Rejser til Kap Verde

Når man hører om Kap Verde, kommer man uvilkårligt til at tænke på strandferier og solskin. Den lille ø-gruppe i Atlanterhavet ud for Vestafrika har dog langt mere at byde på.

Værd at opleve i Kap Verde

På Viktors Farmors rejse til Kap Verde skal vi selvfølgelig nyde de flotte strande, men vi oplever også det dejlige tropeland på en vandreferie. Velkommen til Kap Verde: Det grønne forbjerg.  

Når man begiver sig væk fra kysterne, er landskabet mange steder storslået og byder på stor diversitet med urørt natur, frugtplantager og små hyggelige landsbyer gemt i det frodige landskab.  

Kap Verde har samtidigt en masse historie at fortælle. På den største ø Santiago findes mange levn fra portugisernes slavehandel og kontrol over øen i mere end 500 år. I dag regnes det lille land som et af de mest demokratiske og stabile lande i Afrika, og det er lykkedes at halvere fattigdommen. 

Kap Verde er også mødet med det rigtige Afrika og ikke mindst med musikken. Der er generelt en blanding af afrikansk og kreolsk stemning over landet. På musikscenen er grammyvinderen og landets helt stor musikalske foregangskvinde Cesaria Evora, som er en national stolthed. Hun symboliserer, hvor vigtig musikken er for Kap Verde og landets identitet. Vi kommer til at opleve musikkens betydning fra første parket, blandt andet når aftensmåltidet bliver serveret til live-musik. 

En anden af Kap Verdes store højdepunkter er den aktive vulkan Fogo, der ligger på øen af samme navn. De 10 øer er opstået af vulkansk aktivitet, der er blevet flyttet rundt i millioner af år på grund af den pladetektoniske aktivitet i området.  

Fogo er den nuværende aktive vulkan på øerne, og den havde et lille udbrud så sent som i 2015. Det er i dag muligt at vandre op ad vulkanen og se det enorme krater og besøge en lille landsby, der ligger i vulkanens skygge.  

Op mod 30% af elforbruget kommer fra vindenergi, og i det hele taget lægger Kap Verde-øerne vægt på genanvendelse og genbrug. Landets stolthed er, udover musikken, fodboldlandsholdet, der i betragtning af landets størrelse klarer sig ualmindelig godt. 

Vandreferie på Kap Verde

Landefakta

Areal: 4.033 km2

Hovedstad: Praia

Møntfod: Escudo (a 100 centavos) - forkortes CVE

Sprog: Portugisisk (off.) og kreol-portugisisk

Tidsforskelfra DK: Sommer: -3 timer, vinter: -2 timer

Klima og vejr

Hvornår besøger man Kap Verde?

Kap Verde er en ideel destination til at undslippe den danske vinter – her finder man varme ikke langt fra Europa. Øerne har tropisk klima, og der er varmt hele året rundt. Om man befinder sig på den ene eller anden ø, gør ingen forskel i forhold til temperaturen, som højst svinger med 2-3 grader. Det meste nedbør falder om sommeren og i efteråret, men det skal man ikke lade sig skræmme af, da det meget sjældent regner en hel dag ad gangen.   Kap Verde består af ti øer, hvoraf ni er beboet. Generelt er landskabet mere fladt på de østlige øer – hvilket har resulteret i nogle fine kyststrækninger. På de vestlige øer vil man opleve større højdeforskelle og bjerge.  Øerne er ikke så velegnede til dyrkning af afgrøder, dog ses der flere steder i landskabet både sukkerrør, majs og jordnødder, mens der flere steder langs kysten er fiskeri og havne.

Hvem møder du i Kap Verde?

Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Befolkningen i Kap Verde er hårdhudede. De har både gennemlevet perioder med hungersnød og tørke. Alligevel træffer man gæstfri og imødekommende mennesker, der er glade for at dele ud af deres særlige kultur og traditioner.

 • Nedstigning til en frugtbar dal - denne vandreferie byder på meget afvekslende landskaber. Foto Line Raft Calum

  Da Gud var færdig med skabelsen

  ...og børstede sine hænder, var det de små krummer, der ubemærket gled af hans fingre og som fal...
  Nedstigning til en frugtbar dal - denne vandreferie byder på meget afvekslende landskaber. Foto Line Raft Calum

  Da Gud var færdig med skabelsen

  ...og børstede sine hænder, var det de små krummer, der ubemærket gled af hans fingre og som fal...

Typiske spørgsmål før rejsen til Kap Verde

 • Hvad spiser vi i Kap Verde?

