Hvad søger du?

Rejser til Guatemala

Guatemala rummer alt dét, vi forbinder med Mellemamerika: Indianer-levn, kolonitids-byer, jungle, store floder, farverige fugle, vulkaner og uspoleret natur.

Antigua, en af de ældste og smukkeste byer i Mellemamerika og et af de 3 steder i Guatemala, som er optaget på UNESCOs verdensarveliste. Byen ligger i en dal mellem 3 vulkaner, omgivet af grønne skove og kaffeplantager. I de brolagte gader hersker en hyggelig atmosfære. Tropiske blomster udsmykker husgavlene og de mange klostermure. I mere end 200 år var Antigua hovedstad i den spanske koloni, og byen anses for at være Latinamerikas fineste eksempel på spansk byplanlægning. La Merced er en af de bedst velbevarede kirker I Antigua. Den er bygget i en speciel barok stil: ” Barroco antigueño” – en stil, som er designet til at modstå jordskælv. Kirken er bygget af ordenen ”Order of the Blessed Virgin Mary og Mercy” og stod færdig i 1767.

Atitlan søen er en af verdens smukkeste og mest farverige – omgivet af høje bjerge og flere vulkaner. Rundt om søen ligger flere spændende landsbyer, hvor mange af indbyggerne stadig går klædt i de traditionelle, farvestrålende håndvævede dragter. Farverigt er der også på det store marked i Chichi. Her kan man kigge ind i den 400 år gamle Santo Tomas kirke, hvor katolske og indianske ritualer finder sted i en mytisk atmosfære.

I Guatemala vil du støde på lokale håndværkere, der ligesom deres forfædre laver smukke smykker og masker i jade. Jade er betegnelse for to forskellige bjergarter der består af aktinolit og jadeit. Det er en sjælden sten, som findes få steder i verden. Guatemala er et af dem, og stenene, der bruges i dag, er af samme slags som mayaerne brugte.

Maya-folket havde byer og templer over store dele af Mellemamerika. De havde en højt udviklet civilisation, og de byggede enorme pyramider og paladser, havde et detaljeret skriftsystem, og deres astronomi var fuldt på højde med den viden, vi senere har fået.
 

Maya-ruinerne i Tikal – midt i junglen

I nationalparken Tikal, et junglereservat på 576 kvadratkilometer med et rigt dyreliv, finder vi Tikal, en af de største kulturskatte i verden og erklæret verdens kulturarv af UNESCO i 1979. De berømte tempelpyramider tårner sig op mellem trætoppene i den dybe jungle. Her er fugle, sommerfugle og aber oppe i de vældige ceder-, mahogni-, ceiba- og sapota-træer. Under mayakulturens storhedstid fra 250 til 900 e.Kr. anlagde de mægtige mayaer ikke mindre end 4000 bygninger, paladser, terrasser, pyramider, alléer og haver på et område på over 123 km2, og der menes at have været omkring 100.000 indbyggere. Især tre generationer af Jaguar-klanens herskere, stod bag opførslen af de store templer. I slutningen af 800-tallet ramtes Tikal af en alvorlig krise; den sidste daterede stele blev rejst i 889. Kulturens undergang er fortsat en gåde for forskerne. En teori går ud på, at landbrugsjorden udpintes og derfor ikke kunne brødføde folket.

Stedet blev genopdaget i 1848. Indtil videre har man kortlagt og udgravet ca. 16 km2 bykerne. Monumenterne ærede kongerne og skulle behage guderne. Mange af pyramiderne er overgroede af jord, planter og træer, og det giver en spændende oplevelse af oprindelighed og øger mystikken omkring mayakulturen. Nogle ruiner fremtræder derfor som store træbevoksede jordhøje, mens andre er helt afdækkede og fremstår intakte, som var de lige bygget - og den fantasifulde besøgende kan næsten forestille sig et skue af mayaindianere, der hylder ypperstepræster i færd med drabelige ritualer eller tilbedelse af regnguden fra toppen af en pyramide.

 

Rejs med Viktors Farmor til Guatemala

Kunne du tænker dig at opleve Mayaernes Mellemamerika, så tag på rundrejse i Guatemala. Besøg imponerende mayaruiner, hyggelige kolonitidsbyer og nyd landets alsidige natur. Udforsk også det smukke højlands kaffeplantager på skråningerne af rygende aktive vulkaner og sejl på Atitlán-søen ud til lokale landsbyer. Endelig skal du ikke snyde dig selv for et besøg på et af de farverige lokale markeder, hvor folk i traditionelle dragter fra landsbyerne kommer for at handle og få sig en sludder med venner og bekendte.

Lyder det som noget for dig - så tag med Viktors Farmor til Guatemala.

  

Rejser til Guatemala

  

Praktiske oplysninger Guatemala

 • Danske statsborgere er visumfri i indtil 90 dage. Pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter hjemrejse. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Opbevar kopien et andet sted end selve passet.

