Rejser til Armenien

Armenien er et smukt lille land med en stor historie og beboet af en stolt og gæstfri befolkning, der mener, at en gæst er en gave fra Gud.

Værd at opleve i Armenien

Kristendommen har en særlig plads i landet, der var verdens første land til at gøre kristendommen til statsreligion i år 301.

Hovedstaden i landet, Yerevan, er en af de ældste byer i verden, grundlagt i 782 f.Kr. Storbyen er fulgt med tiden og er i dag en moderne by; uden dog at det er gået ud over de historiske rødder. Mellem Sovjettidens monumentale bygningsværker ses stadig smukke gamle bygninger med rødder i persisk, muslimsk og osmannisk arkitektur. Blandt de mange højdepunkter er Cascade-komplekset med kunstmuseet, der har fået tilnavnet ”Armeniens hængende haver” på grund af beliggenheden.

Byens museer, hyggelige caféer og store udvalg af lokalt kunsthåndværk bidrager til charmen. Og så kan man til kaffen nyde den smukke udsigt til bjerget Ararats 5.135 meter høje snedækkede tinde.

Mange flere oplevelser venter udenfor hovedstaden. Her ligger historiske stenkirker spredt ud i de bjergrige landskaber, som vidner om Armeniens rige kristne kultur.

Alle er de forskellige, og mange ligger med en fabelagtig beliggenhed. Tatev-klosteret kommer man for eksempel op til med verdens længste svævebane.

Fra andre kirker som for eksempel Khor Virap er der udsigt til Ararat-vulkanen. I dag en snedækket og sovende vulkan, hvor Noahs Ark ifølge Biblen gik på grund efter syndfloden.

Geghard er halvvejs bygget ind i en hule. Noravank ligger skjult i en kløft, og Hayravank-klosteret ligger forrygende ned til Sevan søen. Undervejs kan man også besøge den gamle karavanestation Selim, det velbevarede romerske tempel i Gerni samt udforske klippelandsbyer ved Goris.

Naturen i Armenien er i sig selv en stor oplevelse. Landskaberne varierer fra tætte skove og mægtige søer til højsletter, kløfter og bjerge. I foråret oplever vi et flor af vilde blomster, og om efteråret gløder træer og bjergsider i strålende høstfarver.

Hvad siger vores gæster

 

 

Armenienkort

Landefakta

Areal: 29.743 km2

Hovedstad: Yerevan

Hovedstaden i landet, Yerevan, er en af de ældste byer i verden, grundlagt i 782 f.Kr.

Møntfod: Dram - forkortes AMD

Sprog: Armensk

Tidsforskelfra DK: +2 timer

Klima og vejr

Hvornår besøger man Armenien?

Armeniens landskab er præget af bjerge. 90% af landet ligger højt over havniveau, men er alligevel overvejende fladt. Klimaet kan derfor kategoriseres som tørt højlandsklima. Rejser man i foråret er temperaturerne milde med kølige nætter, hvor en tyk trøje eller jakke kan blive nødvendigt. Sommeren er varm og solrig, mens efteråret byder på de smukke røde farver i landskabet og lunt vejr. Armenien ligger i det sydlige Kaukasus mellem Sortehavet og det Kaspiske Hav. Det er på størrelse med Jylland. På trods af landets mindre størrelse kan man dog stadig opleve temperaturforskelle; Hovedstaden, Yerevan, ligger i den lavere del af landet og er et af de varmeste steder. I Goris er både nat- og dagtemperaturen 4-7 grader køligere, mens der i Sevan er 10-15 grader køligere, da det ligger ca. 1000 meter højere end hovedstaden.

Hvem møder du i Armenien?

Når du rejser med Viktors Farmor, er du stort set altid sikker på at møde de lokale. På vores rejser til Armenien møder vi en bred vifte af landets befolkning. Lige fra bondekonen med tørklæde om hovedet i de små landsbyer, hvor ikke meget synes at have ændret sig i årtier. Til den moderne ungdom i hovedstaden Yerevan, der tjekker mails på deres mobil, mens de drikker café latte på byens lækre caféer.

 • Yerevan Cascade kaldes også for Armeniens hængende haver.

