Hvad søger du?

Værd at opleve i Sydkorea

Det koreanske folks historie går mange tusinde år tilbage, og landet har derfor en velfunderet og unik national kultur, der er anderledes end, hvad man kan opleve i nabonationerne. Afstandene er tilmed ikke større, end at det er muligt at komme godt rundt i landet på en rundrejse i Sydkorea – og du har meget at glæde dig til.  

I hovedstaden Seoul ligger historiske paladser side om side med fremtidsagtige højhuse og små gyder badet i neonlys. I den historiske kejserby Gyeongju derimod stikker de traditionelle rødder dybt, og byen er fyldt med overdådige templer, Buddha-statuer og grave for fortidens herskere.  

Også naturmæssigt har Sydkorea rigtig meget at byde på. Nationalparker som Seoraksan indbyder til vandreture mellem dramatiske klippeformationer, mens Gaya National Park byder på skovklædte bjerge omkring det smukke Haeinsa tempel, der gemmer på en sand litterær skat. Langs kysten samles lokale på de gyldne strande for at slappe af i vandkanten, mens vådområderne i Suncheon Bay er et godt sted at studere det lokale fugleliv.

Ikke blot Sydkoreas natur og historie gør landet specielt. Landets moderne samfund er nemlig også i den særlige situation, at selv om der ikke har været reel krigsførelse siden 1950erne, er landet stadig i en uafsluttet krig med naboen Nordkorea. Denne konflikt præger i høj grad det sydkoreanske samfund, da krigen har splittet familier ad og danner ramme for, hvordan de ser sig selv i kontrast til deres slægtninge i nord. De tager afstand til det autoritære regime i Nordkorea, og millioner har været på gaden for at give støtte til deres eget gennemsigtige demokrati i Sydkorea. 

Landefakta

Areal:

97.100 km2

Hovedstad:

Seoul

Hovedstaden er blandt de største i verden med en befolkning på over 10 mio. mennesker.

Møntfod:

Won - forkortes KRW

Sprog:

Koreansk

Tidsforskel fra DK:

Sommer: + 7 timer, vinter: + 8 timer

Viktors Farmor i Sydkorea

En af de helt store oplevelser, Viktors Farmor byder på i Sydkorea, er Sydkorea rundrejsen, hvor vi overnatter ved Hwaeomsa templet og fra første parket oplever religionens rolle i Sydkorea. Den koreanske buddhisme er i høj grad sin egen og er stærkt præget af den konfucianske tankegang, der har været praktiseret i mere end et årtusinde.  

Ved templet i Hwaeomsa oplever vi blandt andet, hvordan dyder som flid og selvopofrelse bliver praktiseret. De friske vil kunne vågne op før solens frembrud for at følge de mange ritualer morgenstunden byder på. 
 
Viktors Farmors rejse i Sydkorea er på hele 14 dage. Det giver os tid til at få et bredt helhedsindtryk af landet. Foruden templer og traditionel kultur stifter vi også bekendtskab med den moderne asiatiske storby Seoul og den langt mindre besøgte Busan i syd. Her er god tid til at udforske de travle madmarkeder og få et indblik i det sydkoreanske køkkens mange facetter.  

Vidste du det om Sydkorea?

Når man bliver født i Sydkorea, anses man allerede for at være et år gammel, man skal derfor fraregne et år for at finde ud af, hvor gammel en sydkoreaner vil være i almindelig ”dansk” alder.  

Klima og vejr

Hvornår besøger man Sydkorea?

Sydkorea er ca. 2,5 gange større end Danmark, men mindre end Nordkorea. Landets befolkning er dog dobbelt så stor som i Nordkorea, og det gør Sydkorea til et af verdens tættest befolkede lande. Hovedstaden Seoul er blandt de største i verden og har en befolkning på over 10 mio.

Landet består af bjerge, små dale og smalle kyststrækninger. Bjergene udgør ca. 70% af landet, hvoraf de fleste udspringer fra bjergkæden Taebaek, som strækker sig helt fra Nordkorea og ned til Sydkoreas sydøstlige kyst.  Lavlandet findes ved den vestlige kyst og langs floderne, som løber flere hundrede kilometer gennem landet.    

