Logo

Sommerferie med Viktors Farmor

Er sommerferien ikke på plads endnu? Så kan vi godt hjælpe med nogle idéer!

Tag på sommerferie med Viktors Farmor til alverdens lande.

 
Det har knebet med forårsfornemmelserne indtil nu i år. Og det er svært at nægte, at forestillingen om en dansk sommer-søndag med sol og jordbær på terrassen næsten virker som et Utopia i øjeblikket.

Men det er der råd for. For der er jo andre måder at tilbringe sin sommerferie på. I et af vore rejseselskaber for eksempel.

Sommerens store begivenhed kunne være mødet med en gorilla-familie. Denne helt utrolige oplevelse kan du få på grænsen mellem Uganda og Rwanda, hvor over halvdelen af verdens bjerggorillaer findes. Du vil opleve en gorilla-familie på 7 meters afstand. Det er i den grad fantastisk.

Tag en tur til fods gennem Vilnius. Turen går gennem den gamle bydel med imponerende arkitektur i gotik, renæssance, barok og klassicisme. Vi kommer også til Uzupis, en lille kunstner-republik. Republikken har egen regering, præsident, forfatning og ikke mindre end 4 flag, et for hver årstid. I bydelen ser vi mange smukt udsmykkede huse - og kunstneriske udfoldelser i alle former. Sådan en lørdag får du på rejsen Estland-Letland-Litauen.

Eller hvad med en søndag med buddhistisk ro over sig? I Leh, Indien, besøger vi Stok paladset, hvor Ladakhs kongefamilie stadig holder til. Ladakh var oprindelig et kongerige, men er nu en del af staten Jammu and Kashmir. Slottet ligger smukt og er lille og overskueligt. Kongefamilien bebor stadig en fløj af slottet, mens resten er åbent for nysgerrige gæster.

Skal der vin på bordet? Så tag med til Georgien og ”Lago´s wine cellar” i landsbyen Chardakhli. Her smager vi på deres vin, der er fremstillet efter den lokale, ældgamle metode med nedgravning i lerkrukker i jorden. Vinen er på listen over unikke vine på Hotel Ritz i London. Det kan godt blive en rigtig god sommerdag, for Georgiens klima er behageligt og georgierne kender til munterhed. De har haft en vinkultur i 4.000 år.

Langt væk fra vore himmelstrøg kan du holde sommerferie i Peru. Vi stiger om bord i en lille båd og sejler på Titicaca, jordens højest beliggende, sejlbare sø. Vi besøger Uros-indianernes flydende øer af siv. Dette lille samfund har specialiseret sig i at bygge huse og både af siv, der vokser i rigelige mængder overalt ved søen. Deres livsform går 500 år tilbage til en tid, hvor de søgte at isolere sig fra inkaerne. I en anden landsby får vi vores frokost, som er typisk for egnen.

I Kirgisistan er der solskin mere end 200 dage om året. Naturen er storslået. Og i Kirgisistans bjerge har nomadelivet ændret sig meget lidt i hundreder af år. Nomadernes boliger er sammenklappelige telte lavet af filt, lædersnor og træ. De er behagelige at opholde sig i, både sommer og vinter. Vi overnatter i filttelt flere gange på rejsen Kirgisistans bjerge og nomader, og kommer til at mærke den kirgisiske gæstfrihed. ”Gæster er sendt af Gud”, lyder et gammelt kirgisisk ordsprog.

Og nu vi er i Centralasien: Du kan også tage med på rejse til Tajikistan og Kirgisistan. Det er en eventyrlig ekspedition, inspireret af den unge, danske løjtnant Ole Olufsen, som gennemførte nogle fantastiske ekspeditioner i disse egne i 1890'erne. Akkurat som han krydser vi de majestætiske Pamir-bjerge. Vi gør det blot i 4-hjulstrækkere. Undervejs passerer vi flere pas i over 4000 meters højde. Vi har to afgange på denne ekspedition.

Du kan også stige ind i et fly i Kastrup, og få timer senere gå rundt i Tirana. Albaniens hovedstad har platantræer i gaderne og sydlandsk stemning. Beboelseskarreerne, der før var grå og triste, fik en omgang maling efter en konkurrence blandt skole-elever. I dag står karreerne med overraskende mønstre i mange farver.

Og sådan kunne vi blive ved: I Armenien kan du se træ fra Noahs Ark i Etchmiadzin katedralen og besøge museet for folkemord, inden du runder dagen af på Republikpladsen, hvor der i sommermånederne er et fascinerende show med springvand, belyst i skiftende farver, som ”springer” i takt til musik.

På stepperne i Mongoliet kan du besøge museet for Djengis Khan inden I kører til Ugii-søen, hvor der er to overnatninger i nomade-telt.

Og på safari i Botswana kan vi være heldige at støde på efterkommere af den løveflok, der i næsten fem år specialiserede sig i elefantjagt. Vi overnatter i en camp, hvor vi kan lytte til savannens lyde, mens vi ligger i rigtige senge, og måske glæder os så småt til at høre bruset fra Victoria Falls om få dage.

Mulighederne er mange - så er det bare lige det med at vælge... I vores rejsekalender kan du se alle rejser i datorækkefølge. Her på siden har vi samlet alle rejser med afrejser i sommermånederne.

Hvor skal din sommerferie gå hen?

Viktors Farmor baggrundsbillede