Hvad søger du?

Værd at opleve i Montenegro

Flere filmstjerner har deres sommerboliger i Montenegro. Men der er også rigtig mange oplevelser at komme efter for ikke så velbeslåede turister.  

Det skyldes især de romantiske kystbyer, der ligger som perler på en snor ud til det azurblå Adriaterhav. Byer som Budva og Kotor er idylliske og charmerende med små torve, bymure og middelhavsstemning. 

Bag kysten knejser smukke bjerge med grønne dale i mellem. En helt unik oplevelse får man også ved at skue udover Tara Canyon – en af de dybeste kløfter i verden.  

Bjergene har givet landet dets navn, Montenegro. Det betyder ”det sorte bjerg” på italiensk. På landets eget sprog hedder det Crna Gora, der betyder det samme.  

At landets mest kendte navn er på italiensk fortæller også, at Montenegro gennem historien har haft stor tilknytning og fællesskab med Italien og især Venedig lige ovre på den anden side af Adriaterhavet. Venetianske købmandsgårde i den smukke havneby i Kotor-bugten vidner om denne periode. 

Montenegrinerne er et bjergfolk, som kom til området fra Serbien som fårehyrder. Et stolt og hårdført folk, som også holdt det osmanniske imperium fra døren i århundreder. Ja, i dag hævder montenegrinerne såmænd, at det var deres skyld, at osmannerne ikke nåede længere op i Europa og gjorde resten af kontinentet muslimsk. 

Landet blev først selvstændigt i 2006. Før det var Montenegro en del af Jugoslavien og senere Serbien. Fra 2017 har landet været medlem af Nato. 

Udover den spændende historie og kultur er det først og fremmest den smukke natur, de idylliske havne- og badebyer og charmerende middelalderbyer, der får turister til at sætte kursen mod Montenegro. Dertil findes gamle klostre og kirker på usædvanlige steder og små øer samt fiskerlandsbyer med en dejlig atmosfære. 

Men en lun sommeraften på en god seafood-restaurant med et koldt glas vin er såmænd grund nok til at besøge Montenegro. 

Landefakta

Areal:

13.812 km2

Hovedstad:

Podgorica

Møntfod:

Euro (a 100 cent) - forkortes EUR

Sprog:

Montenegrinsk (off.), serbisk, bosnisk, albansk

Tidsforskel fra DK:

Ingen forskel

Viktors Farmor i Montenegro

Rejsen Mosaik af 3 lande går til Makedonien, Albanien og Montenegro. I Montenegro besøges Cetinje, den gamle kongelige hovedstad i landet. Budva – en rigtig dejlig ferieby med en charmerende havnefront samt Kotor, der er på Unesco’s liste over verdens kulturarv. 

På rejsen Balkans Højdepunkter kombineres rejsen til Montenegro med besøg i Bosnien (Sarajevo), Makedonien, Albanien og Kroatien. 

Vidste du det om Montenegro?

At byen Ulcinj i Montenegro husede et berømt slavemarked i Middelhavet, hvor bl.a. den kendte forfatter Miguel Cervantes (Don Quijote) blev solgt som slave. 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Montenegro.

Klima og vejr

Hvornår besøger man Montenegro?

Montenegro er kun dobbelt så stort som Sjælland, men med meget store klima-variationer mellem kystlandskabet ud til Adriaterhavet og de brat opstigende bjerge inde i landet. Montenegro har subtropisk klima med varme, tørre somre og kolde vintre. Der falder meget sne i bjergene. 

Det er bedst at besøge landet fra det tidlige forår til det tidlige efterår – dvs. fra slut april til midt-september.

Landskabet består af høje bjergkæder i nord, sletteland, dybe ådale, og en smal kyststribe langs Adriaterhavet. Landets gennemsnitlige højde over havet er 900 meter, men nogle områder rager bjergtoppene op til 1800 meter over havet, og bjergene er blandt de stejleste i Europa.

