Logo

Ghana

Ghana er et særdeles spændende kulturland - og på grund af historien særligt for os danskere.

 

Ghana i Vestafrika har et særligt danmarkshistorisk vingesus over sig. Danmark drev koloni her i næsten 200 år og hentede guld, elfenben og senere slaver til de danske kolonier i Vest-indien.

300.000 afrikanske slaver blev fragtet fra Guldkysten, som Ghana dengang blev kaldt, til den dansk-vestindiske ø St. Thomas. Også for afrikanerne selv er Ghana noget særligt. Landet er centrum for det store og legendariske Ashanti-kongedømme i 1600-tallet, hvis rige kultur stadig påvirker nutidens Ghana. Og dette rige fungerer stadig som et slags selvstyrende kongedømme med ”hovedstad” i Kumasi.

Ghana lever op til sit gamle navn Guldkysten, der oprindeligt fik de europæiske kolonimagter hertil. Guld er én af Ghanas mest betydningsfulde eksportvarer, men landet er desuden kendt for sin gode cacao.

Ghana er ikke et safari-land, men har dog de fleste afrikanske vilde dyr inden for sit område. Nogle kan ses i nationalparker – andre i særlige reservater til for eksempel flodheste.

For danskere er det dog helt oplagt at sætte fokus på den danske kolonihistorie med besøg på den restaurerede plantage Frederiksgave eller det gamle fort Christiansborg fra 1661. Sammen med en række andre forter i det østlige Ghana, varetog Christiansborg Danmarks kontrol over kolonien. Da Ghana blev selvstændigt rykkede præsidenten og regeringen ind i denne gamle slaveborg.

Man kan være heldig at møde danske efterkommere, og i de gamle forter Cape Coast Castle og Elmine kan man fornemme fortidens slavehandel med ”door of no return” og fugtige slavekældre.

 

Viktors Farmor i Ghana

Viktors Farmor har haft rejser til Ghana gennem en årrække. Vores rundrejse har fokus på levn fra den danske fortid, som for eksempel den lille plantage Frederiksgave, der oprindeligt var en gave fra kongen til danskerne på Guldkysten. Vi lægger desuden vægt på præsentere nogle sider af Ghana, der sjældent kan opleves af udenforstående, som for eksempel den lille by, hvor der er opbygget en fortrolighed mellem aber og mennesker – eller landsbyen, hvor der designes tekstiler med typisk ghanesiske adinkra-symboler.

Tag med til Ghana - et lille stykke Danmark i Afrika.

Rejser til Ghana

Viktors Farmor baggrundsbillede