Hvad søger du?

Ghana

Ghana er et særdeles spændende kulturland - og på grund af historien særligt for os danskere.

 

Ghana i Vestafrika har et særligt danmarkshistorisk vingesus over sig. Danmark drev koloni her i næsten 200 år og hentede guld, elfenben og senere slaver til de danske kolonier i Vest-indien.

300.000 afrikanske slaver blev fragtet fra Guldkysten, som Ghana dengang blev kaldt, til den dansk-vestindiske ø St. Thomas. Også for afrikanerne selv er Ghana noget særligt. Landet er centrum for det store og legendariske Ashanti-kongedømme i 1600-tallet, hvis rige kultur stadig påvirker nutidens Ghana. Og dette rige fungerer stadig som et slags selvstyrende kongedømme med ”hovedstad” i Kumasi.

Ghana lever op til sit gamle navn Guldkysten, der oprindeligt fik de europæiske kolonimagter hertil. Guld er én af Ghanas mest betydningsfulde eksportvarer, men landet er desuden kendt for sin gode cacao.

Ghana er ikke et safari-land, men har dog de fleste afrikanske vilde dyr inden for sit område. Nogle kan ses i nationalparker – andre i særlige reservater til for eksempel flodheste.

For danskere er det dog helt oplagt at sætte fokus på den danske kolonihistorie med besøg på den restaurerede plantage Frederiksgave eller det gamle fort Christiansborg fra 1661. Sammen med en række andre forter i det østlige Ghana, varetog Christiansborg Danmarks kontrol over kolonien. Da Ghana blev selvstændigt rykkede præsidenten og regeringen ind i denne gamle slaveborg.

Man kan være heldig at møde danske efterkommere, og i de gamle forter Cape Coast Castle og Elmine kan man fornemme fortidens slavehandel med ”door of no return” og fugtige slavekældre.

 

Viktors Farmor i Ghana

Viktors Farmor har haft rejser til Ghana gennem en årrække. Som noget nyt, har vi nu valgt at lave en rejse igennem tre vestafrikanske lande: Ghana, Togo og Benin. I Ghana ser vi bl.a. levn fra den danske fortid, som for eksempel den lille plantage Frederiksgave, der oprindeligt var en gave fra kongen til danskerne på Guldkysten. Vi lægger desuden vægt på præsentere nogle sider af Ghana, der sjældent kan opleves af udenforstående, som for eksempel et besøg hos et palmekerneolie-kooperativ, skabt en en gruppe hårdtarbejdende kvinder.

Tag med til Ghana - et lille stykke Danmark i Afrika.
 

Rejser til Ghana

  

Praktiske oplysninger Ghana

 • Der kræves visum til Ghana. Ca. 10 uger før afrejse sender vi visum-ansøgningsskemaer, som I skal udfylde og sende direkte til konsulatet i Hellerup sammen med 4 pasfotos. Desuden er det vigtigt, at passet er gyldigt i mindst 6 måneder efter afrejse.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Vaccination mod gul feber er et krav. Husk at medbringe det i håndbagagen, da det skal vises ved indrejse. En vaccine mod gul feber skulle tidligere fornyes hvert 10. år. Det er nu ændret, så en vaccine gør dig immun over for gul feber hele livet. Men Ghana kræver dog fortsat, at vaccinen ikke må være mere end 10 år gammel. Spørg evt. din vaccinationsklinik om et nyt vaccinationsbevis med samme data, men med en ny dato. Statens Seruminstitut anbefaler vaccinationer mod difteri/tetanus, hepatitis A og meningitis.

  Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet. 

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Den lokale valuta i Ghana er Cedi. Visa- eller tilsvarende kreditkort er godt som reserve og kan bruges på større hoteller og i nogle banker og i vekselautomater.

 • Uden for byerne er der ikke altid telefonforbindelse/mobildækning til udlandet. De fleste hoteller har gratis trådløs internet.

 • Der er 220 volt. Der skal bruges adapter, som kan købes i Ghana efter ankomst.

