Logo

Montenegro

Det lille bjergland med de smukke middelalderbyer og italiensk stemning er en perle i Adriaterhavet.

 

Montenegro betyder "det sorte bjerg". Landet blev først selvstændig i 2006 efter først at have været en del af Jugoslavien og efter opløsningen heraf gik i forbund med Serbien.

Bortset fra lavlandet ved Scutari-søen og i kystområdet er Montenegro overalt et bjergland. Bjergene stiger jævnt ud imod Adriaterhavet. Gennemsnitshøjden er mellem 800-1000 m. Seks isolerede toppe er over 2000 m.

Landet har middelhavsklima og -natur med stedsegrønne trævækster og dyrkning af korn, vin, figen, oliven, appelsiner og morbærtræer. Der dyrkes mellemeuropæiske kornsorter, majs, meloner, vin, tobak og kartofler samt frugttræer som æble-, pære- og blommetræer. I bjergene af alpin karakter findes bjørne, ulve, ræve, vildsvin, hjorte og harer, men mange er sjældne.

Det nuværende Montenegro var indtil de tyrkiske osmanner angreb Europa i 1300- og 1400-tallet kun yderst svagt befolket af omflakkende hyrder. I det 14. århundrede fandtes et fyrstendømme af serbisk oprindelse. Men senere i et forbund med venetianerne hævdede Montenegro sin uafhængighed. I dag er italiensk sprog og kultur almindeligt i landet

Da tyrkerne stormede ind i Montenegro, blev de drevet ud, og montenegrinerne hævder stolt i dag, at de reddede resten af Europa fra at blive muslimsk under det osmanniske imperium. I 1788 holdt Montenegro i tre år 50.000 tyrkere stangen. Montenegros anden arvefjende albanerne fordrev dem derimod fra Scutari-søen, der nu deler Albanien og Montenegro.

Der er badestrande og idylliske havnebyer med ægte middelhavsstemning og Italien lige ovre på den anden side af Adriaterhavet. Det ses tydeligt i arkitekturen. Byer som Budva og Kotor ved Sydeuropas eneste rigtige fjord ligger i fortryllende landskaber, der er kendt fra mange store film. Byerne er charmerende med små torve, bymure og middelalderstemning.

Viktors Farmor i Montenegro

Rejsen Mosaik af 3 lande går til Nordmakedonien, Albanien og Montenegro. I Montenegro besøges Cetinje, den gamle kongelige hovedstad i Montenegro. Budva – en rigtig fin ferieby med en charmerende havn samt Kotor, der er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

På rejsen Balkans Højdepunkter kombineres rejsen til Montenegro med besøg i Bosnien (Sarajevo), Nordmakedonien, Albanien og Kroatien.

Tag med til Montenegro: det sorte bjerg.