Hvad søger du?

Rejser til Bhutan

Det lille kongedømme Bhutan ligger beskyttet af de mægtige Himalayabjerge og byder på en selvstændig og enestående kultur.

På vores rejser til Bhutan vil du opleve, at de lokale har en helt anden tilgang til livet, end hvad vi er vant til herhjemme. Bhutan går nemlig meget op i befolkningens lykke, der bruges som målestok for nationens helbred – i stedet for som resten af verden at beregne et bruttonationalprodukt.

Den buddhistiske religion er en integreret del af hverdagen, og overalt ser vi blafrende bedeflag. Klostre og templer er ikke museer, men levende steder med brændende smørlys, spindende bedemøller og mumlen af mantras (bønner). De offentligt ansatte bærer nationaldragt, og det gør mange andre også.

Bhutan blev først åbnet for turisme i 1978, og landet har derfor formået at beholde hele sin oprindelige charme.

Thimphu er den lille, charmerende hovedstad i Bhutan med 99.000 indbyggere. Alle huse og bygninger er malet og bygget i traditionel bhutansk stil. Trafikken dirigeres stadig af hvidhandskede politibetjente, da Thimphu er verdens eneste hovedstad uden trafiklys.


4 gode grunde til at rejse til Bhutan

 1. Den nationale lykke er nok den største gave, Bhutan kan tilbyde sine gæster. Bhutan er flere gange udråbt som verdens lykkeligste land – og de adskiller sig her fra mange andre lande ved ikke at bygge deres lykke på materiel velstand, men i særlig høj grad på åndelig velstand.
 2. Himalayabjergene er i sig selv betagende, og Bhutans placering midt i denne maleriske natur gør landet til noget helt særligt.
 3. Bhutan har en enestående kultur med respekt for traditioner, værdier og religion, som i høj grad er værd at opleve.
 4. Den sene åbning for turisme har skabt uberørt natur med alt fra sneklædte bjerge, over rivende floder og vandfald, til store rododendron-skove, der kan tage pusten fra de fleste rejsende. Intet sted i Himalaya er naturen mere varieret end i Bhutan.
   

Rejs til Bhutan med Viktors Farmor

På rundrejsen i Bhutan flyver vi langs kanten af Himalaya, og hvis vejret er klart, er der sensationelle udsigter til bjergene. Turen gennem Bhutan byder på utallige panoramaudsigter og snoede bjergveje med hårnålesving. Vi møder det imødekommende bhutanske folk, oplever den unikke arkitektur og kommer forbi templer, klostre og stupaer spredt i det smukke landskab.

Du kan også opleve Bhutan i kombination med Sikkim og opleve to af Himalayas gamle kongeriger.

Bhutan er som en tidslomme og et særdeles spændende land at besøge.
 

  

Praktiske oplysninger Bhutan

 • Viktors Farmor sørger for visum til Bhutan. Hertil skal vi bruge en kopi af pas, der skal være gyldigt mindst 6 måneder udover udrejsetidspunktet fra landet. Kopien skal være tydelig og i farver, helst i JPEG-format.

  Rejsen går via Indien, og man skal selv sørge for visum til Indien. Det gøres lettest ved at søge e-visum over nettet. Viktors Farmor sender i god tid inden rejsen en visumvejledning til Indien til rejsedeltagerne. Det anbefales, at man ikke søger visum, før denne vejledning er sendt ud.

  Prisen for et e-visum er p.t. 80 USD, som betales med kreditkort over nettet ved ansøgning.

  Viktors Farmor kan også sørge for visum til Indien. Det koster 950 kr per person samt visumprisen på 80 USD.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vacciner et mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

 • 1 Ngultrum (BTN; symbol Nu) = 100 chetrum (Ch). Ngultrum er bundet til den indiske rupee (som også er acccepteret som lovligt betalingsmiddel). Der findes hæveautomater i alle de større byer, vi besøger. Der kan hæves med Mastercard. I Paro kan man desuden hæve med Visakort. Man kan bruge kreditkort i de større forretninger i Thimphu. Både ngultrum og indiske rupees kan bruges overalt i Bhutan. Det skal dog bemærkes, at de største rupee-sedler, 2.000 rupee, ikke veksles i Bhutan. Så undgå at få vekslet til 2.000 rupee sedler.

  Vi anbefaler, at du medbringer USD i kontanter, der kan veksles i bankerne. Store USD sedler giver den bedste vekselkurs (100 USD giver 6.000 Ng, mindre sedler giver cirka 5.500 Ng). Vi anbefaler også, at der veksles et lille beløb til rupees ved ankomsten til Indien. Det er rart at have småpenge til vand, snacks eller lignende den første dag i Indien.

  Bemærk at amerikanske 100 dollar-sedler fra før 1996 ikke accepteres i Bhutan.  

 • Telefoni. Landekoden for Bhutan er +975

  Mobiltelefon. Man kan godt bruge dansk mobil i Bhutan. Men check eventuelt prisen pr minut inden du rejser hjemmefra.

  Internet. Adgang er stigende. Der er adgang til internet på større hoteller over hele landet, for eksempel i form af gratis wi-fi i lobbyen. For tiden er der internet på de fleste af de hoteller, vi bruger.

 • 220 - 240 volt. Der er fire typer stik:

  - Stik til to og tre runde ben.

