Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Rejser til Montenegro

En rejse til Montenegro byder på skønne naturoplevelser og charmerende kystbyer. Rejs med Viktors Farmor til det lille land på Balkan, der tiltrækker besøgende fra hele verden.

Værd at opleve i Montenegro

Flere filmstjerner har deres sommerboliger i Montenegro. Og folk er så småt ved at få øjnene op for det lille land på Balkan. 

Det skyldes især de romantiske kystbyer, der ligger som perler på en snor ud til det azurblå Adriaterhav. Byer som Budva og Kotor er idylliske og charmerende med små torve, bymure og middelhavsstemning. Og så er der Perast, der ligger ned til Kotor-bugtens dybblå vand omgivet af grønklædte bjerge.

Bag kysten knejser smukke bjerge med grønne dale i mellem. En helt unik oplevelse får man også ved at skue udover Tara Canyon – en af de dybeste kløfter i verden.  

Bjergene har givet landet dets navn, Montenegro. Det betyder ”det sorte bjerg” på italiensk. På landets eget sprog hedder det Crna Gora, der betyder det samme.  

At landets mest kendte navn er på italiensk fortæller også, at Montenegro gennem historien har haft stor tilknytning og fællesskab med Italien og især Venedig lige ovre på den anden side af Adriaterhavet. Venetianske købmandsgårde i den smukke havneby i Kotor-bugten vidner om denne periode. 

Montenegrinerne er et bjergfolk, som kom til området fra Serbien som fårehyrder. Et stolt og hårdført folk, som også holdt det osmanniske imperium fra døren i århundreder. Ja, i dag hævder montenegrinerne såmænd, at det var deres skyld, at osmannerne ikke nåede længere op i Europa og gjorde resten af kontinentet muslimsk. 

Landet blev først selvstændigt i 2006. Før det var Montenegro en del af Jugoslavien og senere Serbien. Fra 2017 har landet været medlem af Nato. 

Udover den spændende historie og kultur er det først og fremmest den smukke natur, de idylliske havne- og badebyer og charmerende middelalderbyer, der får turister til at sætte kursen mod Montenegro. Dertil findes gamle klostre og kirker på usædvanlige steder og små øer samt fiskerlandsbyer med en dejlig atmosfære. 

Men en lun sommeraften på en god seafood-restaurant med et koldt glas vin er såmænd grund nok til at rejse til Montenegro. 

Kort over Montenegro, hvor byer, vi besøger på rejsen, er markeret

Landefakta

Areal: 13.812 km2

Hovedstad: Podgorica

Møntfod: Euro (a 100 cent) - forkortes EUR

Sprog: Montenegrinsk (off.), serbisk, bosnisk, albansk

Tidsforskelfra DK: Ingen forskel

Klima og vejr i Montenegro

Hvornår besøger man Montenegro?

Montenegro er kun dobbelt så stort som Sjælland men med meget store klimavariationer mellem kystlandskabet ud til Adriaterhavet og de brat opstigende bjerge inde i landet. Montenegro har subtropisk klima med varme, tørre somre og kolde vintre. Der falder meget sne i bjergene. 

Det er bedst at rejse til Montenegro fra det tidlige forår til det tidlige efterår – dvs. fra slut april til midt-september. Landskabet består af høje bjergkæder i nord, sletteland, dybe ådale, og en smal kyststribe langs Adriaterhavet. Landets gennemsnitlige højde over havet er 900 meter, men nogle områder rager bjergtoppene op til 1800 meter over havet, og bjergene er blandt de stejleste i Europa.

Rejseinspiration om Montenegro

Læs med i Viktors Farmors spændende artikelunivers, og bliv klogere på folket, historien og maden i Montenegro.

 • Ulcinj er en af de ældste byer på Adriaterhavskysten.

  Ulcinj i Montenegro skabte Don Quijote

  I den allersydligste del af Balkanlandet Montenegro ligger byen Ulcinj. Her gemmer sig kridhvide...
  Se mere
  Ulcinj er en af de ældste byer på Adriaterhavskysten.

