Rejser til Ghana

Vi rejser til Ghana, fordi Ghana og Danmark har en fælles historie. Noget af historien gyser vi over, andre dele bliver vi forargede over, men der er også historie, som vi kan være stolte over og dele med glæde.

Værd at opleve i Ghana

Ghana blev i sin tid kaldt for Guldkysten af danskerne. Men dengang var de interesserede i mere end guld.  

I næsten 200 år mellem 1659 og 1850 havde Danmark forter ved Guldkysten. Forterne var til handel, og herfra eksporterede danskerne slavegjorte afrikanere til Dansk Vestindien. Det vigtigste danske fort, Christiansborg i Ghanas hovedstad Accra, står stadig. Indtil for nylig har det været sæde for den ghanesiske regering, og der er nu adgang til de gamle danske bygninger, som rummer både dansk og ghanesisk historie. Takket være et samarbejde mellem danske og ghanesiske arkæologer er enkelte andre dansk byggede huse i og omkring Accra blevet registreret og kan besøges efter aftale. 

Danmark hentede guld, elfenben og slaver til danske kolonier i Vestindien. Omkring 300.000 afrikanske slaver blev fragtet til den dansk-vestindiske ø St. Thomas. I Ghana i dag kan man støde på danske efternavne, da flere danske embedsfolk på fortet Christiansborg giftede sig med lokale kvinder.  

Ghanas helt store attraktion i dag er dens befolkning. Ghana er nemlig synonym med gæstfrihed. Få steder i verden møder du så mange mennesker, som byder dig velkommen. De vinkende børn kan lyde som en kliche om Afrika. Men du opdager hurtigt, at smilene er oprigtige.  

Landet er også intens. Du bliver mødt med farver, lyde og dufte. Der er eksotiske frugter, tøj i alle regnbuens farver og fascinerende musikalske rytmer.  

I Ghana oplever du også en rig og varieret kultur. Der er små og store kongeriger med oldgamle traditioner og historier, der går mange generationer tilbage i tiden. Vigtigst er det mere end 300 år gamle Ashanti-rige med hovedstad i Kumasi, hvis rige kultur stadig påvirker nutidens Ghana.  

Guld er én af landets mest betydningsfulde eksportvarer, heraf også navnet Guldkysten, men landet er desuden kendt for sin smagfulde og gode kakao. 

Og hvad kan vi danskere være stolte af? Når vi spørger ghaneserne, så fortæller de om det lange og tætte samarbejde mellem vores nationer. En del af samarbejdet er Danidas udviklingsarbejde. Men der er også investeringer og samarbejde i virksomheder som mejeri, IT, fisk, cashewnødder og møbler som har skabt mange arbejdspladser. Og så må vi ikke glemme de mange fælles dansk-ghanesiske foreninger, som samarbejder om udvikling og kultur.  

Kort over rejsen Ghana rundrejse

Landefakta

Areal: 238.533 km2

Hovedstad: Accra

Møntfod: Cedi (a 100 pesewas) - forkortes GHC

Sprog: Engelsk, akan, ewe og ca. 50 andre niger-kordofanske sprog

Tidsforskelfra DK: Sommer: -2 timer, vinter: -1 time

Klima og vejr

Hvornår besøger man Ghana?

Viktors Farmor har rejser til Ghana i november, februar og juli/august. Rejsetidspunkterne er for at undgå den mest voldsomme regntid. Der kan dog falde en enkelt byge undervejs. Men vi undgår voldsomt uvejr og oversvømmede veje. Samtidig er der færre myg i tørtiden! Klimaet i Ghana er varmt og tropisk, med høj luftfugtighed ved kysten. Dagstemperaturen ligger normalt mellem 25 og 35 grader. Husk solcreme, solhat og solbriller for sollyset er kraftigt.

Typiske spørgsmål før rejsen til Ghana

 • Hvad spiser vi i Ghana?

  Måske synes du, at madbananer og bønnestuvning lyder kedeligt? Men de to ingredienser udgør grundstammen i Ghanas mest originale bidrag til verdenskøkkenet. Retten hedder Red-Red. Smagen fra den krydrede bønnestuvning går op i en højere kulinarisk enhed med de sprødstegte madbananer.  

  Langs havet kan man være heldig at smage friskfangede fisk som tun og skaldyr. Men ghanesernes yndlingsfisk er en ferskvandsfisk, nemlig Tilapia. Fisken bliver opdrættet i fiskefarme, og en af dem har blandt andet danske ejere. En grillet Tilapia er saftigt sart kød, som er let at skille fra benene. 