Sobaekbjergene slynger sig mod sydvest og afskærmer Kyongsangprovinserne fra resten af landet. Ingen af bjergene er høje (under 2000 m).

Klimaet kendetegnes ved kolde vintre med begrænset nedbør og varme fugtige somre med meget regn i monsuntiden. Der er generelt ikke de store temperaturudsving i Sydkorea – dog kan der i bjergområderne være køligere, mens der ved østkysten er et par grader varmere end i Seoul.  

Den bedste tid at rejse i landet er forår og efterår (april-maj & september-oktober). Her er temperaturerne behagelige, og luftfugtigheden ikke så høj.

Sydkorea er ca. 2,5 gange større end Danmark, men mindre end Nordkorea. Landets befolkning er dog dobbelt så stor som i Nordkorea, og det gør Sydkorea til et af verdens tættest befolkede lande. Hovedstaden Seoul er blandt de største i verden og har en befolkning på over 10 mio.

Landet består af bjerge, små dale og smalle kyststrækninger. Bjergene udgør ca. 70% af landet, hvoraf de fleste udspringer fra bjergkæden Taebaek, som strækker sig helt fra Nordkorea og ned til Sydkoreas sydøstlige kyst...

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Sydkorea

Hoteller med høj international standard

Sydkoreanske hoteller er generelt af høj international kvalitet og særdeles renlige! Viktors Farmor bruger gode hoteller, som udgangspunkt har tre eller fire stjerner, hvor der er plads til at blive magelig om aftenen efter en dag en fuld af oplevelser.

I Bukchon er omkring 900 af de traditionelle hanok-huse er bevaret. Foto Viktors Farmor
Bulguksa-templet i den gamle hovedstad Gyeongju. Foto Anders Stoustrup

Overnatning på tempel

Den enkelte overnatning på templet i Hwaeomsa har spartanske faciliteter efter et mådeholdent buddhistisk forbillede i historiske omgivelser. I templet sover vi ligesom munkene på madrasser, der kan rulles ud.

Typiske spørgsmål før rejsen til Sydkorea

Tteokbokki, bibimbap, bulgogi, gogigui (koreansk bbq) og ikke mindst kimchi. Selvom det koreanske køkken stadig er forholdsvist ukendt i den brede danske befolkning, kan sydkoreanerne prale af at have et stort og bredt favnende katalog af lokale retter.  

Sydkoreansk mad kendetegnes ofte ved den hyppige forekomst af stærk mad. Men på rejserne med Viktors Farmor gør vi en dyd ud af at afprøve mange forskellige afkroge af det koreanske køkken, lige fra kolde glasnudler (Japchae) serveret med grøntsager eller kød, til blæksprutte serveret så frisk, at armene stadig bevæger sig på tallerkenen. 

Sydkorea har gennemgået en stor økonomisk udvikling siden 1980erne og er derfor ikke billigt på den måde, som man kender det fra Sydøstasien. Prisniveauet er ca. det samme som i Italien eller Spanien, men f.eks. mad og drikke er ofte billigere. I supermarkeder kan en ½ liter vand købes til under 5 kr, og på restauranter kan et måltid fås helt ned til mellem 30 og 50 kroner. 

Sydkorea er specielt kendt for sine skønhedsprodukter. Ansigtsmasker, hudcreme, make-up og lign. er i høj kurs i Seouls shopping-distrikter. 

Sydkorea byder også på andre særlige souvenirs, for eksempel de traditionelle Hahoetal masker i Andong provinsen eller en lille beskyttende amulet fra et af Sydkoreas gamle templer. 

En lille sjov souvenir – også en god gaveidé, er deres instant noodles (nudler i små pakker). Her er de meget kreative, og du kan finde mange sjove smage og farver på pakkerne.   

Derudover har de også meget fint te. Blandt andet grøn te i en rigtig god kvalitet – og tit i flotte æsker.  