  De hængende haver i Yerevan

  Vi finder dem dog ikke i sagnomspundne Babylon, men i bjergtagende Armenien. Oven i købet i en ar...
  Yerevan Cascade kaldes også for Armeniens hængende haver.

  De hængende haver i Yerevan

  Vi finder dem dog ikke i sagnomspundne Babylon, men i bjergtagende Armenien. Oven i købet i en ar...
 • Klosteret Khor Virap med udsigt til Ararat.

  Med udsigt til Ararats bjerg

  Armenien er en lille nation med et stort hjerte. Og det første land i verden der tog kristendomme...
  Klosteret Khor Virap med udsigt til Ararat.

  Med udsigt til Ararats bjerg

  Armenien er en lille nation med et stort hjerte. Og det første land i verden der tog kristendomme...
 • Den søde tand kan blive forkælet med kandiserede frugter i alverdens afskygninger.

  Det kulinariske Armenien

  Friske ingredienser danner basis for lækkerier som f.eks. de armenske dolma, som er kød blandet m...
  Den søde tand kan blive forkælet med kandiserede frugter i alverdens afskygninger.

  Det kulinariske Armenien

  Friske ingredienser danner basis for lækkerier som f.eks. de armenske dolma, som er kød blandet m...
 • Sankt Gregorius katedralen i Yerevan. Foto Thomas Sørensen

  Portræt af Sankt Gregorius

  Artiklen i Wikipedia er en oversættelse fra en unavngiven encyklopædi, 9. udgave 1880.
  Sankt Gregorius katedralen i Yerevan. Foto Thomas Sørensen

  Portræt af Sankt Gregorius

  Artiklen i Wikipedia er en oversættelse fra en unavngiven encyklopædi, 9. udgave 1880.
 • Garni templet er et levn fra en før-kristen tid i Armenien. Foto Thomas Sørensen

  Armenien bugner af "de første"

  I dag er Armenien kun en skygge af fordums storhed. Alligevel er der mange spændende oplevelser i...
  Garni templet er et levn fra en før-kristen tid i Armenien. Foto Thomas Sørensen

  Armenien bugner af "de første"

  I dag er Armenien kun en skygge af fordums storhed. Alligevel er der mange spændende oplevelser i...
 • Lokale delikatesser sælges på de mange markeder. Foto Kirsten Gynther Holm

  Lavash og langtidskogte koben

  Armenien ligger klemt inde mellem det muslimske Azerbaijan mod øst, Tyrkiet mod syd og det kaukas...
  Lokale delikatesser sælges på de mange markeder. Foto Kirsten Gynther Holm

  Lavash og langtidskogte koben

  Armenien ligger klemt inde mellem det muslimske Azerbaijan mod øst, Tyrkiet mod syd og det kaukas...

Typiske spørgsmål før rejsen til Armenien

 • Hvad spiser vi i Armenien?

  Maden er endnu et højdepunkt på en rejse til Armenien. Det armenske køkken er en blanding af smagsoplevelser inspireret af både Øst og Vest. Råvarerne er altid friske med solmodne frugter og grøntsager krydret med vilde bjergurter. Dertil serveres gerne grillet kød eller vinblade fyldt med ris, kød og krydderier. En populær ret er græskar med ris, valnødder og tørret frugt. Ostene er specielt lækre tillige med de store tynde brød, lavash, der bages i jordovne. Læg dertil over 6.000 års erfaring med vindyrkning, og der er lagt op til store smagsoplevelser. Måltidet kan passende afsluttes med et glas af den lokale brændevin Ararat, der er lavet på hvide druer og rent kildevand og lagret i typisk tre til seks år. Til tider meget længere.  

 • Hvad er prisniveauet i Armenien?

  Armenien er et billigt rejseland, og sammenlignet med Europa får vi rigtig meget for pengene. En kop kaffe på en restaurant kan fås fra omkring 5 kr., mens en flaske vand i en kiosk koster omkring 2 kr. Mad er tilsvarende billigt. En hurtig frokost med pizza i Yerevan koster omkring 40-50 kr., og selv på bedre restauranter kommer man rigtig langt for 100 kr. pr. person. Dertil kommer drikkevarer, det kunne være en lokal øl til cirka 10 kr. Den lokale vin er ligeledes billig.