  Det mest udbredte kød på spisekortet er kylling og oksekød. Vegetarer kan være udfordrede, selv om der findes grønsagsretter på spisekortet. Der bliver ofte brugt bouillonterning eller usynlig knust fisk eller skaldyr i grønsagsretterne. Derfor skal kokken have besked i god tid. 

  På Viktors Farmors rejse i Ghana er der helpension. Maden bliver bestilt i forvejen samme dag, så vi er sikre på, at maden bliver varieret og tilpasset gruppens smag og mulighederne for lokale specialiteter. 

  Vi vil også opleve, hvordan ghaneserne har taget madretter fra andre lande til sig og gjort dem til sine egne. På spisekortet finder vi Nem, små forårsruller med inspiration fra Vietnam, stegte nudler med grønsager og eventuelt kylling, samt Jollof-ris - stegte krydrede ris med inspiration fra Senegal som tilbehør til kød, kylling eller fisk. 

  Når det kommer til desserter, producerer Ghana de fineste ananas og andre eksotiske frugter. 

  Ghanas billigste snack er Fan Ice. Det er en is i en plastikpose, som butikker og gadehandlere sælger overalt i landet. Isen er oprindeligt udviklet og produceret af et danskejet mejeri i landet. Nu er Fan Ice en enorm virksomhed med produktion i alle nabolande og har internationale ejere. 

 • Hvad er prisniveauet i Ghana?

  På restauranterne koster en stor øl ca. 18 kr., sodavand ca. 15 kr., importeret vin ca. 100-200 kr. og en stor flaske vand ca. 10 - 15kr. 

  Den lokale valuta i Ghana er Cedi. Visa- eller tilsvarende kreditkort er godt som reserve og kan bruges på større hoteller og i nogle banker og i vekselautomater. 

 • Hvad køber man i Ghana?

  På en rejse i Ghana er tekstiler en populær souvenir. Man kan købe farvestrålende bomuldsstoffer med fine trykte mønstre, som kan bruges enten til beklædning eller duge og puder. Der bliver også solgt håndlavede batikfarvede tekstiler. 

  Helt særlige tekstiler er de vævede stoffer fra det gamle Ashantirige. Tidligere var tekstilerne forbeholdt de adelige. Nu bliver de også solgt til almindelige mennesker og i mindre formater. 

  Glasperler er populære i flotte farver og mønstre. Glasperlerne er håndlavede og bliver normalt lavet af genbrugsglas. Derfor er glasperler en billig souvenir. 

  Træskærearbejde, masker og skulpturer forbinder vi automatisk med Afrika. De findes naturligvis også i Ghana. Fra rustikke masker til fint slebne figurer. Traditionelt er Ghana kendt for sine fertilitetsskulpturer og flotte skamler i træ, der er symbol på kongemagten. 

 • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Ghana?

  Som i mange andre dele af verden er der risiko for lommetyveri og anden form for kriminalitet i landet. Her anbefaler vi, at man bruger sin sunde fornuft og holder værdigenstande tæt på kroppen og ikke går med dyre smykker, ure osv., hvis vi befinder os i storbyer eller på pladser med mange mennesker. Det er også en god idé at bære rygsæk og andre former for tasker foran på sin krop, så man altid kan se dem.  

  Vaccination mod gul feber og covid 19 er et krav. Husk at medbringe vaccinationsbeviset i håndbagagen, da det skal vises ved indrejse.  

  Statens Seruminstitut anbefaler vaccinationer mod difteri/tetanus, hepatitis A og meningitis. 
  Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria 
  profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.  

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke 
  vaccinationer der tilrådes. 

 • Hvem møder du i Ghana?

  Når du rejser med Viktors Farmor, er du stort set altid sikker på at møde de lokale. På rejsen møder du ghaneserne i deres hverdag. I 2012 stoppede Viktors Farmor tilfældigvis ved et kvindekooperativ, som udvinder olie af palmefrugtkerner. Det er et hårdt og slidsomt arbejde, som kvinderne selv har sat i værk uden bistandsorganisationer. Kvinderne har en helt særlig energi og ukuelighed, og derfor er netop dette kvindekooperativ blevet en fast del af programmet.  

  På rejsen møder vi også håndværkere og kunsthåndværkere. Og måske en konge. 

