Hvad søger du?

Værd at opleve i Guatemala

Guatemala emmer af eventyr. Her hæver mægtige maya-pyramider sig over junglen, hvor næsebjørne roder efter mad i skovbunden, og brøleabernes dybe kald gjalder mellem trætoppene i det tidlige morgengry. I højlandsbyen Chichicastenango flokkes farverigt klædte oprindelige folk til det travle marked for at sælge alt fra friske blomster til vævede tæpper på trapperne foran den gamle spanske kirke. Ved Atitlan-søen spejler mægtige vulkaner sig i det blanke vand, mens duften af lokal kaffe fylder de brolagte gader i den hyggelig kolonitidsby Antigua Guatemala.  

Antigua, en af de ældste og smukkeste byer i Mellemamerika og et af de 3 steder i Guatemala, som er optaget på UNESCOs verdensarveliste. Byen ligger i en dal mellem 3 vulkaner, omgivet af grønne skove og kaffeplantager. I de brolagte gader hersker en hyggelig atmosfære. Tropiske blomster udsmykker husgavlene og de mange klostermure. I mere end 200 år var Antigua hovedstad i den spanske koloni, og byen anses for at være Latinamerikas fineste eksempel på spansk byplanlægning.  

I Guatemala vil du støde på lokale håndværkere, der ligesom deres forfædre laver smukke smykker og masker i jade. Jade er betegnelse for to forskellige bjergarter der består af aktinolit og jadeit. Det er en sjælden sten, som findes få steder i verden. Guatemala er et af dem, og stenene, der bruges i dag, er af samme slags som mayaerne brugte. 

Maya-folket havde byer og templer over store dele af Mellemamerika. De havde en højt udviklet civilisation, og de byggede enorme pyramider og paladser, havde et detaljeret skriftsystem, og deres astronomi var fuldt på højde med den viden, vi senere har fået.   

I nationalparken Tikal, et junglereservat på 576 kvadratkilometer med et rigt dyreliv, finder vi Tikal, en af de største kulturskatte i verden og erklæret verdens kulturarv af UNESCO i 1979. De berømte tempelpyramider tårner sig op mellem trætoppene i den dybe jungle. Under mayakulturens storhedstid fra 250 til 900 e.Kr. anlagde de mægtige mayaer ikke mindre end 4000 bygninger, paladser, terrasser, pyramider, alléer og haver.  

Guatemalas nyere historie har uden tvivl haft sine mørke kapitler. Men nu har freden endelig sænket sig over landet, og rejsende er så småt igen begyndt at få øjnene op for dets rige kultur, spændende historiske levn og smukke natur.  

Landefakta

Areal:

108.809 km2

Hovedstad:

Guatemala City

Møntfod:

Quetzales - forkortes GTQ

Sprog:

Spansk og dertil 23 officielt anerkendte indfødte sprog

Tidsforskel fra DK:

Sommer: -8 timer, vinter: -7 timer

Viktors Farmor i Guatemala

Guatemalas højdepunkter kombinerer landets store seværdigheder med oplevelser i mindre kendte områder af landet. Vi starter i den hyggelige kolonitidsby Antigua Guatemala, der er fyldt med brolagte gader og gamle spanske kirker. Herfra fortsætter vi via en kaffeplantage til Atitlan-søen, der ligger dramatisk omgivet af vulkaner. Vi sejler på søen og lægger til ved traditionelle byer langs bredden. Vi besøger endda en lokal gud, inden vi fortsætter dybere ind i højlandet til landsbyen Chichicastenango for at opleve et af Mellemamerikas mest farverige, lokale markeder. Helt andre oplevelser venter i det flade, regnskovsdækkede nordlige Guatemala, hvor vi udforsker gamle maya-ruinbyer i junglen ved Tikal og Yaxha og sejler til den afsidesliggende caribiske by Livingstone, hvis særlige kultur har dybe afrikanske rødder. Rejsen slutter tilbage i Antigua Guatemala, hvor vi vandrer på en aktiv vulkan og nyder stemningen i den hyggelige by.  

