Hvad søger du?

Værd at opleve i Sri Lanka

Maleriske teplantager, fristende sandstrande og hellige templer er blot nogle få af højdepunkterne på en rejse til Sri Lanka. Du kan også kigge efter leoparder, krokodiller og massevis af fugle på safari i landets nationalparker. Udforske templer og paladser fra fortidens store buddhistiske riger, og lad endelig sanserne få frit spil, når du går på opdagelse i Sri Lankas spændende køkken. Landet er fuldt af nye oplevelser. 

Naturelskere har rigtig meget at glæde sig til i Sri Lanka. Når verdens største havpattedyr, blåhvalen, sender en søjle mod himlen med et vældigt prust, fornemmer man dens størrelse. Den er så stor som et Boeing 737 passagerfly. En hvalsafari i Sri Lanka er en fantastisk mulighed for at komme helt tæt på disse kæmpemæssige dyr. 

I nationalparkerne på land trives det største landpattedyr, elefanten, som færdes i store flokke. 13 procent af landet er beskyttet som nationalparker og naturreservater. Særlig kendt er nationalparken Yala, der er hjem for verdens tætteste bestand af leoparder samt et væld af byttedyr såsom hjorte, aber, vildsvin, fugle og krybdyr. 

Højlandet midt på øen er malerisk smukt med bakkede plantager, hvor de lokale plukker noget af verdens fineste te. Derudover har det centrale Sri Lanka mange spændende seværdigheder som gamle kongebyer med flotte templer, paladser og høje Buddhastatuer samt kolonitidens charmerende huse.  

Landefakta

Areal:

65.610 km2

Hovedstad:

Sri Jayawardenapura (og Colombo)

Møntfod:

Rupee (a 100 cent) - forkortes LKR

Sprog:

Singalesisk og tamil

Tidsforskel fra DK:

Sommer: +3,5 time, vinter: +4,5 time

Viktors Farmor i Sri Lanka

Viktors Farmor har arrangeret rejser til Sri Lanka siden 2010, og vi har flere forskellige på programmet.  

På vores Rundrejse i Sri Lanka oplever vi højdepunkterne på den charmerende ø. Her er hovedvægten lagt på kulturelle oplevelser. Men vi tager naturligvis også på safari i nationalparken Yala på udkig efter leoparder og det øvrige dyreliv. 

Er hovedinteressen natur, så er vores rejse Sri Lanka – natur og hvaler det oplagte valg. Her besøger vi 4 meget forskellige nationalparker og tager på hvalsafari med rigtig gode chancer for at se blandt andet blåhvalen. 

Vil du gerne opleve en anden side af landet, så tag med på Sri Lanka ad nye veje. Vi tager mod nord og øst på den smukke ø. Her besøger vi den historiske, tamilske by Jaffna, tager på hvalsafari på østkysten og besøger et lille stykke dansk kolonihistorie i Trincomalee. 

Vidste du det om Sri Lanka?

Sri Lanka er det første land i verden, der fik en kvindelig premierminister. Det skete i 1960, da Sirimavo Bandaranaike blev udnævnt som premierminister. 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Sri Lanka.

Klima og vejr

Hvornår besøger man Sri Lanka

Sri Lanka er ca. halvanden gang så stor som Danmark og har en nærmest dråbelignende form sydøst for Indien. I den centrale og sydlige del finder man høje bjerge, dybe kløfter og floder. Det højeste bjerg er Pidurutalagala på over 2500 moh. Adams Peak (2243 moh) er dog det mest kendte. De fladere områder udnyttes til dyrkning af ris, tropiske frugter og grøntsager, mens kystlinjen er prydet med kokospalmer. Her findes de paradisiske strande, som Sri Lanka er kendt for.

Landet ligger tæt på ækvator, og der er ikke de store temperaturforskelle, uanset hvornår på året man besøger Sri Lanka. Det sagt, så er der vejrforskelle i landet, både afhængigt af sæsonen og hvor i landet, man befinder sig.  

Sri Lanka kan opdeles i højlandet og lavlandet. Sidstnævnte kan opdeles i tørt og fugtigt lavland. I lavlandet er temperaturerne som i Colombo, mens der i højlandet er omkring 20 grader om dagen og 18 grader om natten.  

