Hvad søger du?

Kap Verde

10 øer stikker op af Atlanterhavet små 500 km fra Afrikas kyst. Her er smukke strande og grønne dale med fritvoksende banan- og kokospalmer og anden tropisk vegetation. Velkommen til Kap Verde: Det grønne forbjerg.

 
Da portugiserne opdagede øgruppen i 1500-tallet, var øerne ubeboede. De blev hurtigt befolket, for Verde-øerne lå godt: Mange slaveskibe lagde til og provianterede inden den lange rejse over Atlanten. Og mange slaver undslap skibene og forblev på øerne. I dag er der en sjov blanding af afrikansk og kreolsk stemning over Kap Verde.

Kap Verde øerne blev selvstændige efter nellikerevolutionen i 1974 i Portugal. På det tidspunkt var en union mellem Kap Verde og Guinea Bissau i Vestafrika på tale, men det endte med, at Kap Verde dannede sin egen stat i 1975. Det lille land regnes som et af de mest demokratiske og stabile lande i Afrika.

Øernes historie er meget omskiftelig, der har været opgangstider, hvor handelen florerede, og nedgangstider med tørke og sult. Emigrationen har været stor, og i dag kan man finde verdeanere i mange lande. For eksempel er der op mod 500.000 i USA, især i New England. Der bor i dag flere kapverdere uden for landet end i Kap Verde selv.

Op mod 30% af elforbruget kommer fra vindenergi, og i det hele taget lægger Kap Verde øerne vægt på genanvendelse og genbrug. Det er lykkedes at halvere fattigdommen. Kap Verdes stolthed er fodboldlandsholdet, der i betragtning af  landets størrelse klarer sig ualmindelig godt. Men sport i det hele taget rører folk. I hovedstaden Praia er der offentlige fitness-centre i det fri. Gå forbi dem i de sene eftermiddagstimer, og de er proppede med verdeanere, der dyrker deres biceps eller sixpack´en.
 

Viktors Farmor i Kap Verde

De Kap Verdiske øer er vidt forskellige og rækker fra flade øer som Sal til vulkanøen Fogo. Santo Antaõ og Santiago er fortrinlige til vandreferie. Vi vandrer i afvekslende landskaber og besøger desuden den kulturelle hovedstad Mindelo.

Snør støvlerne og husk solcremen - så er du klar til vandreferie i Kap Verde.
 

Rejser til Kap Verde

  

Praktiske oplysninger Kap Verde

 • Det anbefales, at passet er gyldigt 6 måneder efter hjemrejse. Der kræves ikke visum til Kap Verde, men derimod skal besøgende betale en skat på 3.400 Escudos Cape Verde (~31 euro), som skal betales senest 5 dage inden ankomst over nettet. Hvis du er tilmeldt inden 30 dage før afrejse, så sørger vi for denne skat, dvs. vi sender de nødvendige informationer til Kap Verde, og vi betaler skatten, som er inkluderet i rejsens pris. Melder du til senere end 30 dag før, så vil du selv skulle søge og betale den. Vi sender link til at søge og betale den. 

 • Vaccination mod stivkrampe, difteri og hepatitis A (smitsom leverbetændelse) anbefales.

  Vaccination mod covid-19 er også nødvendigt for at deltage på rejserne i januar og februar 2022. 

  Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Kap Verde øerne har deres egen valuta: Escudos Cape Verde (ECV).

  1 euro svarer til 110 escudos. Escudos findes i 200, 500, 1000 og 5000 sedler og i mønter fra 1 til 200.

  Der findes hæveautomater i større byer. Man kan også få vekslet på vekslekontorer eller i banker. Man kan veksle til escudos i lufthavnen i Lissabon, men til en dårlig kurs. I lufthavnen i Mindelo er der både vekselkontor og hæveautomat. Vi anbefaler, at man tanker op med Escudos Cape Verde her - for selv om der er bank i selve byen Mindelo, kan den være lukket, når vi kommer frem.

 • Køkkenet har - ligesom kulturen - hentet inspiration i Afrika og Europa. Med sin beliggenhed i Atlanterhavet er det klart, at fisk spiller en stor rolle. Men der er også traditionelle kødretter, for eksempel nationalretten cachupa, der kan garneres med hvadsomhelst: Majs, bønner, ris, kartofler, yams, cassava. Sværdfisk og tun findes ofte på menukortet, ligesom kylling, svinekød og æg.