Vidste du det om Guatemala?

Mayaerne kan meget vel være de første, der fik øjnene op for chokolade. Arkæologiske fund har vist, hvordan knuste kakaobønner blev pisket op i vand tilført vanilje, chili og peber, til de dannede et eftertragtet bittert skum. Det lokale navn ”xocoatl”, der ligger til grund for ordet ”chokolade”, betyder direkte oversat ”bittert vand”. Nogle former for kakaodrik blev sandsynligvis drukket til hverdag, mens andre var forbeholdt religiøse ceremonier. På et tidspunkt var kakaobønner så eftertragtede, at de blev brugt som møntfod i store dele af mayaernes verden.  

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Guatemala.

Klima og vejr

Hvornår besøger man Guatemala?

Tørtiden fra november til april er det mest populære tidspunkt at besøge Guatemala. I denne periode byder højlandet som regel på solrige dage og kølige nætter. Temperaturerne er højere langs Stillehavskysten og i det tropiske lavland mod nord, hvor regn kan forekomme året rundt. Men det regner typisk mindre i vores vinterhalvår, og luftfugtigheden er lavere end om sommeren.

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Guatemala

Gode lokale turistklassehoteller

Rejsen igennem bor vi på gode turistklassehoteller. Vi vægter en central beliggenhed højere end et bredt udvalg af faciliteter, og vi undgår om muligt vestlige kædehoteller. Derfor bor vi typisk på mindre, lokaleejede pensionater.

Morgenstemning i Antigua Guatemala. Foto Anders Stoustrup
Pyramiderne på Grand Plaza og tempel 5 hæver sig over junglens tag ved Tikal. Foto Anders Stoustrup

Hotel i junglen

Et spændende hotel, vi ofte bor på, er Catamaran Hotel, der ligger på en lille halvø omgivet af jungle ud til Rio Dulce-floden. Ingen veje fører til hoteller, der kun kan nås med båd.

Typiske spørgsmål før rejsen til Guatemala

Guatemalas køkken bærer i høj grad præg af landets historie. For mayaerne var majs både en vigtig og hellig ingrediens, da majs spillede en central rolle i mayaernes skabelsesberetning. Mayaerne spiste også chili, æg, squash, avocado, brød samt kød fra blandt andet kalkuner. Med spanierne kom ris, europæiske grøntsager og et større forbrug af forskelligt kød. Som tiden gik, blev dette blandet med mayaernes traditionelle madvaner, og resultatet er det køkken, der møder os i dag. 

De fleste måltider i Guatemala serveres med majspandekager kaldet tortilla, og det siges, at en sulten familie på otte kan spise op mod 170 hjemmelavede tortillas om dagen. Dertil serveres ristet kød eller fisk, grønsager samt frijoles, der er en tyk, mørk sauce lavet på bønner. Andre populære retter er gryderetten jacón lavet med kylling eller svinekød, grøntsager og urter. Samt pepián bestående af kylling eller kalkun i en rig sauce på tomat og sesam. Fisk er populært langs kysterne, hvor også hvidløg, kokos, madbananer og tropiske frugter indgår i mange retter.  

Kaffeelskere har meget at glæde sig til i Guatemala. Noget af verdens bedste kaffe dyrkes på vulkanskråningerne i landets højland, og der er rig mulighed for at smage på herlighederne på caféer overalt i landet. Det er også værd at prøve de mange lækre juices lavet på friske frugter, samt de lokale ølmærker Gallo og Cabro, der begge går fint med det lokale køkken.  

Både hoteller, sightseeing og mange måltider er med i rejsens pris. Så det er ikke mange ekstra penge, man skal have op af lommen i løbet af rejsen. Mad er relativt billigt, og man spiser glimrende for omkring 100 kr. på en god restaurant. Det er naturligvis også muligt at betale mere på landets bedste restauranter, ligesom et væld af lokale spisesteder og gadekøkkener serverer måltider til langt under 100 kr. Drikkevarer er ligeledes billige. Vand på flaske kan købes for omkring 5 kroner overalt i landet, og en øl på en restaurant koster de fleste steder omkring 15 kr. En cappuccino på en god café koster typisk omkring 20 kr.  