  Ulcinj i Montenegro skabte Don Quijote

  I den allersydligste del af Balkanlandet Montenegro ligger byen Ulcinj. Her gemmer sig kridhvide...
 • Den charmerende by Perast i Montenegro. Foto Viktors Farmor

  Guide til Perast

  Perast i Montenegro er en charmerende by ved Kotor-bugten, kendt for sine historiske kirker, smuk...
  Se mere
  Den charmerende by Perast i Montenegro. Foto Viktors Farmor

  Guide til Perast

  Perast i Montenegro er en charmerende by ved Kotor-bugten, kendt for sine historiske kirker, smuk...
 • Montenegro er kendt for deres lufttørret skinke njeguški pršut. Foto Viktors Farmor

  Montenegros mange smagsoplevelser

  Montenegro er kendt for sit traditionelle og varierede køkken med inspiration fra flere forskelli...
  Se mere
  Montenegro er kendt for deres lufttørret skinke njeguški pršut. Foto Viktors Farmor

  Montenegros mange smagsoplevelser

  Montenegro er kendt for sit traditionelle og varierede køkken med inspiration fra flere forskelli...

Typiske spørgsmål før rejsen til Montenegro

 • Hvad spiser vi i Montenegro?

  Montenegros køkken er en blanding af italiensk og Balkan-inspireret mad. Især i kystområdet er der masser af fisk og skaldyr, der hentes direkte op fra Adriaterhavet.  

  Menuerne indeholder derfor en varieret gastronomi lige fra pizza, pasta og risotto til frisk hummer og lokale retter med skinke, ost, tomater, oliven og hjemmebagt brød. I kystbyerne fås alt godt fra havet, herunder muslinger og østers fra store farme i bugterne ud til kysten.  

  Desuden fås blæksprutte, sværdfisk og tun.  I Montenegros indland og bjerge har små cafeer og restauranter i skoven ofte grillet ferskvandsfisk på menuen. Der er noget til alle smagsløg – og dertil gode lokale vine.

 • Hvad er prisniveauet i Montenegro?

  Montenegro og Bosnien er lidt dyrere end andre lande på Balkan, men totalt set er Balkan et billigt sted. En frokost kan fås for fra 50 danske kroner og opefter. Seafood kan fås i et prisleje mellem 80-150 kr. Øl, kaffe, vin i glas som i Danmark. 

  På landevejscafeer betydeligt billigere. 

 • Hvad køber man i Montenegro?

  Typiske souvenirs er strikvarer og uldtøj. Men særligt i Kotor findes kattemuseer og kattekunst! Plakater, postkort og andre ting med kattemotiver.  

  Også byens lille postkontor er berømt for sin filateli, der er særligt besøgt af frimærkesamlere. Med sin tætte tilknytning til både Italien og Serbien vil både grappa og slivovitsj være lokal spiritus, der kan købes med hjem. 

 • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Montenegro?

  Generelt er Montenegro både trygt og sikkert at rejse i. Tag de sædvanlige forholdsregler over for tyveri, som også kan ske alle andre steder. 

  Landet er meget rent. Toiletter, for eksempel på tankstationer, er meget rene. 

 • Pas og visumregler til Montenegro 

  Danske statsborgere kan rejse visumfrit til landene i Balkan op til 90 dage (Albanien 30 dage). Pas skal være gyldigt 3 måneder efter hjemrejsedatoen.  

 • Hvem møder man i Montenegro?

  Når du rejser med Viktors Farmor, er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Der bor kun ca. 600.000 mennesker i Montenegro og tre fjerdedele er montenegrinere/serbere. Omkring 13 procent er muslimske bosniakker og albanere. Desuden bor der en lille gruppe kroater og romaer.

 • Hvad skal jeg have med af valuta? 

  Når du rejser i Montenegro er det bedst at medbringe Euro, som er Montenegros valuta. 