 • Drikkepenge til lokalguider, chauffører betales af Viktors farmor. Det er en uskik, at turister uden at have modtaget en tjeneste bare deler gaver ud, der kan være næsten værdiløse hjemme, men muligvis har en stor lokal markedsværdi. Det hæmmer i sidste konsekvens befolkningens eget initiativ og fremavler tiggeri. Det frarådes derfor helt at give gaver til børn.

  Hvis nogen på besøg i landsbyerne vil give kuglepenne, postkort fra Danmark, skrivepapir etc., kan vores lokale guider være behjælpelige med at give dem til de rette personer.

 • Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først.

  Det er ikke tilrådeligt at begynde at fotografere officielle bygninger, lufthavne og militære installationer uden først at få tilladelse.

 • Hverken mænd eller kvinder bør gå i korte shorts, og kvindernes tøj bør ikke være stramtsiddende. Knickers samt short/kjoler der dækker knæene, er ikke noget problem. Klimaet er varmt og fugtigt. Løstsiddende tøj er mest behageligt.
  Medbring tørklæde til at svøbe om hals og hoved til beskyttelse mod vind og støv.
  Selskabstøj er unødvendigt, men tøjet bør være i god stand – i Afrika bliver tøj betragtet som statussymbol. Husk gode travesko og sandaler.

 • Man kan med fordel købe ting som træskærerarbejder som masker, vævede og trykte tekstiler, håndlavede glasperler og sheabutter, og der skal altid tinges om prisen. Mere information på turen.

 • På restauranterne koster en øl ca. 2 USD, sodavand ca. 1,5 USD, vin ca. 25 USD og en flaske vand 1 USD.

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Klimaet er varmt og tropisk, men ikke ulideligt. Faktisk ligger vores rejse i den allerbedste årstid. Dagstemperaturen ligger normalt mellem 25 og 35 grader og nattemperaturen på ca. 15 grader.
  Ved kysten er luftfugtigheden høj. 
  Solen skinner og lyset er kraftigt, så husk solcreme, solhat og solbriller.

 • Øl kan normalt købes billigt på restauranter, og på hotellerne vil der også være salg af importeret vin.

  Cigaretter kan det være svært at finde i Ghana. Der er meget få rygere, og det er ikke tilladt at ryge på restauranter og hoteller.

 • Ghana har sommer- og vintertid. Når kl. er 12.00 i Danmark er den 10.00 i Ghana (sommertid). Når den er 12.00 i Danmark er den 11.00 i Ghana (vintertid).

 • Ghana er et tredjeverdensland med alt, hvad det indebærer. Den turistiske infrastruktur er forholdsvis veludviklet, men antallet af gode hoteller, restauranter etc. er så begrænset, at der i en presset situation kan opstå mangel på alternativer. Der kan ske forsinkelser/ændringer i rejseplanen som følge af dårlige vejrforhold og vejarbejde.

 • Vi kører i bus, der efter afrikanske forhold i god stand. At opleve det oprindelige Afrika indebærer mange timers kørsel på grusveje og gennem den åbne savanne, som i tørketiden er meget støvet. Det anbefales derfor at sikre alt følsomt udstyr mod støv, ikke mindst fotoudstyr. Tøj etc. kan pakkes ned i plasticposer, og bagagen skal være pakket ned i robuste kufferter (evt. sikret med rem), tætte søsække e.l.

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Kikkert

  - Lommelygte og/eller pandelygte + batterier

  - Solbriller

  - Læbepomade

  - Kasket eller solhat

  - Solcreme/solblokker

  - Myggespray/insektspray

  - Badetøj

  - Vækkeur

  - Piller mod maveinfektion

  - Salttabletter

  - Bolcher/halspastiller/tyggegummi

 • Vestafrikanere er kendt for at være tolerante, afslappede og humoristiske. Turisterne bliver hilst velkommen og mødt med stor åbenhed og nysgerrighed. 

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.