I den sydvestlige del af landet er der tørtid i vintermånederne, mens der i den nordøstlige del er regntid i samme periode. Omvendt har det nordøstlige Sri Lanka tørtid hen over sommeren, hvor regntiden så er startet i den sydøstlige del. Luftfugtigheden afhænger derfor også af, hvilken måned man besøger landet, og hvor man befinder sig.  

Man skal dog ikke lade sig skræmme af regntiden. Oftest kommer regnen i korte, kraftige ryk, som varer et par minutter, hvorefter man kan fortsætte sin færden.

Sri Lanka er ca. halvanden gang så stor som Danmark og har en nærmest dråbelignende form sydøst for Indien. I den centrale og sydlige del finder man høje bjerge, dybe kløfter og floder. Det højeste bjerg er Pidurutalagala på over 2500 moh. Adams Peak (2243 moh) er dog det mest kendte. De fladere områder udnyttes til dyrkning af ris, tropiske frugter og grøntsager, mens kystlinjen er prydet med kokospalmer. Her findes de paradisiske strande, som Sri Lanka er kendt for.

Landet ligger tæt på ækva...

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Sri Lanka

Høj international kvalitet

Hotellerne i Sri Lanka er generelt af høj international kvalitet. I særdeleshed når det kommer til renlighed og service. Vi gør brug af gode turistklasse-hoteller. Andre steder bor vi på lodges eller smukt beliggende hoteller med udsigt til havet, skoven eller søer med rigt dyreliv lige udenfor.

Fort Frederick bruges i dag af den Sri Lankanske hær. Foto Michael Andersen
Vi spiser frokost hos en lokal familie, når vi er på landsbybesøg nær Sigiriya. Foto Michael Andersen

Indlogering i regnskoven

Inde i regnskoven kan indlogeringen være mere nøjsom og fugtig. Men personalet yder altid deres bedste for at gøre indkvarteringen så behagelig som muligt.

Typiske spørgsmål før rejsen til Sri Lanka

På mange måder minder det srilankanske køkken om det indiske. Det gælder brugen af krydderier, og det gælder basiskosten, som ofte er vegetarisk. Fisk er dog også meget populært. Som turist vil du naturligvis kunne bestille kylling, kød og fisk på langt de fleste restauranter. Men hvorfor ikke prøve at spise som de lokale? En vegetarret med kikærter, kartofler og masser af spændende krydderier får dig til fuldkommen at glemme, at du ikke spiser kød. 

Det srilankanske køkken er også påvirket af de forskellige religiøse grupperinger, der har slået sig ned på øen gennem tiderne. Muslimer undgår eksempelvis svinekød og alkohol, mens oksekød er forbudt for hinduer. Buddhister er til gengæld ofte vegetarer, og disse forbud og påbud mærkes tydeligt, når man er gæst på øen.  

Krydderierne er den srilankanske madkulturs kerne. Landet har masser af skønne krydderier, som srilankanerne bruger i deres traditionelle mad. Dybest set har øens andre traditionelle basisråvarer ikke ændret sig så meget over årene.

Det er meget billigt at gå på restaurant i Sri Lanka. Frokost og aftensmad på en restaurant koster ca. 50-100 kr. En øl koster ca. 20 kr. og en sodavand eller drikkevand ca. 2-5 kr.

Sri Lanka er kendt for ædelstenene, de henter op fra undergrunden. De er smukke og findes i mange forskellige slags. Her er blandt andet safirer, rubiner, topaser, granater og ametyster. Ædelstenene er markant billigere i Sri Lanka end i Danmark, og man kan få håndlavede smykker til en meget overkommelig pris. Et andet godt køb er månesten. I landet findes den højeste kvalitet af månesten i verden. 

Te, kanel, vanilje og krydderier kan også købes flere steder undervejs på rejsen. 
Interesserer man sig for håndlavet kunst, er der især i Kandy mulighed for at købe lokalt fremstillet kunsthåndværk. Der er også gode muligheder for at købe naturmedicin baseret på planter og krydderier. Maskekultur er synonymt med Sri Lanka. Og der er mulighed for at købe flotte farverige masker flere steder. 

Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Desuden anbefales tyfusforebyggelse ved rejser over 2 uger.  