 • Kan man drikke vandet fra hanen?

  Vandet bør ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand på flaske – det fås overalt. 

 • Er der særlige krav til påklædning?

  Besøger man ortodokse kirker bør kvinder have tørklæde på og mænd bør ikke bære shorts såvel som kvinder ikke bør have kort nederdel på. 

 • Guidebøger, litteratur og film

  Turen går til Montenegro og Bosnien-Hercegovina, 2007. Politikens Forlag. 

  Steen Ramsgaard, Krigen i Europas Baggård, Lindhardt og Ringhof, 2016. En udførlig beretning om krigen i Ex-Jugoslavien skrevet af en tidligere Tv-journalist på baggrund af reportager og utallige rejser til området under krigen. 

  Sven Kuchler Poulsen, Det urolige Balkan. Grundig og meget detaljeret historie om Balkans historie fra oldtiden til i dag, Forlaget Å-dalen, 2008. 

Her skal du bo på din rejse til Montenegro

På vores rejser i Montenegro bor vi på hoteller, hvor du ikke går på kompromis med kvalitet og komfort. Vi bor bl.a. i Kotor, Tivat og Petrovac.
Fra den charmerende by Kotor sejler vi ud på en smuk tur på bugten. Foto Irene Hellvik

3- eller 4-stjernede hoteller

Når vi rejser i Montenegro på Balkan, bor vi på et 4-stjernet hotel ved Adriaterhavskysten hele tiden. På de øvrige rejser til Montenegro bor vi som minimum på 3-stjernede gode turistklassehoteller – ofte med havudsigt. Servicen er i top overalt.

Vidste du det om Montenegro?

At byen Ulcinj i Montenegro husede et berømt slavemarked i Middelhavet, hvor bl.a. den kendte forfatter Miguel Cervantes (Don Quijote) blev solgt som slave. 

Viktors Farmors rejser i Montenegro

Viktors Farmor udforsker Montenegro på en rejse der går gennem Nordmakedonien, Albanien og Montenegro. I Montenegro besøger vi Cetinje, som er den gamle kongelige hovedstad i landet. Vi oplever også den eneste fjord, som ligger i Syderuropa, der befinder sig i Montenegro. Derudover tager vi til Budva – en hyggelig ferieby med en charmerende havnefront. Vi besøger nationalparken Lovcen, hvor vi holder et kort stop i landsbyen Njeguši. Her smager vi på deres berømte skinke, lokale oste og vine. Herefter kører vi mod Kotor, som er kendt for sin handel, søfart og dens gamle middelalderbydel, der har ført til, at Kotor er med på UNESCOs Verdensarvsliste. Foruden Montenegro rejser vi også til Albanien, hvor vi bl.a. besøger hovedstaden Tirana og byen Berat, som også kaldes "byen med de 1000 vinduer". I Nordmakedonien tager vi bl.a. på en byrundtur i hovedstaden Skopje. Rejs med 8 dage, og oplev tre unikke lande på Balkan. 

En anden af Viktors Farmors rejser til Montenegro er vores rejse gennem seks Balkan-lande på 12 dage. På rejsen kombineres Montenegro med besøg i Bosnien, Nordmakedonien, Albanien, Kosovo og Kroatien. Her oplever vi bl.a. Montenegros storslåede, bjergrige natur og den lille by Tivat, der ligger langs Kotor-bugten. Netop Kotor besøger vi også, som er en af de bedst bevarede middelalderbyer i området. Kotor var tidligere under venetiansk herredømme, hvilket kan ses i byens arkitektur og traditioner. På rejsen besøger vi også broen med den store betydning for Bosnien & Herzegovinas historie i Mostar og tager på sejltur på Balkans største sø, Skadarsøen, ved Shköder. Gennem 12 dage får du Balkans rige kultur godt ind under huden og oplever, hvad der gør hvert land til helt sit eget. 

5 nedslag i Montenegros historie

600-tallet
Områdets oprindelige illyriske/albanske befolkning fortrænges af slaver fra den serbiske stamme.

