Hvad søger du?

Armenien

Kristendommen har en særlig plads i Armenien, der var verdens første land til at gøre kristendommen til statsreligion i år 301.

Armeniens hovedstad Yerevan er en af de ældste byer i verden, grundlagt i 782 f.Kr. Storbyen er fulgt med tiden og er i dag en moderne by; uden dog at det er gået ud over de historiske rødder. Blandt de mange højdepunker er Cascade-komplekset med kunstmuseet, der har fået tilnavnet ”Armeniens hængende haver” på grund af beliggenheden. Andre højdepunkter er byens museer, hyggelige caféer samt store udvalg af lokalt kunsthåndværk.

Mange flere oplevelser venter udenfor hovedstaden. Her ligger historiske stenkirker spredt ud i de smukke, bjergrige landskaber som vidner om Armeniens rige kristne. Alle er de forskellige, og mange ligger med en fabelagtig beliggenhed. Tatev-klosteret nås eksempelvis med verdens længste svævebane, Khor Virap har udsigt til en 5.137 meter høj vulkan, og Geghard er halvvejs bygget ind i en hule. Noravank ligger skjult i en kløft, og Hayravank-klosteret ligger forrygende ned til Sevan søen. Undervejs kan man også besøge den gamle karavanestation Selim, det velbevarede romerske tempel i Gerni samt udforske klippelandsbyer ved Goris.

Naturen i Armenien er i sig selv en stor oplevelse. Landskaberne varierer fra tætte skove og mægtige søer til højsletter, kløfter og bjerge. Om foråret oplever vi et flor af vilde blomster. Om efteråret gløder træer og bjergsider i høstfarver.

Et andet højdepunkt er maden. Den armenske mad er en blanding af smagsoplevelser inspireret af både øst og vest. Friske råvarer, solmodne frugter og grøntsager ofte krydret med friske vilde bjergurter. Ostene er specielt lækre tillige med de store tynde brød, lavash, der bages i jordovne. Læg dertil over 6.000 års erfaring med vindyrkning, og der er lagt op til store smagsoplevelser. Læs mere om den armenske mad her.

 

Viktors Farmor i Armenien

Alle vores rundrejser i Armenien har hovedvægt på det bjergrige og naturskønne område i det sydøstlige Armenien. De besøger alle en perlerække af landets smukkeste kirker og andre historiske bygninger, og de har alle god tid til at udforske hovedstaden Yerevan. Men der er også forskelle.

Rundrejsen Armenien er den perfekte introduktion til landet, hvor vi på 8 dage oplever alt det bedste af Armenien – se mere her 

Eller tag på rigtig pigetur i Armenien med god tid til shopping, kunsthåndværk, gastronomi samt naturligvis natur og kultur – se mere her

Endelig er det oplagt at kombinere Armenien med nabolandene Georgien og Azerbaijan, der begge byder på storslået natur samt kulturer, der adskiller sig væsentligt fra Armeniens. Se de mange muligheder nedenfor.

Glæd dig til at opleve alt det, Armenien har at byde på.
 

  

Praktiske oplysninger Armenien

 • Der kræves pt. ikke visum til Armenien. Pas skal være gyldige 6 måneder efter indrejse i landet.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Det anbefales at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Der er malaria i Araxdalen, men der er vi kun kortvarigt, og kun om dagen, og i øvrigt på et tidspunkt af året, hvor der sandsynligvis ikke er malariamyg fremme. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Møntfoden i Armenien hedder dram(=AMD). 10.000 dram svarer til ca. 140 DKK. Det anbefales at medbringe EURO. VISA-kort kan bruges de fleste steder.

 • Telefoni. Landekoden for Armenien er 00374 + områdenummer (10 i Yerevan) + lokalnummer.

  Mobiltelefon. I det meste af landet er der udmærket dækning. Både TDC og Telenor har roamingaftaler med teleselskaber i Armenien. Er du i tvivl om dækningsområder og priser skal du kontakte din mobiludbyder.

  Der er internet på de fleste hoteller. 

 • 220 volt. Strømstyrke og stik er som i Danmark (det trebenede stik findes ikke).

 • I Armenien anbefales det at drikke mineralvand fra flasker, da bakteriefloraen er anderledes, end vi er vant til fra Danmark.