  Det kommer nok ikke bag på nogen, at de lokale på Kap Verde har stor tradition for at spise mad fra havet, som adskiller de ti små øer. Vi stifter bekendtskab med mange forskellige spiselige fisk, når vi besøger det lokale fiskemarked i Mindelo.  

  Kap Verde byder dog også på meget andet. Blandt andet skal vi smage den lokale nationalret Cachupa, som består af bønner, kassava, korn og kød, der koges op i mange timer over svag varme.  

  Derudover vil der også være mulighed for at smage Chamuças, Kap Verdes tolkning af samosaer. Eller smage den lokale alkohol grog, der både drikkes alene og blandes i diverse cocktails. Grog er fremstillet af sukkerrør og kan henlede tankerne på rom fra Caribien. 

  Som en generel regel fraråder vi at drikke vand fra vandhanen. Køb vand på flaske, og vær opmærksom på, om kapslen er forseglet. Det skal "knække" når man vrider kapslen af første gang. 

 • Hvad er prisniveauet i Kap Verde?

  Prisniveauet i Kap Verde er lavt. I særdeleshed når man begiver sig væk fra de mere turistede øer såsom Santa Maria. En ½ liter vand kan fås til 4-8 danske kroner og et måltid koster typisk omkring 60 kroner på en almindelig lokal restaurant. 

  Kap Verde øerne har deres egen valuta: Escudos Cape Verde (ECV). 

  1 euro svarer til 110 escudos. Escudos findes i 200, 500, 1000 og 5000 sedler og i mønter fra 1 til 200. 

  Der findes hæveautomater i større byer. Man kan også få vekslet på vekselkontorer eller i banker. Man kan veksle til escudos i lufthavnen i Lissabon, men til en dårlig kurs. I lufthavnen i Mindelo er der både vekselkontor og hæveautomat 

 • Hvad køber man i Kap Verde?

  Hvis man køber ting på de lokale markeder, kan man prøve at forhandle lidt om prisen. Men som udgangspunkt oplever man, at de fleste ting er billige. 

  Vi anbefaler at dykke ned i et af Kap Verdes mange markeder, hvor man finder alverdens håndlavede produkter lige fra kunst og små skulpturer, til smykker, instrumenter eller andre lokale specialiteter. Det største af disse markeder findes i Praia, hovedbyen på Kap Verde. 

  Den lokale alkohol, grog, kan også tages med hjem som souvenir eller gave. Den kan både drikkes ren, men er også god i drinks. Den kan minde lidt om rom fra Caribien.  

 • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Kap Verde?

  Kap Verde er et stabilt land, der generelt er vant til turister, og der er ikke meget berigelseskriminalitet. Men som de fleste andre steder bør man tage sine forbehold i områder med mange turister. Det er en god ide ikke at vise sin pung, andre værdifulde genstande og dyre smykker.  

  Kap Verde er et meget fattigt land, folk har altid levet nøjsomt, og der er knaphed på ressourcer. Vand er en selvfølge for os i Nordeuropa - men ikke i Kap Verde, hvor badevandet kan ryge for et par timer og strømmen kan gå. Brug derfor vand med omtanke.  

  Vaccination mod stivkrampe, difteri og hepatitis A (smitsom leverbetændelse) anbefales. 

  Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet. 

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes. 

 • Kan man drikke vandet?

  Som et generelt råd fraråder vi at drikke vand fra vandhanen. Køb vand på flaske, og vær opmærksom på, om kapslen er forseglet. Det skal "knække" når man vrider kapslen af første gang. 

 • Hvad skal man pakke med på en vandreferie til Kap Verde?

  Vandreferien har 3 støvler i sværhedsgrad, hvilket betyder, at der er flere tekniske og stejle steder, hvor knæene belastes. Vi anbefaler, at man pakker følgende:  

  Et let underlag - som dem, man bruger til knæene ved havearbejde - er et godt underlag til frokosterne i det grønne. 

  Vandrestave er en særdeles god idé i det kuperede terræn. 

  Vi anbefaler "rigtige" vandrestøvler med solid ankelstøtte på denne vandreferie. 

  Har man tendens til søsyge, kan man overveje at tage søsygepiller med, da overfarten mellem øerne Sao Vicente og Santo Antao kan være urolig. 

 • Guidebøger, litteratur og film

  Guidebog og kort: Cape Verde Islands, Bradt 2017. Kan fås i Nordisk Korthandel sammen med kort. 

