at volde problemer i de nyere opladere til kamera mm (se tekst på opladeren). Der bruges typiske mellem-amerikanske stik med to eller tre smalle flade ben, så medbring adapter.

Panama er det eneste land i Mellemamerika, hvor man kan drikke vandet fra hanen. Alle steder undtagen Bocas del Toro og San Blas Island behøver man altså ikke at købe mineralvand, men det er muligt overalt.

På restaurant er det normalt at lægge ca. 10 % til regningen. Hvis man har fået båret sin bagage til sit hotelværelse giver man et lille beløb for det, f.eks. svarende til 3-4 kr. Drikkepenge til chauffører og turledere betales af Viktors Farmor på grupperejser.

Lufthavne og militære områder må ikke fotograferes. Hvis man vil fotografere mennesker bør man spørge om lov først.

Det anbefales at man medbringer let bomuldstøj. Uformel påklædning er ok på hele turen. Der er ikke brug for elegant tøj. Regntøj, f.eks. en poncho og et par gummistøvler bør også medbringes, da vi af og til kan komme ud for et regnskyl (som regel kortvarigt).

Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

Vejret er lunt det meste af tiden, som på de bedste danske sommerdage. Panama har typisk tropisk klima med høje temperaturer året rundt i lavlandet. Temperaturen falder med højden Der arbejdes med tre klimazoner i Mellemamerika: Tierra Caliente er op til 900 m og har varmt klima året rundt. Tierra templada er mellem 900 og 1800 m med koldere klima – men mange subtropiske planter og afgrøder kan klare sig. Her er mange lokale udsving grundet nedbør, der igen er afhængig af bjergens påvirkning.

Tierra fria, fra 1800 til 3000 m er begræset, men her er typisk tempereret klima. Der kan forekomme frost og sne. I alle disse regioner er nedbøren på sit højeste mellem maj og september. Den østlige kyst (mod det caribiske hav) tenderer til mere nedbør og en længere regnsæson. Mellem juni og oktober kan der forekomme orkaner i Mellemamerika, men f.eks. Panama er sjældent påvirket af disse

Husk at supplere pakkelisten med:

- Vækkeur

- Lommelygte + ekstra batterier

- God kikkert

- Insektspray

- Regnslag

- Sollotion med høj faktor

- Kasket eller solhat

- Gode vandresko eller –støvler

- Langærmet skjorte/bluse og lange bomuldsbukser

- Badetøj

- Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

- En rulle toiletpapir eller kleenex

Lad være med at medbringe smykker eller kostbare ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun et lille beløb i taske eller lommer.

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.