Den største udgift kan meget vel vise sig at være souvenirs og kunsthåndværk. Der er nemlig rigtig gode muligheder for at shoppe i Guatemala. Prisen svinger meget alt efter kvalitet, efterspørgsel og ikke mindst køberens evne til at handle om prisen. Går man til opgaven med humor og smil, bliver prisen som regel bedst. Og husk, at et par kroner sandsynligvis betyder langt mere for de lokale sælgere, end de gør for dig. 

Dertil kommer drikkepenge. Som altid på Viktors Farmors rejser, er drikkepenge til guider og chauffører inkluderet i prisen. Men man skal beregne lidt drikkepenge i andre situationer. Det er normalt at efterlade cirka 10% i drikkepenge i restauranter, hvis det ikke allerede er lagt til prisen. Kuffertdragere forventer en amerikanske dollar pr. kuffert, hvis bagagen bæres op på værelset. I taxaer giver man normalt ikke drikkepenge. 

Guatemala har særdeles rige håndværkstraditioner, så der er mange muligheder for at få unikke, lokalt fremstillede souvenirs med hjem. Overalt i landet bugner markederne af farvestrålende tæpper, tasker, og broderet tøj lagt til skue side om side med kunstfærdige træudskæringer og kopier af præcolumbiansk keramik. Andre genstande er inspireret af kristendommen, der kom til landet med spanierne. Det kunne være træfigurer af helgener eller flotte udskårne kors. En særlig souvenir er de drabeligt udseende kranier og træfigurer af skeletter, der bruges under højtiden Dødens Dag.  

Også lædervarer kan være gode køb, eller hvad med en ægte latinamerikansk cowboy-hat? Glem heller ikke den gode lokale kaffe eller smykker lavet af jade. Mayaerne havde en forkærlighed for jade, og det var ikke ualmindeligt, at konger blev begravet med smykker og dødsmasker kunstfærdigt udført i jade.   

Guatemala har lagt de frygtelige borgerkrigsår i slutningen af det 20. århundrede bag sig, og siden fredserklæringen i 1996, har freden sænket sig over landet. Kriminalitet findes naturligvis her som alle andre steder, men tager man de sædvanlige forholdsregler, vil de færreste opleve problemer på en rejse til Guatemala. Langt størstedelen af de lokale er kun glade for, at turister besøger landet, og de vil gøre deres til, at man føler sig velkommen og sikker i deres land.  

Fotografering er forbudt ved nogle helligdomme. Eksempelvis inde i kirken i Chichicastenango. Vær også påpasselig med at fotografere kvinder og børn uden at spørge om lov. 

Hygiejnen i Guatemala er ikke helt på højde med den danske, og bakteriefloraen er anderledes end i Danmark. Derfor er det en god ide at vaske hænder ofte, bruge håndsprit og være lidt forsigtig med, hvad man spiser og drikker. Drik ikke postevand fra hanen, men køb i stedet vand på flaske. Undgå isterninger, spis frugter, der kan skrælles, og undgå mad, der ikke er varmet igennem. Skulle uheldet være alligevel ude, er det en god ide at medbringe medicin mod mavepine.   

Der er ingen tvivl om, at Guatemala har haft en turbulent historie. Men det er flere årtier siden, at borgerkrigen stoppede, og man føler sig ikke utryg ved at bevæge sig rundt i de områder, hvor vi kommer. Kriminalitet forekommer, men bruger man sin sund fornuft, vil man næppe opleve problemer på en rejse til Guatemala. 