Montenegro er kun dobbelt så stort som Sjælland, men med meget store klima-variationer mellem kystlandskabet ud til Adriaterhavet og de brat opstigende bjerge inde i landet. Montenegro har subtropisk klima med varme, tørre somre og kolde vintre. Der falder meget sne i bjergene. 

Det er bedst at besøge landet fra det tidlige forår til det tidlige efterår – dvs. fra slut april til midt-september.

Landskabet består af høje bjergkæder i nord, sletteland, dybe ådale, og en smal kyststribe langs A...

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Montenegro

3- eller 4-stjernede hoteller

På rejsen Montenegro på Balkan bor vi på et 4-stjernet hotel ved Adriaterhavskysten hele tiden. På de øvrige rejser til Montenegro bor vi som minimum på 3-stjernede gode turistklassehoteller – ofte med havudsigt. Servicen er i top overalt.

Fra den charmerende by Kotor sejler vi ud på en smuk tur på bugten. Foto Irene Hellvik

Typiske spørgsmål før rejsen til Montenegro

Montenegros køkken er en blanding af italiensk og Balkan-inspireret mad. Især i kystområdet er der masser af fisk og skaldyr, der hentes direkte op fra Adriaterhavet.  

Menuerne indeholder derfor en varieret gastronomi lige fra pizza, pasta og risotto til frisk hummer og lokale retter med skinke, ost, tomater, oliven og hjemmebagt brød. I kystbyerne fås alt godt fra havet, herunder muslinger og østers fra store farme i bugterne ud til kysten.  

Desuden fås blæksprutte, sværdfisk og tun.  I Montenegros indland og bjerge har små cafeer og restauranter i skoven ofte grillet ferskvandsfisk på menuen. Der er noget til alle smagsløg – og dertil gode lokale vine.

Montenegro og Bosnien er lidt dyrere end andre lande på Balkan, men totalt set er Balkan et billigt sted. En frokost kan fås for fra 50 danske kroner og opefter. Seafood kan fås i et prisleje mellem 80-150 kr. Øl, kaffe, vin i glas som i Danmark. 

På landevejscafeer betydeligt billigere. 

Typiske souvenirs er strikvarer og uldtøj. Men særligt i Kotor findes kattemuseer og kattekunst! Plakater, postkort og andre ting med kattemotiver.  

Også byens lille postkontor er berømt for sin filateli, der er særligt besøgt af frimærkesamlere. Med sin tætte tilknytning til både Italien og Serbien vil både grappa og slivovitsj være lokal spiritus, der kan købes med hjem. 

Generelt er Montenegro både trygt og sikkert at rejse i. Tag de sædvanlige forholdsregler over for tyveri, som også kan ske alle andre steder. 

Landet er meget rent. Toiletter, for eksempel på tankstationer, er meget rene. 

Danske statsborgere kan rejse visumfrit til landene i Balkan op til 90 dage (Albanien 30 dage). Pas skal være gyldigt 3 måneder efter hjemrejsedatoen.  

Det er bedst at medbringe Euro, som er Montenegros valuta. 

Vandet bør ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand på flaske – det fås overalt. 

Besøger man ortodokse kirker bør kvinder have tørklæde på og mænd bør ikke bære shorts såvel som kvinder ikke bør have kort nederdel på. 

Turen går til Montenegro og Bosnien-Hercegovina, 2007. Politikens Forlag. 

Steen Ramsgaard, Krigen i Europas Baggård, Lindhardt og Ringhof, 2016. En udførlig beretning om krigen i Ex-Jugoslavien skrevet af en tidligere Tv-journalist på baggrund af reportager og utallige rejser til området under krigen. 

Sven Kuchler Poulsen, Det urolige Balkan. Grundig og meget detaljeret historie om Balkans historie fra oldtiden til i dag, Forlaget Å-dalen, 2008. 