Hygiejnen på turistrestauranterne er god. Men lokale bakterier, som danskere ikke er vant til, gør, at man ikke skal drikke lokalt postevand. Det er også en god idé at spritte sine hænder godt af inden måltider, som vi efterhånden har vænnet os til under corona-pandemien. Sri Lanka har i øvrigt klaret sig rigtig godt gennem corona-tiden, og er et af de lande med færrest smittede og døde pga. strenge restriktioner i starten af udbruddet. 

Srilankanernes holdning til påklædning er ret afslappet. Om dagen har man det bedst i let bomuld. T-shirts og kortærmede bluser/skjorter er anvendelige. Lårkort nederdel eller shorts til kvinder er ikke velset i templer og i større byer. 

I tempelområderne bør man af respekt for kulturen og religionen tage skoene af og gå på bare fødder. Det kan for nogle være lidt ubehageligt pga. varmt sand og fliser samt småsten. Medbring evt. et par sokker til at tage på i tempelområderne. Ligeledes bør man dække sine skuldre og knæ. Dette gælder især ved besøg i Tandens Tempel i Kandy og Huletemplerne i Dambulla. Her er bukser eller kjole, der dækker knæene, et krav. Det kan være køligt i bjergene, så man bør medbringe en trøje og en let vindjakke.  

Specielt på rejsen Sri Lanka – Natur og hvaler er det vigtigt at medbringe tøj til safari i khaki, beige og grønne farver. Undgå stærke farver, der skræmmer dyrene væk. Iglesokker udleveres efter ankomst. Det anbefales at medbringe en varm trøje til kørslen i nationalparker, som foregår i åbne jeeps.  

Tatoveringer med Buddha anses som stærkt krænkende. Har man en sådan tatovering, skal den være dækket til under hele opholdet. 

Sri Lankas valuta er rupees (LKR). Det mest praktiske er at medbringe kreditkort kombineret med en smule USD eller Euro i kontanter. Der findes også mange banker og vekselkontorer over hele Sri Lanka, så det er nemt at veksle til rupees. People’s Banks automater giver op til 55.000 LKR gebyrfrit svarende til 2.000 DKK (dvs. at man kun betaler dansk hævegebyr). Ligeledes kan kreditkort ofte bruges i restauranter og shops. 

I august 2017 udgav Politikens forlag en ny udgave af Turen går til Sri Lanka. Den nye udgave har været længe ventet - det er nemlig den første udgave i 17 år. 
 
Sri Lanka Tourism har dette gode og informative website: www.srilanka.travel 

De tusind spejles ø, Nayomi Munaweera, 2015.  
Smuk familiesaga og kærlighedsroman med konflikten på Sri Lanka som baggrundstæppe og en universel fortælling om en borgerkrigs voldsomme konsekvenser for almindelige menneskers liv. 

5 nedslag i Sri Lankas historie

543 f.Kr.
Den første konge kommer til øen fra Vestbengalen og etablerer kongedømmet Tambapanni.

1796
Storbritannien besætter kystområderne i Ceylon.

1948-1972
Ceylon bliver uafhængig i 1948, bliver selvstændigt og skifter navn til Sri Lanka i 1972.

1983-2009
Borgerkrigen mellem de Tamilske Tigre og regeringen i Sri Lanka.

2004
Tsunamien rammer Sri Lanka og 35.000 mennesker dør og 500.000 mister deres hjem.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Sri Lanka.

Download FAQ

Der søges online om visum. Det koster pt. 50 USD. Visumvejledning udsendes i god tid inden afrejse. 

Viktors Farmor kan også hjælpe med at søge visum. Det koster 950 kr. i servicegebyr (ekskl. visum). 

Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

Passet skal være gyldigt 6 måneder efter hjemrejse.

Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Endvidere anbefales vaccination mod tyfus. 

Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes. 

I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10 procent i rabat ved vaccinationer.

Sri Lankas valuta er rupees (LKR). Det mest praktiske er at medbringe kreditkort kombineret med en smule USD i kontanter. Det er muligt at hæve rupees (LKR) efter ankomst til Sri Lanka. 

Kreditkort kan ofte bruges i restauranter og shops.

Sri Lanka har selvvalg fra Danmark. Tryk 0094 + omr.nr + abn.nr. Fra Sri Lanka til Danmark trykkes 0045 + dansk nummer. 

Man har på de fleste af hotellerne mulighed for at benytte sig af internettet.