  Middagene er solide, forvent ikke gourmetmad. Morgenmaden er let, for eksempel hvidt brød, marmelade, banan, papaya, lille omelet. Til det lille energi-tilskud under vandringerne anbefaler vi at medbringe nøddemix, müslibarer, kiks, energisnacks og lignende. Pak det i hovedbagagen i en uåbnet pose. Hvis I er vant til stort morgenmåltid, så tag evt. boghvedegryn (fx fra Helsam) med hjemmefra. Så kan man hælde tevand på boghveden.  

 • 220 volt med de samme stik, som vi bruger i Danmark.

 • Som en generel regel fraråder vi at drikke vand fra vandhanen. Køb vand på flaske, og vær opmærksom på, om kapslen er forseglet. Det skal "knække" når man vrider kapslen af første gang.

  Kap Verde er et meget fattigt land, folk har altid levet nøjsomt, og der er knaphed på ressourcer. Vand er en selvfølge for os i Nordeuropa - men ikke i Kap Verde, hvor badevandet kan ryge for et par timer og strømmen kan gå. Brug derfor vand med omtanke. 
   

 • På grupperejser er drikkepenge til chauffører og lokale guider inkluderet i rejsens pris. På Kap Verde er det kutyme at runde restaurant-regningen op, gerne op mod 10%. Det er vigtigt, at man giver et lille beløb, hvis man får båret sin kuffert til og fra hotelværelset. Det er også kutyme at lægge lidt pr dag til stuepigen.

 • Der er mange farverige motiver i Kap Verde. Vis hensyn og respekt. Spørg om tilladelse før du fotograferer personer.

 • Et måltid på en god restaurant koster typisk 100-150 kroner, men man kan også finde måltider til 35-40 kr. En øl (f.eks. den lokale Strela) koster typisk 10 kr og en sodavand det halve. Vand på flaske koster 3-4 kr for 33 cl. Der fremstilles vin i Kap Verde, primært på øen Fogo. Vinen er ganske udmærket, og der er et væsentligt prishop, hvis man ønsker importerede vine.

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv. Der er ikke elevator på hotellerne, så man skal selv bære kuffert op og ned af trapper.

  Der er som regel mulighed for at vaske tøj på de hoteller, hvor vi overnatter mere end en gang.

  Håndbagage
  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet. Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Kap Verde øerne har tropisk klima, og det betyder, at der er varmt hele året rundt. Temperaturerne ligger mellem 19 og 30 grader Celcius året rundt. Januar er den "koldeste" måned, her ligger den gennemsnitlige temperatur på cirka 24 grader om dagen. Der er 8 timers sol om dagen. Regntiden er i august og september, hvor der kan falde en del regn, men ikke kontinuerligt.

 • 93% af befolkningen er katolikker, og 5% er protestanter.

 • Kap Verde er 2 timer bagefter dansk tid. Om sommeren er man 3 timer bagefter.

  Tidsbegrebet defineres anderledes i Kap Verde. Stemningen er afslappet, og det vil på godt dansk sige, at man ikke hænger sig i klokkeslet. På Kap Verde tager ting den tid, de nu tager, og man møder ikke nødvendigvis op til aftalt tid til et møde. Det er livsstilen, men hænger også sammen med en dårlig infrastruktur. Se det som en charme. Det er bedst at gå ned i gear, frem for at hidse sig op. Og sikkert også sundere for helbredet.

 • Det er dyrt at ringe fra Kap Verde. Til gengæld er der WiFi på en del hoteller efterhånden.

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

 • Et let underlag - som dem, man bruger til knæene ved havearbejde - er et godt underlag til frokosterne i det grønne.

  Vandrestave er en særdeles god idé i det kuperede terræn.

  Vi anbefaler "rigtige" vandrestøvler med solid ankelstøtte på denne vandreferie.

  Har man tendens til søsyge, kan man overveje at tage søsygepiller med, da overfarten mellem øerne Sao Vicente og Santo Antao kan være urolig.