Hvad søger du?

Borneo (Malaysia)

Naturen er intens og imponerende på Borneo, hvor man kan være heldig at se næseaber, orangutanger og pygmæelefanter i regnskoven.

 

Ibanfolket inviterer gerne indenfor i deres langhuse, der er bygget på pæle. Flere familier bor sammen på traditionel vis og hjælpes ad med at dyrke peber og tappe gummitræer. Under taget hænger enkelte steder stadig indtørrede hoveder fra fortidens opgør med fjender, men det er længe siden det gæstfrie ibanfolk har hugget hovedet af nogen.

I den tætte regnskov er dyrelivet mangfoldigt, og her er flere arter, der kun lever på Borneo. Man kan være heldig at se næseaber og pygmæelefanter. Borneo er kendt for sin bestand af orangutanger, der har 97 procent af sine gener til fælles med mennesket.

Biodiversiteten er stor. Der er 15.000 plantearter – og måske får man øje på verdens største blomst, rafflesiablomsten. Eller en af de 2500 forskellige orkidearter. Eller på noget helt andet, der gør rejsen til Borneo til en oplevelse for livet.

Borneo er verdens tredjestørste ø. Den sydlige del tilhører Indonesien, og den nordlige del Malaysia og det lille sultanat Brunei.
 

Viktors Farmor på Borneo

På Viktors Farmor rejse til Borneo, besøger vi ibanfolket i Sarawakprovinsen og tager på tur på Kinabatanganfloden i Sabahprovinsen. Og vi skal på udkig efter både orangutanger, malaybjørne og de særprægende næseaber.

Husk at pakke ekstra SD-kort til kameraet – du får brug for dem!
 

Rejser til Borneo

  

Praktiske oplysninger Borneo (Malaysia)

 • Dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder fra hjemrejsedatoen fra Malaysia. Der kræves ikke visum for danske statsborgere på ophold i Malaysia under 90 dage. Er du ikke dansk statsborger, skal du undersøge, hvilke regler der gælder for dig. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Vaccinationer mod smitsom leverbetændelse (Hepatitis A), stivkrampe og difteri anbefales. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der er ofte forskellige holdninger til, hvad der tilrådes af vaccinationer og profylakse.

 • Den malaysiske møntfod hedder ringgit (MYR). Ringgit kan købes i Danmark. Alternativt kan veksling foretages i lufthavnen, banker, vekselkontorer og på de fleste hoteller. Du kan bruge Visa og MasterCard som betalingsmiddel på en del hoteller og restauranter i de større byer samt til at hæve kontanter i hæveautomater i de større byer. Hvis man medbringer US-dollars, skal det være nye sedler, da man mange steder ikke vil veksle sedler fra før 2010.

 • Maden på Borneo er udsøgt og farverig. Der er et stort, varieret og velsmagende udbud. Prisniveauet er generelt en del lavere end i Danmark. Et måltid mad på en restaurant koster 60-100 kr. En øl koster ca. 10-20 kr. og en sodavand ca. 10 kr.

 • Den internationale landekode i Malaysia er + 60. Det er dyrt at ringe hjem fra Malaysia, tjek evt. med dit eget mobilselskab om dækning og priser for opkald fra Malaysia, samt modtagelse af opkald.

  De fleste større hoteller tilbyder wifi (evt. mod betaling).

 • I Malaysia bruger man 240 volt, og man skal derfor medbringe en adapter, hvis man vil være sikke på at kunne bruge sine medbragte elektronikvarer. På nogle hoteller er det muligt at leje en adapter, men dette kan ikke garanteres.

 • Det frarådes at drikke vandet i hanen. Vand på flaske kan købes mange steder. 

 • Drikkepenge til chauffører og lokalguider er inklusiv i rejsens pris. På restauranter er drikkepenge normalt inkluderet i prisen gennem den 10% service charge, der lægges oven i regningen. Dog er det velanset at give 5-10% ekstra i drikkepenge på de finere restauranter, alt afhængig af service.

 • Det vigtigste man skal forberede sig på i dagtimerne, er solen, varmen og fugtigheden. Derfor bør man klæde sig så let som muligt. Dog bør man som kvinde ikke gå i toppe og korte nederdel/shorts. I varmen er det praktisk at have tøj der er svedtrans¬por¬te¬rende. På udflugter, der ikke indebærer direkte trekking anbefales åbne sandaler, som sidder godt på foden. Hvis du vil undgå solskoldninger skal du dække skuldre, hals, arme og ben – og vigtigst: hovedet. Bær hat i dagtimerne, og gerne en med bred skygge. Du bør også medbringe en god solcreme.

  Når solen forsvinder – hvilket den gør ved 18-tiden – kommer myggene frem og kan være generende. Derfor bør du medbringe en god myggebalsam (kan også købes lokalt) og altid påsmøre et tyndt lag på alle udækkede hudflader, specielt fødder og ankler. Hvis du bærer meget tyndt tøj, kan det være nødvendigt også at smøre sig under tøjet.

  Malaysierne er utrolig venlige og smilende. Det ligger ikke til malaysierne at rette på folk, og de går ud fra, at man som gæst selv har sat sig ind i, hvordan man opfører sig i deres land og kultur. Selv om malaysierne generelt er vant til mange turister, forventes det, at man respekterer deres helligdomme og skikke med ærbødighed og korrekt påklædning. Hav derfor gerne tøj på, der dækker knæ og skuldre, og husk at tage skoene af, når du besøger religiøse steder.

 • Da der er begrænset plads på bådene ind til Nanga Sumpa, vil det være en fordel at medbringe en lille rygsæk til de 3 dage og så lade hovedbagagen blive tilbage på hotellet i Kuching.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • I princippet er der ingen gode og dårlige tidspunkter at tage til Borneo på. Gennemsnitstemperaturen er stort set ens året rundt - omkring 30-33 grader og sjældent under 20-22 grader om natten. Luftfugtigheden er høj. Omkring 90 procent. I bjergene og ved kysterne kan det blive køligt i dårligt vejr. I byerne og i regnskoven er det tropisk varmt og fugtigt.

  Selv om Borneo gennemkrydses af ækvator, skal man dog forvente lidt af hvert mht. vejret. I den vestlige del, Sarawak, falder regntiden fra omkring november til starten af marts, og der falder derfor en hel del nedbør.

  I det østlige, i Sabah, er det lidt mere fordelt fra juni til december, men med langt mindre nedbørsmængder. Typisk kommer der ét voldsomt regnskyl på 1-2 timer i løbet af eftermiddagen og så om natten, hvor det kan regne vedvarende. Dog kommer der ikke regn hver dag, og disse tropiske regnskyl er ret fascinerende at nyde under et halvtag eller i den tætte regnskov.

 • Tidsforskellen mellem Danmark og Malaysia varierer alt efter, om Danmark har sommer- eller vintertid:

  Sommertid: + 6 timer

  Vintertid: + 7 timer

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Vækkeur

  - Gode vandresko/-sandaler

  - Solbriller, Solcreme

  - Kasket/hat € Regntøj eller regn poncho

  - Evt. piller mod maveinfektion

  - Toiletpapir, servietter

  - Evt. feltflaske / flaske til vand

  - Hurtigttørrende tøj (bukser, skjorte)

  - Trøje til flyet og kølige aftener

  - Myggemiddel

  - God kikkert og kamera

  - Lommelygte

  - Lille rygsæk til de 3 dage i Batang Ai 

 • Borneos infrastruktur er meget varierende. De fleste steder vil der være asfalteret, men enkelte steder køres der på grus, hvilket godt kan være lidt bumpende. Men bilerne der køres i er upåklagelige. 

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.