5 nedslag i Montenegros historie

600-tallet
Områdets oprindelige illyriske/albanske befolkning fortrænges af slaver fra den serbiske stamme.

1100-1300
Montenegro er en del af kongeriget Serbien.

1300-1500
Montenegro er et fyrstedømme i forbund med Venezia.

1945
Montenegro indlemmes i det nydannede Jugoslavien efter 2. Verdenskrig

2006
Uafhængighed fra Serbien.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Montenegro

Download FAQ

Danske statsborgere kan rejse visumfrit til landene i Balkan op til 90 dage. Passet skal være gyldigt 3 måneder efter hjemrejsedatoen. Derudover skal der være mindst to blanke sider i passet.

Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

Det anbefales at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. 

Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

Valutaen i de forskellige lande varierer.

- Montenegro, Kroatien og Kosovo: Euro (EUR). 100 euro = 750 kr. 

- Albanien: Lek (ALL). 100 lek = 6 kr.

- Nordmakedonien: Denar (MKD). 100 denar = 12 kr.

- Bosnien-Hercegovina: Mark (BAM). 100 mark = 380 kr.

Vores anbefaling er at tage euro med hjemmefra. Selvom valutaen er en anden, så er det muligt at betale med euro langt de fleste steder. Dog får man eventuelle byttepenge tilbage i den lokale valuta. Det er derfor smart at medbringe små sedler. Man skal dog være opmærksom på, at man ofte får en dårlig kurs. Derudover er der vekselkontorer flere steder, hvor man kan veksle euro til den lokale valuta. 

Nogle butikker og restauranter tager imod kreditkort, men det varierer meget.

Telefoni. Der er udmærket mobildækning i alle 6 lande. Undersøg priserne ved din teleudbyder.

Internet. Der er wifi på de fleste af hotellerne.

For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

Der bruges stik som i Danmark så en adapter er ikke nødvendig

Vandet bør ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand på flaske – det fås overalt. En flaske vand (1,5 liter) koster typisk 1 euro eller deromkring.

Der gives ca. 10% i drikkepenge på restauranter også ved betaling af drikkevarer. Får man båret sin bagage til værelset betaler man et lille beløb svarende til 5 kr. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer. I øvrigt gælder de sædvanlige høflighedsregler ved fotografering af personer: Spørg først, evt. med gestus.

Ved evt. familiebesøg og lignende: Vent med at fotografere til man er blevet lidt kendt med hinanden.

I Albanien, Kosovo og Nordmakedonien koster en kop kaffe 1 Euro. En øl på restaurant det samme. En frokost kan fås for ca. 10 Euro. Montenegro og Bosnien er lidt dyrere, men totalt set er Balkan et billigt sted. En frokost kan fås for fra 50 danske kroner og opefter.

Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

Vær opmærksom på at visse flyselskaber ikke længere tillader power banks, opladere eller e-cigaretter i den ind tjekkede baggage. De skal i stedet medbringes i håndbagagen. I kan læse mere på de respektive flyselskabers hjemmesider.

Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

Balkans Middelhavskyst er i det subtropiske bælte med varme, tørre somre og milde vintre med en del regn. I indlandet er klimaet kontinentalt fastlandsklima med kolde vintre og varme somre.

Omtrent 60% af Balkan er dækket af bjerge, som giver meget lokal variation i klimaet. Der kan der være varme, solrige dage med temperaturer omkring 20 grader. Men der kan også være regnvejrsdage og temperaturer ned til 0 grader.

Der er ingen tidsforskel.

Husk at supplere pakkelisten med:

- Paraply/regntøj

- Vådservietter

- Kasket eller solhat + solbriller

- Lille dagtursrygsæk

- Gode vandresko

- Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

- Tørklæde ifm. besøg i moskéer og ortodokse kirker. Gælder kvinder

- Tøj der dækker skuldre og til under knæet ifm. besøg i moskéer og ortodokse kirker. Gælder både mænd og kvinder

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.