Flyruten varierer fra rejse til rejse. Men typisk går rejsen via enten Madrid, London eller USA. På nogle rejser ankommer vi til Guatemala City samme dag, som vi rejser fra Danmark. På andre rejser ankommer vi dagen efter. Det kommer an på forbindelsen. På hjemrejsen lander vi typisk i København dagen efter, vi flyver fra Guatemala. Du er altid velkommen til at ringe til os og få mere information om ruten på netop din rejse.  

Ingen af vores rejser til Guatemala er deciderede vandreture. Det sagt, så går vi alligevel en del kilometer hver dag, så god fysisk form er nødvendig for at få det fulde udbytte af rejsen. I byerne er terrænet typisk fladt, men fortove er ujævne, og vejene er mange steder belagt med brosten. Ved Tikal og øvrige maya-ruiner vandrer vi ad ujævne stier i junglen, men også her er terrænet relativt fladt. Det er det til gengæld ikke på vulkanen Pacaya, hvor turen fører os ad en stejl og ujævn sti over lavasten. Dog er det ofte muligt mod et mindre beløb at tage turen på hesteryg, hvis man ikke ønske at gå. Ved Atitlan-søen er det nødvendigt at kunne komme ind og ud af en mindre båd. 

Det er en god ide at medbringe kontanter i amerikanske dollars. Disse kan let veksles i Guatemala. I de mere besøgte byer er det tillige muligt at hæve penge på kreditkort. Men sørg altid for at have lidt amerikanske dollars i kontanter i reserve, hvis hæveautomaten ikke virker lige den dag. 

Lonely Planet laver nogle af de mest opdaterede rejseguides til Guatemala, men der er ikke meget om kultur, historie og folket.  

Jesper Nielsens ’Under slangehimlen’ er fyldt med god baggrundsviden om mayaernes kultur og historie.  

5 nedslag i Guatemalas historie

250 e.Kr.
Mayaernes storhedstid begynder, og utallige små og store bystater blomstrer i Guatemalas lavland. Mægtige pyramider opføres, krige skaber og bryder alliancer, og der handles over store afstande med blandt andet kakaonødder. Guldalderen varer indtil omkring år 900, hvor maya-kulturens kollapser. 

1524
Spanierne under ledelse af Pedro de Alvarado begynder erobringen af det område, der i dag er Guatemala, med en hær på 600 soldater. De lokale folkeslag har ingen chancer mod spaniernes skydevåben, heste og nye sygdomme fra Europa.

1697
Spanierne regerer nu stort set hele det område, vi i dag kender som Guatemala. I hovedstaden Antigua Guatemala opføres smukke barokkirker og kolonitidsbygninger i stærke farver langs de brolagte gader. 

1821
Guatemala får uafhængighed fra Spanien og indgår i et forbund med andre nye centralamerikanske stater. Forbundet varer dog ikke længe, og Guatemala opnår uafhængighed i 1840. 

1996
Fredserklæringer afslutter 36 års borgerkrig, der har kostet omkring 200.000 mennesker livet. Mere end en million indbyggere er blevet hjemløse, og tusindvis er forsvundet sporløst.  

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Guatemala

Download FAQ

Danske statsborgere er visumfri i indtil 90 dage. Pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter hjemrejse. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Opbevar kopien et andet sted end selve passet.

Går flyrejsen via USA - hvilket den næsten altid gør - så er det vigtigt at søge om ESTA-godkendelse hos de amerikanske myndigheder i god tid inden afrejse. ESTA er en forhåndsgodkendelse, der giver tilladelse til at skifte fly eller rejse ind i USA. Den søges online og gives typisk i løbet af få dage. Men det kan tage længere tid. Så søg i god tid. Har du tidligere besøgt Iran eller en række øvrige lande, som USA har et mindre godt forhold til, kan du ikke søge om ESTA. Da skal du søge om visum på den amerikanske ambassade i København i rigtig god tid. ESTA kan søges ved at klikke her.

Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.  

Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmesideDer er ofte forskellige holdninger til, hvad der tilrådes af vaccinationer og profylakse.

