Logo

Sommerferie med Viktors Farmor

Sommerferien går i år til Europa. Sommeren 2020 bliver helt sikkert én vi ikke glemmer lige foreløbigt, men nu er det igen muligt at rejse ud i verden - nærmere bestemt til flere europæiske lande.

Strokkur ved Geysir. Foto Anders Stoustrup

  

Vinteren blev aldrig rigtig kold og hvid, og selvom vi har været heldige med forårs- og sommervejret indtil videre, begynder rejsetrangen at melde sig hos mange. Det er der råd for!

Sommerens helt store oplevelse kunne være en rejse nordpå - en smule utraditionelt måske, men oplevelserne er i særklasse på Island og på Færøerne.
 

Island Rundrejse - med Vestmannaeyjar

Man taler nogle gange om at tabe kæben, og det udtryk passer perfekt på Island.

For landet er forbløffende. Det er et kig ind i klodens arbejdende værksted. To kontinentalplader mødes, og skorpen mod jordens indre er tyndere end i Amerika og Europa. Et arktisk klima møder geotermik. Derfor er Island velsignet med 170 varme kilder, med eksploderende geysere, sprudlende vandfald, islaguner, gletchere og imponerende vulkaner. Lige til at tabe kæben over.

 
Fortryllende Færøerne

De grønne landskaber, skarpe klipper, malede træhuse, tagene af græs, fårene, søpapegøjerne, kædedansen, den strikkede trøje. Alt sammen findes på Færøerne, ja.

Men øerne er meget mere. Gastronomi for eksempel. Dygtige og innovative kokke har skabt fin madkunst ud fra landets rene råvarer. Og Færøerne satser på kvalitet. Det vil I mærke, hvis I rejser dertil i sommer. Jeres ben vil også mærke det, for vi er på vandreferie, og der er smukke vandringer på de fleste dage.

 
Går kursen sydpå, er der også flere valgmuligheder.
 

Estland - Letland - Litauen

Benene kan nemlig også blive luftet på en tur til fods gennem Vilnius. Turen går gennem den gamle bydel med imponerende arkitektur i gotik, renæssance, barok og klassicisme.

Vi kommer også til Uzupis, en lille kunstner-republik. Republikken har egen regering, præsident, forfatning og ikke mindre end 4 flag, et for hver årstid. I bydelen ser vi mange smukt udsmykkede huse - og kunstneriske udfoldelser i alle former. Sådan en lørdag får du på rejsen Estland-Letland-Litauen.

 
Mærk Slovenien

Det er ikke uden grund, slovenerne kalder deres land for Europas grønne hjerte. I det midterste Europa er der nemlig ingen steder, der har mere skov end det lille land. Man skal helt mod nord til Sverige og Finland for at finde lande med mere skov.

Rejs med og ”Mærk Slovenien” – for rejsen viser nemlig det grønne hjertes mad og vin, natur og kultur. Du kommer bogstaveligt talt til at mærke Slovenien.

 
Spanien: Vandreferie i Picos de Europa

De takkede, sprækkede, skrævende bjerge Picos de Europa er en af Europas velbevarede hemmeligheder. En teori om navnet er, at når man kom sejlende fra Det Ny Amerika, så var de forrevne klippetoppe den første landkending, man fik af Europa. Det er i dag et område, der kendes på sin natur, sine gamle bjergbyer, et fremragende køkken, den rene luft – og stilheden.

Vi vandrer bl.a. på Ruta del Cares, der er én af Spaniens smukkeste og mest berømte vandreruter. Stien er bred og forholdsvis flad og bjergene, som omgiver ruten, er betagende.

 
Bulgarien vandreferie

En syvendedel af Bulgarien udgøres af de maleriske Rhodope-bjerge. Her er pastorale landskaber, alpine enge med græssende flokke af geder og får, pittoreske landsbyer, gamle løvskove, savtakkede bjergtoppe og højtliggende gletcher-søer. Oplagt for en vandreferie.

Med på rejsen er også et besøg på Rila Klostret, som er på UNESCO’s Verdensarvsliste. De ekstraordinære freskomalerier i den centrale kirke betragtes som den bulgarske pendant til freskomalerierne i Det Sixtinske Kapel.

 
Mulighederne er heldigvis flere, end de længe har været - så er det bare lige det med at vælge... Hvor skal din sommerferie gå hen?