 • Hvad køber man i Armenien?

  Især indenfor traditionelt kunsthåndværk er der gode køb at gøre i Armenien. Det kunne være tæpper, håndmalet porcelæn eller lokale smykker. Træskærerarbejde og håndlavede dukker med folkedragter er også populære varer på de lokale markeder. Det samme er lokale madvarer som tørret frugt, chokolade og Ararat-brændevin.

  Andre gode fund kunne være musikinstrumenter eller sågar guld, der ofte er billigere end i Danmark.

  Yerevan har det største udvalg af butikker og souvenirs. Vernissage markedet er et godt sted at kigge efter lokalt kunsthåndværk, mens markedet G.U.M. er kendt for sine lokale madvarer.

 • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Armenien?

  Armenien er et sikkert land at rejse i, og man føler sig velkommen som rejsende. Hygiejnen er også generelt fin. Især i Yerevan. Men bakteriefloraen er anderledes, end vi er vant til, hvorfor hyppig håndvask og brug af håndsprit er en god ide. For at være på den helt sikre side kan man vælge at medbringe noget medicin mod diarré.

  Armenien og Azerbaijan har været i krig over området Nagorno Karabakh, hvor dele af enklaven nu er erobret af Azerbaijan. Krigen bredte sig ikke til resten af Armenien og derfor heller ikke til de områder, vi kommer til på rejser med Viktors Farmor.

 • Hvor fysisk krævende er rejserne til Armenien?

  Vores klassiske rundrejser i landet er ikke specielt fysisk krævende, da vi kører de fleste steder hen. Men vi går alligevel en del kilometer hver dag som del af sightseeingen. Derudover kan der være kortere vandreture lagt ind i programmet. I så fald vil det være beskrevet i dagsprogrammet. Så almindelig god fysisk form er væsentligt for at få det fulde udbytte af rejsen.

  Anderledes er det naturligvis med vores vandreferie i Armenien, der er klassificeret med 3 støvler. Det betyder, at ruten byder på flere tekniske og stejle steder, hvor knæene belastes. Her er god vandreform vigtig for at kunne gennemføre rejsen.

 • Hvad for noget tøj skal jeg have med?

  Påklædningen er ganske afslappet i Armenien, og der er ingen særlige regler. Om foråret er temperaturerne milde – omkring 10 til 20 grader. En regnbyge kan forekomme i ny og næ, hvilket til gengæld gør, at naturen viser sig fra sin mest frodige side med masser af vilde blomster. Sommeren er meget varm, og temperaturer omkring de 40 grader er ikke ualmindelige i Yerevan. Mere behageligt bliver det i bjergene omkring Goris og Dilijan National Park. Temperaturen begynder at falde omkring september, og efteråret byder ofte på dejligt lune og solrige dage.

 • Hvor mange penge bør jeg medbringe hjemmefra?

  Kreditkort kan bruges mange steder i Yerevan til at betale med samt hæve penge. Udenfor hovedstaden er kreditkort langt mindre udbredt. Så det er altid godt at supplere med kontanter. Et godt bud er 100-200 euro pr. person (750-1500 kr), der let kan veksles til den lokale valuta dram.

 • Guidebøger, litteratur og film?

  Guidebog: Turen går til Georgien og Armenien, Politikens forlag 2020.

  Bog: På herrens mark: Nødhjælp, mission og kvindekamp under det armenske folkedrab af Matthias Bjørnlund, 2015. Fortællingen om den lille gruppe af danske kvinder, Karen Jeppe, Maria Jacobsen, Hansine Marcher m.fl., der gjorde et stort stykke arbejde for at redde nogle få af armenierne under folkedrabet. Det er også fortællingen om kræfterne bagved.

  Bog: The Armenians - Art Culture and Religion af Michael Stone, 2007. En god introduktion til Armeniens rige kunst- og kulturhistorie.

  Film: Promise – om Armenien under 1. verdenskrig og folkemordet i 1915. En armensk film med engelsk tale (2016).

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Armenien

Gode turistklassehoteller

På alle vores rejser prøver vi så vidt muligt at finde mindre lokale hoteller og pensioner med charme og personlighed fremfor store internationale hotelkæder. Vi bor mest i hovedstaden, men har også flere ture med overnatninger i mindre byer som Goris, Yeghegnadzor og Dilijan.

