Hvad søger du?

Panama

Syv indianerstammer eksisterer fortsat i Panama og lever i tæt pagt med naturen.

 

Det er en stor oplevelse at sejle på Panamakanalen, der forbinder Atlanterhavet og Stillehavet. Men det er en endnu større oplevelse at sejle gennem regnskoven i kanoer for at besøge kongen hos Naso stammen, der kun tæller 3500 individer.  Stammens medlemmer føler sig åndeligt stærkt forbundne med naturen, især med floderne. De bor ved Teribe floden, som de kalder ”store bedstemor”.

I 2008 anerkendte Panamas parlament endelig landets indianere som de retmæssig ejere af den jord, de bor på, og dermed endte en mangeårig kamp om rettigheder og anerkendelse.

En tredjedel af landet er udlagt som nationalparker, og junglen her er noget af det mindst udforskede i verden.

Panama har mod vest grænse til Costa Rica og mod sydøst til Colombia. Panamakanalen blev indviet i 1914, og det tager et handelsskib omkring ni timer at sejle de godt 77 kilometer gennem kanalen.

Så, hvis man tror, at Panama kun handler om kanalen og papirerne, tager man grundigt fejl. Oplev det selv!
 

Viktors Farmor i Panama

Takket være Viktors Farmors unikke samarbejde med guiden Gustavo, kan du komme på en eventyrrejse i Panama, hvor vi besøger tre af de syv oprindelige folkestammer i Panama, der foruden Naso også tæller Emberá og Ngöbestammen. Rejsen sættes kun op én gang om året, af respekt for de små samfund, vi skal være gæster hos. De lever et meget anderledes liv, men ikke desto mindre et liv, der er forankret i principper og tradition.

Du kan også besøge Panama i kombination med Costa Rica og Nicaragua - og på den måde ser du det bedste af Mellemamerika på én rejse. Udover at sejle på den verdenskendte Panamakanal, skal du også besøge de caribiske Bocas del Toro øer, spejde efter dovendyr i trætoppene og besøge en Emberá indianerlandsby.

Tag med på et ægte eventyr til naturskønne Panama!
 

Rejser til Panama

  

Praktiske oplysninger Panama

 • Visum kræves ikke for danske statsborgere.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  Passet skal være gyldigt 6 måneder efter hjemrejse.

 • Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Endvidere anbefales vaccination mod gul feber. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Møntfoden i Panama hedder Balboa og forkortes PAB. Den har samme værdi som US-Dollar og de kan derfor bruges i flæng. Det anbefales at man medbringer US Dollars, også i mindre sedler. Kreditkort (kun visa og mastercard) kan anvendes i de større byer.

 • Mobiltelefon. Det er temmelig dyrt at ringe til udlandet fra Panama. Undersøg selv ved eget teleselskab. Sms koster 2,50 kr at sende og er gratis at modtage. MMS er ikke muligt.

 • Der er 110 volt i lysnettet, som dog ikke behøver at volde problemer i de nyere opladere til kamera mm (se tekst på opladeren). Der bruges typiske mellem-amerikanske stik med to eller tre smalle flade ben, så medbring adapter.

 • Panama er det eneste land i Mellemamerika, hvor man kan drikke vandet fra hanen. Alle steder undtagen Bocas del Toro og San Blas Island behøver man altså ikke at købe mineralvand, men det er muligt overalt.

 • På restaurant er det normalt at lægge ca. 10 % til regningen. Hvis man har fået båret sin bagage til sit hotelværelse giver man et lille beløb for det, f.eks. svarende til 3-4 kr. Drikkepenge til chauffører og turledere betales af Viktors Farmor på grupperejser.

 • Lufthavne og militære områder må ikke fotograferes. Hvis man vil fotografere mennesker bør man spørge om lov først.

 • Det anbefales at man medbringer let bomuldstøj. Uformel påklædning er ok på hele turen. Der er ikke brug for elegant tøj. Regntøj, f.eks. en poncho og et par gummistøvler bør også medbringes, da vi af og til kan komme ud for et regnskyl (som regel kortvarigt).

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Vejret er lunt det meste af tiden, som på de bedste danske sommerdage. Panama har typisk tropisk klima med høje temperaturer året rundt i lavlandet. Temperaturen falder med højden Der arbejdes med tre klimazoner i Mellemamerika: Tierra Caliente er op til 900 m og har varmt klima året rundt. Tierra templada er mellem 900 og 1800 m med koldere klima – men mange subtropiske planter og afgrøder kan klare sig. Her er mange lokale udsving grundet nedbør, der igen er afhængig af bjergens påvirkning.

  Tierra fria, fra 1800 til 3000 m er begræset, men her er typisk tempereret klima. Der kan forekomme frost og sne. I alle disse regioner er nedbøren på sit højeste mellem maj og september. Den østlige kyst (mod det caribiske hav) tenderer til mere nedbør og en længere regnsæson. Mellem juni og oktober kan der forekomme orkaner i Mellemamerika, men f.eks. Panama er sjældent påvirket af disse

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Vækkeur

  - Lommelygte + ekstra batterier

  - God kikkert

  - Insektspray

  - Regnslag

  - Sollotion med høj faktor

  - Kasket eller solhat

  - Gode vandresko eller –støvler

  - Langærmet skjorte/bluse og lange bomuldsbukser

  - Badetøj

  - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - En rulle toiletpapir eller kleenex

 • Lad være med at medbringe smykker eller kostbare ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun et lille beløb i taske eller lommer.

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.