  - Stik til tre flade ben (som de engelske)

  - De stik som vi kender i Danmark – både til tykke og tynde ben

  Medbring eventuelt adapter

 • I 2004 blev Bhutan det første land i verden til at indføre et totalforbud mod tobaksrygning. Forbuddet gælder overalt: indendøre, udendøre, i folks private hjem, ja, selv på bjergtoppe. Salg af enhver form for tobak er nu kriminaliseret i Bhutan.

  Pågribes personer i færd med at ryge en smøg, bliver de idømt en bødestraf på 210 dollar. Dette gælder dog ikke udlændinge, så langt tid det ikke foregår på offentlige steder. Man kan ikke købe tobak i Bhutan, men det er lovligt at indføre 200 cigaretter til Bhutan, dog med risiko for at få tillagt 100-200 % i toldafgifter.

 • Det bedste er at undgå drikkevandet. Primært fordi det indeholder forskellige bakterier. I de fleste byer kan vand på flasker købes.

 • Ikke almindeligt. Dog forventes drikkepenge til bagagedrengene (som ofte er kvinder) på alle hoteller. Beløbet er cirka 50 Ngultrum pr. person (5 kr). Læg også et lille beløb til stuepigen. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

 • Spørg før du tager billeder af folk. Det er ikke alle, der ønsker at blive foreviget. Vær ydmyg over for dem, du ønsker at fotografere. Selvom de er fattige og oplagte motiver, er de stadigvæk mennesker med værdighed. Det er ikke tilladt at fotografere inde i templer og andre helligdomme.

 • Ved besøg i dzongs og til religiøs festival er der en dress-code for både mænd og kvinder: Skjorte/bluse med krave og ærmer til albue, lange bukser/lang nederdel. Ved festivalerne betragtes skjorte med krave som et absolut krav sammen med lange bukser eller lang nederdel. Derfor er det en fordel altid at have en skjorte i sin håndbagage, både for mænd og kvinder.

  Der kan blive koldt i højderne i Bhutan. Vi anbefaler at medbringe varmt tøj, for eksempel letvægts ski-undertøj.

 • I Bhutan handler man ikke om prisen, så undgå at forsøge på dette, da det virker fornærmende.

 • En øl på restaurant: 18-30 kr. En flaske vin: Alt fra 60 til 250 kr. En flaske vand (1.5 liter) 6 kroner.

 • Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

 • Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Bhutan er 5 timer foran Danmark. Ved sommertid er forskellen kun 4 timer.

 • Husk at supplere pakkelisten med:

  - Vaccinationskort

  - Vækkeur

  - God kikkert

  - Insektspray

  - Vådservietter eller hånd-desinfektion

  - Sollotion med høj faktor

  - Kasket eller solhat

  - Lille rygsæk

  - Gode vandresko eller –støvler. Eventuelt vandrestave.

  - Langærmet skjorte med krave og lange bomuldsbukser/nederdel

  - Varmt tøj til højderne (brug princippet "lag på lag")

  - Regnjakke/paraply (sidstnævnte må ikke bruges i dzongs)

  - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - Desinficerende spray el. creme

  - Lommelygte + batterier

 • Det officielle sprog er Dzongkha, dernæst engelsk, nepalesisk, indisk og forskellige dialekter.

 • Får man ikke højdesyge?

  På turen er der tænkt nøje over akklimatisering. Vi starter i lavlandet og bevæger os gradvist højere og højere op. På vejen passerer vi nogle ganske høje pas – det højeste på Bhutan rundrejsen er Thrumshing La på 3.750 meter – men vi bevæger os ned igen på den anden side og sover i lavere højde. Det betyder, at højdesyge meget sjældent er et problem.

  Hvornår er det bedst at rejse til Bhutan?

  Februar til april samt fra september til og med november. I disse perioder er temperaturene typisk mellem 10 og 20 grader, og det er ikke regntid. Nætterne kan dog være kølige. Især i februar og november, så sørg for at tage varmt tøj med også. I marts og april blomstrer rododendronerne i bjergene, og Bhutan viser sig fra sin mest frodige side. I oktober og november er luften ofte særlig klar, hvilket giver et flot udsyn mod Himalayas høje bjerge.

  Hvor fysisk krævende er rejserne?

  Vores rundrejser i Bhutan er ikke deciderede vandreferier. Men det sagt, sikrer gode knæ og almindelig god fysisk form et bedre udbytte af rejsen. Der kan være en del trapper i templerne, og terrænet er kuperet. Gåturen op til Tigerreden tager et par timer ad en stenet sti. Det er dog muligt at stoppe halvvejs og nyde udsigten derfra, hvis du ønsker det. Især på den store Bhutan rundrejse fra øst til vest er der nogle lange køredage ad snoede bjergveje. Hovedvejen tværs gennem landet er blevet væsentligt forbedret over de seneste år, men der er stadig en del hårnålesving, der skal forceres.

  Hvordan bor man?

  Vi overnatter rejsen igennem på gode turistklassehoteller. Udbuddet og kvaliteten er bedst i Paro og Thimpu, mens standarden typisk vil være lavere, jo længere mod øst, man er.

  Hvad får vi at spise?

  Rejser til Bhutan er altid med helpension, der foruden lokale retter og specialiteter typisk byder på indslag fra Indien, Kina eller internationale favoritter.

  Kan jeg hæve penge på kreditkort i Bhutan?

  Det er muligt at hæve penge på kreditkort i Paro og Thimpu, men andre steder i landet kan det være meget svært, hvis ikke umuligt. Her er det bedre at medbringe amerikanske dollars i kontanter og veksle dem til den lokale valuta ngultrum.

 • For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.