 • Der gives ca. 10% i drikkepenge på restauranter. På nogle restauranter er betjening dog lagt på. Se efter på regningen: Selv om alt står med armensk skrift, kan man godt se at der står 10% nederst. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

 • Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer. I øvrigt gælder de sædvanlige høflighedsregler ved fotografering af personer: Spørg først, evt med gestus. Ved evt. familiebesøg og lignende: Vent med at fotografere til man er blevet lidt kendt med hinanden.

 • Der er ingen regler. Armenierne selv går vestligt og afslappet klædt, i alle fald i Yerevan. Man går også gerne ind i kirkerne med bare skuldre og korte skørter. Mænd kan godt gå i shorts. I april-maj og september-oktober skal man have let sommertøj til om dagen, og en varm trøje og vindjakke til om aftenen. Specielt i forårsmånederne kan man også få brug for regntøj eller paraply.

 • Der fås også kandiseret frugt. Chokolade fra Grand Candy er god og billig. Hvis man køber fødevarer eller drikkevarer, skal de pakkes i kufferten. Den toldfri butik i lufthavnen vil sige at flasker godt kan bringes ind i EU, da de bliver forseglet. DET PASSER IKKE.

 • På alm. restaurant: Et måltid mad koster 3000 AMD. På pænere restaurant fra 5000 AMD. Lokal øl koster 500 AMD, importeret øl koster fra 725 AMD. Vand 190 AMD for lille flaske. I kiosk eller supermarked: 1½ l vand koster 225 AMD.

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Det officielle sprog er armensk. Der tales også russisk, azeri og kurdisk.

 • Armenien er et højland, gennemsnitshøjden er ca. 1400 m.o.h., og kun 10% af landet ligger lavere end 1000 m.o.h. Klima og temperatur varierer derfor en del. Yerevan ligger i den lavere del af landet og er et af de varmeste steder. Temperaturerne kan forventes at være nogle grader lavere ude i landet end vist i de gængse klimagrafer.

 • Sommertid: + 2 timer.
  Normaltid: + 3 timer.

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Lommelygte 

  - Insektspray

  - Vådservietter

  - Kasket eller solhat

  - Lille dagtursrygsæk

  - Gode vandresko eller –støvler

  - Desinficerende spray el. creme (kan købes i Matas og på apoteket)

  - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

 • Hvilket flyselskab flyver vi med til Armenien?

  Det varierer fra rejse til rejse. Men ofte flyver vi med det polske selskab LOT, der har gode forbindelser fra Danmark til Yerevan.

  Hvor fysisk krævende er rejserne til Armenien?

  Vores klassiske rundrejser i Armenien er ikke specielt fysisk krævende, da vi kører de fleste steder hen. Men det sagt, så går vi alligevel en del kilometer hver dag som del af sightseeingen. Derudover kan der være kortere vandreture lagt ind i programmet. I så fald vil det være beskrevet i dagsprogrammet. Så almindelig god fysisk form er væsentlig for at få det fulde udbytte af rejsen.

  Anderledes er det naturligvis med vores vandreferie i Armenien, der er klassificeret med 3 støvler. Det betyder, at ruten byder på flere tekniske og stejle steder, hvor knæene belastes. Her er god vandreform vigtig for at kunne gennemføre rejsen.

  Hvilket tøj skal jeg have med?

  Påklædningen er ganske afslappet i Armenien, og der er ingen særlige regler. Om foråret er temperaturerne milde – omkring 10 til 20 grader. En regnbyge kan forekomme i ny og næ, hvilket til gengæld gør, at naturen viser sig fra sin mest frodige side med masser af vilde blomster. Sommeren er meget varm, og temperaturer omkring de 40 grader er ikke ualmindelige i Yerevan. Mere behageligt bliver det i bjergene omkring Goris og Dilijan National Park. Temperaturen begynder at falde omkring september, og efteråret byder ofte på dejlige lune og solrige dage.

  Hvor mange penge bør jeg medbringe hjemmefra?

  Kreditkort kan bruges mange steder i Yerevan til at betale med samt hæve penge. Udenfor hovedstaden er kreditkort langt mindre udbredt. Så det er altid godt at supplere med kontakter. Et godt bud er 100-200 euro pr. person, der let kan veksles til den lokale valuta dram. Medbring derudover et kreditkort, så du kan hæve mere undervejs, når der bliver brug for det.

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

  Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android.