For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

Sri Lanka har ligesom Danmark 220 volt vekselstrøm. Stiktyper varierer meget. De fleste steder vil du kunne bruge de danske 2-ben-stik, dog nogle gange under lidt alternative forhold. Alternativt vil adapter nogle gange kunne lånes/lejes i receptionen på hotellerne. Vi anbefaler dog, at du medbringer et adaptersæt, der har flere typer stik at vælge imellem.

Det frarådes at drikke vandet. Mineralvand kan købes overalt.

På grupperejser er drikkepenge til chauffører og lokale guider inkluderet i rejsens pris. Det anbefales, at man giver et lille beløb (ca. 100 LKR.) til stuepigen. Det er også kutyme at lægge 10% på de drikkevarer, man selv betaler (drikkepenge er dog nogle gange inkl.). 

Sri Lanka er et paradis, når der drejer sig om billedmotiver. Vis respekt ved fotografering: Vis kameraet og smil og spørg om det er ok at tage et foto. Respekter et nej; især mange af de ældre bryder sig ikke om at blive foreviget. Militære områder, checkpoints samt lufthavne må ikke fotograferes.

Srilankanernes holdning til påklædning er ret afslappet. Om dagen har man det bedst i let bomuld. T-shirts og kortærmede bluser/skjorter er anvendelige. Lårkort nederdel eller shorts til kvinder er ikke velset alle steder (f.eks. i templer og i større byer).

I tempelområderne bør man af respekt for kulturen og religionen af med skoene og gå på bare fødder. Det kan for nogle være lidt ubehageligt pga. varmt sand og fliser samt småsten. Medbring evt. et par sokker til at tage på i tempelområderne. Ligeledes skal man helst dække sine skuldre og knæ. Ved besøg i Tandens Tempel i Kandy og Huletemplerne i Dambulla er bukser eller kjole, der dækker knæene, et krav.

Det kan være køligt i bjergene, så man bør medbringe en trøje og en let vindjakke.

Det ideelle tøj til safari er khaki, beige og grønne farver. Undgå stærke farver. Det anbefales at medbringe en varm trøje under kørslen til diverse nationalparker, som oftest foregår i åbne jeeps.

Tatoveringer med Buddha anses som stærkt krænkende. Har man en sådan tatovering, skal den være dækket til under hele opholdet.

På natur og hvaler rejsen:

Der udleveres iglesokker på vandreturene i regnskoven og fugtige områder

Frokost på en restaurant koster ca. 50-80 kr. En øl koster ca. 20 kr. og en sodavand eller drikkevand ca. 5-10 kr.

Sri Lanka er et tredjeverdensland med alt, hvad det indebærer. Trafikken kan være ret kaotisk, hvilket kan give forsinkelser i forhold til den lagte rejseplan. Der kan desuden ske forsinkelser/ændringer i rejseplanen som følge af dårlige vejrforhold, vejarbejde, sporarbejde på togstrækninger, vilde elefanter på vejen mm.

Der kræves en god portion overbærenhed ved rejser på Sri Lanka. Livsstilen er meget langt fra den europæiske perfektionisme.

Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv. Der er som regel mulighed for at vaske tøj på de hoteller, hvor vi overnatter mere end en gang.

Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

Da landet ligger så tæt på ækvator, er der ikke de store klimatiske forskelle. Temperaturen holder sig stort set konstant hele året igennem med omkring 30° i lavlandet og 18-20° længere oppe i bjergene. I Nuwara Eliya kan temperaturen falde til ca. 10° om natten. 

Der er 4,5 timers tidsforskel mellem Danmark og Sri Lanka om vinteren, 3,5 om sommeren. 

Husk at supplere pakkelisten med:

 • Solbriller
 • Håndklæde
 • Badetøj
 • Kasket eller solhat
 • Myggespray (DEET)
 • Solcreme
 • Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
 • Håndsprit
 • Kikkert
 • Gode fastsiddende sandaler
 • Gode vandresko/-støvler
 • Vind- og vandtæt jakke eller regnslag
 • Tøj til safari - khaki, beige og grønne farver. Undgå stærke farver

På vandreture, safarier og hvaltur begynder dagen meget tidligt. For det meste ved 5-tiden. 

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Særligt for Sri Lanka natur og hvaler

På vandreturene i regnskoven og til Horton Plains er det nødvendigt med almindelig god fysisk form.