  Der lever 30 millioner indbyggere i Ghana. Knap halvdelen tilhører den etniske gruppe Akan. I den sydøstlige del af Ghana, hvor danskerne tidligere havde forter, er de største etniske grupper Ewe (14 % af den samlede befolkning) og Ga (7 % af den samlede befolkning). 

  Der findes 46 forskellige sprog med hele 76 forskellige dialekter. Derfor er det officielle sprog engelsk, så folk i princippet kan kommunikere med hinanden, uden at et sprog bliver favoriseret.

  71 % af befolkningen er kristne fordelt på anglikanske, katolske og et stort antal nyere evangeliske kirker.

 • Er det sikkert at rejse til Ghana?

  Udenrigsministeriet advarer mod tyveri i offentlig transport og på markeder i Ghana, hvor der er mange mennesker. I nattelivet skal man ikke tage mod drikkevarer fra fremmede, da de kan indeholde bedøvende midler. 

  På Viktors Farmors rejser minimerer vi risikoen ved at rejse i en gruppe med opmærksomme lokale guider. Vi undgår så vidt muligt at køre udenfor byerne efter mørkets frembrud. 

 • Er der risiko for tropesygdomme?

  Malaria er mest udbredt i regntiden. Men husk myggemiddel med DEET til at skræmme de små blodsugere væk. Ikke alle myg bærer malaria-parasitten. Men alle myggestik er irriterende. 

  Gul feber er næsten ikke eksisterende, da sygdommen er overvåget af WHO og befolkningen er vaccineret. 

  Dårlig mave lykkedes det os næsten altid at undgå ved god hygiejne. 

 • Hvor mange penge skal jeg budgettere med på rejsen?

  Da rejsen er med fuld pension, kan du klare dig for mellem 50 og 100 kroner om dagen. Det giver dig penge til drikkevarer og enkle souvenirs. 

 • Er der nogle retningslinjer for beklædning i Ghana?

  I Ghana viser man sin respekt for myndigheder og for ældre mennesker ved at klæde sig respektabelt.  

  Ghaneserne sætter pris på, at man er pæn i tøjet. Det vil sige, at tøjet skal være rent og uden huller. De synes generelt, at det er underligt, når voksne mænd går i korte bukser.  

  Du vil se ghanesiske kvinder i stramme korte kjole, men det er ikke den beklædning, de har på, når de møder ældre mennesker, som de respekterer. 

  Turister har vide rammer for deres påklædning og ingen vil påtale et par korte bukser eller en lårkort kjole. 

  Løstsiddende let tøj er mest behageligt i den fugtige varme og kan samtidig beskytte kroppen mod sol. 

 • Guidebøger, litteratur og film

  Historiske værker:
  Den mest kendte danske bog om Ghana er Thorkild Hansen: Slavernes Kyst. Her følger man hans opsporing af den danske kolonihistorie i Ghana på en rejse i 1965.  

  En nyere bog i stort format med mange detaljer er: Danmark og kolonierne: Vestafrika (Gads Forlag) 
  Der er udkommet fem bind om Danmark som kolonimagt.  

  Romaner:  
  Taiye Selasi: Gå væk, Ghana 
  Fire børn i familien Sai med ghanesiske, nigerianske og skotske rødder kæmper med identitet og selvværd under deres opvækst i USA, efter at deres far har forladt dem og uden forklaring er rejst 
  tilbage til Ghana. 

  Gyasi, Yaa: Hjemfærd 
  De to halvsøskende, Effia og Esi, som aldrig mødes, vokser op i lidelser og smerter i 1700-tallet. 
  Vi følger slaveriets udvikling og påvirkning af Effias og Esi liv samt deres efterkommere i denne slægtsroman, frem til vores tid. 

  Film:  
  På bibliotekernes gratis portal Filmstriben.dk kan man finde den omdiskuterede film Guldkysten fra 2015. Filmen bygger delvist på dagbøger og breve fra danskere, der var udsendt til Guldkysten. Filmen rummer også hallucinationer, da danskerne i sin tid drak store mængder spiritus og kæmpede med diverse tropiske febersygdomme. 

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Ghana

Gode turistklassehoteller

På Viktors Farmors rejser til Ghana bor vi på gode turistklassehoteller. I de store byer Accra og Kumasi har vi prioriteret at bo centralt på mindre hoteller, så det også er muligt at gå ud og opleve bylivet på egen hånd. Andre steder bor vi på ressorts i smukke og behagelige omgivelser.

Vidste du det om Ghana?

Ghana er en af verdens største producenter af kakao. Men paradoksalt spiser ghaneserne ikke chokolade. Kakaoen bliver dyrket som en eksportafgrøde. Vidste du, at kakao også er en velsmagende frugt? Den får du mulighed for at smage i Ghana. 

Viktors Farmor i Ghana

Viktors Farmor har én rejse til Ghana. Rejsen Ghana - Togo – Benin - 15 dage på tværs af Vestafrika er en rundrejse, hvor vi dykker ned i de forskellige kulturer i landene. I Ghana koncentrerer vi os om den sydlige del af landet. Vi besøger hovedstaden Accra, det lille kongerige Akvamu og hovedstaden i Ashanti-kongeriget Kumasi. Naturen oplever vi i et lille stykke regnskov og slutter rejsen ved det første europæiske fort i kystbyen Elmina, der også byder på en livlig fiskerihavn og et skibsværft med imponerende håndbyggede både. 

6 nedslag i Ghanas historie

For 300.000 år siden
Her er der fundet tegn på de første beboelser i Ghana. Derudover har der eksisteret landbrug i landet i 7000 år. '

1471
Portugisiske skibe ankommer til en lille fiskerby på den ghanesiske kyst. Her får de tilladelse af den lokale konge til at etablere en handelsstation. Handelsstationen udvikler sig til det første europæiske fort i 1482. Europæerne byggede i alt 42 forter langs Guldkysten. 

1659
Danmark ankommer til det nuværende Cape Coast med ambition om at tage del i den lukrative handel med guld, elfenben og slavegjorte afrikanere. Danskerne rykker hurtigt videre til det nuværende Accra, hvor de får tilladelse af de lokale konger til at bygge fortet Christiansborg og en række mindre forter langs kysten i den østlige del af Guldkysten. I 1850 sælger danskerne sine forter til briterne og forlader Guldkysten. 

1902
Guldkysten bliver en koloni under Storbritannien, men styret er indirekte. Det vil sige, at lokale kongeriger stadig regerer lokalt, men de er underlagt den britiske statsmagt. 

1957
Guldkysten opnår uafhængighed som den første koloniserede stat syd for Sahara. Landet skifter navn til Ghana, opkaldt efter et mægtigt historisk afrikansk rige.  

2000
Det første valg hvor en demokratisk valgt præsident overgiver magten til en demokratisk nyvalgt præsident. Derefter har Ghana haft rimelig politisk stabilitet. Ghana har tidligere været defineret som et lavindkomst-land, men nu befinder det sig i gruppen af mellemindkomst-lande. Derfor er Danida ved at udfase sin bistand til Ghana efter ønske fra ghaneserne. Ghaneserne foretrækker investeringer og handelssamarbejde. 

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Ghana.

 • Pas og visum

  Der kræves visum til Ghana. Viktors Farmor fremsender visumvejledning og understøttende visumdokumenter ca. 10 uger før afrejse, men det er de rejsendes eget ansvar at indhente det fornødne visum. Der findes flere visumservice-virksomheder, som kan hjælpe med at indhente visum.

  Forvent at skulle undvære dit pas de sidste 3-4 uger før rejsen. Det er desuden vigtigt, at passet er gyldigt i mindst 6 måneder efter afrejse.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Vaccination

  Vaccination mod gul feber er et krav. Man skal ved visumansøgning samt indrejse i Ghana kunne fremvise dokumentation for, at man er vaccineret mod gul feber i form af et gult vaccinationskort.

  Ghana har skærpet de lokale regler med hensyn til udløbsdatoen for gul feber vaccinationen. Udløbsdatoen skal stå anført som livslang ("life long" eller "life cover" på engelsk) eller med en dato, som først udløber efter hjemrejsedatoen. Feltet med udløbsdatoen må ikke være blankt, have en forældet udløbsdato eller være overstreget/rettet til. Hvis i tvivl, så kontakt dit lokale vaccinationssted for at få udstedt et nyt gult vaccinationskort med udløbsdatoen som livslang. Der kræves ikke en revaccination! Husk at medbringe det gule vaccinationskort håndbagagen, da det skal vises ved indrejse.

  Statens Serum Institut anbefaler vaccinationer mod difteri, stivkrampe (tetanus), smitsom leverbetændelse (hepatitis A) og meningitis. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

 • Valuta

  Den lokale valuta i Ghana er Cedi.

  Visa- eller tilsvarende kreditkort kan bruges på større hoteller og i nogle banker og i hæveautomater i de større byer. Og ellers medbring Euro eller USD, der kan veksles mange steder. 