1100-1300
Montenegro er en del af kongeriget Serbien.

1300-1500
Montenegro er et fyrstedømme i forbund med Venezia.

1945
Montenegro indlemmes i det nydannede Jugoslavien efter 2. Verdenskrig

2006
Uafhængighed fra Serbien.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Montenegro

 • Pas og visum

  Danske statsborgere kan rejse visumfrit til landene i Balkan op til 90 dage. Passet skal være gyldigt 3 måneder efter hjemrejsedatoen. Derudover skal der være mindst to blanke sider i passet.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Vaccination

  Det anbefales at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. 

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • Valuta

  Valutaen i de forskellige lande varierer.

  - Montenegro, Kroatien og Kosovo: Euro (EUR). 100 euro = 750 kr. 

  - Albanien: Lek (ALL). 100 lek = 6 kr.

  - Nordmakedonien: Denar (MKD). 100 denar = 12 kr.

  - Bosnien-Hercegovina: Mark (BAM). 100 mark = 380 kr.

  Vores anbefaling er at tage euro med hjemmefra. Selvom valutaen er en anden, så er det muligt at betale med euro langt de fleste steder. Dog får man eventuelle byttepenge tilbage i den lokale valuta. Det er derfor smart at medbringe små sedler. Man skal dog være opmærksom på, at man ofte får en dårlig kurs. Derudover er der vekselkontorer flere steder, hvor man kan veksle euro til den lokale valuta. 

  Nogle butikker og restauranter tager imod kreditkort, men det varierer meget.

 • Telefoni og internet

  Telefoni. Der er udmærket mobildækning i alle 6 lande. Undersøg priserne ved din teleudbyder.

  Internet. Der er wifi på de fleste af hotellerne.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Elektricitet

  Der bruges stik som i Danmark så en adapter er ikke nødvendig

 • Drikkevand

  Vandet bør ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand på flaske – det fås overalt. En flaske vand (1,5 liter) koster typisk 1 euro eller deromkring.

 • Drikkepenge

  Der gives ca. 10% i drikkepenge på restauranter også ved betaling af drikkevarer. Får man båret sin bagage til værelset betaler man et lille beløb svarende til 5 kr. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

 • Foto

  Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer. I øvrigt gælder de sædvanlige høflighedsregler ved fotografering af personer: Spørg først, evt. med gestus.

  Ved evt. familiebesøg og lignende: Vent med at fotografere til man er blevet lidt kendt med hinanden.

 • Prisniveau

  I Albanien, Kosovo og Nordmakedonien koster en kop kaffe 1 Euro. En øl på restaurant det samme. En frokost kan fås for ca. 10 Euro. Montenegro og Bosnien er lidt dyrere, men totalt set er Balkan et billigt sted. En frokost kan fås for fra 50 danske kroner og opefter.

 • Bagage

  Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen. I kan læse mere på de respektive flyselskabers hjemmesider.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Klima

  Balkans Middelhavskyst er i det subtropiske bælte med varme, tørre somre og milde vintre med en del regn. I indlandet er klimaet kontinentalt fastlandsklima med kolde vintre og varme somre.

  Omtrent 60% af Balkan er dækket af bjerge, som giver meget lokal variation i klimaet. Der kan der være varme, solrige dage med temperaturer omkring 20 grader. Men der kan også være regnvejrsdage og temperaturer ned til 0 grader.

 • Tidsforskel

  Der er ingen tidsforskel.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  - Paraply/regntøj

  - Vådservietter

  - Kasket eller solhat + solbriller

  - Lille dagtursrygsæk

  - Gode vandresko

  - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - Tørklæde ifm. besøg i moskéer og ortodokse kirker. Gælder kvinder

  - Tøj der dækker skuldre og til under knæet ifm. besøg i moskéer og ortodokse kirker. Gælder både mænd og kvinder

 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Montenegro.
Ring til os 86 22 71 81