Logo

Rumænien

Romere og romaer, tyskere og tyrkere, Dracula og Donau. Der er stor variation i Rumæniens kultur, historie og natur.

 

Rumænien er genopstået på ny efter kommunisttiden og kan i dag opleves med alle dets storslåede seværdigheder. Gamle tyske ridderbyer, Draculas fødehjem, smukke klostre og velsmagende kvalitetsvin er blot nogle af højdepunkterne.

Rumænien blev hurtigt et særligt mål for det gamle romerske imperium, og sproget rumænsk menes at være noget af det ældste vulgarlatin. Altså dagligdags romersk latin som talesprog.

Men Rumænien er mere end det. Der er ungarske og tyrkiske provinser, romaer/sigøjnere, der lever her. Tyske riddere har slået sig ned i prægtige borge, såvel som gotere fra de nordiske egne.

De transsylvanske bjerge er måske mest kendt for myten om Grev Dracula – eller Vlad Tepes, som han hed. En grusom fyrste, der spiddede sine ofre – og senere blev kendt som vampyrernes konge. Slottet Bran, hvor den grusomme prins (måske) boede, og hans barndomshjem kan besøges.

Men der er også mere fredelige seværdigheder. For eksempel et forunderligt og verdensberømt ægmuseum med smukt dekorerede æg.

Brasov er den mest berømte middelalderby i Rumænien. Grundlagt i 1200-tallet af riddere fra Den tyske orden. Middelalderbyen Sighisoara har et historisk centrum, som er opført på UNESCO verdensarvsliste.

I Karpaterne findes smukke panoramaer med de mest fantastiske landskaber: Bicaz Canyon og Red Lake. Overalt findes smukt beliggende klostre. Og længst mod sydøst findes Donau-deltaet med sit rige fugleliv og landsbyer, der kun har vandvejen som forbindelse til ”fastlandet”.

Hovedstaden Bukarest er stadig præget af kommunisttiden med det enorme og groteske Folkets Hus. Det er en af verdens største bygning, opført under diktator Ceaucescu i 1980erne som administrativt centrum for hans kommunistiske styre.

 

Viktors Farmor i Rumænien

Rumænien besøges på to forskellige rejser: I kombination med Molodva og besøg i verdens største vinkælder samt udbryderrepublikken Transnistrien.

På en anden rejse kun til Rumænien indgår besøg i Donau-deltaet, hvor der sejles i katamaran på vandvejene i deltaet ud til Sortehavet.

Tag med Viktors Farmor til Grev Draculas land.

Viktors Farmor baggrundsbillede