  Musik: Udforsk Kap Verdes musikkultur ved at høre Cesária Évoras grammyvindende musik. Évora er Kap Verdes mest hyldede musiker, og på rejsen kommer vi til at høre meget mere om hende samt musikkens rolle i landet. På Spotify kan man høre nogle af hendes sange.  

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Kap Verde

3- eller 4-stjernede hoteller

Viktors Farmor gør så vidt muligt brug af gode hoteller på vores rejse til Cap Verde. Typisk klassificeret med tre eller fire stjerner. Dog er øen Santo Antão kun sparsomt beboet, og her kommer ikke mange turister, og vi bor derfor på små pensionater på denne ø.

Vidste du det om Kap Verde?

Før 1456, hvor portugisiske opdagelsesrejsende ankom til øen, boede der ingen mennesker i Kap Verde. 

Viktors Farmor i Kap Verde

Rejsen Vandreferie i Kap Verde - Eksotisk stemning på tropiske øer er speciel, da det har naturen og ikke mindst kulturen i højsæde. Vi besøger i alt 3 af de 10 øer. Og størstedelen af vores rejsedage bruger vi på den sparsomt turistede ø Santo Antão, hvor naturens frodighed og de stejle bjergskråninger er i fokus.  

5 nedslag i Kap Verdes historie

1456
Den portugisiske opdagelsesrejsende Luigi de Cadamosto ankommer til Kap Verde, som på dette tidspunkt er ubeboet

1460erne
Øen modtager sine første afrikanske beboere i form af slaver fra Vestafrika.

1876
Slaveri og slavehandel, der har været øens økonomiske omdrejningspunkt, forbydes.

1975
Kap Verde opnår selvstændighed fra Portugal

1991
Første demokratiske valg bliver afholdt, Antonio Mascarenhas Monteiro vælges til præsident

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Kap Verde

 • Pas og visum

  Det anbefales, at passet er gyldigt 6 måneder efter hjemrejse. Der kræves ikke visum til Kap Verde, men derimod skal besøgende betale en skat på 3.400 Escudos Cape Verde (~31 euro), som skal betales senest 5 dage inden ankomst over nettet. Hvis du er tilmeldt inden 30 dage før afrejse, så sørger vi for denne skat, dvs. vi sender de nødvendige informationer til Kap Verde, og vi betaler skatten, som er inkluderet i rejsens pris. Melder du til senere end 30 dag før, så vil du selv skulle søge og betale den. Vi sender link til at søge og betale den. 

 • Vaccination og corona

  Vaccination mod stivkrampe, difteri og hepatitis A (smitsom leverbetændelse) anbefales.

  Vaccination mod covid-19 er også nødvendigt for at deltage på rejserne i januar og februar 2022. 

  Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Bagage

  Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv. Der er ikke elevator på hotellerne, så man skal selv bære kuffert op og ned af trapper.

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  Vandrestave skal i den indtjekkede bagage.

  Der er som regel mulighed for at vaske tøj på de hoteller, hvor vi overnatter mere end en gang.

  Håndbagage
  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet. Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Valuta

  Kap Verde øerne har deres egen valuta: Escudos Cape Verde (ECV).

  1 euro svarer til 110 escudos. Escudos findes i 200, 500, 1000 og 5000 sedler og i mønter fra 1 til 200.

  Der findes hæveautomater i større byer. Man kan også få vekslet på vekslekontorer eller i banker. Man kan veksle til escudos i lufthavnen i Lissabon, men til en dårlig kurs. I lufthavnen i Mindelo er der både vekselkontor og hæveautomat. Vi anbefaler, at man tanker op med Escudos Cape Verde her - for selv om der er bank i selve byen Mindelo, kan den være lukket, når vi kommer frem.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  På vandreferierne forventes det at du kan gå det angivet antal km og højdemeter på rejsen.

 • Måltider

  Køkkenet har - ligesom kulturen - hentet inspiration i Afrika og Europa. Med sin beliggenhed i Atlanterhavet er det klart, at fisk spiller en stor rolle. Men der er også traditionelle kødretter, for eksempel nationalretten cachupa, der kan garneres med hvadsomhelst: Majs, bønner, ris, kartofler, yams, cassava. Sværdfisk og tun findes ofte på menukortet, ligesom kylling, svinekød og æg.

  Madpakker på vandreturene skal du selv medbring en beholder til, da de ikke er pakket ind på forhånd. 