  Går flyrejsen via USA - hvilket den næsten altid gør - så er det vigtigt at søge om ESTA-godkendelse hos de amerikanske myndigheder i god tid inden afrejse. ESTA er en forhåndsgodkendelse, der giver tilladelse til at skifte fly eller rejse ind i USA. Den søges online og gives typisk i løbet af få dage. Men det kan tage længere tid. Så søg i god tid. Har du tidligere besøgt Iran eller en række øvrige lande, som USA har et mindre godt forhold til, kan du ikke søge om ESTA. Da skal du søge om visum på den amerikanske ambassade i København i rigtig god tid. ESTA kan søges ved at klikke her.

 • Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.  

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmesideDer er ofte forskellige holdninger til, hvad der tilrådes af vaccinationer og profylakse.

 • Møntfoden i Guatemala hedder Guatemala quetzal. 100 quetzal svarer til ca. 92,53 DKK. I kontant valuta, anbefales det at medbringe US Dollars. Kreditkort kan anvendes i de større byer. Der kan ikke veksels til quetzal hjemmefra. Der kan betales med dollars i Guatemala og typisk vil byttepenge være i quetzal.

 • Telefoni. Telefon til Guatemala: 00502 + omr.nr. + abnnr.

  Telefon til DK: 0045 + abnnr.

  Mobiltelefon. I de større byer er der udmærket dækning. Tjek evt. priser og roamingaftale med dit eget selskab. Det er meget dyrt at benytte data på mobilen i Guatemala.

  Internet. De fleste hoteller har adgang til internet.

 • Man har 120 volt i Guatemala og et dansk stik kan ikke bruges, så medbring en adapter.

 • Vandet kan ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand og undgå isterninger.

 • På restauranter og hoteller er drikkepenge inkluderet. Er man meget tilfreds med servicen, kan 10 % lægges til regningen. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

 • Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først.

 • Det anbefales at medbringe let bomuldstøj. Medbring også en lun trøje og vindjakke til kølige aftner.

 • Bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Medbring ikke kostbare smykker og ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun mindre beløb i tasker eller lommer.

 • Guatemala byder på både varme kystområder og køligere bjergegne. Vejret er som på de bedste danske sommerdage.

 • Guatemala bruger ikke skift fra sommer til vinter tid. Så når det er dansk vintertid er de 7 timer efter Danmark (8 timer ved sommertid).

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Regntøj

  - Badetøj

  - Vækkeur

  - Solbriller

  - Solcreme

  - Kasket/solhat

  - Langærmet skjorte/bluse og lange bukser

  - Toiletpapir

  - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - Fotokopi af pas.

  - Evt. fotokopi af flybillet og forsikringspapirer

  - Insektspray  

 • Hvem flyver vi med?

  Det varierer fra rejse til rejse. Men typisk går rejsen via enten Madrid eller USA. På nogle rejser ankommer vi til Guatemala City samme dag, som vi rejser fra Danmark. På andre rejser ankommer vi dagen efter. Det kommer an på forbindelsen. På hjemrejsen lander vi typisk i København dagen efter, vi flyver fra Guatemala.

  Er det sikkert at rejse til Guatemala?

  Der er ingen tvivl om, at Guatemala har haft en turbulent historie. Men freden har atter sænket sig over landet, og man føler sig ikke utryg ved at bevæge sig rundt i de områder, hvor vi kommer. Kriminalitet findes i Guatemala – som alle andre steder – men hvis man udviser almindelig sund fornuft, vil man næppe opleve nogle problemer på en rejse til Guatemala.

  Kan jeg hæve eller veksle penge i Guatemala?

  Det er en god ide at medbringe kontanter i amerikanske dollars. Disse kan let veksles i Guatemala. I de større byer er det tillige muligt at hæve penge på kreditkort. Men sørg altid for at have lidt amerikanske dollars i kontanter i reserve, hvis hæveautomaten ikke virker lige den dag.

  Hvor fysisk krævende er rejsen?

  Ingen af vores rejser til Guatemala er deciderede vandreture. Det sagt, så går vi alligevel en del kilometer hver dag, så almindelig god fysisk form er væsentlig for at få det fulde udbytte af rejsen. I byerne er terrænet typisk plant, men fortove og veje vil være ujævne. Ved Tikal og øvrige maya-ruiner vandrer vi ad ujævne stier i junglen, men også her er terrænet relativt fladt. Det er det til gengæld ikke på vulkanen Pacaya, hvor turen fører os ad en stejl og ujævn sti over lavasten. Dog er det ofte muligt mod et mindre beløb at tage turen på hesteryg, hvis man ikke ønske at gå. Ved Atitlan-søen er det nødvendigt at kunne komme ind og ud af en mindre båd.

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejsen.