Hvad søger du?

Montenegro

Det lille bjergland med de smukke middelalderbyer og italiensk stemning er en perle i Adriaterhavet.

 

Montenegro betyder "det sorte bjerg". Landet blev først selvstændig i 2006 efter først at have været en del af Jugoslavien og efter opløsningen heraf gik i forbund med Serbien.

Bortset fra lavlandet ved Scutari-søen og i kystområdet er Montenegro overalt et bjergland. Bjergene stiger jævnt ud imod Adriaterhavet. Gennemsnitshøjden er mellem 800-1000 m. Seks isolerede toppe er over 2000 m.

Landet har middelhavsklima og -natur med stedsegrønne trævækster og dyrkning af korn, vin, figen, oliven, appelsiner og morbærtræer. Der dyrkes mellemeuropæiske kornsorter, majs, meloner, vin, tobak og kartofler samt frugttræer som æble-, pære- og blommetræer. I bjergene af alpin karakter findes bjørne, ulve, ræve, vildsvin, hjorte og harer, men mange er sjældne.

Det nuværende Montenegro var indtil de tyrkiske osmanner angreb Europa i 1300- og 1400-tallet kun yderst svagt befolket af omflakkende hyrder. I det 14. århundrede fandtes et fyrstendømme af serbisk oprindelse. Men senere i et forbund med venetianerne hævdede Montenegro sin uafhængighed. I dag er italiensk sprog og kultur almindeligt i landet

Da tyrkerne stormede ind i Montenegro, blev de drevet ud, og montenegrinerne hævder stolt i dag, at de reddede resten af Europa fra at blive muslimsk under det osmanniske imperium. I 1788 holdt Montenegro i tre år 50.000 tyrkere stangen. Montenegros anden arvefjende albanerne fordrev dem derimod fra Scutari-søen, der nu deler Albanien og Montenegro.

Der er badestrande og idylliske havnebyer med ægte middelhavsstemning og Italien lige ovre på den anden side af Adriaterhavet. Det ses tydeligt i arkitekturen. Byer som Budva og Kotor ved Sydeuropas eneste rigtige fjord ligger i fortryllende landskaber, der er kendt fra mange store film. Byerne er charmerende med små torve, bymure og middelalderstemning.

Viktors Farmor i Montenegro

Rejsen Mosaik af 3 lande går til Nordmakedonien, Albanien og Montenegro. I Montenegro besøges Cetinje, den gamle kongelige hovedstad i Montenegro. Budva – en rigtig fin ferieby med en charmerende havn samt Kotor, der er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

På rejsen Balkans Højdepunkter kombineres rejsen til Montenegro med besøg i Bosnien (Sarajevo), Nordmakedonien, Albanien og Kroatien.

Tag med til Montenegro: det sorte bjerg.

 

Praktiske oplysninger Balkan

 • Danske statsborgere kan rejse visumfrit til landene i Balkan op til 90 dage (Albanien 30 dage). Pas skal være gyldigt 3 måneder efter hjemrejsedatoen. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Det anbefales at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. 

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Der er mulighed for at omveksle Euro til lokalvaluta i de enkelte lande.

  I Montenegro og Kosovo er møntfoden Euro. De andre lande har følgende valuta:

  Albanien: Lek (ALL). 100 lek = 6 kr.

  Nordmakedonien: Denar (MKD). 100 denar = 12 kr.

  Bosnien: Konvertibel mark. 100 BAM = 380 kr.

  Kroatien: Kuna (HRK). 100 Kuna = 100 kr.

 • Telefoni. Der er udmærket mobildækning i alle 6 lande. Undersøg priserne ved din teleudbyder.

  Internet. Der er wifi på de fleste af hotellerne.

 • Der bruges stik som i Danmark så en adapter er ikke nødvendig

 • Vandet bør ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand på flaske – det fås overalt. En flaske vand (1,5 liter) koster typisk 1 euro eller deromkring.

 • Der gives ca. 10% i drikkepenge på restauranter også ved betaling af drikkevarer. Får man båret sin bagage til værelset betaler man et lille beløb svarende til 5 kr. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

 • Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer. I øvrigt gælder de sædvanlige høflighedsregler ved fotografering af personer: Spørg først, evt. med gestus.

  Ved evt. familiebesøg og lignende: Vent med at fotografere til man er blevet lidt kendt med hinanden.

 • I Albanien, Kosovo og Nordmakedonien koster en kop kaffe 1 Euro. En øl på restaurant det samme. En frokost kan fås for ca. 10 Euro. Montenegro og Bosnien er lidt dyrere, men totalt set er Balkan et billigt sted. En frokost kan fås for fra 50 danske kroner og opefter.

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  Vær opmærksom på at visse flyselskaber ikke længere tillader power banks, opladere eller e-cigaretter i den ind tjekkede baggage. De skal i stedet medbringes i håndbagagen. I kan læse mere på de respektive flyselskabers hjemmesider.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Balkans Middelhavskyst er i det subtropiske bælte med varme, tørre somre og milde vintre med en del regn. I indlandet er klimaet kontinentalt fastlandsklima med kolde vintre og varme somre.

  Omtrent 60% af Balkan er dækket af bjerge, som giver meget lokal variation i klimaet. Der kan der være varme, solrige dage med temperaturer omkring 20 grader. Men der kan også være regnvejrsdage og temperaturer ned til 0 grader.

 • Der er ingen tidsforskel.

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Paraply/regntøj

  - Vådservietter

  - Kasket eller solhat + solbriller

  - Lille dagtursrygsæk

  - Gode vandresko

  - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge) 

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.