Da corona-pandeminen begyndte i starten af 2020, var Sydkorea det første land efter Kina, hvor smitten bredte sig. Det fik den sydkoreanske regering til at lukke landet ned. Landet var derfor tidligt i pandemien hårdt ramt, men har siden haft en effektiv håndtering af smittespredning og har på trods af en befolkning på mere end 50 millioner mennesker, per efteråret 2020 haft færre smittede i alt, end det er tilfældet i Danmark. 

Derudover er risikoen for at blive udsat for kriminalitet i Sydkorea meget lav. Almindelig berigelseskriminalitet er næsten ikke eksisterende. 

Sydkorea bruger Koreanske won og 100 danske kroner svare ca. til 18.000 won. Det kan være rart at have penge med hjemmefra, men det er også muligt at hæve penge overalt, hvis man har et almindeligt visa- eller mastercard 

I Asien er sydkoreansk K-POP (kort for koreansk-pop) blevet en enorm musikgenre. Med sit høje tempo, farverige musikvideoer og minutiøst koreograferede danseopvisninger har det gjort Sydkoreas moderne populærkultur hip. 

Derudover har Sydkorea igennem de sidste årtier slået sig fast som et land, hvis filmproduktion har nået et højt internationalt niveau, senest bevist med Bong Joon Ho’s ’Parasite’, der vandt både Den Gyldne Palme i Cannes samt en Oscar for bedst film i 2020. 

For et nærmere indblik i Sydkoreas samfund set gennem moderne film, anbefaler rejseleder Loui Halse derudover:  

  • Burning (2018) dir. Lee, Chang-dong 
  • The Handmaiden (2016) dir. Park, Chan-wook 
  • Forår, sommer, efterår, vinter... og forår (2003) dir. Kim, Ki-duk (Denne kan ses her på Youtube med engelske undertekster)  

Af bøger kan vi derudover anbefale Park Yeonmi’s ”For at kunne leve” (2015), der handler om hendes eget liv, hvor hun som 13årig flygtede fra Nordkorea for senere at immigrere til Sydkorea. Udover at være en spændende og skræmmende personlig beretning, giver bogen også et indblik i forskellene mellem Syd- og Nordkorea. 

5 nedslag i Sydkoreas historie

1392
Joseon (Chosun) dynastiet bliver en forløber til det, vi i dag kender som Korea. I dag bruger mange koreanere stadig ordet Chosun om deres land.

1443
Kongen Sejong skaber og introducerer det koreanske ’hangul’ alfabet og stopper brugen af kinesiske tegn. Hangul har siden været et vigtigt symbol på koreansk national identitet.

1905
Japan annekterer den koreanske halvø, og regerer over landet som en koloni frem til Japans nederlag i 2. verdenskrig i 1945.

1950-1953
Koreakrigen mellem det kommunistiske nord og kapitalistiske syd raser. Krigshandlingerne afsluttes i 1953, hvor Korea bliver delt i to langs klodens 38. breddegrad. Men de to koreanske nationer har aldrig officielt sluttet fred.

1987
Juni-protesterne. Flere hundrede tusinde sydkoreanere går på gaden og udfører civil ulydighed. Det resulterer i omfattende demokratiske reformer af det sydkoreanske samfund.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Sydkorea

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Sydkorea.

Download FAQ

Danske statsborgere kan opholde sig 90 dage visumfrit i Sydkorea på turistrejser. Passet skal være gyldigt i 3 måneder udover rejsens varighed. Man kan blive bedt om at fremvise returbillet ved ankomst til landet.

Man bør altid have en kopi af sit pas på sig og opbevare sit pas i hotellets sikkerhedsboks eller et andet sikkert sted.

Der er ikke krav om vaccinationer udover de almindelige vaccinationer mod stivkrampe og difteri samt hepatitis A. Andre vaccinationer kan være en god ide, hvorfor man altid bør kontakte sin egen læge eller en tropemedicinsk klinik for at få de mest opdaterede informationer baseret på ens egen sygdomshistorie.