  Middagene er solide, forvent ikke gourmetmad. Morgenmaden er let, for eksempel hvidt brød, marmelade, banan, papaya, lille omelet. Til det lille energi-tilskud under vandringerne anbefaler vi at medbringe nøddemix, müslibarer, kiks, energisnacks og lignende. Pak det i hovedbagagen i en uåbnet pose. Hvis I er vant til stort morgenmåltid, så tag evt. boghvedegryn (fx fra Helsam) med hjemmefra. Så kan man hælde tevand på boghveden.  

 • Elektricitet

  220 volt med de samme stik, som vi bruger i Danmark.

 • Drikkevand

  Som en generel regel fraråder vi at drikke vand fra vandhanen. Køb vand på flaske, og vær opmærksom på, om kapslen er forseglet. Det skal "knække" når man vrider kapslen af første gang.

  Kap Verde er et meget fattigt land, folk har altid levet nøjsomt, og der er knaphed på ressourcer. Vand er en selvfølge for os i Nordeuropa - men ikke i Kap Verde, hvor badevandet kan ryge for et par timer og strømmen kan gå. Brug derfor vand med omtanke. 
   

 • Drikkepenge

  På grupperejser er drikkepenge til chauffører og lokale guider inkluderet i rejsens pris. På Kap Verde er det kutyme at runde restaurant-regningen op, gerne op mod 10%. Det er vigtigt, at man giver et lille beløb, hvis man får båret sin kuffert til og fra hotelværelset. Det er også kutyme at lægge lidt pr dag til stuepigen.

 • Foto

  Der er mange farverige motiver i Kap Verde. Vis hensyn og respekt. Spørg om tilladelse før du fotograferer personer.

 • Pakkeliste

  Supplement til pakkelisten

  • Gode vandrestøvler med skaft 
  • Vandrestave 
  • Vabelplaster
  • Lun fleece/sweatshirt
  • Regntøj/regnslag 
  • Dagtursrygsæk til madpakke, vandflasker og andre fornødenheder
  • Madkasse til frokost der ikke er pakket ind på forhånd 
  • Solcreme, solbriller og evt. kasket
  • En stor eller 2 drikkeflasker
  • Evt. kikkert
  • Evt. vådservietter og håndsprit
  • Lag på lag tøj
  • Evt. badetøj, hvis vejret og hav tillader svømning i havet
 • Prisniveau

  Et måltid på en god restaurant koster typisk 100-150 kroner, men man kan også finde måltider til 35-40 kr. En øl (f.eks. den lokale Strela) koster typisk 10 kr og en sodavand det halve. Vand på flaske koster 3-4 kr for 33 cl. Der fremstilles vin i Kap Verde, primært på øen Fogo. Vinen er ganske udmærket, og der er et væsentligt prishop, hvis man ønsker importerede vine.

 • Klima

  Kap Verde øerne har tropisk klima, og det betyder, at der er varmt hele året rundt. Temperaturerne ligger mellem 19 og 30 grader Celcius året rundt. Januar er den "koldeste" måned, her ligger den gennemsnitlige temperatur på cirka 24 grader om dagen. Der er 8 timers sol om dagen. Regntiden er i august og september, hvor der kan falde en del regn, men ikke kontinuerligt.

 • Religion

  93% af befolkningen er katolikker, og 5% er protestanter.

 • Telefon og internet

  Det er dyrt at ringe fra Kap Verde. Til gengæld er der WiFi på en del hoteller efterhånden.

 • Tidsforskel

  Kap Verde er 2 timer bagefter dansk tid. Om sommeren er man 3 timer bagefter.

  Tidsbegrebet defineres anderledes i Kap Verde. Stemningen er afslappet, og det vil på godt dansk sige, at man ikke hænger sig i klokkeslet. På Kap Verde tager ting den tid, de nu tager, og man møder ikke nødvendigvis op til aftalt tid til et møde. Det er livsstilen, men hænger også sammen med en dårlig infrastruktur. Se det som en charme. Det er bedst at gå ned i gear, frem for at hidse sig op. Og sikkert også sundere for helbredet.

 • Vandringstip

  Dette er en Viktors Farmor vandreferie med sværhedsgrad: 3 støvler.

  Et let underlag - som dem, man bruger til knæene ved havearbejde - er et godt underlag til frokosterne i det grønne.

  Vandrestave er en særdeles god idé i det kuperede terræn.

  Vi anbefaler "rigtige" vandrestøvler med solid ankelstøtte på denne vandreferie.

  Har man tendens til søsyge, kan man overveje at tage søsygepiller med, da overfarten mellem øerne Sao Vicente og Santo Antao kan være urolig.

 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Kap Verde.
Ring til os 86 22 71 81