Hvad søger du?

Rumænien

Romere og romaer, tyskere og tyrkere, Dracula og Donau. Der er stor variation i Rumæniens kultur, historie og natur.

 

Rumænien er genopstået på ny efter kommunisttiden og kan i dag opleves med alle dets storslåede seværdigheder. Gamle tyske ridderbyer, Draculas fødehjem, smukke klostre og velsmagende kvalitetsvin er blot nogle af højdepunkterne.

Rumænien blev hurtigt et særligt mål for det gamle romerske imperium, og sproget rumænsk menes at være noget af det ældste vulgarlatin. Altså dagligdags romersk latin som talesprog.

Men Rumænien er mere end det. Der er ungarske og tyrkiske provinser, romaer/sigøjnere, der lever her. Tyske riddere har slået sig ned i prægtige borge, såvel som gotere fra de nordiske egne.

De transsylvanske bjerge er måske mest kendt for myten om Grev Dracula – eller Vlad Tepes, som han hed. En grusom fyrste, der spiddede sine ofre – og senere blev kendt som vampyrernes konge. Slottet Bran, hvor den grusomme prins (måske) boede, og hans barndomshjem kan besøges.

Men der er også mere fredelige seværdigheder. For eksempel et forunderligt og verdensberømt ægmuseum med smukt dekorerede æg.

Brasov er den mest berømte middelalderby i Rumænien. Grundlagt i 1200-tallet af riddere fra Den tyske orden. Middelalderbyen Sighisoara har et historisk centrum, som er opført på UNESCO verdensarvsliste.

I Karpaterne findes smukke panoramaer med de mest fantastiske landskaber: Bicaz Canyon og Red Lake. Overalt findes smukt beliggende klostre. Og længst mod sydøst findes Donau-deltaet med sit rige fugleliv og landsbyer, der kun har vandvejen som forbindelse til ”fastlandet”.

Hovedstaden Bukarest er stadig præget af kommunisttiden med det enorme og groteske Folkets Hus. Det er en af verdens største bygning, opført under diktator Ceaucescu i 1980erne som administrativt centrum for hans kommunistiske styre.

 

Viktors Farmor i Rumænien

Rumænien besøges på to forskellige rejser: I kombination med Molodva og besøg i verdens største vinkælder samt udbryderrepublikken Transnistrien.

På en anden rejse kun til Rumænien indgår besøg i Donau-deltaet, hvor der sejles i katamaran på vandvejene i deltaet ud til Sortehavet.

Tag med Viktors Farmor til Grev Draculas land.

  

Praktiske oplysninger Rumænien

 • Danske statsborgere kan rejse visumfrit til Rumænien. Pas skal være gyldigt under opholdets varighed. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  Passet skal være gyldigt i 6 mdr. efter hjemrejsedato, når man tager på kombinationsrejsen Rumænien og Moldova.

 • Det anbefales at være vaccineret mod stivkrampe, difteri og hepatitis A (smitsom leverbetændelse). Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. 

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Møntfoden i Rumænien er Lei. Det forkortes RON. 100 Lei er cirka 165 DKK Kreditkort: Alle gængse kreditkort accepteres i Rumænien, dog – som i Danmark – forskelligt fra butik til butik, hvilke kort der accepteres.

  Donaus Delta: Vi anbefaler at medbringe kontanter til dagene i deltaet, da det her ikke er muligt at bruge kreditkort de fleste steder. 

 • Det rumænske køkken er traditionelt og influeret af såvel tyrkisk og ungarsk som tysk kogekunst. Rumænien producerer en del vin, både hvidvin baseret på riesling, chardonnay og pinot gris – og rødvin baseret på cabernet sauvignon og pinot noir. Blomme-snapsen tuica er svært at komme udenom på et besøg i landet.

  Rumænerne drikker meget kaffe. ”Filtru” er filterkaffe, ”Ness” er nescafé, og ”Espresso” er – ja, espresso, men med mere vand end man normalt forbinder med ordet. Te vil ofte være frugtte.

 • Mobiltelefon. Der er udmærket mobildækning i Rumænien. Undersøg priserne ved din teleudbyder.

  Internet. På de fleste hoteller er der trådløst internet.

 • Der bruges almindelige europæiske stik.

 • Vand fra hanen er af varierende kvalitet. Vil man være helt sikker, anbefales at købe vand på flaske. ”Apa minerala” er mineralvand, mens ”apa plata” er vand uden brus. En flaske vand (1,5 liter) koster cirka 7 kroner.

 • Det er ikke almindeligt at give drikkepenge i Rumænien, men ofte runder man op til nærmeste runde tal.

 • Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først. Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer.

 • På lokale markeder kan man finde broderi, lervarer, læder, tæpper, porcelæn og uld varer til fornuftige priser.

 • En frokost koster mellem 40 og 90 kroner. En øl på restaurant 15 kroner, og lokal rumænsk vin koster 35-70 kroner. En kop kaffe vil også ligge omkring 7-10 kroner.

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Rumænien har kontinentalt og overvejende varmt klima. I maj måned er der mellem 11 og 24 grader, altså varmere end i Danmark. I juli kan temperaturen komme op omkring 29 grader om dagen, og sensommer og efterår byder på generelt varmt klima.

 • Der er +1 times tidsforskel fra Danmark.

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Vækkeur

  - Lommelygte + ekstra batterier

  - Paraply/regntøj

  - Vådservietter

  - Kasket eller solhat + solbriller

  - Lille dagtursrygsæk

  - Gode vandresko

  - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

 • Med et areal på 238.319 kvkm er Rumænien et af de større lande i Europa, men stadig mindre end vesteuropæiske lande som Spanien, Frankrig, Sverige, Polen og Finland. Der bor 19.5 millioner i Rumænien, og befolkningstallet er faldende. 

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.