I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

Sommer: 7 timer forud for DK

Vinter: 8 timer forud for DK

I Sydkorea kører man i den højre side af vejen. Vejene er fine, og koreanerne er generelt hensynsfulde i trafikken. Dog bør man som forgænger altid orientere sig grundigt i trafikken, da det hænder, at knallerter kører op på fortovet og over for rødt. Mangle lokale benytter sig af de offentlige transportmidler i Sydkorea, der er moderne og effektive.

Sydkorea bruger Valutaen WON, som forkortes til KRW.  Det er let at veksle euro eller amerikanske dollars i lufthavnen, og der kan hæves penge i automater på internationale kreditkort som Visa og MasterCards. Mange steder er det også muligt at betale med kreditkort, men det er altid en god ide at have lidt penge i den lokale valuta også til mindre indkøb i små butikker. 

Prisniveauet i Sydkorea er generelt lavere end i Danmark men højere end i dele af Sydøstasien. Traditionelle koreanske ting og mad er væsentligt billigere end i Danmark, mens vestlige varer som tøj kun er lidt billigere. Der er 10% moms på alle varer. Nogle gange er momsen medregnet i den viste pris, mens den i andre tilfælde lægges til prisen. Som regel er det tydeligt markeret, om momsen er indregnet i prisen.

Der benyttes samme to-benede 220 V stik som i Danmark. Dog er der steder, der stadig benytter de gamle 100 V stik, der ligner de amerikanske. Også andre stik kan forekomme, så det er en god idé at medbringe en universaladapter for en sikkerheds skyld.

Trådløst internet er et hit i Sydkorea, og det bliver mere og mere udbredt på caféer og offentlige steder. Nogle steder er wifi gratis, mens det andre steder er mod betaling. Så det er en god idé at spørge på caféen eller hotellet omkring dette.

Det kan være dyrt at benytte mobildata på smartphones i Sydkorea. En mulighed kunne være at anskaffe sig et midlertidigt sim-kort, så man både kan ringe lokalt og benytte sig af internettet til lokale priser. Dette kan især være at fortrække på landet, hvor gratis wifi kan være svær at finde. Flere leverandører udbyder dette. Deriblandt EG sim (link http://www.egsimcard.co.kr/), som er både billigt og nemt, da det er optanket med et vist beløb på forhånd. Det kan med fordel bestilles inden rejsen, og man kan vælge at få det leveret til sit hotel. Ældre mobiler kan til tider have svært ved at fungere optimalt på det lokale netværk.

Mange restauranter og butikker har åbent til langt ud på aftenen. Nogle har sågar åbent døgnet rundt.

Posthuse har normalvis åbnet fra 9.00 til 18.00

Banker har almindeligvis åbent fra 9.30 til 16.00

Man bør ikke drikke vandet i hanerne i Sydkorea. Kildevand på flaske er billigt og let tilgængeligt. På nogle restauranter får man en flaske filtreret vand, når man bestiller mad. Disse er normalt sikre at drikke.

Der gives ikke drikkepenge i Sydkorea, da dette anses for at være uhøfligt. Dog bør man være opmærksom på, at mange hoteller tilføjer 10% service gebyr på regningen. Undtagelsen er drikkepenge til vores lokalguider og chauffører, hvilket er inkluderet i rejsens pris.

Afslappet påklædning er accepteret i Korea, om end de fleste koreanere går meget op i at være pænt klædt på. Dog bør kvinder undgå at vise for meget barm og mave, da dette kan tiltrække uønsket opmærksomhed.

Vær også opmærksomt på, at det er meget uhøfligt at træde ind i traditionelle hoteller og lokales hjem med fodtøj på eller bare tæer. Strømpesokker er i orden – helst uden huller.

Det er generelt helt i orden at tage billeder i offentligheden, med mindre skilte dikterer noget andet. Dog er det altid god skik at spørge om tilladelse, hvis man ønsker at fotografere personer.

Koreanere er et venligt og imødekommende folkefærd, og man føler sig meget velkommen i Sydkorea. Man skal dog ikke forvente, at de lokale kan tale særlig godt engelsk på trods af mange års undervisning i skolen. Det skal man dog ikke lade sig skræmme væk af, og man kan komme langt med fagter og meget enkelt tale.