Lille land - alt er tæt på

Det er et relativt lille land, og mange af landets store seværdigheder kan nås fra hovedstaden Yerevan, hvilket også er derfor, at vi har flest overnatninger der.

Vidste du det om Armenien?

Danskeren Karen Jeppe, født i Gylling ved Odder, rejste til Armenien for at lede et børnehjem i 1903, og hun er kendt af alle armeniere for sin kæmpestore indsats for armeniere på flugt under folkedrabet. De kalder hende ’Armeniens moder’.

Viktors Farmor i Armenien

Alle vores rundrejser i Armenien har hovedvægt på det bjergrige og naturskønne område i den sydøstlige del af landet, hvor vi samtidig kan besøge de smukt liggende kirker og andre historiske bygninger. Og der vil altid være god tid til at udforske hovedstaden Yerevan.

Rundrejsen Armenien er den perfekte introduktion til landet, hvor vi på 8 dage oplever alt det bedste af, hvad landet byder på.

Eller tag på en Armenien kun for kvinder med god tid til bl.a. kunsthåndværk, gastronomi samt naturligvis natur og kultur.

Endelig er det oplagt at kombinere Armenien med nabolandene Georgien og Azerbaijan eller Iran, der alle byder på storslået natur og kulturer, der adskiller sig væsentligt fra Armeniens.

5 nedslag i Armeniens historie

301
Armenien indfører som det første land i verden kristendom som statsreligion, efter at kong Tiridates den 3. bliver kureret for sin sindslidelse af Skt. Gregor Lysbringeren.

661
Arabiske styrker får kontrol over Armenien, og i de følgende århundreder er der et stort pres for at konvertere til islam. Kristendom er ikke ulovlig, men kristne bliver beskattet i en sådan grad, at mange vælger at forlade landet og flytte til de kristne områder af Det Byzantinske rige. Blandt andet områder der senere bliver til Det Osmanniske Rige.

1915
Mange armeniere tager Ruslands side mod osmannerne under Første Verdenskrig. Herefter indleder Det Osmanniske Rige et folkemord på op mod 1,5 millioner armeniere mellem 1915 og 1922.

1918
Armenien opnår selvstændighed i kølvandet på Første Verdenskrig, men landet bliver blot fire år senere indlemmet i Sovjetunionen.

1991
Med opløsningen af USSR erklærer Armenien sig igen som en uafhængig stat.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Armenien

 • Pas og visum

  Der kræves pt. ikke visum til Armenien. Pas skal være gyldige 6 måneder efter indrejse i landet.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Vaccination

  Det anbefales at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Der er malaria i Araxdalen, men der er vi kun kortvarigt, og kun om dagen, og i øvrigt på et tidspunkt af året, hvor der sandsynligvis ikke er malariamyg fremme. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Valuta

  Møntfoden i Armenien hedder dram(=AMD). 10.000 dram svarer til ca. 175 DKK. Det anbefales at medbringe EURO. VISA-kort kan bruges de fleste steder.

 • Telefoni og internet

  Telefoni. Landekoden for Armenien er 00374 + områdenummer (10 i Yerevan) + lokalnummer.

  Mobiltelefon. I det meste af landet er der udmærket dækning. Både TDC og Telenor har roamingaftaler med teleselskaber i Armenien. Er du i tvivl om dækningsområder og priser skal du kontakte din mobiludbyder.

  Der er internet på de fleste hoteller. 

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Elektricitet

  220 volt. Strømstyrke og stik er som i Danmark (det trebenede stik findes ikke).

 • Drikkevand

  I Armenien anbefales det at drikke mineralvand fra flasker, da bakteriefloraen er anderledes, end vi er vant til fra Danmark.

 • Drikkepenge

  Der gives ca. 10% i drikkepenge på restauranter. På nogle restauranter er betjening dog lagt på. Se efter på regningen: Selv om alt står med armensk skrift, kan man godt se at der står 10% nederst. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

 • Foto

  Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer. I øvrigt gælder de sædvanlige høflighedsregler ved fotografering af personer: Spørg først, evt med gestus. Ved evt. familiebesøg og lignende: Vent med at fotografere til man er blevet lidt kendt med hinanden.