I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

Møntfoden i Guatemala hedder Guatemala quetzal. 100 quetzal svarer til ca. 92,53 DKK. I kontant valuta, anbefales det at medbringe US Dollars. Kreditkort kan anvendes i de større byer. Der kan ikke veksels til quetzal hjemmefra. Der kan betales med dollars i Guatemala og typisk vil byttepenge være i quetzal.

Telefoni. Telefon til Guatemala: 00502 + omr.nr. + abnnr.

Telefon til DK: 0045 + abnnr.

Mobiltelefon. I de større byer er der udmærket dækning. Tjek evt. priser og roamingaftale med dit eget selskab. Det er meget dyrt at benytte data på mobilen i Guatemala.

Internet. De fleste hoteller har adgang til internet.

Man bruger 120 volt i Guatemala. Elektriske apparater skal kunne håndtere denne noget lavere spænding for at fungere. Man skal ligeledes medbringe en stikadapter, da man benytter strømstik af typerne A og B. Se de forskellige stiktyper her.

Vandet kan ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand og undgå isterninger.

På restauranter og hoteller er drikkepenge inkluderet. Er man meget tilfreds med servicen, kan 10 % lægges til regningen. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først.

Det anbefales at medbringe let bomuldstøj. Medbring også en lun trøje og vindjakke til kølige aftner.

Bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

Medbring ikke kostbare smykker og ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun mindre beløb i tasker eller lommer.

Guatemala byder på både varme kystområder og køligere bjergegne. Vejret er som på de bedste danske sommerdage.

Guatemala bruger ikke skift fra sommer til vinter tid. Så når det er dansk vintertid er de 7 timer efter Danmark (8 timer ved sommertid).

Husk at supplere pakkelisten med:

- Regntøj

- Badetøj

- Vækkeur

- Solbriller

- Solcreme

- Kasket/solhat

- Langærmet skjorte/bluse og lange bukser

- Toiletpapir

- Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

- Fotokopi af pas.

- Evt. fotokopi af flybillet og forsikringspapirer

- Insektspray  

Hvem flyver vi med?

Det varierer fra rejse til rejse. Men typisk går rejsen via enten Madrid eller USA. På nogle rejser ankommer vi til Guatemala City samme dag, som vi rejser fra Danmark. På andre rejser ankommer vi dagen efter. Det kommer an på forbindelsen. På hjemrejsen lander vi typisk i København dagen efter, vi flyver fra Guatemala.

Er det sikkert at rejse til Guatemala?

Der er ingen tvivl om, at Guatemala har haft en turbulent historie. Men freden har atter sænket sig over landet, og man føler sig ikke utryg ved at bevæge sig rundt i de områder, hvor vi kommer. Kriminalitet findes i Guatemala – som alle andre steder – men hvis man udviser almindelig sund fornuft, vil man næppe opleve nogle problemer på en rejse til Guatemala.

Kan jeg hæve eller veksle penge i Guatemala?

Det er en god ide at medbringe kontanter i amerikanske dollars. Disse kan let veksles i Guatemala. I de større byer er det tillige muligt at hæve penge på kreditkort. Men sørg altid for at have lidt amerikanske dollars i kontanter i reserve, hvis hæveautomaten ikke virker lige den dag.

Hvor fysisk krævende er rejsen?

Ingen af vores rejser til Guatemala er deciderede vandreture. Det sagt, så går vi alligevel en del kilometer hver dag, så almindelig god fysisk form er væsentlig for at få det fulde udbytte af rejsen. I byerne er terrænet typisk plant, men fortove og veje vil være ujævne. Ved Tikal og øvrige maya-ruiner vandrer vi ad ujævne stier i junglen, men også her er terrænet relativt fladt. Det er det til gengæld ikke på vulkanen Pacaya, hvor turen fører os ad en stejl og ujævn sti over lavasten. Dog er det ofte muligt mod et mindre beløb at tage turen på hesteryg, hvis man ikke ønske at gå. Ved Atitlan-søen er det nødvendigt at kunne komme ind og ud af en mindre båd.

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejsen.

Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android.