Den koreanske kultur er fyldt med uskrevne sociale regler for den korrekte etikette. Men de lokale er meget forstående overfor turister, og hvis man blot er høflig og smilende, så er de meget overbærende overfor småfejl.

I Sydkorea havde man allerede inden corona-pandemiens udbrud kultur for at bære maske, for at beskytte sig selv og andre i fald af eventuelle sygdomssymptomer. Der er ingen testkrav ved indrejse længere, der er dog krav om mundbind på sygehuse og apoteker. 

Kriminaliteten er generelt lav i Sydkorea, og ting som lommetyverier forekommer sjældent. Dog bør man altid udvise almindelig sund fornuft.

Sydkorea har et tempereret klima med fire distinkte årstider. Vintrene fra december til februar er normalvis lange og kolde, mens somrene fra juli til august er varme og fugtige. Sydkoreas monsunsæson rammer typisk i juli og august. I denne periode oplever Sydkorea en markant forøgelse i nedbør. Rundt regnet falder to tredjedele af Sydkoreas årlige nedbør i sommerperioden. Gennemsnitstemperaturen i Sydkorea er 23°C om sommeren og -2°C om vinteren.

Forår fra marts til juni og efteråret fra september til november er generelt de mest komfortable perioder at rejse til Sydkorea i. Gennemsnitstemperaturen i foråret er 10°C, mens den i efteråret er 13°C. Det sagt, kan der være stor forskel fra område til område samt fra måned til måned.

På vores rejser bruger vi en række forskellige flyselskaber. På nogle få af disse – f.eks. Finnair – kan vi desværre ikke seate jer på flyet. Vi kan derfor ikke garantere, at I sidder sammen, selvom I rejser sammen. Vi kan heller ikke imødekomme særlige ønsker til seating såsom gangplads, vinduesplads osv. Ønsker du at vide, hvilket flyselskab vi bruger på en given rejse, er du altid velkommen til at ringe til os eller skrive på info@viktorsfarmor.dk 

Hvordan er maden i Korea?

Det koreanske køkken er helt unikt og uden tvivl et af de mest eksotiske aspekter ved at rejse i Korea. Det kan nogle måder minde om det japanske og kinesiske køkken, men det er helt sit eget og fyldt med smagsnuancer og ingredienser, man ikke finder andre steder. På vores rejser smager vi en række forskellige retter. Men trænger man en dag til noget lidt mere velkendt, bugner Korea af restauranter med mad fra hele verdenen.

Hvor lang er flyveturen til Korea?

Vi bruger en række forskellige flyselskaber på rejserne til Korea. Men typisk vil rejsen starte med en kort flyvning til en europæisk storlufthavn, hvor vi skifter fly og fortsætter de sidste cirka 10 timer til Korea.

Mærker man konflikten mellem Nordkorea og Sydkorea?

Når vi besøger den stærkt bevogtede grænse mellem de to lande, er man ikke i tvivl om, at der er en konflikt mellem de to lande. Det samme gælder, hvis man læser lokale aviser eller snakker med lokale om forholdet mellem de to lande. Men ellers mærker man ikke noget til de politiske spændinger på en rejse i Sydkorea. Tværtimod føler man sig utrolig sikker.

Hvor mange penge bør jeg have med hjemmefra?

Der er rig mulighed for at hæve penge på kreditkort i Sydkorea, så der er ingen grund til at bære rundt på en masse kontanter. Hvor mange won, du får brug for, er meget individuelt. Men start for eksempel med at veksle eller hæve et beløb svarende til ca. 1000 kr., og så hæve flere undervejs, hvis der bliver brug for det.

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse. Se alle fordele og rabatter her.

Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

Der er indlagt flere vandreture. Sydkorea er et bjergrigt land, og ved flere af templerne og nationalparkerne skal man gå en del op og ned for at få det fulde udbytte.

Enkelte aftener spises på hotellerne, hvis det skønnes smartest efter f.eks. en lang køredag.