 • Påklædning

  Der er ingen regler. Armenierne selv går vestligt og afslappet klædt, i alle fald i Yerevan. Man går også gerne ind i kirkerne med bare skuldre og korte skørter. Mænd kan godt gå i shorts. I april-maj og september-oktober skal man have let sommertøj til om dagen, og en varm trøje og vindjakke til om aftenen. Specielt i forårsmånederne kan man også få brug for regntøj eller paraply.

 • Indkøb

  Der fås også kandiseret frugt. Chokolade fra Grand Candy er god og billig. Hvis man køber fødevarer eller drikkevarer, skal de pakkes i kufferten. Den toldfri butik i lufthavnen vil sige at flasker godt kan bringes ind i EU, da de bliver forseglet. DET PASSER IKKE.

 • Prisniveau

  På alm. restaurant: Et måltid mad koster 3000 AMD. På pænere restaurant fra 5000 AMD. Lokal øl koster 500 AMD, importeret øl koster fra 725 AMD. Vand 190 AMD for lille flaske. I kiosk eller supermarked: 1½ l vand koster 225 AMD.

 • Bagage

  Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Sprog

  Det officielle sprog er armensk. Der tales også russisk, azeri og kurdisk.

 • Klima

  Armenien er et højland, gennemsnitshøjden er ca. 1400 m.o.h., og kun 10% af landet ligger lavere end 1000 m.o.h. Klima og temperatur varierer derfor en del. Yerevan ligger i den lavere del af landet og er et af de varmeste steder. Temperaturerne kan forventes at være nogle grader lavere ude i landet end vist i de gængse klimagrafer.

 • Tidsforskel

  Sommertid: + 2 timer.
  Normaltid: + 3 timer.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  - Lommelygte 

  - Insektspray

  - Vådservietter

  - Kasket eller solhat

  - Lille dagtursrygsæk

  - Gode vandresko eller –støvler

  - Desinficerende spray el. creme (kan købes i Matas og på apoteket)

  - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

 • Ofte stillede spørgsmål

  Hvilket flyselskab flyver vi med til Armenien?

  Det varierer fra rejse til rejse. Men ofte flyver vi med det polske selskab LOT, der har gode forbindelser fra Danmark til Yerevan.

  Hvor fysisk krævende er rejserne til Armenien?

  Vores klassiske rundrejser i Armenien er ikke specielt fysisk krævende, da vi kører de fleste steder hen. Men det sagt, så går vi alligevel en del kilometer hver dag som del af sightseeingen. Derudover kan der være kortere vandreture lagt ind i programmet. I så fald vil det være beskrevet i dagsprogrammet. Så almindelig god fysisk form er væsentlig for at få det fulde udbytte af rejsen.

  Anderledes er det naturligvis med vores vandreferie i Armenien, der er klassificeret med 3 støvler. Det betyder, at ruten byder på flere tekniske og stejle steder, hvor knæene belastes. Her er god vandreform vigtig for at kunne gennemføre rejsen.

  Hvilket tøj skal jeg have med?

  Påklædningen er ganske afslappet i Armenien, og der er ingen særlige regler. Om foråret er temperaturerne milde – omkring 10 til 20 grader. En regnbyge kan forekomme i ny og næ, hvilket til gengæld gør, at naturen viser sig fra sin mest frodige side med masser af vilde blomster. Sommeren er meget varm, og temperaturer omkring de 40 grader er ikke ualmindelige i Yerevan. Mere behageligt bliver det i bjergene omkring Goris og Dilijan National Park. Temperaturen begynder at falde omkring september, og efteråret byder ofte på dejlige lune og solrige dage.

  Hvor mange penge bør jeg medbringe hjemmefra?

  Kreditkort kan bruges mange steder i Yerevan til at betale med samt hæve penge. Udenfor hovedstaden er kreditkort langt mindre udbredt. Så det er altid godt at supplere med kontakter. Et godt bud er 100-200 euro pr. person, der let kan veksles til den lokale valuta dram. Medbring derudover et kreditkort, så du kan hæve mere undervejs, når der bliver brug for det.

 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

  Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Armenien.
Ring til os 86 22 71 81