 • Telefoni

  Uden for byerne er der ikke altid telefonforbindelse/mobildækning til udlandet. De fleste hoteller har gratis trådløst internet.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Elektricitet

  Der er 220 volt. Der skal bruges adapter, som kan købes i Ghana efter ankomst.

 • Drikkepenge

  Drikkepenge til lokalguider og chauffører betales af Viktors Farmor.

  Det er en uskik, at turister uden at have modtaget en tjeneste bare deler gaver ud, der kan være næsten værdiløse hjemme, men muligvis har en stor lokal markedsværdi. Det hæmmer i sidste konsekvens befolkningens eget initiativ og fremavler tiggeri. Det frarådes derfor helt at give gaver til børn.

  Hvis nogen på besøg i landsbyerne vil give kuglepenne, postkort fra Danmark, skrivepapir etc., kan vores lokale guider være behjælpelige med at give dem til de rette personer.

 • Foto

  Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først.

  Det er ikke tilrådeligt at begynde at fotografere officielle bygninger, lufthavne og militære installationer uden først at få tilladelse.

 • Påklædning

  Hverken mænd eller kvinder bør gå i korte shorts, og kvindernes tøj bør ikke være stramtsiddende. Knickers samt short/kjoler der dækker knæene, er ikke noget problem. Klimaet er varmt og fugtigt. Løstsiddende tøj er mest behageligt.

  Medbring tørklæde til at svøbe om hals og hoved til beskyttelse mod vind og støv.
  Selskabstøj er unødvendigt, men tøjet bør være i god stand – i Afrika bliver tøj betragtet som statussymbol. Husk gode travesko og sandaler.

 • Indkøb

  Man kan med fordel købe ting som træskærerarbejder som masker, vævede og trykte tekstiler, håndlavede glasperler og sheabutter, og der skal altid tinges om prisen. Mere information på turen.

 • Prisniveau

  På restauranterne koster en øl ca. 15 kr., sodavand ca. 10 kr., vin ca. 150-200 kr. og en flaske vand ca. 8-10 kr.

 • Bagage

  Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Klima

  Klimaet er varmt og tropisk, men ikke ulideligt. Faktisk ligger vores rejse i den allerbedste årstid. Dagstemperaturen ligger normalt mellem 25 og 35 grader og nattemperaturen på ca. 15 grader. Ved kysten er luftfugtigheden høj. Solen skinner og lyset er kraftigt, så husk solcreme, solhat og solbriller.

 • Alkohol og cigaretter

  Øl kan normalt købes billigt på restauranter, og på hotellerne vil der også være salg af importeret vin. Cigaretter kan det være svært at finde. Der er meget få rygere, og det er ikke tilladt at ryge på restauranter og hoteller.

 • Tidsforskel

  Ghana har sommer- og vintertid. Når kl. er 12.00 i Danmark er den 10.00 i Ghana (sommertid). Når den er 12.00 i Danmark er den 11.00 i Ghana (vintertid).

 • Infrastruktur

  Ghana er et tredjeverdensland med alt, hvad det indebærer. Den turistiske infrastruktur er forholdsvis veludviklet, men antallet af gode hoteller, restauranter etc. er så begrænset, at der i en presset situation kan opstå mangel på alternativer. Der kan ske forsinkelser/ændringer i rejseplanen som følge af dårlige vejrforhold og vejarbejde.

 • Transport

  Vi kører i bus, der efter afrikanske forhold i god stand. At opleve det oprindelige Afrika indebærer mange timers kørsel på grusveje og gennem den åbne savanne, som i tørketiden er meget støvet. Det anbefales derfor at sikre alt følsomt udstyr mod støv, ikke mindst fotoudstyr. Tøj etc. kan pakkes ned i plasticposer, og bagagen skal være pakket ned i robuste kufferter (evt. sikret med rem), tætte søsække e.l.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  • Kikkert
  • Lommelygte og/eller pandelygte + batterier
  • Solbriller
  • Læbepomade
  • Kasket eller solhat
  • Solcreme/solblokker
  • Myggespray/insektspray
  • Badetøj
  • Vækkeur
  • Piller mod maveinfektion
  • Piller mod køresyge
  • Salttabletter
  • Bolcher/halspastiller/tyggegummi
 • Værd at vide

  Vestafrikanere er kendt for at være tolerante, afslappede og humoristiske. Turisterne bliver hilst velkommen og mødt med stor åbenhed og nysgerrighed.

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop (www.spejdersport.dk). Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Ghana.
Ring til os 86 22 71 81